PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA PREDUZEĆA I ZADRUGE

("Sl. list SRJ", br. 6/97 i 7/97 - ispr., 56/98, 45/99, 17/2000 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za preduzeća i zadruge (u daljem tekstu: preduzeća), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Preduzeća iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, rashode i prihode i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru propisanom ovim pravilnikom.

Član 3

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru. Propisani osnovni računi mogu se raščlanjivati, po potrebi, na analitičke račune (konta).

Na analitičkim računima u okviru svakog osnovnog trocifrenog računa, obezbeđuje se evidencija o nabavnoj, odnosno nominalnoj vrednosti, ispravci vrednosti, razlici u ceni, odstupanju od planskih cena, ukalkulisanom porezu na promet i sl.

Prilikom sastavljanja polugodišnjeg računa revalorizacija se evidentira na analitičkim računima u okviru osnovnih trocifrenih računa, odnosno analitičkih računa iz stava 2 ovog člana.

Prilikom sastavljanja godišnjeg računa revalorizacija se evidentira na osnovnim računima, odnosno analitičkim računima iz stava 2 ovog člana.

Podaci za osnovne račune obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli prema nazivima konta ove grupe.

Član 5

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se izdaci koji se otpisuju u periodu dužem od jedne godine, a koji se ne mogu rasporediti na pojedina materijalna ulaganja, prema nazivima konta ove grupe.

Na računu 010 - Osnivačka ulaganja, obuhvataju se izdaci za studije i istraživanja, za izradu i nabavku projektne i druge dokumentacije, za stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova, za kamate i premije osiguranja, kao i drugi izdaci u vezi sa osnivanjem pravnog lica, odnosno dela u njegovom sastavu.

Na računu 011 - Ulaganja u razvoj, obuhvataju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine.

Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi proizvodnje novih značajnije poboljšanih materijala, uređaja, proizvoda, procesa, sistema ili usluga pre pristupanja komercijalnoj proizvodnji ili korišćenju.

Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjem pod uslovom da postoje dokazi da će izvršeno ulaganje proizvesti buduće ekonomske koristi za preduzeće.

Na računu 012 - Ulaganja u probnu proizvodnju, obuhvataju se troškovi proizvodnje nastali u fazi uvođenja nove ili rekonstruisane opreme, odnosno tehnologije ako je to nužno i tehničko-tehnološkom dokumentacijom predviđeno i ako omogućava redovnu proizvodnju čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine.

Na računu 013 - Koncesije, patenti, licence i slična prava, obuhvataju se ulaganja u nematerijalna prava koja se koriste u periodu dužem od jedne godine.

Na računu 014 - Kupovinom stečeni goodwill, obuhvata se poslovna vrednost imovine koja predstavlja razliku između plaćene i knjigovodstvene vrednosti neto imovine (kapitala), kao i razlika proistekla iz obaveze procenjivanja u slučajevima predviđenim zakonom (spajanje, pripajanje, promena oblika organizovanja i dr.).

Na računu 015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi, obuhvataju se svi oblici nematerijalnih ulaganja od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 016 - Avansi za nematerijalna ulaganja, obuhvataju se dati avansi za sticanje svih nematerijalnih ulaganja.

Na računu 019 - Ostala nematerijalna ulaganja, obuhvataju se ulaganja u ostala nematerijalna ulaganja koja se koriste u periodu dužem od jedne godine. Na ovom računu obuhvataju se i zakupnine i operativni lizing plaćen za period duži od jedne godine.

Član 6

Na računima grupe 02 - Osnovna sredstva, obuhvataju se prirodna bogatstva (zemljište i šume), građevinski objekti, oprema, alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, višegodišnji zasadi, osnovno stado i ostala osnovna sredstva, kao i ulaganja za pribavljanje osnovnih sredstava.

Na računu 020 - Zemljišta, obuhvataju se zemljišta po nabavnoj, odnosno tržišnoj vrednosti.

Na računu 021 - Šume, obuhvataju se šume po procenjenoj vrednosti u skladu sa zakonom.

Na računu 022 - Građevinski objekti, obuhvataju se građevinski objekti, s tim što se u okviru ovog računa na posebnim analitičkim računima obuhvataju i stanovi i stambene zgrade koji čine poslovnu imovinu preduzeća.

Na računu 023 - Oprema, obuhvata se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, shodno propisu o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 024 - Alat i inventar, obuhvataju se alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa propisom o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 025 - Višegodišnji zasadi, obuhvataju se voćnjaci, vinogradi, hmeljnjaci, brzorastuće upotrebno, ukrasno i ostalo drveće i ostali višegodišnji zasadi.

Na računu 026 - Osnovno stado, obuhvata se vrednost svih vrsta stoke, osim stoke u tovu i prometu.

Na računu 027 - Ostala osnovna sredstva, obuhvataju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima ove grupe, kao što su: spomenici kulture i istorijski spomenici; dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti; muzejske vrednosti; knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 028 - Osnovna sredstva u pripremi, obuhvataju se ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 029 - Avansi za osnovna sredstva, obuhvataju se dati avansi za sticanje svih oblika osnovnih sredstava.

Član 7

Na računima grupe 03 - Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se učešća u kapitalu, krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, dugoročne hartije od vrednosti, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani.

Na računu 030 - Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica, obuhvataju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 031 - Učešća u kapitalu drugih pravnih lica, obuhvataju se učešća u kapitalu pravnih lica koja se ne uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 032 - Dugoročni krediti povezanim pravnim licima, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 033 - Dugoročni krediti u zemlji, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima u zemlji, osim povezanim pravnim licima.

Na računu 034 - Dugoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima u inostranstvu, osim povezanim pravnim licima.

Na računu 035 - Dugoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se ulaganja u hartije od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su ulaganja u akcije, osim akcija koje se obuhvataju na računima 030 i 031, obveznice i druge dugoročne hartije od vrednosti.

Na računu 039 - Ostali dugoročni plasmani, obuhvataju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu obuhvaćena ostalim računima u okviru grupe 03.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dugoročnih finansijskih plasmana vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Klasa 1: Zalihe

Član 8

Na računima grupe 10 - Materijal, rezervni delovi, alat i inventar, obuhvataju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 100 - Obračun nabavke materijala, rezervnih delova, alata i inventara, iskazuje se vrednost po obračunu dobavljača, zavisni troškovi nabavke, carine i druge uvozne dažbine, akciza i porez na promet i druge dažbine koje čine nabavnu vrednost materijala, rezervnih delova, alata i inventara, ako preduzeće odluči da obračun nabavke vrši preko ovog računa.

U korist ovog računa knjiži se nabavna vrednost materijala, rezervnih delova, alata i inventara na teret odgovarajućih računa grupe 10.

Na računu 101 - Materijal, obuhvata se vrednost zaliha sirovina, osnovnog i pomoćnog materijala, ostalog materijala, goriva i maziva.

Na računu 102 - Rezervni delovi, obuhvata se vrednost zaliha rezervnih delova.

Na računu 103 - Alat i inventar, obuhvata se vrednost zaliha alata i inventara koji se u celini otpisuje u momentu davanja na korišćenje (kao što su to sitan inventar, auto-gume i ambalaža, ako se u celini otpisuju u obračunskom periodu).

Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i trošenju materijala, rezervnih delova, alata i inventara vode na računima grupe 10 - Materijal, rezervni delovi, alat i inventar, u okviru finansijskog knjigovodstva, na računima ove grupe knjiže se podaci o nabavci materijala zaduženjem računa grupe 10 u korist odgovarajućeg računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja, a podaci o trošenju odobrenjem računa grupe 10 i zaduženjem odgovarajućeg računa u klasi 5 - Rashodi.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara, efekat revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem računa grupe 10 u korist računa 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Na računima grupe 10 - Materijal, rezervni delovi, alat i inventar, vodi se početno stanje zaliha i promene vrednosti tih zaliha na dan polugodišnjeg i godišnjeg bilansa, ako preduzeće odluči da stanje, nabavku i trošenje materijala, rezervnih delova, alata i inventara vodi na računu 910 - Materijal, u okviru klase 9 - Obračun troškova i učinaka.

Ako se podaci o stanju, nabavci i trošenju materijala vode na računu 910 - Materijal, nabavka materijala u finansijskom knjigovodstvu knjiži se zaduženjem računa 510 - Nabavka materijala, u korist odgovarajućeg računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja. U tom slučaju, na osnovu izveštaja iz obračuna troškova i učinaka (pogonskog obračuna) o promeni stanja zaliha na dan bilansa, u finansijskom knjigovodstvu ova promena knjiži se na računima grupe 10 - Materijal, rezervni delovi, alat i inventar i računu 510 - Nabavka materijala.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju ovih zaliha, iznos revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem računa 910 - Materijal, a odobrenjem računa 984 - Revalorizacija zaliha. Prilikom knjiženja povećanja ili smanjenja vrednosti ovih zaliha na računima grupe računa 10, ovaj iznos revalorizacije odobrava se računu 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Član 9

Na računima grupe 11 - Nedovršena proizvodnja, obuhvata se početno stanje i povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha nedovršene proizvodnje, poluproizvoda i delova, kao i nezavršenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni ako je ona niža, na kraju obračunskog perioda.

Na računu 110 - Nedovršena proizvodnja, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, obuhvata se početno stanje, a na kraju obračunskog perioda - povećanje ili smanjenje zaliha proizvodnje, nedovršenih proizvoda, poluproizvoda i delova, kao i nezavršenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni, ako je ona niža.

Povećanje vrednosti zaliha na računu 110 knjiži se zaduženjem tog računa u korist računa 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, a smanjenje vrednosti zaliha na računu 110 knjiži se odobrenjem tog računa, a zaduženjem računa 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju ovih zaliha, iznos revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 95 - Nosioci troškova, a odobrenjem računa 984 - Revalorizacija zaliha. Prilikom knjiženja povećanja ili smanjena vrednosti ovih zaliha na računima grupe računa 11 - Nedovršena proizvodnja, ovaj iznos revalorizacije odobrava se računu 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Član 10

Na računima grupe 12 - Gotovi proizvodi, obuhvata se početno stanje, povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha gotovih proizvoda, kao i završenih usluga po ceni koštanja, odnosno po neto prodajnoj ceni, ako je ona niža, na kraju obračunskog perioda.

Na računu 120 - Gotovi proizvodi, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, obuhvata se početno stanje, a na kraju obračunskog perioda - povećanje ili smanjenje zaliha gotovih proizvoda, kao i završenih usluga po ceni koštanja odnosno po neto prodajnoj ceni, ako je ona niža.

Povećanje vrednosti zaliha na računu 120 knjiži se zaduženjem tog računa u korist računa 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, a smanjenje vrednosti zaliha na računu 120 knjiži se odobrenjem tog računa, a zaduženjem računa 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju ovih zaliha, iznos revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 96 - Gotovi proizvodi, a odobrenjem računa 984 - Revalorizacija zaliha. Prilikom knjiženja povećanja ili smanjenja vrednosti ovih zaliha na računima grupe računa 12 - Gotovi proizvodi, ovaj iznos revalorizacije odobrava se računu 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Član 11

Na računima grupe 13 - Roba, obuhvataju se zalihe robe u magacinu, prodajnim objektima na veliko (skladište i stovarište) i prodajnim objektima na malo (stovarište, prodavnice i drugi prodajni objekti), roba u obradi, doradi i manipulaciji, ukalkulisani porez na promet i razlika u ceni robe.

