PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUGA PRAVNA LICA

("Sl. list SRJ", br. 9/97, 56/98, 45/99 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za druga pravna lica.

Druga pravna lica iz stava 1 ovog člana su:

1) pravna lica čije se poslovanje finansira iz javnih prihoda ili drugih namenskih izvora na osnovu programa, predračuna i finansijskog plana i koja su neposredni korisnici javnih prihoda budžeta i doprinosa (savezni organi i organizacije, pravosudni organi, organi i organizacije republika članica, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, fondovi i zavodi obaveznog socijalnog osiguranja i drugi fondovi) - (u daljem tekstu: organi i fondovi);

2) pravna lica koja posredstvom organa i fondova ostvaruju javne prihode za finansiranje obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, nauke, kulture, umetnosti, informisanja, fizičke kulture i sporta i drugih delatnosti koji se posredstvom organa i fondova finansiraju iz javnih prihoda (u daljem tekstu: ustanove);

3) pravna lica čije se poslovanje delom finansira iz javnih prihoda budžeta ili drugih namenskih izvora a delom ili u celini po osnovu učlanjenja (političke organizacije, sindikalne organizacije, društvene organizacije, udruženja građana i druge organizacije organizovane po osnovu učlanjenja) - (u daljem tekstu: organizacije).

Pravna lica iz stava 2 ovog člana koja pored ostvarivanja javnih prihoda ili drugih namenskih izvora za finansiranje poslovanja ostvaruju i prihode od prodaje proizvoda, robe i usluga za taj deo delatnosti primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Kontni okvir iz stava 1 ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru. Propisani osnovni računi mogu se, po potrebi, raščlanjivati na analitičke račune (konta).

Podaci za osnovne račune obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva.

Član 3

Organ koji obavlja poslove izvršavanja budžeta (saveznog, republika, pokrajina, opština i gradova) može voditi knjigovodstvo o budžetu, odnosno o ostvarivanju javnih prihoda i javnih rashoda u skladu sa ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli prema nazivima računa ove grupe.

Član 5

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se izdaci koji se otpisuju u periodu dužem od jedne godine, a koji se ne mogu rasporediti na pojedina materijalna ulaganja, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 010 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se izdaci za osnivačka ulaganja (studije i istraživanja, izrada i nabavka projektne i druge dokumentacije i slično), ulaganja u razvoj (tržišta, tehnologije i slično), ulaganja u probnu proizvodnju, koncesije, patenti, licence i slična prava i druga nematerijalna ulaganja (zakupnine i operativni lizing plaćen za period duži od jedne godine i sl.).

Na računu 011 - Nematerijalna ulaganja u pripremi i avansi, obuhvataju se svi oblici nematerijalnih ulaganja od dana ulaganja do dana početka korišćenja i avansi za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog osnovnog računa nematerijalnih ulaganja obezbeđuje se evidencija o nabavnoj vrednosti i ispravci vrednosti nematerijalnih ulaganja.

Revalorizacija u toku godine evidentira se na analitičkim računima iz stava 4 ovog člana.

Član 6

Na računima grupe 02 - Osnovna sredstva, obuhvataju se prirodna bogatstva (zemljište i šume), građevinski objekti, oprema, alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, višegodišnji zasadi, osnovno stado, ulaganja za pribavljanje osnovnih sredstava i avansi i ostala osnovna sredstva.

Na računu 020 - Zemljište i šume, obuhvataju se zemljište po nabavnoj, odnosno tržišnoj vrednosti i šume po procenjenoj vrednosti u skladu sa Zakonom.

Na računu 021 - Građevinski objekti, obuhvataju se građevinski objekti, s tim što se u okviru ovog računa na posebnim analitičkim računima obuhvataju i stanovi i stambene zgrade koji čine poslovnu imovinu drugog pravnog lica.

Na računu 022 - Oprema, obuhvata se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, shodno propisu o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 023 - Alat i inventar, obuhvataju se alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, shodno propisu o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 024 - Višegodišnji zasadi, obuhvataju se voćnjaci, vinogradi, hmeljnici, brzorastuće upotrebno, ukrasno i ostalo drveće i ostali višegodišnji zasadi.

Na računu 025 - Osnovno stado, obuhvata se vrednost svih vrsta stoke, osim stoke u tovu i prometu.

Na računu 026 - Osnovna sredstva u pripremi i avansi, obuhvataju se ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja i avansi dati za sticanje svih oblika osnovnih sredstava.

Na računu 029 - Ostala osnovna sredstva, obuhvataju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima ove grupe, kao što su: spomenici kulture i istorijski spomenici; dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti; muzejske vrednosti; knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog osnovnog računa osnovnih sredstava obezbeđuje se evidencija o nabavnoj vrednosti i ispravci vrednosti osnovnih sredstava.

Revalorizacija u toku godine evidentira se na analitičkim računima iz stava 10 ovog člana.

Član 7

Na računima grupe 03 - Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se dugoročni krediti, dugoročne hartije od vrednosti i ostali dugoročni plasmani.

Na računu 030 - Dugoročni krediti, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima u zemlji i inostranstvu sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 031- Dugoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se ulaganja u hartije od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su ulaganja u akcije, obveznice, blagajničke zapise, komercijalne zapise, državne zapise, certifikate o depozitu i finansijske derivate kojim se trguje na berzi.

Na računu 039 - Ostali dugoročni plasmani, obuhvataju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 03.

Klasa 1: Zalihe

Član 8

Na računima grupe 10 - Materijal, obuhvataju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuju u obračunskom periodu, goriva i maziva, kao i odstupanja od planskih vrednosti i ispravke vrednosti prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 100 - Materijal, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, iskazuje se vrednost zaliha sirovina, osnovnog i pomoćnog materijala, ostalog materijala, goriva i maziva, alata i inventara koji se u celini otpisuju u obračunskom periodu (sitan inventar, auto-gume, ambalaža).

Organi i fondovi vrše zaduženje odgovarajućeg analitičkog računa u okviru osnovnog računa 100 za iznos izvršene nabavke materijala u korist računa 422 ili 423 uz istovremeno knjiženje vrednosti nabavljenog materijala na teret odgovarajućeg računa klase 5 - Rashodi, u korist računa 463 - Razgraničenje zaliha.

Prilikom trošenja nabavljenog materijala zadužuje se račun 463 u korist odgovarajućeg analitičkog računa u okviru osnovnog računa 100.

Ustanove i organizacije za izvršenu nabavku materijala zadužuju račun 100 u korist računa 422 ili 423. Za utrošeni materijal zadužuje se odgovarajući račun klase 5 - Rashodi, u korist odgovarajućeg analitičkog računa u okviru osnovnog računa 100.

Član 9

Na računima grupe 11 - Nedovršena proizvodnja, obuhvata se početno stanje, povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha nedovršene proizvodnje, poluproizvoda i delova, kao i neizvršenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni ako je ona niža na kraju obračunskog perioda.

Na računu 110 - Nedovršena proizvodnja, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, obuhvata se početno stanje, a na kraju obračunskog perioda - povećanje ili smanjenje zaliha proizvodnje, nedovršenih proizvoda, poluproizvoda i delova, kao i neizvršenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni ako je ona niža.

Povećanje vrednosti zaliha na računu 110 vrši se zaduženjem tog računa u korist računa 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, a smanjenje vrednosti zaliha na računu 110 vrši se odobravanjem tog računa, a zaduženjem računa 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda.

Član 10

Na računima grupe 12 - Gotovi proizvodi, obuhvata se početno stanje, povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha gotovih proizvoda, kao i završetak usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni ako je ona niža na kraju obračunskog perioda.

Na računu 120 - Gotovi proizvodi, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, obuhvata se početno stanje, a na kraju obračunskog perioda - povećanje ili smanjenje zaliha gotovih proizvoda, kao i završenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni ako je ona niža.

Povećanje vrednosti zaliha na računu 120 vrši se zaduženjem tog računa u korist računa 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda a smanjenje vrednosti zaliha na računu 120 - vrši se odobrenjem tog računa, a zaduženjem računa 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda.

Član 11

Na računima grupe 13 - Roba, obuhvataju se zalihe robe u skladištu, stovarištu i prodajnim objektima na malo, ukalkulisani porez na promet, razlika u ceni robe i roba u obradi, doradi i manipulaciji.

Na računu 130 - Roba, obuhvataju se vrednosti zaliha robe u skladištu i stovarištu na veliko, u prodavnicama i drugim maloprodajnim objektima, u obradi, doradi i manipulaciji, kao i ukalkulisani porez na promet i razlika u ceni robe.

Organi i fondovi vrše zaduženje analitičkog računa u okviru osnovnog računa 130 za iznos izvršene nabavke robe u korist računa 422 ili 423, uz istovremeno knjiženje vrednosti nabavke robe na teret odgovarajućeg računa klase 5 - Rashodi, u korist računa 463 - Razgraničenje zaliha.

Prilikom trošenja ili prodaje robe zadužuje se račun 463 u korist odgovarajućeg analitičkog računa u okvru osnovnih računa 130.

Ustanove i organizacije za iznos izvršene nabavke robe zadužuju račun 130 u korist računa 422 ili 423. Za utrošenu ili prodatu robu zadužuje se odgovarajući račun klase 5 - Rashodi, u korist odgovarajućeg analitičkog računa u okviru osnovnog računa 130.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 12

Na računima grupe 20 - Potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja, obuhvataju se potraživanja: od kupaca, za kamatu i dividende, od zaposlenih, od državnih organa i organizacija, po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa i ostala potraživanja.

Na računu 200 - Kupci u zemlji, obuhvataju se potraživanja po osnovu prodaje i naknada u korist odgovarajućih računa klase 6.

