ODLUKA
O NAČINU VRŠENJA KONTROLE PLATNOG PROMETA

("Sl. list SRJ", br. 40/2000, 73/2000 i 72/2001)

1. Ovom odlukom utvrđuje se način na koji Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) vrši kontrolu zakonitosti obavljanja platnog prometa kod banaka, Poštanske štedionice, drugih finansijskih organizacija i preduzeća PTT saobraćaja (u daljem tekstu: nosioci platnog prometa).

Pod kontrolom, u smislu ove odluke, podrazumeva se kontrola primene propisa kojima se utvrđuje platni promet u zemlji, i to:

- ispunjavanje uslova za dobijanje ovlašćenja za obavljanje platnog prometa;

- pravilnost otvaranja, vođenja i ukidanja računa za obavljanje platnog prometa učesnicima u platnom prometu;

- pravilnost vođenja računa iz Plana računa za obavljanje platnog prometa kod nosilaca platnog prometa i evidentiranje plaćanja preko tih računa;

- ispravnost ispostavljanja, korišćenja i popunjavanja naloga za plaćanje - instrumenata platnog prometa;

- prijem i izvršenje naloga za plaćanje koje su izdali učesnici u platnom prometu;

- kontrola obračuna i prenosa novčanih sredstava s jednog računa na drugi, kao i kontrola uplate na račun, naplate i isplate sa računa;

- pravilnost vođenja propisanih evidencija;

- primena utvrđenih rokova za dostavljanje propisanih podataka;

- kontrola drugih poslova platnog prometa utvrđenih saveznim zakonom kojim se utvrđuje platni promet i propisima donetim na osnovu tog zakona.

2. Kontrolu, u smislu ove odluke, Zavod vrši:

1) neposrednom kontrolom kod nosilaca platnog prometa poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija platnog prometa, naloga za plaćanje i druge dokumentacije propisane Zakonom o platnom prometu i propisima donetim na osnovu tog zakona;

2) kontrolom izveštaja, propisanih evidencija platnog prometa, naloga za plaćanje i druge dokumentacije propisane Zakonom o platnom prometu i druge dokumentacije propisane Zakonom o platnom prometu i propisima donetim na osnovu tog zakona u Zavodu, kao i drugih podataka o poslovanju nosilaca platnog prometa kojima Zavod raspolaže.

Kontrolu u smislu stava 1 ove tačke vrše ovlašćeni radnici Zavoda.

3. Kontrolu, u smislu ove odluke, Zavod obavlja u skladu sa programom i planovima rada Narodne banke Jugoslavije.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, kontrola, u smislu ove odluke, može se obavljati i po nalogu guvernera Narodne banke Jugoslavije.

4. Poslove kontrole, u smislu ove odluke, Zavod obavlja uvidom u poslovne knjige, izveštaje, evidencije platnog prometa, naloge za plaćanje i drugu dokumentaciju propisanu Zakonom o platnom prometu i propisima donetim na osnovu tog zakona - kod nosilaca platnog prometa.

5. Nosilac platnog prometa dužan je da radniku ovlašćenom za kontrolu omogući uvid u poslovne knjige i drugu dokumentaciju, u skladu sa zakonom, i da obezbedi uslove potrebne za obavljanje kontrole.

6. Ako kontrolom u smislu ove odluke radnik ovlašćen za kontrolu utvrdi da nije iskazano tačno stanje u poslovnim knjigama, izveštajima i evidencijama platnog prometa, kao ni da vođenje evidencija nije potpuno, uredno i ažurno, zbog čega taj radnik nije u mogućnosti da obavi kontrolu - zaključkom će naložiti da se utvrđeni nedostaci otklone u određenom roku, koji ne može biti kraći od osam ni duži od 15 dana od dana dostavljanja zaključka.

Ako odgovorno lice kod nosioca platnog prometa ne izvrši naloge iz zaključka iz stava 1 ove tačke, radnik ovlašćen za kontrolu prekinuće kontrolu i postupiće u skladu sa tačkom 8 ove odluke.

7. Odgovorna lica kod nosioca platnog prometa dužna su da, na pismeni zahtev i u roku koji je odredio radnik ovlašćen za kontrolu, daju pismena objašnjenja u vezi sa predmetom kontrole.

8. O izvršenoj kontroli iz tačke 2 ove odluke radnik ovlašćen za kontrolu sastavlja zapisnik, u skladu sa odredbama zakona kojim se reguliše opšti upravni postupak, i dostavlja ga nosiocu platnog prometa, najkasnije u roku od 8 dana od dana završetka kontrole.

Primedbe za zapisnik iz stava 1 ove tačke nosilac platnog prometa može staviti u roku od pet dana od dana prijema zapisnika.

9. Zavod proverava navode u primedbama na zapisnik o kontroli nosioca platnog prometa i ako utvrdi da su opravdane, sastavlja dopunu zapisnika, i to u roku od pet dana od dana prijema primedaba na zapisnik - koju dostavlja nosiocu platnog prometa.

Primedbe na dopunu zapisnika nosilac platnog prometa dostavlja Zavodu u roku od tri dana od dana prijema dopune zapisnika.

10. Ako u postupku kontrole platnog prometa utvrdi nezakonitost u postupku obavljanja platnog prometa - Narodna banka Jugoslavije doneće rešenje u roku 15 dana od dana utvrđene nezakonitosti, kojim će nosiocu platnog prometa naložiti da se utvrđene nezakonitosti otklone u roku koji ne može biti kraći od 15 ni duži od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Rešenje iz stava 1 ove tačke je konačno.

Posle isteka roka utvrđenog za otklanjanje nezakonitosti, radnik ovlašćen za kontrolu proveriće da li su nalozi iz rešenja iz stava 1 ove tačke sprovedeni i o tome sastaviti službenu zabelešku.

11. Ako u postupku kontrole platnog prometa utvrdi da nosilac platnog prometa ne ispunjava uslove za obavljanje platnog prometa iz člana 7 stav 1 Zakona o platnom prometu i propisa Narodne banke Jugoslavije donesenih na osnovu tog zakona, kao i da ne postupa po odredbama Zakona o platnom prometu - Narodna banka Jugoslavije doneće rešenje o oduzimanju tom nosiocu platnog prometa ovlašćenja za obavljanje platnog prometa iz tačke 8 Odluke o načinu davanja i oduzimanja nosiocima platnog prometa ovlašćenja za obavljanje platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 40/2000), u roku od 15 dana od dana izvršene kontrole.

Rešenje iz stava 1 ove tačke je konačno.

12. Ako se kontrolom u smislu ove odluke kod nosioca platnog prometa utvrde radnje koje predstavljaju krivično delo, Zavod će protiv odgovornog lica kod tog nosioca platnog prometa podneti prijavu nadležnom organu.

13. Ako se kontrolom u smislu ove odluke kod nosioca platnog prometa utvrde radnje koje predstavljaju privredni prestup ili prekršaj, Zavod će protiv nosioca platnog prometa i odgovornog lica kod tog nosioca platnog prometa podneti prijavu nadležnom organu.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu vršenja kontrole platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 51/99 i 76/99).

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.