Na računu 130 - Obračun nabavke robe, iskazuje se vrednost po obračunu dobavljača, zavisni troškovi nabavke, carine i druge uvozne dažbine, akciza i porez na promet i druge dažbine koje čine nabavnu vrednost robe, ako preduzeće odluči da obračun nabavke vrši preko ovog računa.

U korist ovog računa knjiži se nabavna vrednost robe na teret odgovarajućih računa grupe 13.

Na računu 131 - Roba u magacinu, obuhvata se vrednost zaliha robe u magacinu pre stavljanja robe u promet.

Na računu 132 - Roba u prometu na veliko, obuhvata se vrednost zaliha robe u prodajnim objektima na veliko.

Na računu 133 - Roba u skladištu, stovarištu i prodavnicama kod drugih pravnih lica, obuhvata se vrednost zaliha robe koja je data na skladištenje, komisionu i konsignacionu prodaju.

Na računu 134 - Roba u prometu na malo, obuhvata se vrednost zaliha robe u prodajnim objektima na malo.

Na računu 135 - Roba u obradi, doradi i manipulaciji, obuhvata se vrednost zaliha robe koja se prodaje u tranzitu, koja je data na pakovanje i druge oblike dorade i obrade.

Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i prodaji robe vode na računima grupe 13 - Roba, u okviru finansijskog knjigovodstva, na računima ove grupe obuhvataju se podaci o nabavci robe zaduženjem računa grupe 13 - Roba u korist odgovarajućeg računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja. Nabavna vrednost prodate robe knjiži se odobrenjem računa grupe 13 - Roba na teret računa 501 - Nabavna vrednost prodate robe.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju zaliha robe efekat revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem računa grupe 13 - Roba u korist računa 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Ako preduzeće odluči da stanje, nabavku i prodaju robe vodi na računu 911 - Roba, u okviru klase 9 - Obračun troškova i učinaka, na računima grupe 13 - Roba, vodi se samo početno stanje zaliha robe i promene vrednosti tih zaliha na dan polugodišnjeg i godišnjeg bilansa.

Ako se podaci o stanju, nabavci i prodaji robe vode na računu 911 - Roba, nabavka robe u finansijskom knjigovodstvu knjiži se zaduženjem računa 500 - Nabavka robe, u korist odgovarajućeg računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja. U tom, slučaju, na osnovu izveštaja iz obračuna troškova i učinaka (pogonskog obračuna) o promeni stanja zaliha na dan bilansa u finansijskom knjigovodstvu ta promena knjiži se zaduženjem ili odobrenjem računa grupe 13 - Roba i obrnutim knjiženjima na računu 500 - Nabavka robe.

Proizvodna preduzeća koja na računu 912 - Proizvodi i roba u prodavnicama proizvođača, vode evidenciju o stanju, ulazu, nabavci i prodaji zaliha proizvoda i robe, na računima grupe 13 - Roba vode evidenciju o početnom stanju zaliha robe i promene vrednosti na dan polugodišnjeg i godišnjeg bilansa.

Ako preduzeće odluči da vrši revalorizaciju zaliha robe na računu 912 - Proizvodi i roba u prodavnicama proizvođača, iznos revalorizacije po polugodišnjem i godišnjem računu knjiži zaduženjem računa 912, a odobrenjem računa 984 - Revalorizacija zaliha. Prilikom knjiženja povećanja ili smanjenja vrednosti ovih zaliha na računima grupe računa 13 - Roba, ovaj iznos revalorizacije odobrava se računu 681 - Drugi revalorizacioni prihodi tekuće godine.

Član 12

Na računima grupe 14 - Dati avansi, obuhvataju se avansi dati za nabavku zaliha materijala, robe i usluga.

Na računu 140 - Dati avansi za zalihe, obuhvataju se avansi dati za nabavku materijala, robe i usluga zaduženjem ovog računa u korist računa sa kog je izvršeno plaćanje avansa.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 13

Na računima grupe 20 - Potraživanja po osnovu prodaje, obuhvataju se potraživanja od kupaca - povezanih pravnih lica i ostalih kupaca u zemlji i inostranstvu po osnovu prodaje proizvoda robe i usluga.

Na računu 200 - Kupci - povezana pravna lica, obuhvataju se potraživanja po osnovu prodaje proizvoda, robe i usluga. Za izvršenu prodaju, ovaj račun se zadužuje u korist računa prihoda 600 i 610.

Na računu 201 - Kupci u zemlji, obuhvataju se potraživanja po osnovu prodaje u korist odgovarajućih računa prihoda (grupe 60 i 61). Na ovom računu preduzeće koje vrši komisionu i konsignacionu prodaju obuhvata potraživanja od kupaca u korist računa 442 - Obaveze po osnovu komisione i konsignacione prodaje.

Na računu 202 - Kupci u inostranstvu, obuhvataju se potraživanja od stranih lica po osnovu izvoza robe i usluga u korist odgovarajućih računa prihoda (grupe 60 i 61). Na ovom računu izvoznici evidentiraju i potraživanja iz inostranstva na osnovu izvoza u svoje ime za tuđi račun, u korist računa 441 - Obaveze po osnovu izvoza za tuđ račun, i računa 442 - Obaveze po osnovu komisione i konsignacione prodaje.

Član 14

Na računima grupe 21 - Potraživanja iz specifičnih poslova, obuhvataju se potraživanja od izvoznika, po osnovu uvoza za tuđ račun, od komisione i konsignacione prodaje i ostala potraživanja iz specifičnih poslova.

Na računu 210 - Potraživanja od izvoznika, obuhvataju se potraživanja po osnovu izvoza koji je izvršio izvoznik u svoje ime a za račun vlasnika izvezenih proizvoda i usluga.

Na računu 211 - Potraživanja po osnovu uvoza za tuđ račun, obuhvataju se potraživanja, troškovi i provizija po osnovu pojedinačnih uvoznih zaključaka. U korist ovog računa knjiži se konačan obračun uvoznih zaključaka na teret konta 201 - Kupci u zemlji.

Na računu 212 - Potraživanja iz komisione i konsignacione prodaje, obuhvataju se potraživanja po osnovu te prodaje, u korist konta grupe 60 - Prihodi od prodaje.

Na računu 219 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova, obuhvataju se sva ostala kratkoročna potraživanja po osnovu specifičnih poslova za koja u grupi 21 nije predviđen poseban račun, kao što su potraživanja po osnovu zajedničkih poslova i ostala potraživanja.

Član 15

Na računima grupe 22 - Druga potraživanja, obuhvataju se potraživanja za kamatu i dividende, potraživanja od zaposlenih, potraživanja od državnih organa i organizacija i potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računu 220 - Potraživanja za kamatu i dividende, obuhvataju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu na potraživanja iz dužničko-poverilačkih odnosa, osim kamate po datim kreditima koja se obuhvata na računima potraživanja po datim kreditima. Na ovom računu obuhvataju se potraživanja za dividende po osnovu ulaganja kapitala u druga pravna lica u korist računa 660 - Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica i računa 669 - Ostali finansijski prihodi (u slučaju dividende od nepovezanih pravnih lica.

Na računu 221 - Potraživanja od zaposlenih, obuhvataju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili preduzeću, po osnovu manjkova koji se naknađuju od zaposlenih i sl.

Na računu 222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija, obuhvataju se potraživanja za regres, premije, stimulacije, dotacije, kompenzacije i sl.

Na računu 223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansiranja na računima grupe 46 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na računu 229 - Ostala potraživanja, obuhvataju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu obuhvaćena na drugim računima grupe 22.

Troškovi popravke imovine koja je oštećena usled ratnih dejstava i razaranja iskazuju se na način iz stava 1 ovog člana.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa drugih potraživanja vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 16

Na računima grupe 23 - Kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se krediti, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani sa rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 230 - Kratkoročni plasmani u povezana pravna lica, obuhvataju se krediti, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u matična i zavisna pravna lica.

Na računu 231 - Kratkoročni krediti u zemlji, obuhvataju se kratkoročni robni, potrošački i ostali krediti sa rokom dospeća do godinu dana, dati pravnim i fizičkim licima u zemlji.

Na računu 232 - Kratkoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se kratkoročni robni, potrošački i ostali krediti sa rokom dospeća do godinu dana dati pravnim i fizičkim licima u inostranstvu u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.

Na računu 233 - Deo dugoročnog kredita koji dospeva do jedne godine obuhvataju se anuiteti, odnosno otplate dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa. Na dan godišnjeg bilansa, na taj račun prenose se otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na računu 234 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji, obuhvataju se ulaganja u dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti, nabavljene radi prodaje, kao što su akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu, kao i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na računu 235 - Depo-račun hartija od vrednosti kod banke, obuhvataju se dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti koje su položene na depozitni račun kod banke.

Na računu 236 - Menice, obuhvataju se potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja, s tim što se na posebnom analitičkom računu u okviru ovog računa obuhvata kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 237 - Otkupljene sopstvene akcije, obuhvata se ulaganje u otkupljene sopstvene akcije radi njihove ponovne prodaje ili poništavanja.

Na računu 239 - Ostali kratkoročni plasmani, obuhvataju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni na drugim računima grupe 23.

Član 17

Na računima grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, obuhvataju se neposredno u unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.

Na računu 240 - Hartije od vrednosti, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajni rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 241 - Žiro i tekući računi, obuhvataju se na posebnim analitičkim računima novčana sredstva na žiro-računu i tekućim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti. Potražni saldo na tekućem računu na dan bilansiranja iskazuje se na odgovarajućem računu u grupi 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu.

Preduzeće u okviru ovog računa po potrebi vodi poseban prelazni analitički račun.

Na računu 242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, obuhvataju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.

Na računu 243 - Blagajna, obuhvataju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 244 - Devizni račun, obuhvataju se stanja i promene na deviznom računu kod banke.

Na računu 245 - Devizni akreditivi, obuhvataju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.

Na računu 246 - Devizna blagajna, obuhvataju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na računu 249 - Ostala novčana sredstva, obuhvataju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru grupe računa 24.

Član 18

Na računima grupe 28 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se razgraničeni troškovi i prihodi najviše na period od 12 meseci od dana nastanka.

Na računu 280 - Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine, obuhvataju se troškovi koji su unapred plaćeni za najviše godinu dana. U korist ovog računa obuhvata se obračunati otpis unapred plaćenih troškova za odnosni period.

Na računu 281 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod, obuhvataju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani, a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu. U korist ovog računa knjiži se likvidacija potraživanja naplatom ili prenosom na drugi račun.

Na računu 282 - Akontacioni porez na dodatu vrednost, obuhvata se porez koji je plaćen pri nabavci proizvoda i robe, ako se za iznos tog poreza umanjuje porez na promet koji je obračunat u sledećoj fazi prometa tih proizvoda i robe.

Na računu 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja dospevaju u periodu dužem od 12 meseci.

Član 19

Na računima grupe 29 - Gubitak, obuhvata se gubitak iz ranijih godina i tekuće godine koji predstavljaju ispravku vrednosti kapitala.

Na računu 290 - Gubitak ranijih godina, obuhvata se gubitak iz ranijih godina, prenosom sa računa 291.

Na računu 291 - Gubitak tekuće godine, obuhvata se gubitak utvrđen po periodičnom i godišnjem računu. Utvrđeni gubitak po periodičnom, odnosno po godišnjem računu knjiži se zaduženjem računa 291 - Gubitak tekuće godine, u korist računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka.

Gubitak tekuće godine koji je u godišnjem računu iskazan na računu 291, prilikom prenosa početnog stanja u poslovne knjige naredne godine, prenosi se na račun 290 - Gubitak ranijih godina.