Na računu 201 - Kupci u inostranstvu, obuhvataju se potraživanja od stranih lica po osnovu izvoza robe i usluga u korist odgovarajućih računa klase 6.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa 200 i 201 vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 202 - Potraživanja za kamatu i dividende, obuhvataju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu na potraživanja iz dužničko-poverilačkih odnosa, osim kamate po datim kreditima koja se iskazuju na računima potraživanja po datim kreditima. Na ovom računu iskazuju se potraživanja za dividende po osnovu ulaganja kapitala u druga pravna lica u korist računa 649 - Ostali finansijski prihodi.

Na računu 203 - Potraživanja od zaposlenih, obuhvataju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili drugom pravnom licu, po osnovu manjkova koji se naknađuju od zaposlenih i slično.

Organi i fondovi, za potraživanja po osnovu akontacija za službena putovanja, na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa zadužuju račun 540 - Troškovi naknada, u korist računa 462 - Razgraničeni plaćeni rashodi. Kada se izvrši pravdanje akontacija za službena putovanja, zadužuje se račun 462 u korist ovog računa. Za razliku po putnom obračunu zadužuje se račun 540 ili vrši storno na tom računu.

Na računu 204 - Potraživanja od državnih organa i organizacija, obuhvataju se potraživanja po osnovu prihoda koja su drugom pravnom licu manje doznačena na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa. Za iznos manje doznačenih iznosa prihoda zadužuje se ovaj račun u korist računa 461 - Razgraničeni prihodi. Kad se izvrši doznaka iznosa, zadužuje se račun 221 - Žiro i tekući računi, u korist računa 204, uz istovremeno zaduženje računa 461, u korist odgovarajućeg računa klase 6. Na ovom računu iskazuju se i potraživanja ustanova i organizacija za fakturisanje naknade i usluge koje se ostvaruju iz javnih prihoda.

Na računu 205- Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansiranja na računima grupe 43 - Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na računu 209 - Ostala potraživanja, obuhvataju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 20.

Na posebnom analitičkom računu u okviru računa 209 - Ostala potraživanja, obuhvata se knjigovodstvena vrednost nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava i zaliha (u daljem tekstu: imovina) koji su uništeni usled ratnih dejstava i razaranja i za koje se istovremeno vrši ispravka vrednosti na teret neposlovnih i vanrednih rashoda.

Troškovi popravke imovine koja je oštećena usled ratnih dejstava i razaranja iskazuju se na način iz stava 1 ovog člana.

Član 13

Na računima grupe 21 - Kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se krediti, dati avansi, depoziti i kaucije, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani sa rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 210 - Kratkoročni krediti, obuhvataju se kratkoročni robni, potrošački i ostali krediti dati pravnim i fizičkim licima u zemlji sa rokom dospeća do godinu dana i kratkoročni robni, potrošački i ostali krediti dati pravnim i fizičkim licima u inostranstvu u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju sa rokom dospeća do godinu dana.

Na računu 211 - Dati avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se avansi dati za nabavku materijala i robe ili za obavljanje usluga, depoziti i kaucije, zaduženjem ovog računa u korist računa sa kojeg je izvršeno plaćanje.

Organi i fondovi, za iznos neiskorišćenih iznosa datih avansa, depozita i kaucija, na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa zadužuju odgovarajući račun grupe 50 u korist računa 462 - Razgraničeni plaćeni rashodi. Kad se izvrši pravdanje datog avansa za materijal i robu po prispeloj fakturi dobavljača zadužuje se odgovarajući račun grupe 10 ili 13 u korist računa 422 ili 423, uz istovremeno zaduženje računa 422 ili 423 u korist računa 211 i zaduženjem računa 462 u korist računa 463 - Razgraničenje zaliha.

Na računu 212 - Hartije od vrednosti, obuhvataju se ulaganja u dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti, nabavljene radi prodaje, kao što su akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu, kao i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na računu 213 - Menice, obuhvataju se potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja, s tim što se na posebnom analitičkom računu u okviru ovog računa obuhvata kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 219 - Ostali kratkoročni plasmani, obuhvataju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 21.

Član 14

Na računima grupe 22 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, devizna sredstva kod banke i u blagajni i ostala novčana sredstva.

Na računu 220 - Hartije od vrednosti, obuhvataju se neposred- no unovčive hartije od vrednosti uz beznačajni rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 221 - Žiro i tekući računi, obuhvataju se, na posebnim analitičkim računima, novčana sredstva na žiro - računu i tekućim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti. Potražni saldo na tekućem računu na dan bilansiranja iskazuje se na odgovarajućem računu u grupi 42 - Kratkoročne finansijske obaveze i obaveze iz poslovanja, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu.

U okviru ovog računa drugo pravno lice vodi, po potrebi, poseban prelazni analitički račun.

Na računu 222 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, obuhvataju se sredstva izdvojena po posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.

Na računu 223 - Blagajna, obuhvataju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 224 - Devizni račun, obuhvataju se stanja i promene na deviznom računu kod banke.

Na računu 225 - Devizni akreditivi, obuhvataju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.

Na računu 226 - Devizna blagajna, obuhvataju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na računu 229 - Ostala novčana sredstva, obuhvataju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru grupe 22.

Član 15

Na računima grupe 23 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se razgraničeni rashodi i prihodi najviše na period od 12 meseci od dana nastanka.

Na računu 230 - Razgraničeni plaćeni rashodi do jedne godine, obuhvataju se troškovi koji su unapred plaćeni za najviše godinu dana. U korist ovog računa obuhvata se obračunati otpis unapred plaćenih rashoda za odnosni period.

Na računu 231 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod, obuhvataju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani, a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu. U korist ovog računa knjiži se likvidacija potraživanja naplatom ili prenosom na drugi način.

Na računu 232 - Razgraničeni neplaćeni rashodi, iskazuju se, za organe i fondove, rashodi koji nisu isplaćeni na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa a knjiženi su na teret rashoda u klasi 5. Knjiženi iznosi na teret rashoda koji nisu isplaćeni na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa storniraju se sa odgovarajućih računa klase 5 i knjiže na teret ovog računa.

Po isteku obračunskog perioda, za iznose storniranih rashoda zadužuju se odgovarajući računi klase 5 sa kojih je na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa izvršeno storniranje u korist računa 232.

Na računu 239 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 23.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog osnovnog računa grupe 23 obezbeđuje se evidencija po vrstama razgraničenih rashoda i prihoda.

Član 16

Na računima grupe 29 - Gubitak, obuhvata se gubitak iz ranijih godina i tekuće godine koji predstavlja ispravku vrednosti kapitala.

Na računu 290 - Gubitak ranijih godina, obuhvata se gubitak ranijih godina, prenosom sa računa 291 - Gubitak tekuće godine.

Na računu 291- Gubitak tekuće godine, obuhvata se gubitak utvrđen po polugodišnjem i godišnjem računu. Utvrđeni gubitak po polugodišnjem, odnosno godišnjem računu knjiži se zaduženjem računa 291 - Gubitak tekuće godine, u korist računa 721 - Prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka.

Gubitak tekuće godine koji je u godišnjem računu iskazan na računu 291, prilikom prenosa početnog stanja u poslovne knjige naredne godine, prenosi se na račun 290 - Gubitak ranijih godina.

Pokriće gubitka vrši se na teret računa 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitka ranijih godina i računa grupe 31 - Rezerve, u skladu sa zakonom, statutom drugog pravnog lica ili drugim aktom o osnivanju drugog pravnog lica.

Klasa 3: Kapital

Član 17

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, obuhvataju se akcijski kapital, udeli, ulozi, državni kapital, društveni kapital i ostali kapital prema nazivima računa ove grupe. Osnovni kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti.

Drugo pravno lice iz člana 28. stav 5. Zakona o računovodstvu prihod od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja u iznosu većem od neotpisane vrednosti knjiži u korist računa ove grupe. Ako je prihod od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja manji od neotpisane vrednosti za razliku se zadužuje odgovarajući račun grupe 30.

Na računu 300 - Akcijski kapital, obuhvataju se obične akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom učešća u dobitku akcionarskog društva i pravom na deo likvidacione mase u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija i prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, na raspodelu likvidacione mase i na naplatu stečajne mase u slučaju stečaja akcionarskog društva u skladu s aktom o osnivanju, odnosno sa odlukom o emisiji akcija.

Na računu 301 - Udeli, obuhvataju se udeli društva sa ograničenom odgovornošću za svakog člana koji čini osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 302 - Ulozi, obuhvataju se ulozi članova ortačkog i komanditnog društva u skladu sa ugovorom o osnivanju, koji čine osnovni kapital.

Na računu 303 - Državni kapital, obuhvata se kapital koji se u skladu sa zakonom i drugim propisima smatra državnim kapitalom.

Na računu 304 - Društveni kapital, obuhvata se društveni kapital drugog pravnog lica koji čini trajne izvore finansiranja delatnosti.

Na računu 309 - Ostali kapital, obuhvataju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 30.

Član 18

Na računima grupe 31 - Rezerve, obuhvata se emisiona premija (kapitalne rezerve), zakonske rezerve i statutarne i druge rezerve.

Na računu 310 - Emisiona premija, obuhvata se pozitivna razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 312 - Zakonske rezerve, obuhvataju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom. Na ovom računu iskazuju se i rezerve koje formira budžet ako je odlučeno da se knjigovodstvo budžeta vodi u skladu sa ovim pravilnikom.

Na računu 313 - Statutarne i druge rezerve, obuhvataju se rezerve koje se formiraju u skladu sa statutom i drugim aktima drugog pravnog lica.

Član 19

Na računima grupe 32 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak, obuhvata se neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina i neraspoređeni višak prihoda - dobitak tekuće godine.

Na računu 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina, obuhvata se kumulirani neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina. Na ovom računu iskazuje se i neraspoređeni višak prihoda za budžete ako je odlučeno da se knjigovodstvo budžeta vodi u skladu sa ovim pravilnikom.

Na računu 321 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak tekuće godine, obuhvata se neraspoređeni višak prihoda - dobitak tekuće godine odobrenjem ovog računa na teret računa 721 - Prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka. Prilikom otvaranja poslovnih knjiga na početku naredne godine, saldo sa ovog računa prenosi se na račun 320.

