PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA BERZE I BERZANSKE POSREDNIKE

("Sl. list SRJ", br. 23/97, 56/98, 45/99, 24/2000 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za berze i berzanske posrednike (u daljem tekstu: berze), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Berze iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, rashode i prihode i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru propisanom ovim pravilnikom.

Član 3

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru. Propisani osnovni računi mogu se raščlanjavati, po potrebi, na analitičke račune (konta).

Na analitičkim računima u okviru svakog osnovnog trocifrenog računa na kojima se obuhvata imovina, obezbeđuje se evidencija o nabavnoj, odnosno nominalnoj vrednosti, ispravci vrednosti, razlici u ceni, odstupanju od planskih cena, ukalkulisanom porezu na promet i sl.

Prilikom sastavljanja polugodišnjeg računa revalorizacija se evidentira na analitičkim računima u okviru osnovnih trocifrenih računa, odnosno analitičkih računa iz stava 2 ovog člana.

Prilikom sastavljanja godišnjeg računa revalorizacija se evidentira na osnovnim računima, odnosno analitičkim računima iz stava 2 ovog člana.

Podaci za osnovne račune obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 00-Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli prema nazivima računa ove grupe.

Član 5

Na računima grupe 01-Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se izdaci koji se otpisuju u periodu dužem od jedne godine, a koji se ne mogu rasporediti na pojedina materijalna ulaganja, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 010-Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se nematerijalna ulaganja iz člana 27 stav 1 Zakona o računovodstvu.

Na računu 011-Nematerijalna ulaganja u pripremi i avansi, obuhvataju se svi oblici nematerijalnih ulaganja od dana ulaganja do dana početka korišćenja, kao i dati avansi za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.

Član 6

Na računima grupe 02-Osnovna sredstva, obuhvataju se prirodna bogatstva (zemljišta i šume), građevinski objekti, oprema, alat i inventar sa kalkulativnim otpisom i ostala osnovna sredstva, kao i ulaganja za pribavljanje osnovnih sredstava.

Na računu 020-Zemljišta i šume, obuhvataju se zemljišta po nabavnoj, odnosno tržišnoj vrednosti, kao i šume po procenjenoj vrednosti u skladu sa zakonom.

Na računu 021-Građevinski objekti, obuhvataju se građevinski objekti, s tim što se u okviru ovog računa na posebnim analitičkim računima obuhvataju i stanovi i stambene zgrade koji čine poslovnu imovinu berze.

Na računu 022-Oprema, obuhvata se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, shodno propisu o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 023-Alat i inventar, obuhvataju se alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa propisom o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 024-Ostala osnovna sredstva, obuhvataju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima ove grupe, kao što su: spomenici kulture i istorijski spomenici; dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti; muzejske vrednosti; knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 025-Osnovna sredstva u pripremi i avansi, obuhvataju se ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja, kao i dati avansi za sticanje svih oblika osnovnih sredstava.

Član 7

Na računima grupe 03-Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se učešća u kapitalu, krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, dugoročne hartije od vrednosti, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani.

Na računu 030-Učešća u kapitalu, obuhvataju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica.

Na računu 031-Dugoročni krediti, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima.

Na računu 032-Dugoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se ulaganja u hartije od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su ulaganja u akcije, osim akcija koje se obuhvataju na računu 030, obveznice i druge dugoročne hartije od vrednosti.

Na računu 039-Ostali dugoročni plasmani, obuhvataju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu obuhvaćena ostalim računima u okviru grupe 03.

Klasa 1: Zalihe

Član 8

Na računima grupe 10-Materijal, obuhvataju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, goriva i maziva, kao i odstupanja od planskih vrednosti i ispravke vrednosti prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 100-Materijal, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, iskazuje se vrednost zaliha materijala, goriva i maziva, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu (kao što su sitan inventar, auto-gume i ambalaža, ako se u celini otpisuju u obračunskom periodu). Na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa vode se odstupanja od planskih nabavnih cena i ispravka vrednosti.

Na računu 100-Materijal, knjiže se podaci o nabavci materijala zaduženjem računa 100 u korist odgovarajućeg računa grupe 42, a utrošak na teret odgovarajućeg računa rashoda u klasi 5.

Član 9

Na računima grupe 13-Roba, obuhvataju se zalihe robe u skladištu, stovarištu, i prodajnim objektima na malo, ukalkulisani porez na promet, razlika u ceni robe i roba u obradi, doradi i manipulaciji.

Na računu 130-Roba, obuhvata se vrednost zaliha robe u skladištu i stovarištu na veliko, u prodavnicama i drugim maloprodajnim objektima, u obradi, doradi i manipulaciji, kao i ukalkulisani porez na promet i razlika u ceni robe.

Na računu 130-Roba, obuhvataju se podaci o nabavci robe zaduženjem računa 130 u korist odgovarajućeg računa grupe 42. Nabavna vrednost prodate robe knjiži se odobrenjem računa 130 na teret računa 500.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10

Na računima grupe 20-Potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja, obuhvataju se potraživanja od kupaca u zemlji i inostranstvu po osnovu prodaje robe i usluga, kao i druga potraživanja prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 200-Kupci u zemlji, obuhvataju se potraživanja po osnovu prodaje u korist odgovarajućih računa prihoda (grupe 60 i 61).

Na računu 201-Kupci u inostranstvu, obuhvataju se potraživanja od stranih lica po osnovu izvoza robe i usluga u korist odgovarajućih računa prihoda (grupe 60 i 61).