Pokriće gubitka vrši se na teret računa 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina i računa grupe 31 - Rezerve, u skladu sa zakonom, statutom preduzeća ili drugim aktom o osnivanju preduzeća.

Klasa 3: Kapital

Član 20

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, obuhvataju se akcijski kapital, udeli društva sa ograničenom odgovornošću, ulozi, državni kapital, društveni kapital, zadružni i ostali kapital prema nazivima računa ove grupe. Osnovni kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti.

Na računu 300 - Akcijski kapital - obične akcije, obuhvataju se akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom na učešće u dobiti akcionarskog društva i pravom na deo likvidacione mase u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija.

Izuzetno, na posebnim analitičkim računima u okviru računa 300 vodi se evidencija po nominalnoj vrednosti za upisane i neotplaćene akcije koje se naplaćuju u ratama, a koje preduzeće emituje prilikom transformacije.

Na računu 301 - Akcijski kapital - prioritetne akcije, obuhvataju se prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, na raspodelu likvidacione mase i na naplatu iz stečajne mase u slučaju stečaja akcionarskog društva u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija.

Na računu 302 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću, obuhvataju se udeli svakog člana društva koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 303 - Ulozi, obuhvataju se ulozi članova ortačkog i komanditnog društva u skladu sa ugovorom o osnivanju koji čine osnovni kapital.

Na računu 304 - Državni kapital, obuhvata se kapital javnih preduzeća koje osniva država, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Na računu 305 - Društveni kapital, obuhvata se kapital društvenog preduzeća podeljen na obračunske akcije ili udele.

Na računu 306 - Zadružni udeli, obuhvata se zadružni kapital podeljen na udele zadrugara.

Na računu 309 - Ostali kapital, obuhvataju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu obuhvaćeni posebnim računima u okviru grupe računa 30.

Član 21

Na računima grupe 31 - Rezerve, obuhvata se emisiona premija (kapitalne rezerve) i rezerve iz dobiti (zakonske, statutarne i ostale).

Na računu 310 - Emisiona premija, obuhvata se pozitivna razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 312 - Zakonske rezerve, obuhvataju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.

Na računu 313 - Statutarne i druge rezerve, obuhvataju se rezerve koje se formiraju u skladu sa statutom i drugim aktima preduzeća.

Član 22

Na računima grupe 32 - Neraspoređeni dobitak, obuhvata se neraspoređeni dobitak ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, obuhvata se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 321 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, obuhvata se neraspoređeni dobitak tekuće godine, odobrenjem ovog računa na teret računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka. Prilikom otvaranja poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine saldo sa ovog računa prenosi se na račun 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na teret računa 320 - Neraspoređeni dobitak ranijh godina, knjiži se iznos raspoređenog dobitka u korist konta 290 - Gubitak ranijih godina, 471 - Obaveze za dividende, 472 - Obaveze za učešće u dobitku, grupe 45 - Obaveze za zarade i naknade zarada, odgovarajućih konta grupe 30 - Osnovni kapital, 312 - Zakonske rezerve, 313 - Statutarne i druge rezerve, kao i drugih odgovarajućih računa.

Na teret ovog računa, u korist računa 464 - Obaveze za poreze iz rezultata i računa 465 - Obaveze za doprinose iz rezultata, knjiži se i iznos utvrđene obaveze za poreze i doprinose iz rezultata po konačnom rešenju poreskog organa, iznad iznosa koji je utvrdilo preduzeća.

Član 22a

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve, obuhvata se efekat revalorizacije imovine, kapitala i obaveza u skladu sa odredbama Zakona.

Na računu 330 - Obračun efekata revalorizacije, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine i obračunate revalorizacije amortizacije u korist ovog računa i efekti revalorizacije obaveza i kapitala, na teret ovog računa.

Stanje ovog računa izravnava se u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Na računu 331 - Kumulirane revalorizacione rezerve, u korist ovog računa obuhvata se revalorizacija kapitala u odgovarajućem iznosu saglasno članu 63 Zakona.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 23

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, obuhvataju se obaveze za pokriće troškova i rizika proisteklih iz poslovanja koji će se pojaviti u narednim godinama, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 400 - Rezervisanja za troškove u garantnom roku, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu troškova garantnog roka dužeg od jedne godine, a za koji je ostvaren prihod u punom iznosu.

Na računu 401 - Rezervisanja za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za investiciono održavanje osnovnih sredstava koje se ponavlja u intervalima dužim od jedne godine.

Na računu 402 - Rezervisanja za troškove obnavljanja prirodnih bogatstava, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za obnavljanje zemljišta i za obnavljanje (reprodukciju) šuma shodno odredbama člana 48 Zakona o računovodstvu.

Na računu 403 - Rezervisanja za paušalno odmereno pokriće dubioznih potraživanja, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za opšti rizik gubitka vrednosti dubioznih potraživanja iz poslovnih odnosa.

Na računu 404 - Rezervisanja za zadržane kaucije i depozite, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za troškove koji će se s velikom izvesnošću javiti u narednim godinama po osnovu zadržanih kaucija i depozita za posao izvršen kvalitetno i o roku i sl., a za koji je ostvaren prihod u punom iznosu.

Na računu 405 - Odloženi revalorizacioni dobitak, obuhvata se iznos odloženih revalorizacionih rezervi sa računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Odloženi revalorizacioni dobitak sa ovog računa prenosi se u korist računa ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda najkasnije na kraju perioda od pet godina od dana rezervisanja.

Odloženi revalorizacioni dobitak unosi se u prihode i pre isteka roka od pet godina, ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Iznos sa računa rezerve iz viška revalorizacionih prihoda nad revalorizacionim rashodima koji je oporezovan u skladu sa propisima, pravno lice može na osnovu odluke da uključi u druge rezerve iz dobitka. Preostali iznos knjiži se u korist ovog računa, odnosno u korist ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Na računu 407 - Odloženi negativni goodwill, obuhvata se razlika između knjigovodstvene i nabavne vrednosti kod kupovine preduzeća ili dela preduzeća. Odloženi negativni goodwill sa ovog računa prenosi se u korist računa 659 - Ostali poslovni prihodi, u roku preostalog prosečnog roka otpisa opreme na dan kupovine, a najdocnije u roku od pet godina.

Na računu 409 - Ostala dugoročna rezervisanja, obuhvataju se ostali verovatni troškovi koji će nastati posle dužeg vremena, a odnose se na sadašnje učinke. Na ovom računu obuhvataju se i dugoročna rezervisanja za rizike i moguće gubitke u budućnosti po osnovu dugoročnih nedospelih finansijskih plasmana, nedospelih potraživanja, izdatih garancija i drugih jemstava.

Dugoročna rezervisanja za troškove prate se po vrstama, a njihovo smanjenje, odnosno ukidanje stavlja se u korist računa 652 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova).

Dugoročna rezervisanja za rizike prate se po vrstama, a njihovo smanjenje, odnosno ukidanje stavlja se u korist neposlovnih prihoda (račun 676) ako se radi o jednokratnom rezervisanju, a ako se radi o kontinuiranom rezervisanju, umanjuje se iznos potrebnih dugoročnih rezervisanja po bilansu za tekuću godinu. Neiskorišćeni deo dugoročnih rezervisanja za rizike stavlja se u korist neposlovnih prihoda (račun 676).

Na ovom računu knjiže se i dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta. Ako postoji višak obaveza u stranoj valuti nad potraživanjima u stranoj valuti, na tu razliku iskazanu u dinarskoj protivvrednosti primenjuje se razlika koeficijenta rasta cena na malo i koeficijenta promene kursa strane valute.

Član 24

Na računima grupe 41 - Dugoročne obaveze, obuhvataju se dugoročne obaveze prema povezanim pravnim licima, dugoročni krediti, obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 410 - Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, obuhvataju se dugoročne obaveze koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala.

Na računu 411 - Obaveze prema povezanim pravnim licima, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od matičnih i zavisnih preduzeća u zemlji i inostranstvu. Na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, obezbeđuje se evidencija o obavezama po dugoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih preduzeća koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 412 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitu, kao i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Na računu 413 - Dugoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u zemlji, osim od povezanih pravnih lica.

Na računu 414 - Dugoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, osim od povezanih pravnih lica.

Na računu 419 - Ostale dugoročne obaveze, obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene na ostalim računima u okviru grupe 41.

Član 25

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se obaveze po kreditima, hartijama od vrednosti i ostale kratkoročne obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 420 - Kratkoročni krediti od povezanih pravnih lica, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 421 - Kratkoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji.

Na računu 422 - Kratkoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.

Na računu 423 - Deo dugoročnih obaveza koji dospeva do jedne godine, obuhvataju se obaveze po anuitetima, odnosno po otplatama dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa. Na dan bilansiranja, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na računu 424 - Kratkoročne obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po emitovanim kratkoročnim hartijama od vrednosti koje se prodaju na berzi, kao što su obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, certifikati o depozitu i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na računu 429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Na ovom računu obuhvataju se i obaveze po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 26

Na računima grupe 43 - Obaveze iz poslovanja, obuhvataju se obaveze za primljene avanse, depozite i kaucije, obaveze prema dobavljačima, obaveze po izdatim čekovima, obaveze po menicama i drugim hartijama od vrednosti i ostale obaveze iz poslovanja.

Obaveze po osnovu hratija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 430 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se unapred naplaćeni iznosi i novčana obezbeđenja za obrtna sredstva.

Na računu 431 - Dobavljači - povezana pravna lica, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima matičnim i zavisnim pravnim licima koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 432 - Dobavljači u zemlji, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u zemlji, osim dobavljača povezanih pravnih lica.

Na računu 433 - Dobavljači u inostranstvu, obuhvataju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u inostranstvu, osim dobavljača povezanih pravnih lica.

Na računu 434 - Obaveze za izdate čekove, obuhvataju se obaveze po čekovima koji su predati poveriocima za izmirenje obaveza.

Na računu 435 - Obaveze po izdatim menicama, obuhvataju se obaveze po menicama koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa na posebnom analitičkom računu evidentira se kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 436 - Obaveze po drugim hartijama od vrednosti iz poslovanja, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća do jedne godine od dana činidbe, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitu i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Na računu 439 - Ostale obaveze iz poslovanja, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 43.

Član 27

Na računima grupe 44 - Obaveze iz specifičnih poslova, obuhvataju se obaveze prema uvozniku, po osnovu izvoza za tuđ račun, obaveze po osnovu komisione i konsignacione prodaje i ostale obaveze iz specifičnih poslova.

Na računu 440 - Obaveze prema uvozniku, obuhvataju se obaveze po osnovu uvoza koji je izvršio uvoznik u svoje ime i za tuđi račun.

Na računu 441 - Obaveze po osnovu izvoza za tuđ račun, obuhvataju se obaveze, troškovi i provizija po osnovu pojedinačnih izvoznih zaključaka.

Na računu 442 - Obaveze po osnovu komisione i konsignacione prodaje, obuhvataju se obaveze prema domaćem vlasniku robe na teret konta 201 - Kupci u zemlji (za prodatu tuđu robu u komisionu) i konta 202 - Kupci u inostranstvu (za prodatu tuđu robu u konsignaciji).

Na računu 449 - Ostale obaveze iz specifičnih poslova, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze iz specifičnih poslova za koje u grupi 44 nije predviđen poseban račun, kao što su obaveze po osnovu zajedničkih poslova i drugih specifičnih poslova.

Član 28

Na računima grupe 45 - Obaveze za zarade i naknade zarada, obuhvataju se obaveze, obračun i isplata neto zarata i neto naknada zarada po osnovu rada.

