UREDBA
O NAČINU ISKAZIVANJA PRIHODA OBVEZNIKA POREZA NASTALIH DELIMIČNIM ILI POTPUNIM OTPISOM DUGOVA IZVRŠENIM U SKLADU SA PROGRAMOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA REGULISANJE UNUTRAŠNJIH DUGOVA U PORESKOM BILANSU ZA 2001. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 74/2001)

Član 1

Obveznik poreza na dobit preduzeća kao i obveznik poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnost koji vodi poslovne knjige (u daljem tekstu: obveznik), koji u 2001. godini ostvari neposlovne i vanredne prihode po osnovu otpisa duga ili dela duga u skladu sa Odlukom o utvrđivanju Programa Vlade Republike Srbije za regulisanje unutrašnjih dugova ("Službeni glasnik RS", broj 31/2001), kod utvrđivanja poreske osnovice u godišnjem poreskom bilansu za 2001. godinu, te prihode iskazuje kao odbitnu stavku.

Obveznik iz stava 1 ovog člana koji iskaže gubitak u godišnjem poreskom bilansu za 2001. godinu, ne može da umanji oporezivu dobit u poreskom bilansu za iznos gubitka koji je nastao ili je uvećan u godišnjem poreskom bilansu za 2001. godinu, po osnovu neposlovnih i vanrednih prihoda iz stava 1 ovog člana, kod utvrđivanja poreske osnovice za 2002. godinu i naredne godine.

Član 2

Obveznik iz člana 1 ove uredbe dužna je da posebno analitički evidentira neposlovne i vanredne prihode nastale po osnovu otpisa duga za potrebe utvrđivanja osnovice poreza na dobit, odnosno osnovice poreza na prihode od samostalne delatnosti.

Obveznik iz stava 1 ovog člana, u godišnji poreski bilans za 2001. godinu, podnosi analitičku evidenciju nastalih neposlovnih i vanrednih prihoda i odgovarajuću dokumentaciju (ugovor o otpisu, odluku, knjižno pismo i dr.) na osnovu koje je u bilansu uspeha, u skladu sa propisima o računovodstvu, izvršio otpis duga ili dela duga.

Član 3

Obveznik iz člana 1 ove uredbe, kod utvrđivanja osnovice poreza na dobit, odnosno osnovice poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2001. godinu, u slučaju međusobnih potraživanja i obaveza sa istim licem, može iskazati samo neposlovne i vanredne prihode nastale otpisom duga iznad iznosa potraživanja.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".