PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA ORGANIZACIJE ZA OSIGURANJE

("Sl. list SRJ", br. 19/97, 56/98, 45/99, 17/2000 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za organizacije za osiguranje, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Organizacije za osiguranje iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, rashode i prihode i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru propisanih ovim pravilnikom.

Član 3

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru. Propisani osnovni računi mogu se raščlanjavati, po potrebi, na analitičke račune (konta).

Na analitičkim računima u okviru svakog osnovnog trocifrenog računa, obezbeđuje se evidencija o nabavnoj, odnosno nominalnoj vrednosti, ispravci vrednosti, razlici u ceni, odstupanju od planskih cena, ukalkulisanom porezu na promet i sl.

Prilikom sastavljanja polugodišnjeg računa revalorizacija se evidentira na analitičkim računima u okviru osnovnih trocifrenih računa, odnosno analitičkih računa iz stava 2 ovog člana.

Prilikom sastavljanja godišnjeg računa revalorizacija se evidentira na osnovnim računima, odnosno na analitičkim računima iz stava 2 ovog člana.

Podaci za osnovne račune obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital, stalna imovina i gubitak

Član 4

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli prema nazivima računa ove grupe.

Član 5

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se izdaci koji se otpisuju u periodu dužem od jedne godine, a koji se ne mogu rasporediti na pojedina materijalna ulaganja, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 010 - Osnivačka ulaganja, obuhvataju se izdaci za studije i istraživanja, za izradu i nabavku projektne i druge dokumentacije, za stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova, za kamate i premije osiguranja, kao i drugi izdaci u vezi sa osnivanjem pravnog lica, odnosno dela u njegovom sastavu.

Na računu 011 - Ulaganja u razvoj, obuhvataju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine.

Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi proizvodnje novih značajnije poboljšanih materijala, uređaja, proizvoda, procesa, sistema ili usluga pre pristupanja komercijalnoj proizvodnji ili korišćenju.

Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjem pod uslovom da postoje dokazi da će izvršeno ulaganje proizvesti buduće ekonomske koristi za organizaciju za osiguranje.

Na računu 013 - Koncesije, patenti, licence i slična prava, obuhvataju se ulaganja u nematerijalna prava koja se koriste u periodu dužem od jedne godine.

Na računu 014 - Kupovinom stečeni goodwill, obuhvata se poslovna vrednost imovine koja predstavlja razliku između plaćene i knjigovodstvene vrednosti neto imovine (kapitala), kao i razlika proistekla iz obaveze procenjivanja u slučajevima predviđenim zakonom (spajanje, pripajanje, promena oblika organizovanja i dr.).

Na računu 015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi, obuhvataju se svi oblici nematerijalnih ulaganja od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 016 - Avansi za nematerijalna ulaganja, obuhvataju se dati avansi za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.

Na računu 019 - Ostala nematerijalna ulaganja, obuhvataju se ulaganja u ostala nematerijalna ulaganja koja se koriste u periodu dužem od jedne godine. Na ovom računu obuhvataju se i zakupnine i operativni lizing plaćen za period duži od jedne godine.

Član 6

Na računima grupe 02 - Osnovna sredstva, obuhvataju se prirodna bogatstva (zemljišta i šume), građevinski objekti, oprema, alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, višegodišnji zasadi, osnovno stado i ostala osnovna sredstva, kao i ulaganja za pribavljanje osnovnih sredstava.

Na računu 020 - Zemljišta, obuhvataju se zemljišta po nabavnoj, odnosno tržišnoj vrednosti.

Na računu 022 - Građevinski objekti, obuhvataju se građevinski objekti, s tim što se u okviru ovog računa na posebnim analitičkim računima obuhvataju i stanovi i stambene zgrade koji čine poslovnu imovinu preduzeća.

Na računu 023 - Oprema, obuhvata se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, shodno propisu o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 024 - Alat i inventar, obuhvataju se alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa propisom o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na računu 027 - Ostala osnovna sredstva, obuhvataju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava kao što su: spomenici kulture i istorijski spomenici; dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti; muzejske vrednosti; knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 028 - Osnovna sredstva u pripremi, obuhvataju se ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 029 - Avansi za osnovna sredstva, obuhvataju se dati avansi za sticanje svih oblika osnovnih sredstava.

Član 7

Na računima grupe 03 - Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se učešća u kapitalu, krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, dugoročne hartije od vrednosti, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani.

Na računu 030 - Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica, obuhvataju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 031 - Učešća u kapitalu drugih pravnih lica, obuhvataju se učešća u kapitalu pravnih lica koja se ne uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 032 - Dugoročni krediti povezanim pravnim licima, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 033 - Dugoročni krediti u zemlji, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima u zemlji, osim povezanim pravnim licima.