Na računu 450 - Obaveze za neto zarade, obuhvataju se obaveze za neto zarade zaposlenima po svim osnovima, zaduženjem računa 520 za deo zarade na teret troškova i zaduženjem računa 320 za deo zarada iz rezultata.

Na računu 451 - Obaveze za neto naknade zarada, obuhvataju se neto naknade zarada koje pripadaju zaposlenima u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom (naknada za vreme bolovanja, korišćenja godišnjeg odmora i naknade zbog drugih odsustvovanja s posla), zaduženjem računa 521.

Član 29

Na računima grupe 46 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, obuhvataju se obaveze za poreze i doprinose na zarade, porez na promet i akcize, obaveze za poreze i doprinose koji terete troškove, obaveze za poreze i doprinose iz rezultata i ostale obaveze za poreze i doprinose.

Dugovna salda na računima ove grupe utvrđena na dan bilansa iskazuju se na računu 223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računu 460 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada, obuhvata se porez na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 522.

Na računu 461 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada, obuhvataju se doprinosi na zarade i naknade zarada zaduženjem računa 523.

Na računu 462 - Obaveze za porez na promet i akcize, obuhvataju se akciza i porez na promet koji se naplaćuju uz prodajnu cenu proizvoda, robe i usluga zaduženjem odgovarajućeg računa potraživanja, zaliha, prihoda i sl.

Na računu 463 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, obuhvata se porez na promet proizvoda obračunat u narednoj fazi prometa zaduženjem računa 483 i odobrenjem računa 282, kao i zaduženja za izvršena plaćanja obaveze ili odobrenja za povraćaje više plaćenog poreza.

Na računu 464 - Obaveze za poreze iz rezultata, obuhvata se obračunati porez na dobitak po periodičnom i godišnjem računu, zaduženjem računa 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka.

Na računu 465 - Obaveze za doprinose iz rezultata, obuhvataju se obračunati doprinosi na dobitak po periodičnom i godišnjem računu, zaduženjem računa 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka.

Na računu 466 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova, obuhvataju se porezi, carine i druge dažbine koji čine zavisne troškove nabavke zaliha i osnovnih sredstava, odnosno koji se naknađuju neposredno na teret troškova.

Na računu 467 - Obaveze za doprinose koji terete troškove, obuhvataju se obaveze za doprinose koji ne zavise od poslovnog rezultata, osim doprinosa na zarade i naknade zarada, zaduženjem računa 557 - Troškovi doprinosa.

Na računu 469 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, obuhvataju se obaveze za ostale poreze, doprinose i dažbine koji nisu obuhvaćeni posebnim računima u okviru grupe računa 46, kao što su troškovi taksa, naknada, i sličnih obaveza.

Član 30

Na računima grupe 47 - Druge obaveze, obuhvataju se obaveze za kamate, troškove finansiranja, dividende, za učešće u dobitku, obaveze prema zaposlenima, članovima upravnog i nadzornog odbora i ostale obaveze.

Na računu 470 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, obuhvataju se obaveze po osnovu rashoda kamata, realizovanih kursnih razlika i ostalih finansijskih rashoda.

Na računu 471 - Obaveze za dividende, obuhvataju se obaveze za dividende po osnovu raspodele dobitka akcionarskih društava, zaduženjem računa 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 472 - Obaveze za učešće u dobitku, obuhvataju se obaveze po osnovu raspodele dobitka u skladu sa osnivačkim aktima preduzeća, zaduženjem računa 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 473 - Obaveze prema zaposlenima, obuhvataju se obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama.

Na računu 474 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, obuhvataju se obaveze po osnovu primanja članova upravnog i nadzornog odbora preduzeća u skladu sa aktima preduzeća, zaduženjem računa 529 - Ostali lični rashodi ili 320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.

Na računu 479 - Ostale obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze koje nisu obuhvaćene posebnim računima u okviru grupe računa 47, kao što su to članarine, troškovi platnog prometa i sl.

Član 31

Na računima grupe 48 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava, ili kad obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu. U pasivna vremenska razgraničenja mogu se uključiti i rashodi kamata koje dospevaju za plaćanje u periodu dužem od 12 meseci.

Na računu 480 - Razgraničeni obračunati troškovi, obuhvataju se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine, grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose.

Na računu 481 - Razgraničeni zavisni troškovi nabavke, obuhvataju se zavisni troškovi nabavke osnovnih sredstava, robe, materijala, rezervnih delova i sl. koji nisu fakturisani u momentu knjiženja nabavke. Po dobijanju fakture za stvarne troškove nabavke zadužuje se ovaj račun u korist odgovarajućeg računa obaveza.

Na računu 482 - Razgraničeni prihodi, obuhvataju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 483 - Naplaćeni porez na dodatu vrednost, obuhvata se naplaćeni porez po osnovu prodaje proizvoda, robe i usluga zaduženjem računa 241 - Žiro i tekući računu ili drugih računa.

Na računu 489 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena posebnim računima u okviru grupe 48.

Na računu 484 - Primljene donacije, obuhvataju se primljene donacije u skladu sa odredbama člana 51 st. 2 do 4 Zakona.

Klasa 5: Rashodi

Član 32

Na računima grupe 50 - Nabavna vrednost prodate robe, obuhvata se nabavka robe i nabavna vrednost prodate robe. Način knjiženja na računima ove grupe zavisi od toga da li se evidencija o početnom stanju, nabavci i prodaji robe vodi na računu 130 - Roba, u okviru finansijskog knjigovodstva, ili na računu 911 - Roba, u okviru obračuna troškova i učinaka.

Ako se evidencija o početnom stanju, nabavci i prodaji robe vodi na računu 130 u finansijskom knjigovodstvu, nabavna vrednost prodate robe knjiži se zaduženjem računa 501 u korist računa 130, bez upotrebe računa 500.

Ako se evidencija o početnom stanju, nabavci i prodaji robe vodi na računu 911 u posebnom knjigovodstvu za obračun troškova i učinaka, nabavna vrednost prodate robe knjiži se zaduženjem računa 501 u korist računa 500.

Na računu 500 - Nabavka robe, obuhvata se nabavka robe u korist računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja, kada se podaci o stanju, nabavci i prodaji robe vode na računu 911 - Roba, u okviru obračuna troškova i učinaka. U tom slučaju, na kraju obračunskog perioda odobrava se račun 500 uz zaduženje računa 501 za iznos nabavne vrednosti prodate robe i zaduženja ili odobrenja računa 130 - Roba, za promenu vrednosti zaliha robe na kraju obračunskog perioda.

Na računu 501 - Nabavna vrednost prodate robe, kada se evidencija o stanju, nabavci i prodaji robe vodi na računu 911 u okviru obračuna troškova i učinaka, obuhvata se nabavna vrednost prodate robe u korist računa 500 - Nabavka robe, i računa 130 - Roba, ako je na kraju perioda smanjena vrednost zaliha robe u odnosu na početni period. Ako je na kraju perioda povećana vrednost zaliha robe u odnosu na početni period knjiženje se vrši zaduženjem računa 501 i 130, a u korist računa 500.

Član 33

Na računima grupe 51 - Troškovi materijala, obuhvataju se nabavka i troškovi materijala za izradu, troškovi ostalog materijala i troškovi goriva i energije.

Način knjiženja na računima ove grupe zavisi od toga da li se evidencija o stanju, nabavci i troškovima materijala vodi na računu 100 - Materijal, u okviru finansijskog knjigovodstva, ili na računu 910 - Materijal, u okviru obračuna troškova i učinaka.

Ako se evidencija o početnom stanju, nabavci i troškovima materijala vodi na računu 100 u finansijskom knjigovodstvu, troškovi materijala knjiže se zaduženjem računa 511, 512, 513 i 573, u korist računa 100, bez upotrebe računa 510.

Ako se evidencija o početnom stanju, nabavci i troškovima materijala vodi na računu 910 u obračunu troškova i učinaka, troškovi materijala knjiže se zaduženjem računa 511, 512, 513 i 573, a u korist računa 510.

Na računu 510 - Nabavka materijala, obuhvata se nabavka materijala u korist računa grupe 43 - Obaveze iz poslovanja, kada se podaci o stanju, nabavci i troškovima materijala vode na računu 910 - Materijal, u okviru obračuna troškova i učinaka. U tom slučaju, na kraju obračunskog perioda odobrava se račun 510 uz zaduženje računa 511, 512, 513 i 573 za iznos troškova i zaduženja ili odobrenja računa 100 - Materijal, za promenu vrednosti zaliha materijala na kraju obračunskog perioda.

Na računu 511 - Troškovi materijala za izradu, obuhvataju se troškovi materijala za izradu u korist računa 510 - Nabavka materijala, u kom slučaju se podaci o stanju, nabavci i troškovima materijala vode na računu 910 - Materijal, u okviru obračuna troškova i učinaka.

Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i troškovima materijala vode na računu 100 - Materijal, u finansijskom knjigovodstvu, troškovi materijala za izradu knjiže se zaduženjem računa 511 u korist računa 100.

Na računu 512 - Troškovi ostalog materijala (režijskog), obuhvataju se troškovi režijskog materijala u korist računa 510 - Nabavka materijala, u kom slučaju se podaci o stanju, nabavci i troškovima materijala vode na računu 910 - Materijal, u okviru obračuna troškova i učinaka.

Ako se podaci o stanju, nabavci i troškovima materijala vode na računu 100 - Materijal, u finansijskom knjigovodstvu, troškovi režijskog materijala knjiže se zaduženjem računa 512 u korist računa 100.

Na računu 513 - Troškovi goriva i energije, obuhvataju se troškovi goriva i energije u korist računa 510 - Nabavka materijala, u kom slučaju se podaci o stanju, nabavci i troškovima goriva i energije vode na računu 910 - Materijal, u okviru obračuna troškova i učinaka.

Ako se podaci o stanju, nabavci i troškovima goriva i energije vode na računu 100 - Materijal, u finansijskom knjigovodstvu, troškovi goriva i energije knjiže se zaduženjem računa 513 u korist računa 100.

Član 34

Na računima grupe 52 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi obračunatih neto zarada i neto naknada zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada i troškovi ostalih ličnih rashoda.

Na računu 520 - Troškovi neto zarada, obuhvataju se troškovi neto zarada u korist računa 450 - Obaveze za neto zarade.

Na računu 521 - Troškovi neto naknada zarada, obuhvataju se troškovi neto naknada zarada u korist računa 451 - Obaveze za neto naknade zarada.

Na računu 522 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi poreza na zarade u korist računa 460 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada.

Na računu 523 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada, obuhvataju se troškovi doprinosa na zarade u korist računa 461 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada.

Na računu 529 - Ostali lični rashodi, obuhvataju se troškovi ostalih ličnih rashoda kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog i nadzornog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 35

Na računima grupe 53 - Troškovi proizvodnih usluga, obuhvataju se proizvodne usluge na izradi učinaka, transportne usluge, usluge održavanja, zakupnine, troškovi sajmova, reklame i propagande i ostale proizvodne usluge.

Na računu 530 - Troškovi usluga na izradi učinaka, obuhvataju se usluge na izradi proizvoda, odnosno učinaka, koji su sastavni deo procesa proizvodnje.

Na računu 531 - Troškovi transportnih usluga, obuhvataju se transportne usluge drugih pravnih lica i preduzetnika.

Na računu 532 - Troškovi usluga održavanja, obuhvataju se troškovi održavanja osnovnih sredstava.

Na računu 533 - Troškovi zakupnina, obuhvataju se zakupnine osnovnih sredstava (opreme i poslovnog, skladišnog i drugog prostora).