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa potraživanja po osnovu prodaje vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 202-Potraživanja za kamatu i dividende i učešće u dobitku, obuhvataju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu na potraživanja iz dužničko-poverilačkih odnosa, osim kamate po datim kreditima koja se obuhvata na računima potraživanja po datim kreditima. Na ovom računu obuhvataju se potraživanja za dividende po osnovu ulaganja kapitala u druga pravna lica. Zaduženje računa 202 vrši se u korist računa 660- Prihodi od kamata i računa 662-Prihodi od dividendi i učešća u dobitku.

Na računu 203-Potraživanja od zaposlenih, obuhvataju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili berzi, po osnovu manjkova koji se naknađuju od zaposlenih i sl.

Na računu 204-Potraživanja od državnih organa i organizacija, obuhvataju se potraživanja za regres, premije, stimulacije, dotacije, kompenzacije i sl.

Na računu 205-Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansiranja na odgovarajućim računima grupe 43.

Na računu 209-Ostala potraživanja, obuhvataju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu obuhvaćena na drugim računima grupe 20.

Troškovi popravke imovine koja je oštećena usled ratnih dejstava i razaranja iskazuju se na način iz stava 10 ovog člana.

Na posebnim analičkim računima u okviru svakog računa potraživanja po osnovu prodaje i drugih potraživanja vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 11

Na računima grupe 21-Kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se kratkoročni krediti, dati avansi, depoziti i kaucije, hartije od vrednosti namenjene prodaji i ostali kratkoročni plasmani sa rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 210-Kratkoročni krediti, obuhvataju se kratkoročni krediti sa rokom dospeća do godinu dana, dati pravnim i fizičkim licima u zemlji.

Na računu 211-Dati avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se stanje i promene stanja datih avansa, depozita i kaucija po svim osnovima.

Na računu 212-Hartije od vrednosti namenjene prodaji, obuhvataju se ulaganja u dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti, nabavljene radi prodaje, kao što su akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu, kao i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na računu 213-Otkupljene sopstvene akcije, obuhvataju se otkupljene sopstvene akcije radi njihove ponovne prodaje ili poništavanja.

Na računu 219-Ostali kratkoročni plasmani, obuhvataju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni na drugim računima grupe 21, kao i deo dugoročnih kredita koji dospeva za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa.

Član 12

Na računima grupe 22-Sredstva iz specifičnih poslova, obuhvataju se sredstva iz specifičnih poslova na berzi.

Na računu 220-Hartije od vrednosti u trezoru, obuhvataju se hartije od vrednosti koje su predmet trgovanja i čuvanja, a koje se nalaze u trezoru ili na odgovarajućem elektronskom zapisu.

Na računu 221-Depo-računi hartija od vrednosti, vode se hartije od vrednosti koje su predmet trgovanja i čuvanja a koje su deponovane kod banke.

Slobodni računi 222 do 228 otvaraju se i koriste prema posebnim potrebama poslovanja na berzi.

Na računu 229-Ostala sredstva iz specifičnih poslova, obuhvataju se sredstva iz specifičnih poslova koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 22.

Član 13

Na računima grupe 23-Gotovinski ekvivalenti i gotovina, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.

Na računu 230-Hartije od vrednosti, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajni rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 231-Žiro i tekući računi, obuhvataju se na posebnim analitičkim računima novčana sredstva na žiro-računu i tekućim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti.

Potražni saldo na tekućem računu na dan bilansiranja iskazuje se na računu 421-Ostale kratkoročne finansijske obaveze, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu.

U okviru ovog računa po potrebi se vodi poseban prelazni analitički račun.

Na računu 232-Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, obuhvataju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.

Na računu 233-Blagajna, obuhvataju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 234-Devizni račun i akreditivi, obuhvataju se stanja i promene na deviznom računu i deviznim akreditivima kod banke za plaćanja u inostranstvu.

Na računu 235-Devizna blagajna, obuhvataju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na računu 239-Ostala novčana sredstva, obuhvataju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru grupe računa 23.

Član 14

Na računima grupe 24-Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se razgraničeni troškovi i prihodi najviše na period od 12 meseci od dana nastanka.

Na računu 240-Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine, obuhvataju se troškovi koji su unapred plaćeni za najviše godinu dana. U korist ovog računa obuhvata se obračunati otpis unapred plaćenih troškova za odnosni period.

Na računu 241-Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod, obuhvataju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani, a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu.

U korist ovog računa knjiži se likvidacija potraživanja naplatom ili prenosom na drugi račun.

Na računu 249-Ostala aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 24.

Član 15

Na računima grupe 29-Gubitak, obuhvata se gubitak iz ranijih godina i gubitak tekuće godine koji predstavljaju ispravku vrednosti kapitala.

Na računu 290-Gubitak iz ranijih godina, obuhvata se gubitak iz ranijih godina, prenosom sa računa 291.

Na računu 291-Gubitak tekuće godine, obuhvata se gubitak utvrđen po polugodišnjem i godišnjem računu. Utvrđeni gubitak po polugodišnjem, odnosno godišnjem računu knjiži se zaduženjem računa 291-Gubitak tekuće godine, u korist računa 722-Prenos dobitka ili gubitka.

Gubitak tekuće godine koji je u godišnjem računu iskazan na računu 291, prilikom prenosa početnog stanja u poslovne knjige naredne godine, prenosi se na račun 290-Gubitak iz ranijih godina.

Pokriće gubitka vrši se na teret računa 320-Neraspoređeni dobitak ranijih godina, i računa grupe 31-Rezerve, u skladu sa zakonom, statutom ili drugim aktom o osnivanju berze.

Klasa 3: Kapital

Član 16

Na računima grupe 30-Osnovni kapital, obuhvataju se akcijski kapital, udeli društva s ograničenom odgovornošću, ulozi i ostali kapital prema nazivima računa ove grupe.