Na teret računa 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobit ranijih godina, knjiži se iznos raspoređenog viška prihoda - dobitka u korist računa 290 - Gubitak ranijih godina, 441 - Obaveze za dividende, 442 - Obaveze za učešće u dobitku, grupe 43 - Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, odgovarajućih računa grupe 30 - Osnovni kapital, 311 - Zakonske rezerve, 312 - Statutarne i druge rezerve i drugih odgovarajućih računa.

Na teret računa 320, u korist računa 434 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata, knjiži se i iznos utvrđene obaveze za poreze i doprinose iz rezultata po konačnom rešenju poreskog organa, iznad iznosa koji je utvrdilo drugo pravno lice.

Član 19a

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve, obuhvata se efekat revalorizacije imovine, kapitala i obaveza u skladu sa odredbama Zakona.

Na računu 330 - Obračun efekata revalorizacije, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine u korist ovog računa i efekti revalorizacije obaveza i kapitala, na teret ovog računa.

Stanje ovog računa izravnava se u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Na računu 331 - Kumulirane revalorizacione rezerve u korist ovog računa knjiži se revalorizacija kapitala u odgovarajućem iznosu, saglasno članu 63 Zakona.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 20

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, obuhvataju se obaveze za pokriće troškova i rizika proisteklih iz poslovanja koji će se pojaviti u narednim godinama, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 400 - Rezervisanja za troškove, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za investiciono održavanje osnovnih sredstava koje se ponavlja u intervalima dužim od jedne godine, za obnavljanje zemljišta i za obnavljanje (reprodukciju ) šuma, shodno članu 48 Zakona o računovodstvu, za troškove koji će se sa velikom izvesnošću javiti u narednim godinama po osnovu zadržanih kaucija i depozita za posao izvršen kvalitetno i o roku i sl., a za koji je ostvaren prihod u punom iznosu.

Na računu 401 - Rezervisanja za rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu troškova garantnog roka dužeg od jedne godine, a za koji je ostvaren prihod u punom iznosu, za paušalno odmereno pokriće dubioznih potraživanja, za opšti rizik gubitka vrednosti dubioznih potraživanja iz poslovnih odnosa i sl.

Na računu 402 - Odloženi revalorizacioni dobitak, obuhvata se iznos odloženih revalorizacionih rezervi sa računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Odloženi revalorizacioni dobitak sa ovog računa prenosi se u korist računa ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda najkasnije na kraju perioda od pet godina od dana rezervisanja.

Odloženi revalorizacioni dobitak unosi se u prihode i pre isteka roka od pet godina, ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Na računu 409 - Ostala dugoročna rezervisanja, obuhvataju se ostali verovatni troškovi koji će nastati posle dužeg vremena, a odnose se na sadašnje učinke. Na ovom računu obuhvataju se i dugoročna rezervisanja za rizike i moguće gubitke u budućnosti po osnovu dugoročnih nedospelih finansijskih plasmana, nedospelih potraživanja, izdatih garancija i drugih jemstava.

Dugoročna rezervisanja za rizike prate se po vrstama, a njihovo smanjenje, odnosno ukidanje stavlja se u korist računa 656 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, ako se radi o jednokratnom rezervisanju, a ako se radi o kontinuiranom rezervisanju, umanjuje se iznos potrebnih dugoročnih rezervisanja po bilansu za tekuću godinu. Neiskorišćeni deo dugoročnih rezervisanja za rizike stavlja se u korist računa 656.

Na ovom računu knjiže se dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta. Ako postoji višak obaveza u stranoj valuti nad potraživanjima u stranoj valuti, na tu razliku iskazanu u dinarskoj protivvrednosti primenjuje se razlika koeficijenta rasta cena na malo i koeficijenta promene kursa strane valute.

Član 21

Na računima grupe 41 - Dugoročne obaveze, obuhvataju se obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti, dugoročni krediti i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 410 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitu, kao i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 411 - Dugoročni krediti, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu.

Na računu 419 - Ostale dugoročne obaveze, obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 41.

Član 22

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze i obaveze iz poslovanja, obuhvataju se kratkoročne finansijske obaveze po osnovu kredita u zemlji i inostranstvu, hartija od vrednosti i ostale kratkoročne finansijske obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Na računima ove grupe obuhvataju se i obaveze iz poslovanja po osnovu primljenih avansa, depozita i kaucija, obaveze prema dobavljačima obaveze po izdatim menicama i ostale obaveze iz poslovanja.

Na računu 420 - Kratkoročni krediti, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu, u skladu sa propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju, sa rokom dospeća do godinu dana.

Na računu 421 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se unapred naplaćeni iznosi i novčana obezbeđenja za obrtna sredstva.

Na računu 422 - Dobavljači u zemlji, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u zemlji.

Na računu 423 - Dobavljači u inostranstvu, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze u inostranstvu.

Na računu 424 - Obaveze po hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća do jedne godine od dana činidbe, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitiu, kao i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Na računu 425 - Obaveze za izdate čekove i menice, obuhvataju se obaveze za izdate čekove i menice koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa na posebnom analitičkom računu evidentira se kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 428 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze, obuhvata se deo dugoročnih obaveza po anuitetima, odnosno po otplatama dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa i ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Na dan bilansiranja na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na ovom računu obuhvataju se i obaveze po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Na računu 429 - Ostale obaveze iz poslovanja, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Član 23

Na računima grupe 43 - Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, obuhvataju se obračun i isplata neto zarada i neto naknada zarada, obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada, obaveze za poreze i doprinose iz rezultata, obaveze za poreze, carine i druge dažbine, obaveze za doprinose koji terete troškove i ostale obaveze.

Dugovna salda na računima 432 do 439 na dan bilansa iskazuju se na računu 205 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računu 430 - Obaveze za neto zarade, obuhvataju se obaveze za neto zarade zaposlenima po svim osnovima zaduženjem računa 510 - Troškovi neto zarada za deo na teret troškova i zaduženjem računa 320 za deo zarada iz rezultata.

Na računu 431 - Obaveze za neto naknade zarada, obuhvataju se neto naknade zarada koje pripadaju zaposlenima u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom (naknada za vreme bolovanja, korišćenje godišnjeg odmora i naknade zbog drugih odsustvovanja sa posla), zaduženjem računa 511 - Troškovi neto naknada zarada.

Na računu 432 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada, obuhvata se porez na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 512 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada.

Na računu 433 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada, obuhvataju se doprinosi na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 513 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada.

Na računu 434 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata, obuhvata se obračunati porez i doprinosi na dobitak po periodičnom i godišnjem računu, zaduženjem računa 712 - Prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka, u korist ovog računa.

Na računu 435 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine, obuhvataju se porez, carine i druge dažbine koji čine zavisne troškove nabavke zaliha i osnovnih sredstava, odnosno koji se naknađuju neposredno na teret troškova.

Na računu 436 - Obaveze za doprinose koji terete troškove, obuhvataju se obaveze za doprinose koji ne zavise od poslovnog rezultata, osim doprinosa na zarade i naknade zarada, zaduženjem računa 547 - Troškovi doprinosa.

Na računu 439 - Ostale obaveze, obuhvataju se ostale obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 43.

Član 24

Na računima grupe 44 - Druge obaveze, obuhvataju se obaveze za kamate, troškove finansiranja, dividende, i učešće u dobitku, obaveze prema zaposlenima i članovima upravnog i nad-zornog odbora i ostale obaveze.

Na računu 440 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, obuhvataju se obaveze po osnovu rashoda kamata, realizovanih kursnih razlika i ostalih finansijskih rashoda.

Na računu 441 - Obaveze za dividende, obuhvataju se obaveze za dividende po osnovu raspodele dobitka akcionarskog društva, zaduženjem računa 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina.

Na računu 442 - Obaveze za učešće u dobitku, obuhvataju se obaveze po osnovu raspodele dobitka u skladu sa osnivačkim aktima drugog pravnog lica zaduženjem računa 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina.

Na računu 443 - Obaveze prema zaposlenima, obuhvataju se obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama.

Na računu 444 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, obuhvataju se obaveze po osnovu primanja članova upravnog i nadzornog odbora drugog pravnog lica u skladu sa aktima drugog pravnog lica zaduženjem računa 519 - Ostali lični rashodi ili računa 320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina.

Na računu 449 - Ostale obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 44, kao što su članarine, troškovi platnog prometa i sl.

Član 25

Na računima grupe 45 - Obaveze za primljena novčana sredstva iz javnih prihoda ili drugih namenskih izvora u transferu, obuhvataju se obaveze za primljena novčana sredstva iz javnih prihoda i drugih namenskih izvora i ostala novčana sredstva koja se transferišu krajnjim korisnicima.

Na računu 450 - Obaveze za primljena novčana sredstva iz javnih prihoda u transferu, obuhvataju se novčana sredstva koja su doznačena iz javnih prihoda na žiro-račun, s obavezom da se prenesu nekom drugom pravnom licu kao krajnjem korisniku.

Na računu 451 - Obaveze za primljena novčana sredstva iz drugih namenskih izvora u transferu, obuhvataju se novčana sredstva koja su doznačena iz drugih namenskih izvora na žiro-račun, s obavezom da se prenesu nekom drugom pravnom licu kao krajnjem korisniku.

Na računu 459 - Obaveze za primljena ostala novčana sredstva u transferu, obuhvataju se novčana sredstva koja su doznačena iz drugih izvora na žiro-račun s obavezom da se prenesu nekom drugom pravnom licu kao krajnjem korisniku, a koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 45.

Za primljena novčana sredstva u transferu zadužuje se račun 221 - Žiro i tekući računi, u korist odgovarajućih računa grupe 45, a prilikom prenosa doznačenih novčanih sredstava drugom pravnom licu kao krajnjem korisniku zadužuje se odgovarajući račun grupe 45 u korist računa 221.