Na računu 534 - Troškovi sajmova, obuhvataju se troškovi koji nastaju u vezi sa izlaganjem na sajmovima i drugim izložbama proizvoda, robe i usluga u zemlji i inostranstvu.

Na računu 535 - Troškovi reklame i propagande, obuhvataju se usluge po osnovu izvršene reklame i propagande, kao i troškovi po osnovu reklamnog i propagandnog materijala.

Na računu 539 - Troškovi ostalih usluga, obuhvataju se i ostale proizvodne usluge, usluge zaštite na radu i ostale usluge koje nisu obuhvaćene na posebnim računima u okviru grupe računa 53.

Na ovom računu obuhvataju se i troškovi istraživanja.

Član 36

Na računima grupe 54 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava i troškovi rezervisanja za materijalne troškove u skladu sa propisima.

Na računu 540 - Troškovi amortizacije, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunati prema propisanim stopama, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 01 i 02.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija amortizacije u korist računa 330 - Obračun efekata revalorizacije.

Na računu 541 - Troškovi rezervisanja za materijalne troškove, obuhvataju se rezervisanja za troškove u garantnom roku, troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava i troškove obnavljanja prirodnih bogatstava i drugi troškovi rezervisanja u korist odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Član 37

Na računima grupe 55 - Nematerijalni troškovi, obuhvataju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja, troškovi platnog prometa, članarina, poreza, doprinosa i ostalih nematerijalnih usluga.

Na računu 550 - Troškovi naknada, obuhvataju se: autorski honorari, naknade za privremene i povremene poslove, zakupnine za sredstva rada građana, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Na računu 551 - Troškovi neproizvodnih usluga, obuhvataju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene, advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge u korist odgovarajućeg računa obaveza iz poslovanja 431, 432 ili 433.

Na računu 552 - Troškovi reperezentacije, obuhvataju se izdaci za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih proizvoda, robe i usluga.

Na računu 553 - Troškovi premija osiguranja, obuhvataju se troškovi premija osiguranja osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih.

Na računu 554 - Troškovi platnog prometa, obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene druge bankarske usluge.

Na računu 555 - Troškovi članarina, obuhvataju se članarine poslovnim i drugim udruženjima u korist računa 479 - Ostale obaveze.

Na računu 556 - Troškovi poreza, obuhvataju se troškovi poreza koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 466 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova.

Na računu 557 - Troškovi doprinosa, obuhvataju se doprinosi koji terete troškove u korist računa 467 - Obaveze za doprinose koji terete troškove.

Na računu 559 - Ostali nematerijalni troškovi, obuhvataju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 55.

Član 38

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, obuhvataju se rashodi po osnovu kamata i realizovanih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560 - Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima, obuhvataju se rashodi po osnovu kamata i realizovanih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 561 - Rashodi kamata, obuhvataju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema povezanim pravnim licima.

Na ovom računu obuhvata se obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 562 - Negativne kursne razlike, obuhvataju se negativne kursne razlike nastale na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema povezanim pravnim licima.

Realizovane kursne razlike u godišnjem računu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 563 - Otpisi dugoročnih finansijskih plasmana, obuhvataju se otpisi učešća u kapitalu povezanih i drugih pravnih lica, otpisi dugoročnih kredita i ostalih dugoročnih plasmana na osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl., u korist odgovarajućih računa grupe 03.

Na računu 569 - Ostali finansijski rashodi, obuhvataju se finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 56.

Na ovom računu obuhvataju se rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta.

Član 39

Na računima grupe 57 - Neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se gubici po osnovu prodaje i rashodovanja osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, gubici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, gubici od prodaje materijala, rashodi iz ranijih godina, manjkovi, otpisi potraživanja, otpisi zaliha, vanredni otpisi nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni rashodi.

Na računu 570 - Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, obuhvata se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, kao i vanredni otpisi tih sredstava, zaduženjem ovog računa i analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 u korist odgovarajućeg računa na kom se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja i drugih računa u vezi sa dodatnim troškovima rashodovanja.

Na računu 571 - Gubici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, obuhvata se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja koja nije pokrivena prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, zatim analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02, i računa potraživanja za izvršenu prodaju, u korist odgovarajućeg računa na kojem se vodi osnovno sredstvo i nematerijalno ulaganje.

Na računu 572 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 573 - Gubici od prodaje materijala, obuhvata se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 574 - Rashodi iz ranijih godina, obuhvataju se rashodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 575 - Manjkovi, obuhvataju se manjkovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa, osim manjkova učinaka.

Na računu 576 - Otpisi obrtnih sredstava osim učinaka, obuhvata se otpis zaliha materijala, kratkoročnih potraživanja i finansijskih ulaganja u korist računa na kom se vode sredstava koja se otpisuju.

Na računu 577 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike u korist odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se ostali neposlovni i vanredni rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 57.

Na ovom računu obuhvata se i revalorizacioni gubitak u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 40

(Brisan)

Član 41

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem računa ove grupe na teret odgovarajućih računa grupe 71 Na kraju godine vrši se zaključivanje računa ove grupe njihovim zaduženjem u korist računa grupe 50 do 58.

Na računu 590 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71 Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist pojedinih računa grupa 50 do 58.

Klasa 6: Prihodi

Član 42

Na računima grupe 60 - Prihodi od prodaje robe, obuhvataju se prihodi od prodaje robe povezanim pravnim licima i prodaje robe na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 600 - Prihodi od prodaje robe povezanim pravnim licima, obuhvataju se prihodi od prodaje robe pravnim licima koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 601 - Prihodi od prodaje robe na domaćem tržištu, obuhvataju se prihodi od prodaje na domaćem tržištu.

Na računu 602 - Prihodi od prodaje robe na inostranom tržištu, obuhvataju se prihodi od prodaje na inostranom tržištu.

Član 43

Na računima grupe 61 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga, obuhvataju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga povezanim pravnim licima i prodaje na domaćem i inostranom tržištu.

Na računu 610 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga povezanim pravnim licima, obuhvataju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga pravnim licima koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 611 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu, obuhvataju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu.

Na računu 612 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inostranom tržištu, obuhvataju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inostranom tržištu.

Član 44

Na računima grupe 62 - Prihodi od aktiviranja učinaka i robe, obuhvataju se prihodi po osnovu upotrebe robe, proizvoda i usluga za nematerijalna ulaganja, za osnovna sredstva, za materijal, za prirast osnovnog stada i za sopstveni transprot nabavke materijala i robe.

Na računu 620 - Prihodi od aktiviranja ili potrošnje robe za sopstvene potrebe, obuhvataju se prihodi po osnovu upotrebe robe za nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva, materijal i rezervne delove.

Na računu 621 - Prihodi od aktiviranja ili potrošnje proizvoda i usluga za sopstvene potrebe, obuhvataju se prihodi po osnovu upotrebe proizvoda i usluga za nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva, materijal i rezervne delove, prirast osnovnog stada i sopstveni transport nabavke materijala i robe.

Član 45

Na računima grupe 63 - Promena vrednosti zaliha učinaka, obuhvata se povećanje ili smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda.

Na računu 630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, obuhvata se povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda, zaduženjem računa 110 i 120.

Na računu 631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda, obuhvata se smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda na kraju obračunskog perioda u odnosu na početak perioda, odobrenjem računa 110 i 120.

Član 46

Na računima grupe 64 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija i sl., obuhvataju se prihodi po osnovu potraživanja od državnih organa i organizacija od premija, subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja poreskih dažbina.

Na računu 640 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja poreskih dažbina, obuhvataju se ti prihodi zaduženjem računa 222 ili 241.

Član 47

Na računima grupe 65 - Drugi poslovni prihodi, obuhvataju se prihodi po osnovu zakupnina, članarina, od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova) i ostali poslovni prihodi.

Na računu 650 - Prihodi od zakupnina, obuhvataju se prihodi po osnovu zakupnine nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Na računu 651 - Prihodi od članarina, obuhvataju se prihodi od članarine poslovnih i drugih udruženja.

Na računu 652 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova) knjiže se ukidanja dugoročnih rezervisanja zaduženjem računa grupe 40.

Na računu 659 - Ostali poslovni prihodi, obuhvataju se ostali poslovni prihodi za koje nije predviđen poseban račun u okviru računa grupe 65.

Član 48

Na računima grupe 66 - Finansijski prihodi, obuhvataju se prihodi od kamata, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi, ostvareni iz odnosa sa povezanim i drugim pravnim licima.

Na računu 660 - Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica, obuhvataju se prihodi od kamata, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 661 - Prihodi od kamata, obuhvataju se prihodi od kamata po datim kreditima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa, zateznim i drugim kamatama, osim kamata po osnovu obaveza prema povezanim pravnim licima.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računu 662 - Pozitivne kursne razlike, obuhvataju se pozitivne kursne razlike nastale na realizovanim potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema povezanim pravnim licima.

Realizovane kursne razlike u godišnjem računu utvrđuju se kumulativno za celu poslovnu godinu.

Na računu 669 - Ostali finansijski prihodi, obuhvataju se finansijski prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 66.

Član 49

Na računima grupe 67 - Neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se dobici po osnovu prodaje i rashodavanja osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, dobici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća, dobici od prodaje materijala, prihodi iz ranijih godina, viškovi, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni prihodi.

Na računu 670 - Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, obuhvata se prihod od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja u iznosu većem od neotpisane vrednosti, zaduženjem analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 i odgovarajućeg računa potraživanja od prodaje, a odobrenjem ovog računa i odgovarajućeg računa na kom se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja.

Na računu 671 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 672 - Dobici od prodaje materijala, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 673 - Prihodi iz ranijih godina, obuhvataju se vanredni prihodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 674 - Viškovi, obuhvataju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa, osim viškova učinaka.

Na računu 675 - Prihodi od smanjenja obaveza, obuhvata se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja, i sl. direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kom je obaveza iskazana.

Na računu 676 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvata se gašenje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 40.

Na računu 679 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se ostali neposlovni i vanredni prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 67.

Na ovom računu obuhvata se i iznos revalorizacionog dobitka u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 50

(Brisan)

Član 51

Na računima grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem računa ove grupe u korist računa grupe 71.

Na računu 690 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupe 60 do 68.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 52

Na računima grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog preduzeća.

Na računu 700 - Račun otvaranja glavne knjige, obuhvataju se stanja početnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog preduzeća. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige sa pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom a odobrenjem računa 700. Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 700 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kog se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 53

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa poslovnih rashoda i prihoda, finansijskih rashoda i prihoda, neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda, revalorizacionih rashoda i prihoda i prenos ukupnog rezultata.

Na računu 710 - Račun poslovnih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa poslovnih rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 710 posle prenosa poslovnih rashoda i prihoda prenosi se na račun 714 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa finansijskih rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 711 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 711 posle prenosa finansijskih rashoda i prihoda prenosi se na račun 714 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 712 - Račun neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 712 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 712 posle prenosa neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda prenosi se na račun 714 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 714 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda, zaduženjem ovog računa u korist računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Član 54

Na računima grupe 72 - Račun dobitka i gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez i doprinosi na dobit, lična primanja poslodavca i prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka, obuhvataju se porezi i doprinosi iz dobitka, zaduženjem ovog računa u korist računa 464 - Obaveze za poreze iz rezultata i računa 465 - Obaveze za doprinose iz rezultata.