Osnovni kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti.

Na računu 300-Akcijski kapital-obične akcije, obuhvataju se akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom na učešće u dobitku akcionarskog društva i pravom na deo likvidacione mase u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija.

Na računu 301-Akcijski kapital-prioritetne akcije, obuhvataju se prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, na raspodelu likvidacione mase i na naplatu iz stečajne mase u slučaju stečaja akcionarskog društva u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija.

Na računu 302-Udeli društva s ograničenom odgovornošću, obuhvataju se udeli svakog člana društva koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 303-Ulozi, obuhvataju se ulozi članova ortačkog i komanditnog društva u skladu sa ugovorom o osnivanju koji čine osnovni kapital.

Na računu 309-Ostali kapital, obuhvataju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu obuhvaćeni posebnim računima u okviru grupe računa 30.

Član 17

Na računima grupe 31-Rezerve, obuhvata se emisiona premija (kapitalne rezerve) i rezerve iz dobitka (zakonske, statutarne i ostale).

Na računu 310-Emisiona premija, obuhvata se pozitivna razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Iznos koji je knjižen na računu 311 po polugodišnjem računu stornira se sa ovog računa najkasnije na dan godišnjeg bilansa.

Na računu 312-Zakonske rezerve, obuhvataju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.

Na računu 313-Statutarne i druge rezerve, obuhvataju se rezerve koje se formiraju u skladu sa statutom i drugim aktima berze.

Član 18

Na računima grupe 32-Neraspoređeni dobitak, obuhvata se neraspoređeni dobitak ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 320-Neraspoređeni dobitak ranijih godina, obuhvata se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 321-Neraspoređeni dobitak tekuće godine, obuhvata se neraspoređeni dobitak tekuće godine, odobrenjem ovog računa na teret računa 721-Prenos dobitka ili gubitka. Prilikom otvaranja poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine saldo sa ovog računa prenosi se na račun 320- Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na teret računa 320-Neraspoređeni dobitak ranijih godina, knjiži se iznos raspoređenog dobitka u korist računa 290-Gubitak iz ranijih godina, 441-Obaveze za dividende i učešće u dobitku, grupe 43-Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine odgovarajućih računa grupe 30-Osnovni kapital, 312-Zakonske rezerve, 313-Statutarne i druge rezerve, kao i drugih odgovarajućih računa.

Na teret računa 320, u korist računa 434-Obaveze za poreze iz rezultata, knjiži se i iznos utvrđene obaveze za poreze i doprinose iz rezultata po konačnom rešenju poreskog organa, iznad iznosa koji je utvrdila berza.

Član 18a

Na računima grupe 33-Revalorizacione rezerve, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine i revalorizacije amortizacije, kapitala i obaveza u skladu sa odredbama Zakona.

Na računu 330 - Obračun efekata revalorizacije, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine i revalorizacije amortizacije u korist ovog računa i efekti revalorizacije obaveza i kapitala, na teret ovog računa.

Stanje ovog računa izravnava se u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Na računu 331-Kumulirane revalorizacione rezerve, u korist ovog računa obuhvata se revalorizacija kapitala u odgovarajućem iznosu, saglasan članu 63 Zakona.

Prilikom izračunavanja visine osnovnog kapitala, nominalnom iznosu osnovnog kapitala dodaje se pripadajući iznos revalorizacionih rezervi, a ostalim oblicima kapitala mogući, odnosno pripadajući iznos revalorizacionih rezervi.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 19

Na računima grupe 40-Dugoročna rezervisanja, obuhvataju se obaveze za pokriće troškova i rizika proisteklih iz poslovanja koji će se pojaviti u narednim godinama, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 400-Rezervisanja za troškove i rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za pokriće troškova i rizika proisteklih iz poslovanja koji će se pojaviti u narednim godinama.

Na računu 401-Odloženi revalorizacioni dobitak, obuhvata se iznos odloženih revalorizacionih rezervi sa računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Odloženi revalorizacioni dobitak sa ovog računa prenosi se u korist računa ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda najkasnije na kraju perioda od pet godina od dana rezervisanja.

Odloženi revalorizacioni dobitak unosi se u prihode i pre isteka roka od pet godina, ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Iznos sa računa rezerve iz viška revalorizacionih prihoda nad revalorizacionim rashodima koji je oporezovan u skladu sa propisima, pravno lice može na osnovu odluke da uključi u druge rezerve iz dobitka. Preostali iznos knjiži se u korist ovog računa, odnosno u korist ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Na računu 409-Ostala dugoročna rezervisanja, obuhvataju se ostali verovatni troškovi koji će nastati posle dužeg vremena, a odnose se na sadašnje poslovanje. Na ovom računu obuhvataju se i dugoročna rezervisanja za rizike i moguće gubitke u budućnosti po osnovu dugoročnih nedospelih finansijskih plasmana, nedospelih potraživanja, izdatih garancija i drugih jemstava.

Dugoročna rezervisanja za rizike prate se po vrstama, a njihovo smanjenje, odnosno ukidanje stavlja se u korist neposlovnih prihoda račun 676 ako se radi o jednokratnom rezervisanju, a ako se radi o kontinuiranom rezervisanju, umanjuje se iznos potrebnih dugoročnih rezervisanja po bilansu za tekuću godinu. Neiskorišćeni deo dugoročnih rezervisanja za rizike stavlja se u korist neposlovnih prihoda račun 676.

Na ovom računu knjiže se i dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta. Ako postoji višak obaveza u stranoj valuti nad potraživanjima u stranoj valuti, na tu razliku iskazanu u dinarskoj protivvrednosti primenjuje se razlika koeficijenta rasta cena na malo i koeficijenta promene kursa strane valute.