Član 26

Na računima grupe 46 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se razgraničeni obračunati rashodi i prihodi, razgraničeni plaćeni rashodi, razgraničenje zaliha i ostala pasivna vremenska razgraničenja.

Na računu 460 - Razgraničeni obračunati rashodi, obuhvataju se obračunati rashodi koji terete tekući obračunski period, a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine i grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose.

Na računu 461 - Razgraničeni prihodi, obuhvataju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period.

Drugo pravno lice odobrava ovom računu na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa iznose doznačenih prihoda koji se odnose na naredni obračunski period. U narednom obračunskom periodu za iznos doznačenih prihoda zadužuje se ovaj račun u korist odgovarajućih računa prihoda u klasi 6.

Na računu 462 - Razgraničeni plaćeni rashodi, obuhvataju se za organe i fondove iznosi koji su na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa isplaćeni a nisu knjiženi na teret rashoda. Za isplaćene iznose zadužuju se odgovarajući računi Klase 5 - Rashodi, u korist ovog računa. Kada se po isteku obračunskog perioda za isplate knjižene na teret odgovarajućih računa klase 5 u korist ovog računa izvrši konačan obračun (isplaćenih akontacija za službena putovanja, avansi i sl.) zadužuje se ovaj račun u korist računa na kojima su iskazana potraživanja na računima klasa 0, 1 i 2.

U okviru ovog računa vrši se analitičko raščlanjavanje po vrstama plaćenih rashoda i namenama prema predračunu i finansijskom planu.

Na računu 463 - Razgraničenje zaliha, obuhvata se za organe i fondove vrednost zaliha iskazanih na računima grupe 10 i 13. Prilikom nabavke koje čine zalihe zadužuju se odgovarajući računi u klasi 5 - Rashodi, prema fakturi dobavljača u korist ovog računa. Za smanjenje zaliha zadužuje se ovaj račun u korist računa grupa 10 i 13.

Na računu 464 - primljene donacije, obuhvataju se primljene donacije u skladu sa odredbama člana 51 st. 2 do 4 Zakona.

Na računu 469 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 46.

Klasa 5: Rashodi

Član 27

Druga pravna lica u toku obračunskog perioda knjiže na teret odgovarajućih računa u klasi 5 nastale rashode u celokupnom iznosu, nezavisno od toga da li su isplaćeni ili ne.

Na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa organi i fondovi vrše svođenje knjiženih rashoda na odgovarajućim računima klase 5 na iznose isplaćenih rashoda storniranjem neisplaćenih rashoda sa odgovarajućih računa klase 5 na teret računa 232 - Razgraničeni neplaćeni rashodi.

Organi i fondovi za izvršene isplate knjižene na teret računa potraživanja do konačnog obračuna, kao što su akontacije za službena putovanja, avansi i sl., na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa zadužuju za te iznose odgovarajuće račune rashoda u klasi 5 u korist računa 462 - Razgraničeni plaćeni rashodi. Prilikom sastavljanja konačnih obračuna isplata knjiženih na računu 462, za iznos po konačnom obračunu zadužuje se ovaj račun u korist odgovarajućih računa na kojima su iskazana potraživanja u klasama 0, 1 i 2.

Ustanove i organizacije koje na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa iskažu nepokrivene rashode mogu za iznose nepokrivenih rashoda da izvrše umanjenje rashoda storniranjem na odgovarajućim računima klase 5 i zaduženjem računa 232 - Razgraničeni neplaćeni rashodi. Za sprovođenje ovih knjiženja ustanove i organizacije moraju raspolagati dokumentacijom iz koje se može zaključiti da su nepokriveni rashodi nastali usled nedovoljno doznačenih sredstava iz javnih prihoda ili drugih namenskih izvora po programu, predračunu i finansijskom planu.

Po isteku obračunskog perioda, organi i fondovi, ustanove i organizacije za iznose storniranih rashoda zadužuju odgovarajuće račune klase 5 sa kojih je na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa izvršeno storniranje u korist računa 232.

Član 28

Na računima grupe 50 - Nabavna vrednost prodate robe, troškovi materijala, amortizacije i rezervisanja, obuhvataju se nabavna vrednost prodate robe, troškovi materijala, goriva i energije, amortizacije, rezervisanja i ostali materijalni troškovi.

Na računu 500 - Nabavna vrednost prodate robe, obuhvata se nabavna vrednost prodate robe u korist računa 130 - Roba. Organi i fondovi na teret ovog računa knjiže ukupnu nabavku robe u korist računa 463 - Razgraničenje zaliha, za nabavljenu robu koja se vodi na zalihama.

Na računu 501 - Troškovi materijala, obuhvataju se troškovi materijala za izradu sitnog inventara koji se neposredno otpisuju na teret rashoda i režijskog i ostalog materijala kao što su kancelarijski materijal, drugi potrošni materijal i slično. Organi i fondovi na teret ovog računa, knjiže troškove nabavljenog materijalau korist računa 422 ili 423 u slučaju neposrednog utroška nabavljenog materijala.

Organi i fondovi, ako nabavljeni materijal vode na zalihama, za ukupnu vrednost nabavljenog materijala zadužuju ovaj račun u korist računa 463 - Razgraničenje zaliha. Prilikom trošenja materijala na osnovu trebovanja zadužuje se račun 463 - u korist računa 100 - Materijal.

Na računu 502 - Troškovi goriva i energije, obuhvataju se troškovi goriva i energije zaduženjem ovog računa u korist računa 422 ili 423, a u slučaju kada se kod organa i fondova gorivo vodi na zalihama postupa se na način iz stava 4. ovog člana.

Na računu 503 - Troškovi amortizacije, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava prema propisanim stopama, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 01 i 02.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija amortizacije u korist računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Drugo pravno lice na koje se odnose odredbe člana 28 stava 2 Zakona o računovodstvu, obračunatu amortizaciju do visine iznosa koji nije pokriven sredstvima javnih prihoda ili iz drugih namenskih izvora za taj iznos zadužuje odgovarajući račun grupe 30 - Osnovni kapital u korist odgovarajućeg analitičkog računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 01 i 02.

Na računu 504 - Troškovi rezervisanja, obuhvataju se rezervisanja za troškove u garantnom roku, troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava i troškove obnavljanja prirodnih bogatstava i drugi troškovi rezervisanja u korist odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 509 - Ostali materijalni troškovi, obuhvataju se ostali materijalni troškovi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 50.

Član 29

Na računima grupe 51 - Troškovi zarada i naknada zarada i ostali lični rashodi, obuhvataju se troškovi obračunatih neto zarada i neto naknada zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada i troškovi ostalih ličnih rashoda.

Na računu 510 - Troškovi neto zarada, obuhvataju se troškovi neto zarada u korist računa 430 - Obaveze za neto zarade.

Na računu 511 - Troškovi neto naknada zarada, obuhvataju se troškovi neto naknada zarada u korist računa 431 - Obaveze za neto naknade zarada.

Na računu 512 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi poreza na zarade i naknade zarada u korist računa 432- Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada.

Na računu 513 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada u korist računa 433 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada.

Na računu 519 - Ostali lični rashodi, obuhvataju se troškovi ostalih ličnih rashoda kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog i nadzornog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 30

Na računima grupe 52 - Rashodi za nematerijalna ulaganja, nabavljena osnovna sredstva, kredite i otplate kredita, obuhvataju se rashodi za nematerijalna ulaganja, nabavljena osnovna sredstva, date kredite i otplate kredita.

Na računu 520 - Rashodi za nematerijalna ulaganja, obuhvataju se rashodi koji se odnose na nematerijalna ulaganja koja se iskazuju na računima grupe 01.

Na računu 521 - Rashodi za nabavljena osnovna sredstva, obuhvataju se rashodi koji se odnose na nabavljanje osnovnih sredstava koja se iskazuju na računima grupe 02.

Druga pravna lica, prilikom isplate za nematerijalna ulaganja i nabavljena osnovna sredstva, zadužuju odgovarajući račun grupe 01 i 02 u korist računa 422 ili 423 i istovremeno knjiže isti iznos na teret računa 520 ili 521 u korist odgovarajućeg računa grupe 30.

Na računu 522 - Rashodi za dugoročne kredite i otplate, obuhvataju se rashodi za date dugoročne kredite i otplate dugoročnih kredita u zemlji i inostranstvu.

Na računu 523 - Rashodi za kratkoročne kredite i otplate, obuhvataju se rashodi za date kratkoročne kredite i otplate kratkoročnih kredita u zemlji i inostranstvu.

Organi i fondovi na teret računa 522 i 523 knjiže iznos izvršenih isplata po osnovu datih kredita u korist računa 221- Žiro i tekući računi, uz istovremeno zaduženje računa 030 - Dugoročni krediti, odnosno računa 210 - Kratkoročni krediti, u korist računa 462 - Razgraničeni plaćeni rashodi.

Pravno lice iz stava 7 ovog člana za iznos otplate kredita zadužuje račun 522 i 523 u korist računa 221 - Žiro i tekući računi, uz istovremeno zaduženje računa 411 - Dugoročni krediti, odnosno računa 420 - Kratkoročni krediti u korist računa grupe 30 i 31.

Pravno lice iz stava 7 ovog člana za iznos naplaćenih kamata po datim kreditima zadužuje račun 221 - Žiro i tekući računi, u korist računa 640 - Prihodi od kamata, a za iznos plaćenih kamata za korišćenje kredita zadužuje račun 560 - Rashodi kamata, u korist računa 221.

Član 31

Na računima grupe 53 - Troškovi proizvodnih usluga, obuhvataju se transportne usluge, usluge održavanja, zakupnine, troškovi sajmova, reklame i propagande i troškovi ostalih proizvodnih usluga.

Na računu 530 - Troškovi transportnih usluga, obuhvataju se transportne usluge drugih pravnih lica.

Na računu 531 - Troškovi usluga održavanja, obuhvataju se troškovi održavanja osnovnih sredstava.