Na računu 034 - Dugoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se dugoročni krediti dati pravnim licima u inostranstvu, osim povezanim pravnim licima.

Na računu 035 - Dugoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se ulaganja u hartije od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su ulaganja u akcije, osim akcija koje se obuhvataju na računima 030 i 031, obveznice i druge dugoročne hartije od vrednosti.

Na računu 039 - Ostali dugoročni plasmani, obuhvataju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu obuhvaćena na ostalim računima u okviru grupe 03.

Član 8

Na računima grupe 05 - Gubitak, obuhvata se gubitak iz ranijih godina i gubitak tekuće godine.

Na računu 050 - Gubitak ranijih godina, obuhvata se gubitak iz ranijih godina prenosom sa računa 051, prilikom otvaranja knjiga na početku godine, kao i pokriće gubitka.

Na računu 051 - Gubitak tekuće godine, obuhvata se gubitak utvrđen po polugodišnjem i godišnjem računu, zaduženjem ovog računa u korist računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka.

Gubitak, odnosno manjak iz prethodne godine organizacija za osiguranje pokriva iz neraspoređene dobiti, odnosno neraspoređenog viška, rezervi sigurnosti, fonda preventive i početnog fonda sigurnosti, na teret odgovarajućih računa klase 3 u korist računa 050 i 051.

Društvo za uzajamno osiguranje, pre početka korišćenja fonda sigurnosti, pokriva manjak iz dodatnog doprinosa osiguranika ili srazmernim umanjenjem naknade šteta svim članovima (osiguranicima), ili njihovom kombinacijom.

Na posebnim analitičkim računima u okviru osnovnih računa 050 i 051 može se voditi evidencija o gubitku iz ranijih godina i gubitku tekuće godine po vrstama osiguranja.

Klasa 1: Zalihe

Član 9

Na računima grupe 10 - Materijal, obuhvataju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, goriva i maziva, kao i odstupanja od planskih vrednosti i ispravke vrednosti prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 100 - Zalihe materijala, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa, iskazuje se vrednost osnovnog i potrošnog materijala, ostalog materijala i goriva i maziva, kao i sitnog inventara, auto-guma i ambalaže koji se otpisuju u celini prilikom izdavanja u upotrebu. Ako se stanje, nabavka i trošenje materijala vode po planskim cenama, na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa vode se odstupanja od planskih i nabavnih cena. Na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa vode se i ispravke vrednosti i revalorizacija zaliha.

Za vrednost nabavljenog materijala zadužuje se račun 100 uz odobrenje računa 464 i 465 - Dobavljači u zemlji, odnosno u inostranstvu.

Račun 100 odobrava se za vrednost utrošenog materijala i sitnog inventara, na teret računa 540 - Troškovi materijala, odnosno računa 541 - Troškovi goriva i energije.

Na računu 104 - Dati avansi za zalihe, obuhvataju se dati avansi za nabavku materijala, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa iz grupe računa 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10

Na računima grupe 20 - Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci, obuhvataju se potraživanja za premije i učešća u naknadi šteta koja čine prihod iz delatnosti, kao i ostala potraživanja od kupaca po osnovu prodaje stalnih i obrtnih sredstava.

Na računima 200 i 201 - Potraživanja po osnovu premije osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se potraživanja za premiju od domaćih pravnih i fizičkih lica na teret ovih računa u korist prihoda (računi 600, 601, 602, 603 i 604).

Račun 202 - Potraživanja po osnovu premije reosiguranja, zadužuje se za obračunatu premiju reosiguranja uz odobrenje prihodima (račun 620).

Na računu 203 - Potraživanja po osnovu premije saosiguranja, obuhvataju se potraživanja za premiju od domaćih saosiguravača u korist prihoda (račun 606).

Na računu 204 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja, obuhvataju se potraživanja navedena u nazivu računa u korist prihoda (računi 605, 607 i 621). U okviru ovog računa vode se analitički računi za svaku vrstu potraživanja navedenu u nazivu ovog računa.

Na računima 205 i 206 - Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji i u inostranstvu, obuhvataju se potraživanja od domaćih i inostranih saosiguravača i reosiguravača po osnovu učešća u naknadi šteta u korist prihoda (grupa računa 61).

U okviru ovih računa vode se odvojeni analitički računi za potraživanja od saosiguravača i odvojeni analitički računi za potraživanja od reosiguravača.