Član 20

Na računima grupe 41-Dugoročne obaveze, obuhvataju se dugoročne obaveze prema pravnim licima, dugoročni krediti, obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 410-Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitu, kao i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Na računu 411-Dugoročni krediti, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica i fizičkih lica.

Na računu 419-Ostale dugoročne obaveze, obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene na ostalim računima u okviru grupe 41.

Član 21

Na računima grupe 42-Kratkoročne finansijske obaveze i obaveze iz poslovanja, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim kreditima, hartijama od vrednosti i ostale kratkoročne finansijske obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao i obaveze iz poslovanja.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 420-Kratkoročni krediti, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica.

Na računu 421-Ostale kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42, kao i deo dugoročnih obaveza koji dospeva za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa.

Na ovom računu obuhvataju se i obaveze po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Na računu 422-Primljeni avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se unapred naplaćeni iznosi i novčana obezbeđenja za obrtna sredstva.

Na računu 423-Dobavljači u zemlji, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u zemlji.

Na računu 424-Dobavljači u inostranstvu, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u inostranstvu.

Na računu 425-Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po emitovanim kratkoročnim hartijama od vrednosti koje se prodaju na berzi, kao što su obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, certifikati o depozitu i finansijski derivati kojima se trguje na berzi, kao i obaveze po emitovanim menicama.

Na računu 426-Obaveze za izdate čekove, obuhvataju se obaveze po čekovima koji su predati poveriocima za izmirenje obaveza.

Na računu 429-Ostale obaveze iz poslovanja, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Član 22

Na računima grupe 43-Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, obuhvataju se obaveze, obračun i isplata neto zarada i neto naknada zarada po osnovu rada, kao i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Dugovna salda na računima poreza, doprinosa i drugih dažbina utvrđena na dan bilansa iskazuju se na računu 205- Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računu 430-Obaveze za neto zarade, obuhvataju se obaveze za neto zarade zaposlenih po svim osnovama, ukalkulisane zaduženjem računa 510 i iz rezultata-zaduženjem računa 320.

Na računu 431-Obaveze za neto naknade zarada, obuhvataju se neto naknade zarada koje pripadaju zaposlenima u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom (naknada za vreme bolovanja, korišćenja godišnjeg odmora i naknade zbog drugih odsustvovanja s posla), zaduženjem računa 511.

Na računu 432-Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada, obuhvata se porez na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 512.

Na računu 433-Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada, obuhvataju se doprinosi na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 513.

Na računu 434-Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata, obuhvata se obračunati porez i doprinosi na dobitak po periodičnom i godišnjem računu, zaduženjem računa 722-Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 435-Obaveze za poreze, carine i druge dažbine, obuhvataju se porezi, carine i druge dažbine iz nabavke zaliha i osnovnih sredstava, po osnovu prodaje i na teret troškova.

Na računu 436-Obaveze za doprinose koji terete troškove, obuhvataju se obaveze za doprinose koji ne zavise od poslovnog rezultata, osim doprinosa na zarade i naknade zarada, zaduženjem računa 547-Troškovi doprinosa.

Na računu 439-Ostale obaveze, obuhvataju se ostale obaveze koje nisu obuhvaćene posebnim računima u okviru grupe računa 43.

Član 23

Na računima grupe 44-Druge obaveze, obuhvataju se obaveze za kamate, troškove finansiranja, dividende i učešće u dobitku, obaveze prema zaposlenima, članovima upravnog i nadzornog odbora i ostale obaveze.

Na računu 440-Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, obuhvataju se obaveze po osnovu rashoda kamata, realizovanih kursnih razlika i ostalih finansijskih rashoda.

Na računu 441-Obaveze za dividende i učešća u dobitku, obuhvataju se obaveze za dividende i učešća u dobitku po osnovu raspodele dobitka, zaduženjem računa 320-Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 442-Obaveze prema zaposlenima, obuhvataju se obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama.

Na računu 443-Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, obuhvataju se obaveze po osnovu primanja članova upravnog i nadzornog odbora u skladu sa odgovarajućim aktima, zaduženjem računa 519-Ostali lični rashodi ili 320- Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina.

Na računu 449-Ostale obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze koje nisu obuhvaćene posebnim računima u okviru grupe računa 44, kao što su to članarine, troškovi platnog prometa i sl.

Član 24

Na računima grupe 45-Obaveze iz specifičnih poslova, obuhvataju se obaveze iz specifičnih poslova na berzi.

Na računu 450-Obaveze za deponovane hartije od vrednosti, obuhvataju se obaveze prema emitentima i vlasnicima hartija od vrednosti primljenih na trgovanje i čuvanje u trezoru ili na elektronskom zapisu.

Slobodni računi 451 do 458 otvaraju se i koriste prema posebnim potrebama poslovanja na berzi.

Na računu 459-Ostale obaveze iz specifičnih poslova, obuhvataju se obaveze iz specifičnih poslova koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 45.

Član 25

Na računima grupe 46-Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava, ili kad obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu. U pasivna vremenska razgraničenja mogu se uključiti i rashodi kamata koje dospevaju za plaćanje u periodu dužem od 12 meseci.

Na računu 460-Razgraničeni obračunati troškovi, obuhvataju se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period, a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine, grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose.

Na računu 461-Razgraničeni prihodi, obuhvataju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 469-Ostala pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena posebnim računima u okviru grupe 46.

Na ovom računu obuhvataju se primljene donacije u skladu sa odredbama člana 51 st. 2 do 4 Zakona.