Na računu 532 - Troškovi zakupnina, obuhvataju se zakupnine osnovnih sredstava (opreme i poslovnog, skladišnog i drugog prostora).

Na računu 533 - Troškovi sajmova, obuhvataju se troškovi koji nastaju u vezi sa izlaganjem proizvoda, robe i usluga na sajmovima i drugim izložbama, u zemlji i inostranstvu.

Na računu 534 - Troškovi reklame i propagande, obuhvataju se usluge po osnovu izvršene reklame i propagande, kao i troškovi po osnovu reklamnog i propagandnog materijala.

Na računu 539 - Troškovi ostalih proizvodnih usluga, obuhvataju se ostale proizvodne usluge, usluge zaštite na radu i ostale usluge koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 53.

Na ovom računu obuhvataju se i troškovi istraživanja.

Član 32

Na računima grupe 54 - Nematerijalni troškovi, obuhvataju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja, platnog prometa, poreza, doprinosa i ostalih nematerijalnih troškova.

Na računu 540 - Troškovi naknada, obuhvataju se: naknada troškova zaposlenima i drugim fizičkim licima, autorski honorari, naknade za privremene i povremene poslove, zakupnine za sredstva rada građana, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Na računu 541 - Troškovi neproizvodnih usluga, obuhvataju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge u korist računa 422 ili 423.

Na računu 542 - Troškovi reprezentacije, obuhvataju se izdaci za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih proizvoda, robe i usluga.

Na računu 543 - Troškovi premija osiguranja, obuhvataju se troškovi premija osiguranja, osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih.

Na računu 544 - Troškovi platnog prometa, obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene druge bankarske usluge.

Na računu 545 - Troškovi članarina, obuhvataju se članarine poslovnim i drugim udruženjima u korist računa 449 - Ostale obaveze.

Na računu 546 - Troškovi poreza, obuhvataju se troškovi poreza koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 435 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine.

Na računu 547 - Troškovi doprinosa, obuhvataju se doprinosi koji terete troškove u korist računa 436 - Obaveze za doprinose koji terete troškove.

Na računu 549 - Ostali nematerijalni troškovi, obuhvataju se ostali nematerijalni troškovi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 54.

Član 33

Na računima grupe 55 - Rashodi po osnovu zakonom utvrđenih prava, obuhvataju se rashodi po osnovu zakonom utvrđenih prava za penzije, invalidsko i zdravstveno osiguranje, za slučaj privremene nezaposlenosti, socijalnu zaštitu, podsticaj razvoja i ostale rashode po osnovu zakonom utvrđenih prava.

Na računu 550 - Naknade za penzije, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih penzija, kao što su starosne, invalidske, porodične, prevremene, delimične i druge penzije utvrđene zakonom.

Na računu 551 - Naknade za invalidsko osiguranje, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih naknada za invalidsko osiguranje kao što su naknade zarada invalida, novčane naknade za materijalno obezbeđenje, privremene naknade invalida rada i druge zakonom utvrđene naknade za invalidsko osiguranje.

Na računu 552 - Naknade za zdravstveno osiguranje, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih naknada za zdravstveno osiguranje, kao što su ambulante, polikliničke i dispanzerske usluge, dijalize, lekovi na recept, zubarske usluge, lečenje u stacionarnim ustanovama i rashodi drugih vidova zdravstvene zaštite.

Na računu 553 - Naknade za slučaj privremene nezaposlenosti, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih naknada za slučaj nezaposlenosti, kao što su novčane naknade nezaposlenim licima, troškovi obrazovanja nezaposlenih lica, troškovi izrade programa za zapošljavanje nezaposlenih lica, troškovi podsticanja zapošljavanja pripravnika, talenata i volontera i drugih naknada za slučaj nezaposlenosti.

Na računu 554 - Naknade za socijalnu zaštitu, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih naknada za socijalnu zaštitu, kao što su materijalno obezbeđenje pojedinaca ili porodice, dodaci za negu i pomoć drugog lica, troškovi smeštaja u ustanove socijalne zaštite, pomoć za osposobljavanje za rad i drugi rashodi socijalne zaštite.

Na računu 555 - Naknade za podsticaj razvoja, obuhvataju se rashodi po osnovu izvršenih isplata po osnovu finansiranja podsticaja privrede, kao što su premije, regresi, stimulacije i drugi vidovi podsticaja privrede.

Na računu 559 - Ostali rashodi po osnovu zakonom utvrđenih prava, obuhvataju se rashodi po osnovu isplaćenih naknada, kao što su naknade iz oblasti dečije zaštite (dečiji dodatak, porodiljsko odsustvo, novčana pomoć za opremu novorođenčeta i dr.), troškovi invalidsko - boračke zaštite i drugi rashodi na osnovu zakonom utvrđenih prava, koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 55.

Član 34

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, obuhvataju se rashodi po osnovu kamata, negativnih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560 - Rashodi kamata, obuhvataju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zateznih i drugih kamata.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 561 - Negativne kursne razlike, obuhvataju se negativne kursne razlike na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu.

Realizovane kursne razlike u godišnjem računu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 569 - Ostali finansijski rashodi, obuhvataju se otpisi dugoročnih kredita i ostalih dugoročnih plasmana na osnovu zakona i vanparničnog poravnanja i ostali finansijski rashodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 56.

Na ovom računu obuhvataju se rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta.

Član 35

Na računima grupe 57 - Neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, gubici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, gubici od prodaje materijala, rashodi iz ranijih godina, manjkovi, otpisi potraživanja, otpisi zaliha, vanredni otpisi nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, rashodi za rizike i ostali neposlovni i vanredni rashodi.

Na računu 570 - Gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, obuhvataju se neotpisana vrednost rashodovanja, otpisa i prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Za rashodovana i otpisana osnovna sredstava i nematerijalna ulaganja, kao i za vanredne otpise tih sredstava zadužuje se ovaj račun i analitički račun ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 u korist odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja po nabavnim vrednostima.

Na ovom računu obuhvata se neotpisana vrednost rashodovanih i prodatih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja koja nije pokrivena prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 i računa 200 ili 201, u korist odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja po nabavnim vrednostima.

Drugo pravno lice iz člana 28 stava 5 Zakona o računovodstvu, neotpisanu vrednost za rashodovana i prodata osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja koja nije pokrivena prihodom od prodaje, knjiži na teret odgovarajućeg računa grupe 30.

Na računu 571 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 572 - Gubici od prodaje materijala, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 573 - Rashodi iz ranijih godina, obuhvataju se rashodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 574 - Manjkovi, obuhvataju se manjkovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 575 - Otpisi obrtnih sredstava osim učinaka, obuhvata se otpis zaliha materijala, kratkoročnih potraživanja i finansijskih ulaganja u korist računa na kome se vode sredstva koja se otpisuju.

Na računu 576 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike u korist odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se ostali neposlovni i vanredni rashodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 57.

Na ovom računu obuhvata se i revalorizacioni gubitak u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Član 36

(Brisan)

Član 37

Na računu grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda na kraju obračunskog perioda.

Na računu 590 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda na kraju obračunskog perioda odobrenjem ovog računa na teret računa 710 - Račun rashoda i prihoda. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist pojedinih računa grupa 50 do 58.

Klasa 6: Prihodi

Član 38

Na računima grupe 60 - Finansiranje iz javnih prihoda u visini doznačenih iznosa, obuhvataju se iznosi doznačenih prihoda iz budžeta, fondova i zavoda, ostvareni neposredni javni prihodi i ostali javni prihodi.

Na računu 600 - Prihodi iz budžeta, obuhvataju se doznačeni iznosi iz budžeta (saveznog, republika, pokrajina, opština i gradova).

Na računu 601 - Prihodi iz fondova, obuhvataju se doznačeni iznosi iz fondova kao što su fondovi obaveznog socijalnog osiguranja, budžetski fondovi i drugi fondovi koji ostvaruju javne prihode.

Na računu 602 - Prihodi od zavoda, obuhvataju se doznačeni iznosi od zavoda kao što su zavodi za zdravstveno osiguranje, za tržište rada i drugi zavodi koji ostvaruju javne prihode.

Na računu 603 - Ostvareni neposredni javni prihodi, obuhvataju se naplaćeni prihodi koje druga pravna lica ostvaruju u skladu sa zakonom, a koji imaju karakter javnih prihoda.

Na računu 609 - Ostali javni prihodi, obuhvataju se ostali naplaćeni javni prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 60.

Za doznačene odnosno naplaćene iznose prihoda zadužuje se račun 221 - Žiro i tekući računi, u korist odgovarajućih računa grupe 60.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa grupe 60 obezbeđuje se posebna evidencija doznačenih iznosa prihoda po namenama prema predračunu i finansijskom planu.

Član 39

Na računima grupe 61 - Prihodi iz drugih namenskih izvora u visini doznačenih iznosa, obuhvataju se prihodi u visini doznačenih iznosa iz doprinosa, naknada, dotacija, poklona, pomoći, članarina i ostalih prihoda iz drugih namenskih izvora.

Na računu 610 - Prihodi od doprinosa, naknada i dotacija, obuhvataju se doznačeni iznosi od doprinosa, naknada i dotacija koje čine izvor finansiranja poslovanja drugih pravnih lica.

Na računu 611 - Prihodi od poklona i pomoći, obuhvataju se doznačeni novčani iznosi po osnovu poklona i pomoći koje drugo pravno lice ostvaruje za finansiranje poslovanja.

Na računu 612 - Prihodi od članarina, obuhvataju se iznosi naplaćenih članarina od pravnih lica ili fizičkih lica na osnovu učlanjenja.

Na računu 619 - Ostali prihodi, obuhvataju se ostali prihodi iz drugih namenskih izvora u visini doznačenih, odnosno naplaćenih iznosa koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 61.

Za doznačene odnosno naplaćene iznose prihoda zadužuje se račun 221 - Žiro i tekući računi, u korist odgovarajućih računa grupe 61.