Na računu 722 - Lična primanja poslodavca, obuhvataju se isplate ličnih primanja poslodavca u toku godine. Ako se iznos izvršenih isplata ne može pokriti iz ostvarenog dobitka, nepokriveni iznos se prenosi, na kraju obračunskog perioda, na teret računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 723 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 720, 721 i 722. Ostvareni dobitak koji nije raspoređen, na kraju obračunskog perioda prenosi se zaduženjem računa 723 u korist računa 321 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine. Ostvareni gubitak na kraju obračunskog perioda prenosi se na teret računa 291 - Gubitak tekuće godine, u korist računa 723.

U preduzećima sa statusom društva lica u narednoj godini ostvareni dobitak se pripisuje kapitalu ako je tako ugovorom utvrđeno, odnosno iskazuje kao obaveza za isplatu prema vlasnicima, a za iznos gubitka umanjuje se kapital po godišnjem računu.

Član 55

Na računima grupe 73 - Zaključak računa stanja, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 730 - Račun izravnanja konta stanja, obuhvata se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na računu 730 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige na ovom računu zbir dugovne i potražne strane je jednak.

Član 56

Na računima grupe 74 - Slobodna grupa, preduzeća mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama.

Klasa 8: Vanposlovna sredstva i izvori i vanbilansna evidencija

Član 57

Na računima grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini, obuhvataju se sredstva zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, sredstva zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostala vanposlovna sredstva prema nazivima računa ove grupe, a po osnovu kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstava na teret računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija u korist računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini.

Na računu 800 - Vanposlovno zemljište, obuhvata se građevinsko i drugo zemljište na kom su izgrađene vanposlovne zgrade i ostali vanposlovni građevinski objekti od kojih se ne ostvaruje prihod, kao i drugo zemljište koje služi u vanposlovne svrhe.

Na računu 801 - Vanposlovne zgrade, obuhvataju se stambene zgrade, stanovi i drugi građevinski objekti po osnovu kojih se ne ostvaruju prihodi.

Na računu 802 - Ostala vanposlovna sredstva, obuhvataju se oprema, inventar i druga sredstva od kojih se ne ostvaruje prihod.

Na ovom računu obuhvataju se i potraživanja po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 58

Na računima grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini, obuhvataju se izvori sredstava zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, izvori sredstava zajedničke potrošnje za druge potrebe i izvori ostalih vanposlovnih sredstava prema nazivima računa ove grupe.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstava u korist računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini i obračunata revalorizacija na teret računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini.

Na računu 810 - Sopstveni vanposlovni izvori, obuhvataju se sopstveni izvori zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostali sopstveni vanposlovni izvori.

Na računu 811 - Ostali vanposlovni izvori, obuhvataju se krediti i druge obaveze po osnovu zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja, zajedničke potrošnje za druge potrebe i ostalih vanposlovnih sredstava.

Član 59

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, obuhvataju se osnovna sredstva u zakupu, preuzeti proizvodi i roba za zajedničko poslovanje, komisiona roba, roba u konsignaciji, materijal pripremljen na obradu i doradu, hartije od vrednosti i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu preduzeća.

Član 60

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se uslovne obaveze po raznim osnovama.

Klasa 9: Obračun troškova i učinaka

Član 61

Proizvodna preduzeća u klasi 9 obavezno vode osnovne račune 900, 902, grupe računa 95 i 96 i račune 980, 982 i 983.

Ostale račune predviđene u klasi 9, proizvodna preduzeća mogu da vode u skladu sa svojim potrebama i načinom obračuna troškova i učinaka.

Trgovinska preduzeća nisu obavezna da vode evidenciju u okviru računa klase 9.

Član 62

Na računima grupe 90 - Računi odnosa s finansijskim knjigovodstvom, obuhvata se preuzimanje zaliha, preuzimanje nabavke materijala i robe, preuzimanje troškova i preuzimanje prihoda.

Na računu 900 - Račun za preuzimanje zaliha, na početku poslovne godine, obuhvata se preuzimanje zaliha materijala, nedovršene proizvodnje, gotovih proizvoda i robe zaduženjem računa grupe 91, 95 i 96 u korist ovog računa. Preuzete zalihe na ovom računu iskazuju se u iznosu koji je iskazan u finansijskom knjigovodstvu na računima grupe 10, 11, 12 i 13.

Na računu 901 - Račun za preuzimanje nabavke materijala i robe, obuhvata se nabavka materijala i robe kada se stanje, nabavka, trošenje i prodaja tih zaliha vodi na računima 910, 911 i 912 u okviru klase 9 - Obračun troškova i učinaka. Za preuzetu nabavku zadužuju se računi 910, 911 i 912 u korist računa 901.

Na računu 902 - Račun za preuzimanje troškova, obuhvataju se troškovi koji su u finansijskom knjigovodstvu knjiženi na računima grupe 51 do 55, kao i troškovi finansiranja koji se uključuju u cenu koštanja učinaka. Preuzeti troškovi knjiže se zaduženjem odgovarajućih računa grupa 92, 93 i 94 ako se troškovi vode po mestima troškova, a na teret računa grupe 95 i računa 982 ako se troškovi ne vode po mestima troškova.

Na računu 902 - ne knjiži se preuzimanje troškova materijala kada se evidencija o stanju, nabavci i trošenju materijala vodi na računu 910 - Materijal, jer se u tom slučaju trošenje materijala knjiži na potražnoj strani računa 910, uz zaduženje odgovarajućih računa mesta troškova i nosilaca (računi grupa 92, 93, 94 i 95), odnosno na teret računa grupe 95 i računa 982, ako se troškovi materijala ne vode po mestima troškova.

Na računu 903 - Račun za preuzimanje prihoda, obuhvata se preuzimanje poslovnih prihoda koji su knjiženi u finansijskom knjigovodstvu, a koji se u posebnom knjigovodstvu obračuna troškova i učinaka knjiže u korist računa 986, 987, 988 i 989.

Član 63

Na računima grupe 91 - Materijal i roba, obuhvataju se zalihe materijala, robe i proizvoda i robe u prodavnicama proizvođača, kada se evidencija o stanju, nabavci, trošenju i prodaji tih zaliha vodi na računima ove grupe u okviru posebnog knjigovodstva obračuna troškova i učinaka.

Kada se evidencija o stanju, nabavci, trošenju i prodaji zaliha materijala i robe vodi u finansijskom knjigovodstvu na računima grupa 10 i 13, na računima grupe 91 ne vrši se knjiženje.

Na računu 910 - Materijal, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa obuhvata se evidencija o stanju, nabavci i trošenju zaliha sirovina, osnovnog i pomoćnog materijala, ostalog materijala, goriva i maziva, alata i inventara koji se u celini otpisuju u obračunskom periodu (kao što su sitan inventar, auto-gume i ambalaža, ako se u celini otpisuju u obračunskom periodu). Na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa vode se odstupanja od planskih nabavnih cena, ispravka vrednosti i revolarizacija zaliha. Preuzimanje početnog stanja materijala knjiži se zaduženjem računa 910 u korist računa 900, a nabavka u korist računa 901.

Utrošeni materijal knjiži se zaduženjem računa grupe 92, 93, 94 ili 95, a za prodat materijal zaduženjem računa 991, za manjkove računa 992, za otpise računa 993, a sve u korist računa 910. Za viškove materijala zadužuje se račun 910, a odobrava 994.

Za izlaz materijala vrši se knjiženje i u klasi 5, zaduženjem računa 511, 512, 513, 573, 575, 576, a u korist računa 510, a za viškove zaduženjem računa 510 u korist računa 674.

Na računu 911 - Roba, na posebnim analitičkim računima, obuhvata se vrednost zaliha robe u skladištu i stovarištu na veliko, u prodavnicama i drugim maloprodajnim objektima, u obradi, doradi i manipulaciji, kao i ukalkulisani porez na promet i razlika u ceni robe.

Preuzimanje početnog stanja robe knjiži se zaduženjem računa 911 u korist računa 900, a nabavke u korist računa 901. Prodaja robe knjiži se zaduženjem računa 981 - Nabavna vrednost prodate robe u korist računa 911.

Na računu 912 - Proizvodi i roba u prodavnicama proizvođača na posebnim analitičkim računima, obuhvata se vrednost zaliha proizvoda i robe u prodavnicama i drugim maloprodajnim objektima proizvođačkih preduzeća, kao i ukalkulisani porez na promet i razlika u ceni robe.

Preuzimanje početnog stanja proizvoda i robe knjiži se zaduženjem računa 912, u korist računa 900. Nabavke robe u toku perioda knjiže se zaduženjem računa 912, u korist računa 901. Prijem sopstvenih proizvoda u prodavnicu u toku perioda knjiži se zaduženjem računa 912, u korist računa grupe 96. Prodaja proizvoda i robe iz sopstvenih prodavnica knjiži se zaduženjem računa 981 - Nabavna vrednost prodate robe i računa 980 - Troškovi prodatih proizvoda i usluga, u korist računa 912.

Član 64

Na računima grupe 92 - Računi mesta troškova nabavke, tehničke uprave i pomoćnih delatnosti, odnosno na posebnim osnovnim računima koje preduzeće otvori u okviru računa ove grupe, posle knjiženja u finansijskom knjigovodstvu, obuhvataju se odgovarajući troškovi u korist računa 902 - Računi za preuzimanje troškova, odnosno u korist računa 910 - Materijal, kada se zalihe materijala vode na ovom računu.

Član 65

Na računima grupe 93 - Računi glavnih proizvodnih mesta troškova, odnosno na posebnim osnovnim računima koje preduzeće otvori u okviru računa ove grupe, posle knjiženja u finansijskom knjigovodstvu, obuhvataju se odgovarajući troškovi u korist računa 902 - Računi za preuzimanje troškova, odnosno u korist računa 910 - Materijal, kada se zalihe materijala vode na ovom računu.

Član 66

Na računima grupe 94 - Računi mesta troškova uprave, prodaje i sličnih aktivnosti, odnosno na posebnim osnovnim računima koje preduzeće otvori u okviru računa ove grupe, posle knjiženja u finansijskom knjigovodstvu, obuhvataju se odgovarajući troškovi u korist računa 902 - Računi za preuzimanje troškova, odnosno u korist računa 910 - Materijal, kada se zalihe materijala vode na ovom računu.

Član 67

Na računima grupe 95 - Nosioci troškova, obuhvataju se početno stanje nosioca troškova, direktni troškovi koji se na osnovu dokumentacije mogu vezati za pojedine učinke i indirektni troškovi koji se na osnovu odgovarajućih ključeva za raspodelu alociraju na učinke.

Preuzimanje početnog stanja nosioca troškova knjiži se zaduženjem računa 950 do 957 - Nosioci troškova u korist računa 900.

Na računu 950 do 957 - Nosioci troškova, obuhvataju se direktni i indirektni troškovi zaduženjem pojedinih računa nosilaca troškova u korist računa 902 i 910, odnosno u korist računa grupe 93.

Na računu 958 - Poluproizvodi sopstvene proizvodnje, obuhvataju se poluproizvodi po ceni koštanja zaduženjem pojedinih računa poluproizvoda sopstvene proizvodnje u korist računa 950 do 957. Utrošak poluproizvoda obuhvata se odobrenjem računa 958 na teret računa grupe 93 ili na računima 950 do 957.

Na računu 959 - Odstupanja u troškovima nosilaca troškova, obuhvata se razlika između cena po kojima se vode zalihe nedovršenih učinaka i cena koštanja tih zaliha.

Član 68

Na računima grupe 96 - Gotovi proizvodi, obuhvataju se gotovi proizvodi po ceni koštanja i odstupanja u troškovima gotovih proizvoda.