Klasa 5: Rashodi

Član 26

Na računima grupe 50-Nabavna vrednost prodate robe i troškovi materijala, obuhvata se nabavna vrednost prodate robe, troškovi materijala i troškovi goriva i energije.

Na računu 500-Nabavna vrednost prodate robe, obuhvata se nabavna vrednost prodate robe, odobrenjem računa 130-Roba.

Na računu 501-Troškovi materijala, obuhvataju se troškovi materijala u korist računa 100-Materijal, ili drugog odgovarajućeg računa (dobavljači, blagajna i sl.) ako se materijal ne lageruje.

Na računu 502-Troškovi goriva i energije, obuhvataju se troškovi goriva i energije u korist računa 100-Materijal, ili drugog odgovarajućeg računa (dobavljači, žiro-račun, blagajna i sl.).

Član 27

Na računima grupe 51-Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi obračunatih neto zarada i neto naknada zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada, kao i ostali lični rashodi.

Na računu 510-Troškovi neto zarada, obuhvataju se troškovi neto zarada u korist računa 430-Obaveze za neto zarade.

Na računu 511-Troškovi neto naknada zarada, obuhvataju se troškovi neto naknada zarada u korist računa 431-Obaveze za neto naknade zarada.

Na računu 512-Troškovi poreza na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi poreza na zarade u korist računa 432- Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada.

Na računu 513-Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi doprinosa na zarade u korist računa 433-Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada.

Na računu 519-Ostali lični rahodi, obuhvataju se troškovi ostalih ličnih rashoda kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog i nadzornog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 28

Na računima grupe 52-Troškovi usluga obuhvataju se troškovi transportnih usluga, usluga održavanja, zakupnine, troškovi reklame i propagande, troškovi provizija iz berzanskog i brokerskog poslovanja i troškovi ostalih usluga.

Na računu 520-Troškovi transportnih usluga, obuhvataju se transportne usluge drugih pravnih lica i preduzetnika.

Na računu 521-Troškovi usluga održavanja, obuhvataju se troškovi održavanja osnovnih sredstava.

Na računu 522-Troškovi zakupnina, obuhvataju se zakupnine osnovnih sredstava (opreme i poslovnog, skladišnog i drugog prostora).

Na računu 523-Troškovi reklame i propagande, obuhvataju se usluge po osnovu izvršene reklame i propagande, kao i troškovi po osnovu reklamnog i propagandnog materijala.

Na računu 524-Troškovi berzanske provizije (kurtaže), obuhvataju se troškovi po osnovu godišnjih članarina za članove berze.

Na računu 525-Troškovi provizije za usluge koje pružaju drugi brokeri, obuhvataju se troškovi po osnovu ugovorenih naknada drugim brokerima.

Na računu 529-Troškovi ostalih usluga, obuhvataju se ostale usluge koje nisu obuhvaćene na posebnim računima u okviru računa grupe 52.

Na ovom računu obuhvataju se i troškovi istraživanja.

Član 29

Na računima grupe 53-Troškovi amortizacije i rezervisanja, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava i troškovi rezervisanja za materijalne troškove u skladu sa propisima.

Na računu 530-Troškovi amortizacije, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunati prema propisanim stopama, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 01 i 02.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija amortizacije u korist računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Na računu 531-Troškovi rezervisanja za materijalne troškove, obuhvataju se rezervisanja za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava i drugi troškovi rezervisanja u korist odgovarajućih računa grupe 40-Dugoročna rezervisanja.

Član 30

Na računima grupe 54-Nematerijalni troškovi, obuhvataju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja, troškovi platnog prometa, članarina, poreza, doprinosa i ostalih nematerijalnih usluga.

Na računu 540-Troškovi naknada, obuhvataju se: autorski honorari, naknada za privremene i povremene poslove, zakupnine za sredstva rada građana, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Na računu 541-Troškovi neproizvodnih usluga, obuhvataju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene, advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge u korist odgovarajućeg računa obaveza iz poslovanja.

Na računu 542-Troškovi reprezentacije, obuhvataju se izdaci za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih proizvoda, robe i usluga.

Na računu 543-Troškovi premija osiguranja, obuhvataju se troškovi premija osiguranja, osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih.

Na računu 544-Troškovi platnog prometa, obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene druge bankarske usluge.

Na računu 545-Troškovi članarina, obuhvataju se članarine poslovnim i drugim udruženjima u korist računa 449-Ostale obaveze.

Na računu 546-Troškovi poreza, obuhvataju se porezi koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 435-Obaveze za poreze, carine i druge dažbine.

Na računu 547-Troškovi doprinosa, obuhvataju se doprinosi koji terete troškove u korist računa 436-Obaveze za doprinose koji terete troškove.

Na računu 549-Ostali nematerijalni troškovi, obuhvataju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 54.

Član 31

Na računima grupe 56-Finansijski rashodi, obuhvataju se rashodi po osnovu kamata i realizovanih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560-Rashodi kamata, obuhvataju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate.

Na ovom računu obuhvata se obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 561-Negativne kursne razlike, obuhvataju se negativne kursne razlike nastale na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu.

Realizovane kursne razlike u godišnjem računu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 569-Ostali finansijski rashodi, obuhvataju se finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 56.

Na ovom računu obuhvataju se rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta.

Član 32

Na računima grupe 57-Neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se gubici po osnovu prodaje i rashodovanja osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, gubici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, gubici od prodaje materijala, rashodi iz ranijih godina, manjkovi, otpisi potraživanja, otpisi zaliha, vanredni otpisi nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni rashodi.