Član 40

Na računima grupe 62 - Fakturisani prihodi od obavljanja delatnosti, obuhvataju se fakturisani prihodi od prodaje robe, proizvoda i usluga, fakturisane naknade iz javnih prihoda i ostali fakturisani prihodi od obavljanja delatnosti.

Na računu 620 - Prihodi od prodaje robe, obuhvataju se fakturisani prihodi od prodaje robe na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 621 - Prihodi od prodaje proizvoda, obuhvataju se fakturisani prihodi od prodaje proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 622 - Prihodi od izvršenih usluga, obuhvataju se fakturisani prihodi od izvršenih usluga na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 623 - Prihodi od naknada iz javnih prihoda, obuhvataju se iznosi fakturisanih naknada koji se ostvaruju iz javnih prihoda, kao što su naknade za zdravstvene usluge i recepte i drugi vidovi naknada koji se ostvaruju iz javnih prihoda. Na analitičkim računima ovog računa posebno se evidentiraju prihodi po vrstama.

Na računu 629 - Ostali prihodi, obuhvataju se ostali fakturisani prihodi koje drugo pravno lice ostvaruje po osnovu obavljanja delatnosti.

Za fakturisane prihode odobrava se računima 620, 621, 622 i 629 a zadužuje račun 200 ili 201. Za fakturisane naknade iz javnih prihoda odobrava se računu 623 - a zadužuje račun 204 - Potraživanja od državnih organa i organizacija.

Član 41

Na računima grupe 63 - Promena vrednosti zaliha učinaka, obuhvata se povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda.

Na računu 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, obuhvata se povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda, zaduženjem računa 110 i 120 odobrenjem ovom računu.

Na računu 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, obuhvata se smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda zaduženjem ovog računa odobrenjem računa 110 i 120.

Član 42

Na računima grupe 64 - Finansijski prihodi, obuhvataju se prihodi od kamate, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi ostvareni iz odnosa sa drugim pravnim licima.

Na računu 640 - Prihodi od kamata, obuhvataju se prihodi od kamata po datim kreditima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa i zateznim i drugim kamatama.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 641 - Pozitivne kursne razlike, obuhvataju se pozitivne kursne razlike nastale na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu.

Realizovane kursne razlike u godišnjem obračunu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 649 - Ostale finansijske obaveze, obuhvataju se finansijski prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 65.

Član 43

Na računima grupe 65 - Neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se dobici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, dobici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, dobici od prodaje materijala, prihodi od ranijih godina, viškovi, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni prihodi.

Na računu 650 - Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, obuhvataju se prihodi od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja u iznosu većem od neotpisane vrednosti zaduženjem analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 i računa 200 ili 201 u korist odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja i ovog računa.

Na računu 651 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 652 - Dobici od prodaje materijala, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovdstvenu vrednost.

Na računu 653 - Prihodi iz ranijih godina, obuhvataju se vanredni prihodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 654 - Viškovi, obuhvataju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 655 - Prihodi od smanjenja obaveza, obuhvata se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl. direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.

Na računu 656 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvata se gašenje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 40.

Na računu 659 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se ostali neposlovni i i vanredni prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 66.

Na računu 659 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi, obuhvata se i iznos revalorizacionog dobitka u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Član 44

(Brisan)

Član 45

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda na kraju obračunskog perioda.

Na računu 690 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda na kraju obračunskog perioda zaduženjem ovog računa u korist računa 710 . Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupe 60 do 66.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak

Član 46

Na računu grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju pri otpočinjanju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja drugog pravnog lica.

Na računu 700 - Račun otvaranja glavne knjige, obuhvataju se stanja početnih pozicija aktive i pasive na početku svake poslovne godine ili u toku godine poslovanja novog drugog pravnog lica. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige sa pasivnim početnim saldom i zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom u korist računa 700.

Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 700 je jednak zbiru bilansa stanja na osnovu koga se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 47

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na kraju obračunskog perioda, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda i prenos ukupnog rezultata.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda na kraju obračunskog perioda zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Saldo računa 710 posle prenosa rashoda i prihoda prenosi se na račun 711 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos viška prihoda - dobitak na kraju obračunskog perioda, i to za ostvareni višak prihoda - dobitak zaduženjem ovog računa u korist računa 720, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Član 48

Na računima grupe 72 - Račun viška prihoda - dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni višak prihoda - dobitka ili gubitka na kraju obračunskog perioda i prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka.

Na računu 720 - Račun viška prihoda - dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni višak prihoda - dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 711.

Na računu 721 - Prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni višak prihoda - dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ovog računa u korist računa grupe 30 i 31 za raspored viška prihoda - dobitka u trajne izvore, računa 434 za obračunate poreze i doprinose iz rezultata i računa 321 za deo neraspoređenog viška prihoda - dobitka na kraju obračunskog perioda. Za ostvareni gubitak na kraju obračunskog perioda zadužuje se račun 291 u korist računa 721.

Član 49

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 730 - Račun izravnanja računa stanja, obuhvata se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na računu 730 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige na ovom računu zbir dugovne i potražne strane je jednak.

Član 50

Na računima grupe 74 - Slobodna grupa, druga pravna lica mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama.

Klasa 8: Vanposlovna sredstva i izvori, obračun troškova i
vanbilansna evidencija

1. Vanposlovna sredstva i izvori

Član 51

Na računima grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini, obuhvataju se sredstva zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, sredstva zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostala vanposlovna sredstva prema nazivima računa ove grupe, a po osnovu kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstava na teret računa 810 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija u korist računa 810 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini.

Na računu 800 - Vanposlovno zemljište, obuhvata se građevinsko i drugo zemljište na kom su izgrađene vanposlovne zgrade i ostali vanposlovni građevinski objekti od kojih se ne ostvaruje prihod, kao i drugo zemljište koje služi u vanposlovne svrhe.

Na računu 801 -Vanposlovne zgrade, obuhvataju se stambene zgrade, stanovi i drugi građevinski objekti po osnovu kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na računu 802 - Ostala vanposlovna sredstva, obuhvataju se oprema, inventar i druga sredstva od kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na ovom računu obuhvataju se i potraživanja po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 52

Na računima grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini, obuhvataju se izvori sredstava zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, izvori sredstava zajedničke potrošnje za druge potrebe i izvori ostalih vanposlovnih sredstava prema nazivima računa ove grupe.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstava u korist računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija na teret računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini.

Na računu 810 - Sopstveni vanposlovni izvori, obuhvataju se sopstveni izvori zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostali sopstveni vanposlovni izvori.

Na računu 811 - Ostali vanposlovni izvori, obuhvataju se krediti i druge obaveze po osnovu zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostalih vanposlovnih sredstava.

2. Obračun troškova

Član 53

Na računima grupe 83 - Račun odnosa sa finansijskim knjigovodstvom, obuhvata se preuzimanje zaliha i troškova.

Na računu 830 - Račun za preuzimanje zaliha, na početku poslovne godine obuhvata se preuzimanje zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda zaduženjem računa 846, 847 i 850 u korist ovog računa. Preuzete zalihe na ovom računu iskazuju se u iznosu koji je iskazan u finansijskom knjigovodstvu na računima 110 i 120.

Na računu 831 - Račun za preuzimanje troškova, obuhvataju se troškovi koji su u finansijskom knjigovodstvu knjiženi na računima grupe 50, osim računa 500 i grupe računa 51, 53 i 54 zaduženjem računa 846 u korist ovog računa.

Račun 832 - Slobodan račun, druga pravna lica mogu koristiti prema sopstvenim potrebama.

Član 54

Na računima grupe 84 - Nedovršena proizvodnja (obuhvataju se troškovi po mestima troškova odobrenjem računu 831).

Na računima 840 do 845 - Slobodni računi, obuhvataju se mesta troškova poluproizvoda sopstvene proizvodnje.

Na računu 846 - Nosioci troškva, obuhvataju se direktni i indirektni troškovi zaduženem ovog računa u korist računa 831 i 847.

Na računu 847 - Poluproizvodi sopstvene proizvodnje, obuhvataju se poluproizvodi po ceni koštanja zaduženjem ovog računa u korist računa 846.

Na analitičkom računu ovog računa vodi se odstupanje u troškovima nosilaca troškova koje predstavlja razliku između cena po kojima se vode zalihe nedovršenih uinaka i cena koštanja tih zaliha.

Član 55

Na računu grupe 85 - Gotovi proizvodi, obuhvataju se gotovi proizvodi po ceni koštanja.

Na računu 850 - Gotovi proizvodi, obuhvataju se gotovi proizvodi po ceni koštanja zaduženjem ovog računa u korist računa 847.

Na analitičkom računu ovog računa vodi se odstupanje u troškovima gotovih proizvoda koje predstavlja razliku između cena po kojima se vode zalihe učinaka gotovih proizvoda i cena koštanja tih zaliha.

Član 56

Na računima grupe 86 - Poslovni rashodi, obuhvataju se troškovi prodatih proizvoda i usluga, troškovi perioda, otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka.

Na računu 860 - Troškovi prodatih proizvoda i usluga, obuhvata se vrednost prodatih proizvoda i usluga po stvarnim troškovima, zaduženjem ovog računa u korist računa 850.

Na računu 861 - Troškovi perioda, obuhvataju se troškovi koji se ne uključuju u cenu koštanja zalihe nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda, već se direktno naknađuju na teret prihoda obračunskog perioda.

Na računu 862 - Otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka, obuhvata se vrednost otpisa, manjkova i viškova zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda. Otpisi i manjkovi knjiže se zaduženjem ovog računa u korist računa 847 i 850, a viškovi se knjiže zaduženjem računa 847 i 850 u korist ovog računa.

Na kraju obračunskog perioda, za razliku utvrđenu između početnog i krajnjeg stanja zaliha na računu 847 i 850, sprovode se knjiženja u finansijskom knjigovodstvu zaduženjem za povećanje zaliha ili odobrenjem za smanjenje zaliha na računu 110 i 120, uz zaduženje ili odobrenje računima 640 i 641.

