ODLUKA
O MONETARNOJ POLITICI U 2002. GODINI

("Sl. list SRJ", br. 72/2001)

1. Osnovni ciljevi monetarne politike u 2002. godini su održavanje stabilnosti deviznog kursa dinara u režimu rukovođeno fluktuirajućeg kursa, svođenje stope inflacije na 20% u odnosu na 31. decembar 2001. godine i porast neto deviznih rezervi kojima rukuje Narodna banka Jugoslavije za daljih 186.000.000 SAD dolara.

2. Radi ostvarivanja ciljeva monetarne politike iz tačke 1 ove odluke, u 2002. godini utvrđuje se limit rasta neto domaće aktive Narodne banke Jugoslavije u iznosu 5.450.000.000 dinara.

Limit rasta neto domaće aktive iz stava 1 ove tačke utvrđen je u skladu s pretpostavkama o rastu realnog društvenog proizvoda za 4% i rastu cena na malo za 20%, kao i utvrđenim nivoom mogućeg zaduženja države kod Narodne banke Jugoslavije od 0,6% vrednosti društvenog proizvoda.

3. U 2002. godini očekuje se dalje smanjenje nelegalnih tokova novca (siva ekonomija) i jačanje poverenja u nacionalnu valutu i, u skladu s tim, povećanje realne tražnje za novcem i nastavljanje procesa remonetizacije novčane mase M1, odnosno novčana masa M1 realno će se znatno povećati.

4. Narodna banka Jugoslavije će u 2002. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja. Radi toga, Narodna banka Jugoslavije će:

1) jačati i unapređivati operacije na otvorenom tržištu hartija od vrednosti u ulogu kamatnih stopa u transmisionom mehanizmu monetarne politike - u skladu sa stvaranjem institucionalnih okvira za razvoj finansijskog tržišta;

2) nastaviti sa aukcijskom prodajom blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije radi sterilisanja viškova dinarske likvidnosti banaka;

3) izvršiti reformu instrumenta obavezne rezerve tako što će proširiti osnovicu na koju se ta rezerva obračunava (uključiće u osnovicu i devizne depozite), smanjiti stopu obavezne rezerve i uvesti obavezu održavanja prosečnog nivoa izdvojene obavezne rezerve;

4) doneti nove odluke iz oblasti kreditne sposobnosti banaka, kamatnih stopa Narodne banke Jugoslavije i regulisanja i održavanja likvidnosti banaka;

5) smanjiti limit obaveze banaka za izdvajanje minimalne devizne likvidnosti i ukinuti obavezu održavanja minimalne likvidnosti na dinarske depozite.

5. Kamatne stope banaka će se u 2002. godini dalje smanjivati, u skladu sa smanjenjem inflacije i održavanjem stabilnosti kursa dinara.

6. U 2002. godini sprovešće se dalja liberalizacija rada deviznog tržišta. Poslovnim bankama biće omogućeno da i izvan sastanaka Međubankarskog tržišta deviza mogu međusobno kupovati i prodavati devize - po kursevima dogovorenim u okviru raspona od ±2,5% zvaničnog deviznog kursa formiranog na poslednjem sastanku tog tržišta.

7. Narodna banka Jugoslavije će u 2002. godini obavezno intervenisati na deviznom tržištu ako devizni kurs dostigne gornji ili donji limit raspona iz tačke 6 ove odluke, s tim što, radi usmeravanja kretanja deviznog kursa, može intervenisati i u okviru tog raspona, a na osnovu svoje procene.

8. U 2002. godini završiće se proces restrukturiranja banaka, a propisi iz oblasti nadzora i bonitetne kontrole poslovanja banaka uskladiće se s međunarodnim standardima.

9. Narodna banka Jugoslavije okončaće u 2002. godini proces transformacije Zavoda za obračun i plaćanja i u vezi s tim doneće odgovarajuće propise, a obezbediće i tehničko-tehnološke uslove za prenos platnog prometa u banke.

10. Ova odluka stupa na snagu 1. januara 2002. godine.