PRAVILNIK
O USLOVIMA, POSTUPKU I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA ODSUSTVO SA RADA RADI POSEBNE NEGE DETETA

("Sl. glasnik RS", br. 1/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi, postupak i način ostvarivanja prava na odsustvo sa rada ili rad sa polovinom punog radnog vremena radi posebne nege deteta, rad organa za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava.

Član 2

Roditelj, odnosno usvojilac, hranitelj ili staratelj deteta mlađeg od pet godina, kome je neophodna posebna nega zbog teškog stepena psihofizičke ometenosti, osim za slučajeve predviđene propisima o zdravstvenom osiguranju, ima pravo da, po isteku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, odsustvuje sa rada ili da radi sa polovinom od punog radnog vremena radi posebne nege deteta, u skladu sa zakonom.

Težak stepen psihofizičke ometenosti u smislu ovog pravilnika postoji ako je dete telesno invalidno, slepo, gluvo, odnosno nagluvo, umereno, teško ili duboko mentalno ometeno, dete sa pervazivnim razvojnim poremećajem i dete koje je višestruko ometeno.

Član 3

Telesno invalidnim detetom smatra se dete sa:

1) teškim i trajnim poremećajima ili oštećenjima lokomotornog sistema i sa teškim i trajnim telesnim deformitetima;

2) teškim neuro mišićnim i mišićnim oboljenjima;

3) teškim poremećajima ili oštećenjima centralnog i perifernog nervnog sistema.

Član 4

Slepim detetom smatra se dete:

1) čija je korigovana oštrina vida na boljem oku 0,05 do 0,02, odnosno čije je vidno polje, bez obzira na oštrinu vida, centralno suženo 5 do 10 stepeni;

2) čija je korigovana oštrina vida na boljem oku između 0,02 i osećaja svetlosti, odnosno čije je vidno polje, bez obzira na oštrinu vida, centralno suženo na manje od 5 stepeni;

3) bez vidne funkcije, odnosno bez sposobnosti percepcije svetlosti (amauroza).

Član 5

1) Gluvo dete jeste ono kod koga je oštećenje sluha preko 80 decibela i koje i pored slušnog aparata ne može u celini da percipira verbalni govor.

2) Teže nagluvo dete jeste dete sa težim gubitkom sluha (linearna i selektivna redukcija) od 60 do 80 decibela na boljem uvu i čiji je razvoj glasovnog govora značajno ometen.

3) Sa težim gubitkom sluha jeste ono dete koje ima oštećenje sluha od 60 do 80 decibela na boljem uvu, a koje je pre oštećenja sluha, uglavnom razvilo svoj glasovni govor. Ovo dete sa slušnim aparatom može da prima govor, što omogućava sprovođenje odgovarajuće rehabilitacije.

Član 6

1) Umereno mentalno ometeno jeste ono dete koje pokazuje usporen razvoj i ograničena postignuća u domenu razvoja i upotrebe govora i jezika, motoričkih sposobnosti, brige o sebi, što zahteva trajan nadzor. Količnik inteligencije je u opsegu 35 do 49.

2) Teško mentalno ometeno dete jeste ono koje je veoma ograničenih umnih sposobnosti, količnika inteligencije u opsegu 20 do 34 i koje može da ovlada elementarnim higijenskim navikama i navikama samoposluživanja, ali mu je potrebna stalna pomoć ili nadzor.

3) Duboko mentalno ometeno dete jeste ono koje karakteriše izrazito ograničena sposobnost razumevanja i prihvatanja zahteva, ograničena pokretljivost ili potpuna nepokretljivost, i nesposobnost voljne kontrole sfinktera. Potrebna mu je trajna pomoć, nega i nadzor. Količnik inteligencije je ispod 20.

Član 7

Dete sa pervazivnim razvojnim poremećajem jeste dete autistično, sa Retovim sindromom ili dezintegrativnom psihozom.

Član 8

Višestruko ometeno u razvoju jeste ono dete koje ima dve ili više smetnji, a ne može da se razvrsta prema pretežnoj smetnji u skladu sa ovim pravilnikom (sa dve ili više ometenosti).

Član 9

Pravo na odsustvo sa rada ili rad sa polovinom punog radnog vremena utvrđuje organ nadležan za rešavanja o pravima iz oblasti društvene brige o deci, na osnovu zahteva, u skladu sa zakonom.

Organ iz stava 1 ovog člana dostavlja zahtev komisiji nadležnoj za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta (u daljem tekstu: komisija), koja poziva podnosioca zahteva radi pregleda.

Član 10

Po izvršenom pregledu, mišljenje o stepenu psihofizičke ometenosti deteta, komisija dostavlja organu iz člana 9 stav 1 ovog pravilnika.

Član 11

Prilikom davanja mišljenja, zavisno od psihofizičke ometenosti deteta, komisija određuje i rok u kome će se ponovo izvršiti pregled deteta.

Rok u kome će se izvršiti ponovni pregled deteta, u smislu stava 1 ovog člana, ne može biti duži od šest meseci, osim za slučajeve kada se utvrdi da je psihofizička ometenost deteta trajna.

Član 12

Na osnovu mišljenja o postojanju uslova iz čl. 3 do 8 ovog pravilnika, organ iz člana 9 stav 1 ovog pravilnika upućuje korisnika ordinirajućem lekaru - pedijatru, koji sačinjava izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (u daljem tekstu: doznaka) za period koji je određen.

Član 13

Doznaku korisnik dostavlja organu iz člana 9 stav 1 ovog pravilnika i organizaciji u kojoj korisnik radi, u roku od tri dana.

Pravo na odsustvo sa rada ili rad sa polovinom punog radnog vremena teče od dana konačnosti rešenja kojim je o tom pravu odlučeno.

Član 14

Organ iz člana 9 stav 1 ovog pravilnika je u obavezi da ministarstvu nadležnom za socijalna pitanja dostavlja izveštaj o broju dece prema vrstama psihofizičke ometenosti.

Izveštaj iz stava 1 ovog člana dostavlja se za svaki kvartal do 15 u sledećem mesecu, na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

_______________________
                  Opština

 

IZVEŠTAJ
O BROJU DECE PREMA VRSTAMA PSIHOFIZIČKE OMETENOSTI

Red. br.

Uzrast/Godina

Član 3 Pravilnika

Član 4 Pravilnika

Član 5 Pravilnika

Član 6 Pravilnika

Čl. 7 Prav.

Čl. 8 Prav.

Br. izlaz na komis.

Trajanje prava

Tač. 1

Tač. 2

Tač. 3

Tač. 1

Tač. 2

Tač. 3

Tač. 1

Tač. 2

Tač. 3

Tač. 1

Tač. 2

Tač. 3

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primedba: ______________

____________________
     Odgovorni radnik

 M.P.

_____________________
Starešina organa