Na računu 570-Gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, obuhvata se neotpisana vrednost rashodovanih i otpisanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, zaduženjem ovog računa i analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 u korist odgovarajućeg računa na kom se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja.

Na računu 571-Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 572-Gubici od prodaje materijala, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 573-Rashodi ranijih godina, obuhvataju se rashodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 574-Manjkovi, obuhvataju se manjkovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 575-Otpisi obrtnih sredstava, obuhvata se otpis zaliha materijala, kratkoročnih potraživanja i finansijskih ulaganja u korist računa na kom se vode sredstva koja se otpisuju.

Na računu 576-Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike u korist odgovarajućih računa grupe 40-Dugoročna rezervisanja.

Na računu 579-Ostali neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se ostali neposlovni i vanredni rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 57.

Na ovom računu obuhvata se i revalorizacioni gubitak u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 33

(Brisan)

Član 34

Na računima grupe 59-Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem računa ove grupe na teret odgovarajućih računa grupe 71 Na kraju godine vrši se zaključivanje računa ove grupe njihovim zaduženjem u korist računa grupe 50 do 58.

Na računu 590-Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71.

Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist pojedinih računa grupa 50 do 58.

Klasa 6: Prihodi

Član 35

Na računima grupe 60-Prihodi od prodaje robe i usluga, obuhvataju se prihodi od prodaje robe i usluga na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 600-Prihodi od prodaje robe, obuhvataju se prihodi od prodaje robe fizičkim licima.

Na računu 601-Prihodi od prodaje usluga na domaćem tržištu, obuhvataju se prihodi od naknada iz berzanskog i vanberzanskog poslovanja na domaćem tržištu.

Na računu 602-Prihodi od prodaje usluga na inostranom tržištu, obuhvataju se prihodi od naknada iz berzanskog i vanberzanskog poslovanja na inostranom tržištu.

Na računu 603-Prihodi iz ostvarene razlike u ceni, obuhvataju se prihodi iz dilerskog načina trgovine.

Član 36

Na računima grupe 61-Drugi poslovni prihodi, obuhvataju se prihodi po osnovu zakupnina, članarina, prihodi od poklona i pomoći, od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova) i ostali poslovni prihodi.

Na računu 610-Prihodi od zakupnina, obuhvataju se prihodi po osnovu zakupnina nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Na računu 611-Prihodi od članarina, obuhvataju se prihodi od članarina članova berze.

Na računu 612-Prihodi od poklona i pomoći, obuhvataju se prihodi po osnovu primljenih poklona, pomoći, dotacija, subvencija i sl.

Na računu 613-Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova), knjiže se ukidanja dugoročnih rezervisanja zaduženjem računa grupe 40.

Na računu 619-Ostali poslovni prihodi, obuhvataju se ostali poslovni prihodi za koje nije predviđen poseban račun u okviru računa grupe 61.

Član 37

Na računima grupe 66-Finansijski prihodi, obuhvataju se prihodi od kamata, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i učešća u dobitku i ostali finansijski prihodi, ostvareni iz odnosa sa pravnim licima.

Na računu 660-Prihodi od kamata, obuhvataju se prihodi od kamata po datim kreditima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa, zateznim i drugim kamatama.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 661-Pozitivne kursne razlike, obuhvataju se pozitivne kursne razlike nastale na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu.

Realizovane kursne razlike u godišnjem računu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 662-Prihodi od dividendi i učešća u dobitku, obuhvataju se iznosi ostvarenih dividendi i učešća u dobitku po osnovu akcija i udela u kapitalu pravnih lica.

Na računu 669-Ostali finansijski prihodi, obuhvataju se finansijski prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 66.

Član 38

Na računima grupe 67-Neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se dobici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, dobici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, dobici od prodaje materijala, prihodi iz ranijih godina, viškovi, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni prihodi.

Na računu 670-Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, obuhvata se prihod od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u iznosu većem od neotpisane vrednosti, zaduženjem analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 i odgovarajućeg računa potraživanja od prodaje, a odobrenjem ovog računa i odgovarajućeg računa na kom se vodi nabavna vrednost nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Na računu 671-Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 672-Dobici od prodaje materijala, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 673-Prihodi iz ranijih godina, obuhvataju se prihodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 674-Viškovi, obuhvataju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 675-Prihodi od smanjenja obaveza, obuhvata se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i slično direktnim zaduženjem računa na kom je obaveza iskazana.

Na računu 676-Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvata se gašenje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 40.

Na računu 679-Ostali neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se ostali neposlovni i vanredni prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 67.

Na ovom računu obuhvata se i iznos revalorizacionog dobitka u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 39

(Brisan)

Član 40

Na računima grupe 69-Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem računa ove grupe u korist računa grupe 71.

Na računu 690-Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71.

Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupe 60 do 68.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 41

Na računima grupe 70-Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja berze.

Na računu 700-Račun otvaranja glavne knjige, obuhvataju se stanja pozicija aktive i pasive na početku svake poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja berze.

Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige sa pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom, a odobrenjem računa 700 Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 700 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kog se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 42

Na računima grupe 71-Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa poslovnih, finansijskih, neposlovnih i vanrednih i revalorizacionih rashoda i prihoda i prenos ukupnog rezultata.

Na računu 710-Račun rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590-Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690-Prenos prihoda. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 710 posle prenosa rashoda i prihoda prenosi se na račun 711-Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 711-Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda, zaduženjem ovog računa u korist računa 720-Račun dobitka ili gubitka, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Član 43

Na računima grupe 72-Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez i doprinosi na dobitak i prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 720-Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 711-Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka obuhvataju se porez i doprinosi iz dobitka, zaduženjem ovog računa u korist računa 434 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata.