Preuzimanje početnog stanja gotovih proizvoda knjiži se zaduženjem računa 960 do 968 - Gotovi proizvodi, a u korist računa 900.

Na računu 960 do 968 - Gotovi proizvodi, obuhvataju se gotovi proizvodi po ceni koštanja zaduženjem pojedinih računa gotovih proizvoda u korist računa grupe 95.

Na računu 969 - Odstupanja u troškovima gotovih proizvoda, obuhvata se razlika između cena po kojima se vode zalihe učinaka gotovih proizvoda i cena koštanja tih zaliha.

Član 69

Na računima grupe 97 - Slobodna grupa, preduzeća mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama.

Član 70

Na računima grupe 98 - Poslovni rashodi i prihodi, obuhvataju se troškovi prodatih proizvoda i usluga, nabavna vrednost prodate robe, troškovi, perioda, otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka, ostali poslovni rashodi, prihodi po osnovu prodaje proizvoda i usluga, prihodi od prodaje robe i ostali poslovni prihodi.

Na računu 980 - Troškovi prodatih proizvoda i usluga, obuhvata se vrednost prodatih proizvoda i usluga po stvarnim troškovima, zaduženjem ovog računa u korist računa grupa 95 i 96.

Na teret ovog računa knjiži se i vrednost sopstvenih učinaka upotrebljenih za nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva, materijal i rezervne delove, prirast osnovnog stada i sopstveni transport nabavke materijala i robe, uključujući i troškove utovara, istovara i sl.

Na računu 981 - Nabavna vrednost prodate robe, obuhvata se nabavna vrednost prodate robe u korist računa 911 i 912.

Na računu 982 - Troškovi perioda, obuhvataju se troškovi koji se ne uključuju u cenu koštanja zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda već se direktno naknađuju na teret prihoda obračunskog perioda.

Na računu 983 - Otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka, obuhvata se vrednost otpisa, manjkova i viškova zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda. Otpisi i manjkovi knjiže se zaduženjem računa 983 u korist računa grupe 95 i 96, a viškovi se knjiže zaduženjem računa grupe 95 i 96 u korist računa 983.

Na računu 984 - Revalorizacija zaliha, obuhvata se revalorizacija zaliha zaduženjem odgovarajućih računa klase 9 u korist ovog računa.

Na računu 985 - Slobodan račun, preduzeća mogu otvarati posebne osnovne račune prema svojim potrebama.

Na računu 986 - Prihodi po osnovu proizvoda i usluga, obuhvataju se poslovni prihodi ostvareni od prodaje proizvoda i usluga na domaćem i stranom tržištu.

Na računu 987 - Prihodi po osnovu robe, obuhvataju se poslovni prihodi ostvareni od prodaje robe na domaćem i stranom tržištu.

Na računu 988 - Slobodan račun, preduzeća mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama za obuhvatanje pojedine vrste prihoda.

Na računu 989 - Drugi poslovni prihodi, obuhvataju se drugi poslovni prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima u okviru ove grupe računa.

Član 71

Na računima grupe 99 - Računi dobitka, gubitka i zaključka, obuhvataju se poslovni dobitak i gubitak, gubitak i dobitak po osnovu prodaje materijala, manjkovi, otpisi i viškovi materijala i robe, zaključak obračuna troškova i učinaka.

Na računu 990 - Poslovni dobitak i gubitak, iskazuje se poslovni dobitak ili gubitak koji se utvrđuje tako što se na teret računa 990 prenose poslovni rashodi odobrenjem računa 980, 981, 982 i 983. U korist računa 990 prenose se poslovni prihodi zaduženjem računa 986, 987, 988 i 989.

Na računu 991 - Gubitak i dobitak po osnovu prodaje materijala, obuhvataju se gubici od prodaje materijala zaduženjem ovog računa, a dobici od prodaje materijala odobrenjem ovog računa.

Na računu 992 - Manjkovi materijala i robe, obuhvataju se manjkovi materijala i robe zaduženjem ovog računa u korist računa 910 i 911.

Na računu 993 - Otpisi materijala i robe, obuhvataju se otpisi materijala i robe zaduženjem ovog računa u korist računa 910, 911 i deo računa 912.

Na računu 994 - Viškovi materijala i robe, obuhvataju se viškovi materijala i robe zaduženjem računa 910, 911 i deo računa 912 u korist ovog računa.

Na računu 999 - Zaključak obračuna troškova i učinaka, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa obračuna troškova i učinaka zaduženjem računa 999 u korist računa koji imaju dugovni saldo i zaduženjem računa koji imaju potražni saldo u korist računa 999.

III PRELAZNE I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 72

Preduzeća vrše preknjižavanje početnog stanja u 1997. godini prema uporednom pregledu za preknjižavanje stanja po bilansu na dan 31. decembra 1996. godine sa računa prethodnog kontnog okvira na račune novog kontnog okvira koji je utvrđen ovim pravilnikom.

Uporedni pregled za preknjižavanje je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 73

Preduzeća će uskladiti vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 1997. godine.

Član 74

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u
Kontnom okviru za preduzeća i zadruge

("Sl. list SRJ", br. 17/2000)

Član 20

Preduzeća će uskladiti vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 2000. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u
Kontnom okviru za preduzeća i zadruge

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA PREDUZEĆA I ZADRUGE

0 NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I STALNA IMOVINA

00 - Neuplaćeni upisani kapital

000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

002 - Neuplaćeni upisani udeli

01 - Nematerijalna ulaganja

010 - Osnivačka ulaganja

011 - Ulaganja u razvoj

012 - Ulaganja u probnu proizvodnu

013 - Koncesije, patenti, licence i slična prava

014 - Kupovinom stečeni - goodwill

015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi

016 - Avansi za nematerijalna ulaganja

019 - Ostala nematerijalna ulaganja

02 - Osnovna sredstva

020 - Zemljišta

021 - Šume

022 - Građevinski objekti

023 - Oprema

024 - Alat i inventar

025 - Višegodišnji zasadi

026 - Osnovno stado

027 - Ostala osnovna sredstva

028 - Osnovna sredstva u pripremi

029 - Avansi za osnovna sredstva

03 - Dugoročni finansijski plasmani

030 - Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica

031 - Učešća u kapitalu drugih pravnih lica

032 - Dugoročni krediti povezanim pravnim licima

033 - Dugoročni krediti u zemlji

034 - Dugoročni krediti u inostranstvu

035 - Dugoročne hartije od vrednosti

039 - Ostali dugoročni plasmani

1. ZALIHE

10 - Materijal, rezervni delovi, alat i inventar

100 - Obračun nabavke materijala, rezervnih delova, alata i inventara

101 - Materijal

102 - Rezervni delovi

103 - Alat i inventar

11 - Nedovršena proizvodnja

110 - Nedovršena proizvodnja

12 - Gotovi proizvodi

120 - Gotovi proizvodi

13 - Roba

130 - Obračun nabavke robe

131 - Roba u magacinu

132 - Roba u prometu na veliko

133 - Roba u skladištu, stovarištu i prodavnicama kod drugih pravnih lica

134 - Roba u prometu na malo

135 - Roba u obradi, doradi i manipulaciji

14 - Dati avansi

140 - Dati avansi za zalihe i usluge

2. KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20 - Potraživanja po osnovu prodaje

200 - Kupci - povezana pravna lica

201 - Kupci u zemlji

202 - Kupci u inostranstvu

21 - Potraživanja iz specifičnih poslova

210 - Potraživanja od izvoznika

211 - Potraživanja po osnovu uvoza za tuđ račun

212 - Potraživanja od komisione i konsignacione prodaje

219 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova

22 - Druga potraživanja

220 - Potraživanja za kamatu i dividende

221 - Potraživanja od zaposlenih

222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija

223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa

229 - Ostala potraživanja

23 - Kratkoročni finansijski plasmani

230 - Kratkoročni plasmani u povezana pravna lica

231 - Kratkoročni krediti u zemlji

232 - Kratkoročni krediti u inostranstvu

233 - Deo dugoročnog kredita koji dospeva do jedne godine

234 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji

235 - Depo-račun hartija od vrednosti kod banke

236 - Menice

237 - Otkupljenje sopstvene akcije

239 - Ostali kratkoročni plasmani

24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina

240 - Hartije od vrednosti

241 - Žiro i tekući računi

242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

243 - Blagajna

244 - Devizni račun

245 - Devizni akreditivi

246 - Devizna blagajna

249 - Ostala novčana sredstva

28 - Aktivna vremenska razgraničenja

280 - Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine

281 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod

282 - Akontirani porez na dodatu vrednost

289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja

29 - Gubitak

290 - Gubitak ranijih godina

291 - Gubitak tekuće godine

3. KAPITAL

30 - Osnovni kapital

300 - Akcijski kapital - obične akcije

301 - Akcijski kapital - prioritetne akcije

302 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću

303 - Ulozi

304 - Državni kapital

305 - Društveni kapital

306 - Zadružni udeli

309 - Ostali kapital

31 - Rezerve

310 - Emisiona premija

311 - Revalorizacione rezerve

312 - Zakonske rezerve

313 - Statutarne i druge rezerve

32 - Neraspoređeni dobitak

320 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina

321 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine

33 - Revalorizacija rezerve i računi

330 - Obračun efekata revalorizacije

331 - Kumulirane revalorizacione rezerve

4. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

40 - Dugoročna rezervisanja

400 - Rezervisanja za troškove u garantnom roku

401 - Rezervisanja za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava

402 - Rezervisanja za troškove obnavljanja prirodnih bogatstava

403 - Rezervisanja za paušalno odmereno pokriće dubioznih potraživanja

404 - Rezervisanja za zadržane kaucije i depozite

405 - Odloženi revalorizacioni dobitak

407 - Odloženi negativni goodwill

409 - Ostala dugoročna rezervisanja

41 - Dugoročne obaveze

410 - Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

411 - Obaveze prema povezanim pravnim licima

412 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

413 - Dugoročni krediti u zemlji

414 - Dugoročni krediti u inostranstvu

419 - Ostale dugoročne obaveze

42 - Kratkoročne finansijske obaveze

420 - Kratkoročni krediti od povezanih pravnih lica

421 - Kratkoročni krediti u zemlji

422 - Kratkoročni krediti u inostranstvu

423 - Deo dugoročnih obaveza koji dospeva do jedne godine

424 - Kratkoročne obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti

429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze

43 - Obaveze iz poslovanja

430 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije

431 - Dobavljači - povezana pravna lica

432 - Dobavljači u zemlji

433 - Dobavljači u inostranstvu

434 - Obaveze za izdate čekove

435 - Obaveze po izdatim menicama

436 - Obaveze po drugim hartijama od vrednosti iz poslovanja

439 - Ostale obaveze iz poslovanja

44 - Obaveze iz specifičnih poslova

440 - Obaveze prema uvozniku

441 - Obaveze po osnovu izvoza za tuđ račun

442 - Obaveze po osnovu komisione i konsignacione prodaje

449 - Ostale obaveze iz specifičnih poslova

45 - Obaveze za zarade i naknade zarada

450 - Obaveze za neto zarade

451 - Obaveze za neto naknade zarada

46 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

460 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

461 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada

462 - Obaveze za porez na promet i akcize

463 - Obaveze za porez na dodatu vrednost

464 - Obaveze za poreze iz rezultata

465 - Obaveze za doprinose iz rezultata

466 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova

467 - Obaveze za doprinose koji terete troškove

469 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

47 - Druge obaveze

470 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja

471 - Obaveze za dividende

472 - Obaveze za učešće u dobitku

473 - Obaveze prema zaposlenima

474 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora

479 - Ostale obaveze

48 - Pasivna vremenska razgraničenja

480 - Razgraničeni obračunati troškovi

481 - Razgraničeni zavisni troškovi nabavke

482 - Razgraničeni prihodi

483 - Naplaćeni porez na dodatu vrednost

484 - Primljene donacije

489 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja

5. RASHODI

50 - Nabavna vrednost prodate robe

500 - Nabavka robe

501 - Nabavna vrednost prodate robe

51 - Troškovi materijala

510 - Nabavka materijala

511 - Troškovi materijala za izradu

512 - Troškovi ostalog materijala (režijskog)