3. Vanbilansna evidencija

Član 57

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, obuhvataju se osnovna sredstva u zakupu, preuzeti proizvodi i roba za zajedničko poslovanje, komisiona roba, roba u konsignaciji, materijal primljen na obradu i doradu, hartije od vrednosti i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu drugog pravnog lica.

Član 58

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se uslovne obaveze po raznim osnovama knjiženih na računima grupe 88.

Klasa 9: Transfer javnih prihoda i javnih rashoda budžeta

Član 59

Na računima grupe 90 - Javni prihodi, obuhvataju se neraspoređeni javni prihodi iz ranijih godina, javni prihodi tekuće godine i ostali javni prihodi budžeta (saveznog, republika, pokrajina, opština i gradova).

Na računu 900 - Prihodi od ranijih godina, obuhvataju se neraspoređeni javni prihodi po godišnjem računu prethodne godine, iskazani na računu 320. Prilikom otvaranja računa glavne knjige na početku poslovne godine zadužuje se račun 20 u korist računa 900. Na analitičkim računima u okviru ovog računa iskazuju se preneti prihodi po namenama.

Na računu 901 - Prihodi tekuće godine, obuhvataju se uplaćeni javni prihodi na žiro-račun budžeta (saveznog, republika, pokrajina, opština i gradova).

Na računu 909 - Ostali javni prihodi, obuhvataju se ostali javni prihodi uplaćeni na žiro-račun budžeta (saveznog, republika, pokrajina, opština i gradova) koji nisu obuhvaćeni računima grupe 90.

Za uplaćene prihode na žiro-račun budžeta zadužuje se račun 221 u korist odgovarajućeg računa grupe 90.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa grupe 90 obezbeđuje se evidencija po vrstama prihoda prema budžetu za tekuću godinu.

Član 60

Na računima grupe 91 - Javni rashodi, obuhvataju se javni rashodi ranijih godina, rashodi tekuće godine i ostali rashodi koji se pokrivaju iz javnih prihoda.

Na računu 910 - Rashodi iz ranijih godina, obuhvataju se javni rashodi ranijih godina koji se izmiruju iz prenetih prihoda ranijih godina ili javnih prihoda tekuće godine.

Na računu 911 - Rashodi tekuće godine, obuhvataju se javni rashodi koji se pokrivaju iz javnih prihoda na osnovu budžeta tekuće godine.

Na računu 919 - Ostali javni rashodi, obuhvataju se ostali javni rashodi koji se pokrivaju iz javnih prihoda a nisu obuhvaćeni na računima grupe 91.

Za isplaćene javne rashode koji se prenose korisnicima budžeta zadužuje se odgovarajući račun grupe 91 u korist računa 221.

Za neposredne isplate rashoda koje se vrše po osnovu obaveza budžeta, kao što su provizija za obavljanje platnog prometa, otplate kredita i slično, zadužuje se odgovarajući račun grupe 91 u korist odgovarajućeg računa prihoda u grupi računa 60 i 61.

U okviru računa grupe 91, na posebnim analitičkim računima, obezbeđuje se evidencija javnih rashoda po korisnicima i namenama, utvrđenih u u budžetu za tekuću godinu.

Član 61

Na računima grupe 92 - Zaključak računa uspeha, obuhvata se zaključak računa javnih prihoda i javnih rashoda i prenos ukupnog rezultata na kraju obračunskog perioda.

Na računu 920 - Račun javnih prihoda i javnih rashoda, obuhvata se zaključak računa javnih prihoda i javnih rashoda na kraju obračunskog perioda, zaduženjem računa 920 u korist računa grupe 91 i odobrenjem računa 920 i zaduženjem računa grupe 90. Saldo ovog računa posle prenosa prihoda i rashoda prenosi se na račun 921.

Na računu 921 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos viška prihoda na kraju obračunskog perioda zaduženjem računa 921 u korist računa 930.

Član 62

Na računima grupe 93 - Račun viška prihoda, obuhvata se ostvareni višak prihoda na kraju obračunskog perioda i prenos viška prihoda.

Na računu 930 - Račun viška prihoda, obuhvata se ostvaren višak prihoda prenet sa računa 921.

Na računu 931 - Prenos viška prihoda, obuhvata se na kraju obračunskog perioda višak prihoda za koji se zadužuje račun 931 u korist računa 312 i 313 za sredstva rezervi i računa 321 za deo neraspoređenog viška prihoda.

Knjiženje na računima grupe 90 do 93 vrši organ koji vodi knjigovodstvo o budžetu, odnosno o ostvarivanju javnih prihoda i javnih rashoda u skladu sa članom 3. ovog pravilnika.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63

Drugo pravno lice vrši preknjižavanje početnog stanja u 1997. godini prema uporednom pregledu za preknjižavanje stanja po bilansu na dan 31. decembra 1996. godine sa računa prethodnog kontnog plana na račune novog kontnog okvira koji je utvrđen ovim pravilnikom.

Uporedni pregled za preknjižavanje odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 64

Organi i fondovi i ustanove mogu za iznos gubitka iskazanog po godišnjem obračunu za 1996. godinu, koji je nastao po osnovu revalorizacije kapitala, da izvrše umanjenje kapitala.

Član 65

Druga pravna lica će uskladiti vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 1997. godine.

Član 66

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u
Kontnom okviru za druga pravna lica

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 20

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA DRUGA PRAVNA LICA

0 - Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

00 - NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

002 - Neupisani udeli

01 - NEMATERIJALNA ULAGANJA

010 - Nematerijalna ulaganja

011 - Nematerijalna ulaganja u pripremi i avansi

02 - OSNOVNA SREDSTVA

020 - Zemljište i šume

021 - Građevinski objekti

022 - Ooprema

023 - Alat i inventar

024 - Višegodišnji zasadi

025 - Osnovno stado

026 - Osnovna sredstva u pripremi i avansi

029 - Ostala osnovna sredstva

03 - DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

030 - Dugoročni krediti

031 - Dugoročne hartije od vrednosti

039 - Ostali dugoročni plasmani

1 - Zalihe

10 - MATERIJAL

100 - Materijal

11 - NEDOVRŠENA PROIZVODNJA

110 - Nedovršena proizvodnja

12 - GOTOVI PROIZVODI

120 - Gotovi proizvodi

13 - ROBA

130 - Roba

2 - Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

20 - POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PRODAJE I DRUGA      POTRAŽIVANJA

200 - Kupci u zemlji

201 - Kupci u inostranstvu

202 - Potraživanja za kamatu i dividende

203 - Potraživanja od zaposlenih

204 - Potraživanja od državnih organa i organizacija

205 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa

209 - Ostala potraživanja

21 - KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

210 - Kratkoročni krediti

211 - Dati avansi, depoziti i kaucije

212 - Hartije od vrednosti

213 - Menice

219 - Ostali kratkoročni plasmani

22 - GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA

220 - Hartije od vrednosti

221 - Žiro i tekući računi

222 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

223 - Blagajna

224 - Devizni račun

225 - Devizni akreditivi

226 - Devizna blagajna

229 - Ostala novčana sredstva

23 - AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

230 - Razgraničeni plaćeni rashodi do jedne godine

231 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod

232 - Razgraničeni neplaćeni rashodi

239 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja

29 - GUBITAK

290 - Gubitak ranijih godina

291 - Gubitak tekuće godine

3 - Kapital

30 - OSNOVNI KAPITAL

300 - Akcijski kapital

301 - Udeli

302 - Ulozi

303 - Državni kapital

304 - Društveni kapital

309 - Ostali kapital

31 - REZERVE

310 - Emisiona premija

311 - Revalorizacione rezerve

312 - Zakonske rezerve

313 - Statutarne i druge rezerve

32 - NERASPOREĐENI VIŠAK PRIHODA - DOBITAK

320 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina

321 - Neraspoređeni višak prihoda - dobitak tekuće godine

33 - REVALORIZACIONE REZERVE I RAČUNI

330 - Obračun efekata revalorizacije

331 - Kumulirane revalorizacione rezerve

4 - Dugoročna rezervisanja i obaveze

40 - DUGOROČNA REZERVISANJA

400 - Rezervisanja za troškove

401 - Rezervisanja za rizike

402 - Odloženi revalorizacioni dobitak

409 - Ostala dugoročna rezervisanja

41 - DUGOROČNE OBAVEZE

410 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

411 - Dugoročni krediti

419 - Ostale dugoročne obaveze

42 - KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE IZ POSLOVANJA

420 - Kratkoročni krediti

421 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije

422 - Dobavljači u zemlji

423 - Dobavljači u inostranstvu

424 - Obaveze po hartijama od vrednosti

425 - Obaveze za izdate čekove i menice

428 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze

429 - Ostale obaveze iz poslovanja

43 - OBAVEZE ZA ZARADE I NAKNADE ZARADA I OBAVEZE ZA POREZE, DOPRINOSE I DRUGE DAŽBINE

430 - Obaveze za neto zarade

431 - Obaveze za neto naknade zarada

432 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

433 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada

434 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata

435 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine

436 - Obaveze za doprinose koji terete troškove

439 - Ostale obaveze

44 - DRUGE OBAVEZE

440 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja

441 - Obaveze za dividende

442 - Obaveze za učešće u dobitku

443 - Obaveze prema zaposlenima

444 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora

449 - Ostale obaveze

45 - OBAVEZE ZA PRIMLJENA NOVČANA SREDSTVA IZ JAVNIH PRIHODA ILI DRUGIH NAMENSKIH IZVORA U TRANSFERU

450 - Obaveze za primljena novčana sredstva iz javnih prihoda u transferu

451 - Obaveze za primljena novčana sredstva iz drugih namenskih izvora u transferu