Na računu 722-Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 720 Ostvareni dobitak koji nije raspoređen, na kraju obračunskog perioda prenosi se zaduženjem računa 722 u korist računa 321-Neraspoređeni dobitak tekuće godine. Ostvareni gubitak na kraju obračunskog perioda prenosi se na teret računa 291-Gubitak tekuće godine, u korist računa 722.

Član 44

Na računima grupe 73-Zaključak računa stanja, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 730-Račun izravnanja računa stanja, obuhvata se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na računu 730 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige na ovom računu zbir dugovne i potražne strane je jednak.

Član 45

Na računima grupe 74-Slobodna grupa računa, berze mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama.

Klasa 8: Vanposlovna sredstva i izvori

Član 46

Na računima grupe 80-Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini, obuhvataju se sredstva zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, sredstva zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostala vanposlovna sredstva, a po osnovu kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstva na teret računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija u korist računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini.

Na ovom računu obuhvataju se i potraživanja po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 47

Na računima grupe 81-Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini, obuhvataju se izvori sredstava zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, izvori sredstava zajedničke potrošnje za druge potrebe i izvori ostalih vanposlovnih sredstava.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstva u korist računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija na teret računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini.

Klasa 9: Vanbilansna evidencija

Član 48

Na računima grupe 90 do 94-Vanbilansna aktiva, obuhvataju se sredstva koja nisu u vlasništvu berze.

Član 49

Na računima grupe 95 do 99-Vanbilansna pasiva, obuhvataju se uslovne obaveze po raznim osnovima.

III PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 50

Berze vrše preknjižavanje početnog stanja u 1997. godini prema uporednom pregledu za preknjižavanje stanja po bilansu na dan 31. decembra 1996. godine, sa konta prethodnog Kontnog plana na račune novog Kontnog okvira koji je utvrđen ovim pravilnikom.

Član 51

Uporedni pregled za preknjižavanje je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 52

Berze će uskladiti vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 1997. godine.

Član 53

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa
u Kontnom okviru za berze i berzanske posrednike

("Sl. list SRJ", br. 24/2000)

Član 17

Berze i berzanski posrednici uskladiće vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 2000.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa
u Kontnom okviru za berze i berzanske posrednike

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 21

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA BERZE I BERZANSKE POSREDNIKE

0 Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

00 - Neuplaćeni upisani kapital

000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

002 - Neuplaćeni upisani udeli

01 - Nematerijalna ulaganja

010 - Nematerijalna ulaganja

011 - Nematerijalna ulaganja u pripremi i avansi

02 - Osnovna sredstva

020 - Zemljišta i šume

021 - Građevinski objekti

022 - Oprema

023 - Alat i inventar

024 - Ostala osnovna sredstva

025 - Osnovna sredstva u pripremi i avansi

03 - Dugoročni finansijski plasmani

030 - Učešća u kapitalu

031 - Dugoročni krediti

032 - Dugoročne hartije od vrednosti

033 - (Brisan)

039 - Ostali dugoročni plasmani

1. Zalihe

10 - Materijal

100 - Materijal

13 - Roba

130 - Roba

2.Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

20 - Potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja

200 - Kupci u zemlji

201 - Kupci u inostranstvu

202 - Potraživanja za kamatu, dividende i učešće u dobitku

203 - Potraživanja od zaposlenih

204 - Potraživanja od državnih organa i organizacija

205 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa

209 - Ostala potraživanja

21 - Kratkoročni finansijski plasmani

210 - Kratkoročni krediti

211 - Dati avansi, depoziti i kaucije

212 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji

213 - Otkupljene sopstvene akcije

219 - Ostali kratkoročni plasmani

22 - Sredstva iz specifičnih poslova

220 - Hartije od vrednosti u trezoru

221 - Depo računi hartija od vrednosti

222 do 228 - Slobodni računi

229 - Ostala sredstva iz specifičnih poslova

23 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina

230 - Hartije od vrednosti

231 - Žiro i tekući računi

232 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

233 - Blagajna

234 - Devizni račun i akreditivi

235 - Devizna blagajna

239 - Ostala novčana sredstva

24 - Aktivna vremenska razgraničenja

240 - Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine

241 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod

249 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja

29 - Gubitak

290 - Gubitak iz ranijih godina

291 - Gubitak tekuće godine

3. Kapital

30 - Osnovni kapital

300 - Akcijski kapital - obične akcije

301 - Akcijski kapital - prioritetne akcije

302 - Udeli društva s ograničenom odgovornošću

303 - Ulozi

309 - Ostali kapital

31 - Rezerve

310 - Emisiona premija

311 - Revalorizacione rezerve

312 - Zakonske rezerve

313 - Statutarne i druge rezerve

314 - (Brisan)

32 - Neraspoređeni dobitak

320 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina

321 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine

33 - Revalorizacione rezerve

330 - Obračun efekata revalorizacije

331 - Kumulirane revalorizacione rezerve

4. Dugoročna rezervisanja i obaveze

40 - Dugoročna rezervisanja

400 - Rezervisanja za troškove i rizike

401 - Odloženi revalorizacioni dobitak

409 - Ostala dugoročna rezervisanja

41 - Dugoročne obaveze

410 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

411 - Dugoročni krediti

419 - Ostale dugoročne obaveze

42 - Kratkoročne finansijske obaveze i obaveze iz poslovanja

420 - Kratkoročni krediti

421 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze

422 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije

423 - Dobavljači u zemlji

424 - Dobavljači u inostranstvu

425 - Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti

426 - Obaveze za izdate čekove

429 - Ostale obaveze iz poslovanja

43 - Obaveze za zarade i naknade zarada i obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