513 - Troškovi goriva i energije

52 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

520 - Troškovi neto zarada

521 - Troškovi neto naknada zarada

522 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

523 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

529 - Ostali lični rashodi

53 - Troškovi proizvodnih usluga

530 - Troškovi usluga na izradi učinaka

531 - Troškovi transportnih usluga

532 - Troškovi usluga održavanja

533 - Troškovi zakupnina

534 - Troškovi sajmova

535 - Troškovi reklame i propagande

539 - Troškovi ostalih usluga

54 - Troškovi amortizacije i rezervisanja

540 - Troškovi amortizacije

541 - Troškovi rezervisanja za materijalne troškove

55 - Nematerijalni troškovi

550 - Troškovi naknada

551 - Troškovi neproizvodnih usluga

552 - Troškovi reprezentacije

553 - Troškovi premija osiguranja

554 - Troškovi platnog prometa

555 - Troškovi članarina

556 - Troškovi poreza

557 - Troškovi doprinosa

559 - Ostali nematerijalni troškovi

56 - Finansijski rashodi

560 - Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima

561 - Rashodi kamata

562 - Negativne kursne razlike

563 - Otpisi dugoročnih finansijskih plasmana

569 - Ostali finansijski rashodi

57 - Neposlovni i vanredni rashodi

570 - Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

571 - Gubici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

572 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

573 - Gubici od prodaje materijala

574 - Rashodi iz ranijih godina

575 - Manjkovi

576 - Otpisi obrtnih sredstava osim učinaka

577 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi

59 - Prenos rashoda

590 - Prenos rashoda

6. PRIHODI

60 - Prihodi od prodaje robe

600 - Prihodi od prodaje robe povezanim pravnim licima

601 - Prihodi od prodaje robe na domaćem tržištu

602 - Prihodi od prodaje robe na inostranom tržištu

61 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga

610 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga povezanim pravnim licima

611 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu

612 - Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inostranom tržištu

62 - Prihodi od aktiviranja učinaka i robe

620 - Prihodi od aktiviranja ili potrošnje robe za sopstvene potrebe

621 - Prihodi od aktiviranja ili potrošnje proizvoda i usluga za sopstvene potrebe

63 - Promena vrednosti zaliha učinaka

630 - Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda

631 - Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda

64 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija i sl.

640 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja poreskih dažbina

65 - Drugi poslovni prihodi

650 - Prihodi od zakupnina

651 - Prihodi od članarina

652 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja koja su vršena na teret poslovnih rashoda (troškova)

659 - Ostali poslovni prihodi

66 - Finansijski prihodi

660 - Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica

661 - Prihodi od kamata

662 - Pozitivne kursne razlike

669 - Ostali finansijski prihodi

67 - Neposlovni i vanredni prihodi

670 - Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

671 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

672 - Dobici od prodaje materijala

673 - Prihodi iz ranijih godina

674 - Viškovi

675 - Prihodi od smanjenja obaveza

676 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike

679 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi

69 - Prenos prihoda

690 - Prenos prihoda

7. OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

70 - Otvaranje glavne knjige

700 - Račun otvaranja glavne knjige

71 - Zaključak računa uspeha

710 - Račun poslovnih rashoda i prihoda

711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda

712 - Račun neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda

713 - (brisan)

714 - Prenos ukupnog rezultata

72 - Račun dobitka i gubitka

720 - Račun dobitka ili gubitka

721 - Porezi i doprinosi iz dobitka

722 - Lična primanja poslodavca

723 - Prenos dobitka ili gubitka

73 - Zaključak računa stanja

730 - Račun izravnjanja konta stanja

74 - Slobodna grupa

8. VANPOSLOVNA SREDSTVA I IZVORI I VANBILANSNA EVIDENCIJA

80 - Vanposlovna sredstva u društvenoj svojini

800 - Vanposlovno zemljište

801 - Vanposlovne zgrade

802 - Ostala vanposlovna sredstva

81 - Izvori vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini

810 - Sopstveni vanposlovni izvori

811 - Ostali vanposlovni izvori

88 - Vanbilansna aktiva

89 - Vanbilansna pasiva

9. OBRAČUN TROŠKOVA I UČINAKA

90 - Računi odnosa s finansijskim knjigovodstvom

900 - Račun za preuzimanje zaliha

901 - Račun za preuzimanje nabavke materijala i robe

902 - Račun za preuzimanje troškova

903 - Račun za preuzimanje prihoda

91 - Materijal i roba

910 - Materijal

911 - Roba

912 - Proizvodi i roba u prodavnicama proizvođača

92 - Računi mesta troškova nabavke, tehničke uprave i pomoćnih delatnosti

93 - Računi glavnih proizvodnih mesta troškova

94 - Računi mesta troškova uprave, prodaje i sličnih aktivnosti

95 - Nosioci troškova

950 do 957 - Nosioci troškova

958 - Poluproizvodi sopstvene proizvodnje

959 - Odstupanja u troškovima nosilaca troškova

96 - Gotovi proizvodi

960 do 968 - Gotovi proizvodi

969 - Odstupanja u troškovima gotovih proizvoda

97 - Slobodna grupa

98 - Poslovni rashodi i prihodi

980 - Troškovi prodatih proizvoda i usluga

981 - Nabavna vrednost prodate robe

982 - Troškovi perioda

983 - Otpisi, manjkovi i viškovi zaliha učinaka

984 - Revalorizacija zaliha

985 - Slobodan račun

986 - Prihodi po osnovu proizvoda i usluga

987 - Prihodi po osnovu robe (uključuju se prihodi s grupa računa 60, 61, 62, 64)

988 - Slobodan račun

989 - Drugi poslovni prihodi

99 - Računi dobitka, gubitka i zaključka

990 - Poslovni dobitak i gubitak

991 - Gubitak i dobitak po osnovu prodaje materijala

992 - Manjkovi materijala i robe

993 - Otpisi materijala i robe

994 - Viškovi materijala i robe

999 - Zaključak obračuna troškova i učinaka

 

UPOREDNI PREGLED
ZA PREKNJIŽAVANJE POČETNOG STANJA SA RAČUNA PRETHODNOG KONTNOG PLANA NA RAČUNE NOVOG KONTNOG OKVIRA

- za preduzeća i zadruge -

Red.broj

Novi računi

Sa starih konta

1.

000

deo 030

2.

001

deo 030

3.

002

031

4.

001

010 i deo 009

5.

011

000 i deo 009

6.

012

191

7.

013

003 i deo 009

8.

014

002 i deo 009

9.

015

005

10.

016

006

11.

019

004 i deo 009

12.

020

010 i deo 070

13.

021

011

14.

022

020, deo 029, deo 060, deo 069, deo 070 i deo 079

15.

023

021, deo 029, deo 071 i deo 079

16.

024

deo 350, deo 351, deo 356, deo 357 i deo 359

17.

025

022 i deo 029

18.

026

023 i deo 029

19.

027

024 i deo 029

20.

028

015 i 025, deo 061 i deo 072

21.

029

016 i 026

22.

030

deo 040, deo 044 i deo 049

23.

031

deo 041, deo 042, deo 044, deo 047 i deo 049

24.

032

deo 040 i deo 049

25.

033

045 i deo 049

26.

034

046 i deo 049

27.

035

deo 044 i deo 049

28.

036

048

29.

039

deo 042, 043, deo 047 i deo 049

30.

100

konta grupa 31 i 32 i deo 350, deo 351, deo 356, deo 357 i deo 359

31.

110

konta grupa 60

32.

120

konta grupa 63

33.

130

konta grupa 66

34.

140

130, deo 131 i deo 139

35.

200

deo 120, deo 121 i deo 129

36.

201

deo 120 i deo 129

37.

202

deo 121 i deo 129

38.

210

deo 140, 142 i deo 149

39.

211

deo 140, 143 i deo 149

40.

212

deo 140, 144 i deo 149

41.

219

deo 140, 141, deo 147 i deo 149

42.

220

deo 120, deo 129, deo 147, deo 149, deo 167, deo 169

43.

221

163 i deo 169

44.

222

160 i deo 169

45.

223

161 i deo 169

46.

229

deo 167 i deo 169

47.

230

150 i deo 159

48.

231

151, 152, 153 i deo 159

49.

232

154 i deo 159

50.

233

deo 157 i deo 159

51.

234

deo 117 i deo 119

52.

235

deo 131 i deo 139

53.

236

111 i deo 119

54.

239

deo 157 i deo 159

55.

240

110, deo 117 i deo 119

56.

241

100

57.

242

101

58.

243

102

59.

244

103

60.

245

104

61.

246

105

62.

249

107

63.

280

190

64.

281

192

65.

282

deo 197

66.

289

193 i deo 197

67.

290

050 i 051

68.

291

 

69.

300

deo 910 i deo 911

70.

301

deo 910 i deo 911

71.

302

deo 913, deo 914 i deo 917

72.

303

deo 913, deo 914 i deo 917

73.

304

deo 900, deo 901 i deo 907

74.

305

deo 900, deo 901 i deo 907

75.

306

915

76.

309

deo 913 i deo 914

77.

310

deo 911

78.

311

 

79.

312

920

80.

313

921 i 922

81.

320

263 i 924

82.

321

 

83.

400

deo 930

84.

401

932

85.

402

931

86.

403

933

87.

404

deo 930

88.

405

 

89.

406

923

90.

407

 

91.

409

939

92.

410

deo 941, deo 942 i deo 948

93.

411

940

94.

412

deo 941, deo 942, 946 i deo 948

95.

413

943 i 944

96.

414

945

97.

419

947 i deo 948

98.

420

250

99.

421

252 i 253

100.

422

254

101.

423

deo 257

102.

424

deo 217

103.

429

251 i deo 257

104.

430

230 i 231

105.

431

deo 220, deo 221, deo 224 i 240

106.

432

deo 220 i deo 224

107.

433

deo 221 i deo 224

108.

434

210

109.

435

211

110.

436

deo 217

111.

439

deo 247

112.

440

242

113.

441

243

114.

442

244

115.

449

241 i deo 247

116.

450

271

117.

451

272

118.

460

273

119.

461

274

120.

462

deo 260

121.

463

deo 260

122.

464

deo 261

123.

465

deo 261

124.

466

deo 260

125.

467

deo 260

126.

469

deo 260 i deo 267

127.

470

deo 257

128.

471

deo 262

129.

472

deo 262

130.

473

264

131.

474

deo 267

132.

479

deo 267

133.

480

290

134.

481

194 i 294

135.

482

292

136.

483

deo 297

137.

489

deo 297

138.

800

deo 060

139.

801

deo 060, deo 069, deo 070 i deo 079

140.

802

deo konta grupe 06, 07 i 08, osim konta 060, 069, 070 i 079

141.

810

deo konta grupe 96, 97 i 98

142.

811

deo konta grupe 96, 97 i 98

143.

88

deo konta grupe 99

144.

89

deo konta grupe 99