459 - Obaveze za primljena ostala novčana sredstva u transferu

46 - PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

460 - Razgraničeni obračunati rashodi

461 - Razgraničeni prihodi

462 - Razgraničeni plaćeni rashodi

463 - Razgraničenje zaliha

464 - Primljene donacije

469 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja

5 - Rashodi

50 - NABAVNA VREDNOST PRODATE ROBE, TROŠKOVI MATERIJALA, AMORTIZACIJE I REZERVISANJA

500 - Nabavna vrednost prodate robe

501 - Troškovi materijala

502 - Troškovi goriva i energije

503 - Troškovi amortizacije

504 - Troškovi rezervisanja

509 - Ostali materijalni troškovi

51 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

510 - Troškovi neto zarada

511 - Troškovi neto naknada zarada

512 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

513 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

519 - Ostali lični rashodi

52 - RASHODI ZA NEMATERIJALNA ULAGANJA,  NABAVLJENA OSNOVNA SREDSTVA, KREDITE  I OTPLATE KREDITA

520 - Rashodi za nematerijalna ulaganja

521 - Rashodi za nabavljena osnovna sredstva

522 - Rashodi za dugoročne kredite i otplate

523 - Rashodi za kratkoročne kredite i otplate

53 - TROŠKOVI PROIZVODNIH USLUGA

530 - Troškovi transportnih usluga

531 - Troškovi usluga održavanja

532 - Troškovi zakupnina

533 - Troškovi sajmova

534 - Troškovi reklame i propagande

539 - Troškovi ostalih proizvodnih usluga

54 - NEMATERIJALNI TROŠKOVI

540 - Troškovi naknada

541 - Troškovi neproizvodnih usluga

542 - Troškovi reprezentacije

543 - Troškovi premija osiguranja

544 - Troškovi platnog prometa

545 - Troškovi članarina

546 - Troškovi poreza

547 - Troškovi doprinosa

549 - Ostali nematerijalni troškovi

55 - RASHODI PO OSNOVU ZAKONOM UTVRĐENIH PRAVA

550 - Naknade za penzije

551 - Naknade za invalidsko osiguranje

552 - Naknade za zdravstveno osiguranje

553 - Naknade za slučaj privremene nezaposlenosti

554 - Naknade za socijalnu zaštitu

555 - Naknade za podsticaj razvoja

559 - Ostali rashodi po osnovu zakonom utvrđenih prava

56 - FINANSIJSKI RASHODI

560 - Rashodi kamata

561 - Negativne kursne razlike

569 - Ostali finansijski rashodi

57 - NEPOSLOVNI I VANREDNI RASHODI

570 - Gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

571 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

572 - Gubici od prodaje materijala

573 - Rashodi iz ranijih godina

574 - Manjkovi

575 - Otpisi obrtnih sredstava osim učinaka

576 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi

59 - PRENOS RASHODA

590 - Prenos rashoda

6 - Prihodi

60 - FINANSIRANJE IZ JAVNIH PRIHODA U VISINI  DOZNAČENIH IZNOSA

600 - Prihodi iz budžeta

601 - Prihodi iz fondova

602 - Prihodi od zavoda

603 - Ostvareni neposredni javni prihodi

609 - Ostali javni prihodi

61 - PRIHODI IZ DRUGIH NAMENSKIH IZVORA U VISINI DOZNAČENIH IZNOSA

610 - Prihodi od doprinosa, naknada i dotacija

611 - Prihodi od poklona i pomoći

612 - Prihodi od članarina

619 - Ostali prihodi

62 - FAKTURISANI PRIHODI OD OBAVLJANJA DELATNOSTI

620 - Prihodi od prodaje robe

621 - Prihodi od prodaje proizvoda

622 - Prihodi od izvršenih usluga

623 - Prihodi od naknada iz javnih prihoda

629 - Ostali prihodi

63 - PROMENA VREDNOSTI ZALIHA UČINAKA

630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda

631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda

64 - FINANSIJSKI PRIHODI

640 - Prihodi od kamata

641 - Pozitivne kursne razlike

649 - Ostali finansijski prihodi

65 - NEPOSLOVNI I VANREDNI PRIHODI

650 - Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

651 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

652 - Dobici od prodaje materijala

653 - Prihodi iz ranijih godina

654 - Viškovi

655 - Prihodi od smanjenja obaveza

656 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike

659 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi

69 - PRENOS PRIHODA

690 - Prenos prihoda

7 - Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

70 - OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

700 - Račun otvaranja glavne knjige

71 - ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

710 - Račun rashoda i prihoda

711 - Prenos ukupnog rezultata

72 - RAČUN VIŠKA PRIHODA - DOBITKA I GUBITKA

720 - Račun viška prihoda - dobitka ili gubitka

721 - Prenos viška prihoda - dobitka ili gubitka

73 - ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

730 - Račun izravnanja računa stanja

74 - SLOBODNA GRUPA

8 - Vanposlovna sredstva i izvori, obračun troškova
i vanbilansna evidencija

1. Vanposlovna sredstva i izvori

80 - VANPOSLOVNA SREDSTVA U DRUŠTVENOJ SVOJINI

800 - Vanposlovno zemljište

801 - Vanposlovne zgrade

801 - Stanovi

802 - Ostala vanposlovna sredstva

81 - IZVORI VANPOSLOVNIH SREDSTAVA U DRUŠTVENOJ SVOJINI

810 - Sopstveni vanposlovni izvori

811 - Ostali vanposlovni izvori


2. Obračun troškova

83 - RAČUNI ODNOSA SA FINANSIJSKIM KNJIGOVODSTVOM

830 - Račun za preuzimanje zaliha

831 - Račun za preuzimanje troškova

832 - Slobodan račun

84 - NEDOVRŠENA PROIZVODNJA

840 do 845 - Slobodni računi (za mesto troškova)

846 - Nosioci troškova

847 - Poluproizvodi sopstvene proizvodnje

85 - GOTOVI PROIZVODI

850 - Gotovi proizvodi

86 - POSLOVNI RASHODI

860 - Troškovi prodatih proizvoda i usluga

861 - Troškovi perioda

862 - Otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka

 

3. Vanbilansna evidencija

88 - VANBILANSNA AKTIVA

89 - VANBILANSNA PASIVA

9 - Transfer javnih prihoda i javnih rashoda budžeta

90 - JAVNI PRIHODI

900 - Prihodi iz ranijih godina

901 - Prihodi tekuće godine

909 - Ostali javni prihodi

91 - JAVNI RASHODI

910 - Rashodi iz ranijih godina

911 - Rashodi tekuće godine

919 - Ostali javni rashodi

92 - ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

920 - Račun javnih prihoda i javnih rashoda

921 - Prenos ukupnog rezultata

93 - RAČUN VIŠKA PRIHODA

930 - Račun viška prihoda

931 - Prenos viška prihoda

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za druga pravna lica ("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

 

UPOREDNI PREGLED ZA PREKNJIŽAVANJE POČETNOG STANJA SA RAČUNA PRETHODNOG KONTNOG PLANA NA RAČUNE NOVOG KONTNOG OKVIRA
- za druga pravna lica -

Red. br.

Novi računi

Sa starih konta

1

000

deo 030

2

001

deo 030

3

002

031

4

010

000, 001, 002, 003, 004, 009, 119, 191

5

011

005, 006

6

020

010, 011 deo 070

7

021

020, deo 029, deo 060, deo 069, deo 070, deo 079

8

022

021, deo 029, 071, deo 079

9

023

deo 350, deo 351, deo 356, deo 357, deo 359

10

024

022, deo 029

11

025

023, deo 029

12

026

015, 016, 025, 026, deo 061 i deo 072

13

029

024, deo 029

14

030

045, 046, deo 049

15

031

044, deo 049

16

039

041, 042, 043, 047, 048, deo 049

17

100

grupa 31 i 32, deo 350, deo 351, deo 356, deo 357, deo 359

18

110

grupa 60

19

120

grupa 63

20

130

grupa 66

21

200

deo 120, deo 129

22

201

121, deo 129

23

202

deo 120, deo 129, 147, 149, deo 167, deo 169

24

203

163, deo 169

25

204

160, deo 169

26

205

161, deo 169

27

209

deo 167, deo 169

28

210

153, 154, deo 159

29

211

130, 131, 139

30

212

deo 117, deo 119

31

213

111, deo 119

32

219

151, 152, 157 deo 159

33

220

110, deo 117, deo 119

34

221

100

35

222

101

36

223

102

37

224

103

38

225

104

39

226

105

40

229

107

41

230

190

42

231

192

43

232

 

44

239

193, 194, 197

45

290

050, 051

46

291

 

47

300

910, deo 911

48

301

deo 913, deo 914, deo 917

49

302

deo 913, deo 914, deo 917

50

303

deo 900, deo 901, deo 907

51

304

deo 900, 901, deo 907

52

309

deo 913, deo 914

53

310

deo 911

54

311

 

55

312

920

56

313

921, 922

57

320

263, 924

58

321

 

59

400

931, 932, deo 939

60

401

930, 933

61

402

923

62

409

deo 939

63

410

deo 941, deo 942, 946, deo 948

64

411

943, 944, 945

65

419

deo 941, deo 942, 947, deo 948

66

420

252, 253, 254

67

421

230, 231

68

422

220, deo 224

69

423

221, deo 224

70

424

217

71

425

210, 211

72

428

251, deo 257

73

429

247

74

430

271

75

431

272

76

432

273

77

433

274

78

434

deo 261

79

435

deo 260

80

436

deo 260

81

439

deo 260, deo 267

82

440

deo 257

83

441

deo 262

84

442

deo 262

85

443

264

86

444

deo 267

87

449

deo 267

88

450

 

89

451

 

90

459

 

91

460

290

92

461

292

93

462

 

94

463

 

95

469

294, 297

96

800

deo 060

97

801

deo 060, deo 069, deo 070, deo 079

98

802

deo konta grupe 06, 07 i 08, osim konta 060, 069, 070 i 079

99

810

deo konta grupe 96, 97 i 98

100

811

deo konta grupe 96, 97 i 98

101

88

deo konta grupe 99

102

89

deo konta grupe 99