430 - Obaveze za neto zarade

431 - Obaveze za neto naknade zarada

432 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

433 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada

434 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata

435 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine

436 - Obaveze za doprinose koji terete troškove

439 - Ostale obaveze

44 - Druge obaveze

440 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja

441 - Obaveze za dividende i učešće u dobitku

442 - Obaveze prema zaposlenima

443 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora

449 - Ostale obaveze

45 - Obaveze iz specifičnih poslova

450 - Obaveze za deponovane hartije od vrednosti

451 do 458 - Slobodni računi

459 - Ostale obaveze iz specifičnih poslova

46 - Pasivna vremenska razgraničenja

460 - Razgraničeni obračunati troškovi

461 - Razgraničeni prihodi

469 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja

5. Rashodi

50 - Nabavna vrednost prodate robe i troškovi materijala

500 - Nabavna vrednost prodate robe

501 - Troškovi materijala

502 - Troškovi goriva i energije

51 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

510 - Troškovi neto zarada

511 - Troškovi neto naknada zarada

512 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

513 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

519 - Ostali lični rashodi

52 - Troškovi usluga

520 - Troškovi transportnih usluga

521 - Troškovi usluga održavanja

522 - Troškovi zakupnina

523 - Troškovi reklame i propagande

524 - Troškovi berzanske provizije (kurtaže)

525 - Troškovi provizije za usluge koje pružaju drugi brokeri

529 - Troškovi ostalih usluga

53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja

530 - Troškovi amortizacije

531 - Troškovi rezervisanja za materijalne troškove

54 - Nematerijalni troškovi

540 - Troškovi naknada

541 - Troškovi neproizvodnih usluga

542 - Troškovi reprezentacije

543 - Troškovi premija osiguranja

544 - Troškovi platnog prometa

545 - Troškovi članarina

546 - Troškovi poreza

547 - Troškovi doprinosa

549 - Ostali nematerijalni troškovi

56 - Finansijski rashodi

560 - Rashodi kamata

561 - Negativne kursne razlike

569 - Ostali finansijski rashodi

57 - Neposlovni i vanredni rashodi

570 - Gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

571 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

572 - Gubici od prodaje materijala

573 - Rashodi iz ranijih godina

574 - Manjkovi

575 - Otpisi obrtnih sredstava

576 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi

59 - Prenos rashoda

590 - Prenos rashoda

6. Prihodi

60 - Prihodi od prodaje robe i usluga

600 - Prihodi od prodaje robe

601 - Prihodi od prodaje usluga na domaćem tržištu

602 - Prihodi od prodaje usluga na inostranom tržištu

603 - Prihodi iz ostvarene razlike u ceni

61 - Drugi poslovni prihodi

610 - Prihodi od zakupnina

611 - Prihodi od članarina

612 - Prihodi od poklona i pomoći

613 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova)

619 - Ostali poslovni prihodi

66 - Finansijski prihodi

660 - Prihodi od kamata

661 - Pozitivne kursne razlike

662 - Prihodi od dividendi i učešća u dobitku

669 - Ostali finansijski prihodi

67 - Neposlovni i vanredni prihodi

670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

671 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

672 - Dobici od prodaje materijala

673 - Prihodi iz ranijih godina

674 - Viškovi

675 - Prihodi od smanjenja obaveza

676 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike

679 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi

69 - Prenos prihoda

690 Prenos prihoda

7. Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

70 - Otvaranje glavne knjige

700 - Račun otvaranja glavne knjige

71 - Zaključak računa uspeha

710 - Račun rashoda i prihoda

711 - Prenos ukupnog rezultata

72 - Račun dobitka ili gubitka

720 - Račun dobitka ili gubitka

721 - Porezi i doprinosi iz dobitka

722 - Prenos dobitka ili gubitka

73 - Zaključak računa stanja

730 - Račun izravnanja računa stanja

74 - Slobodna grupa računa

8. Vanposlovna sredstva i izvori

80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini (slobodno raščlanjavanje)

81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini (slobodno raščlanjavanje)

9. Vanbilansna evidencija

90-94 - Vanbilansna aktiva

95-99 - Vanbilansna pasiva

 

UPOREDNI PREGLED ZA PREKNJIŽAVANJE POČETNOG STANJA SA RAČUNA PRETHODNOG KONTNOG PLANA NA RAČUNE NOVOG KONTNOG OKVIRA ZA BERZE

 

R.BR.

NOVI RAČUNI

SA STARIH KONTA

1

010

004, 009

2

011

005, 006

3

020

010, 011

4

021

020, deo 029

5

022

021, deo 029

6

023

093, 094

7

024

024, deo 029

8

025

016, 026, 025

9

030

042, 044

10

100

090

11

130

 

12

200

161, 162 i 169

13

202

151, 153, 159

14

203

172, deo 179

15

204

411

16

205

171, deo 179

17

209

176, deo 179

18

210

411

19

211

174, 175

20

219

421, 423

21

231

100

22

233

101

23

235

300

24

239

107

25

240

190

26

249

197

27

300

901, 905

28

311

908

29

320

909

30

321

203

31

402

908

32

422

274

33

423

220

34

429

deo 276

35

430

211

36

431

212

37

432

213

38

433

214

39

434

214

40

435

deo 271

41

436

deo 271

42

439

deo 271

43

441

201

44

442

272

45

443

deo 276

46

449

deo 276

47

460

290

48

461

291

49

469

297

50

80

06, 07 i 80

51

81

94, 95 i 96

52

90-94

994

53

95-99

999

Preknjižavanje konta koja u uporednom pregledu nisu navedeni vrši se po analogiji u odnosu na navedena konta, a u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za berze.