Na računu 208 - Ostali kupci, vode se potraživanja po osnovu prodaje osnovnih i obrtnih sredstava, hartija od vrednosti i vršenja usluga u korist odgovarajućih računa prihoda.

Društva za uzajamno osiguranje na ovom računu vode potraživanja po osnovu doprinosa svakog člana (osiguranika).

Član 11

Na računima grupe 21 - Potraživanja iz specifičnih poslova, vode se dati avansi za štete, regresna potraživanja, potraživanja za uslužno isplaćene štete, provizije iz poslova reosiguranja i ostala specifična potraživanja.

Račun 210 - Dati avansi za štete iz osiguranja, zadužuje se za date avanse u skladu sa aktima organizacije za osiguranje u korist računa sa kojih je izvršeno plaćanje (odgovarajući račun iz gr. 24).

Na računu 212 - Potraživanja po osnovu prava na regres, vode se potraživanja od lica odgovornog za štetu, koja je isplaćena oštećenom licu. Ova potraživanja čine prihode organizacije za osiguranje (račun 652).

Na računu 214 - Potraživanja za uslužno isplaćene štete, vode se potraživanja od organizacija za osiguranje po čijim polisama je izvršena isplata šteta, u skladu sa zaključenim sporazumom sa tom organizacijom za osiguranje.

Račun 215 - Potraživanja za provizije iz poslova reosiguranja, zadužuje se za ugovorenu proviziju iz poslova reosiguranja uz odobrenje prihodima (račun 650).

Na računu 219 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova, obuhvataju se ostala nepomenuta specifična potraživanja.

Član 12

Na računima grupe 22 - Druga potraživanja, obuhvataju se potraživanja za kamatu i dividende, potraživanja od zaposlenih, od državnih organa i organizacija, po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računima 220 i 221 - Potraživanja za kamate i dividende osiguranja života i ostalih osiguranja, vode se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu na potraživanja po dugoročnim i kratkoročnim kreditima, na potraživanja iz dužničko-poverilačkih odnosa i druga potraživanja za koje je ugovoreno plaćanje kamate. Na ovim računima obuhvataju se i potraživanja za dividende po osnovu ulaganja kapitala u druga pravna lica. Za obračunate kamate i dividende zadužuju se ovi računi u korist prihoda (odgovarajući računi iz grupe računa 66).

Na računu 222 - Potraživanja od zaposlenih, vode se potraživanja od zaposlenih za akontacije za službena putovanja, naknade šteta koje su zaposleni pričinili organizaciji za osiguranje, manjkove za koje se terete zaposleni i slično.

Na računu 223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansiranja na odgovarajućim računima grupe 47 - Obaveze za poreze, doprinose i druge kratkoročne obaveze.

Na računu 224 - Potraživanja od državnih organa i organizacija, obuhvataju se potraživanja za regres, premije, stimulacije, dotacije, kompenzacije i slično.

Na računu 229 - Ostala potraživanja, obuhvataju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu obuhvaćena na drugim računima grupe 22.

Član 13

Na računima grupe 23 - Kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se krediti, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani sa rokom dospeća do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na računu 230 - Kratkoročni finansijski plasmani u povezana pravna lica, obuhvataju se krediti, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u pravna lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računima 231 i 232 - Kratkoročni krediti u zemlji i u inostranstvu, obuhvataju se dati krediti sa rokom dospeća do godinu dana.

Na računu 233 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji, obuhvataju se dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti nabavljene radi prodaje, kao što su akcije, obveznice, blagajnički i komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i druge hartije od vrednosti kojima se trguje na berzi.

Hartije od vrednosti namenjene prodaji vode se po nominalnoj vrednosti, s tim da razlika između nominalne vrednosti i kupovne vrednosti čini ispravku vrednosti i iskazuje se na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa.

Na računu 234 - Menice, obuhvataju se potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja. Kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti čini ispravku vrednosti i iskazuje se na odvojenim analitičkim računima u okviru ovog računa.

Na računu 235 - Otkupljene sopstvene akcije, obuhvata se ulaganje u otkupljene sopstvene akcije radi njihove ponovne prodaje ili poništavanja.

Na računu 239 - Ostali kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupa 23 U okviru ovog računa na posebnom analitičkom računu iskazuju se otplate iz anuiteta, po dugoročnim kreditima, koji dospeva za naplatu u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa.

Član 14

Na računima grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.

Na računima 240 i 241 - Žiro i tekući račun osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se naplate potraživanja i druge uplate, kao i isplate obaveza i druga plaćanja. Na posebnim analitičkim računima obuhvataju se novčana sredstva na žiro računu i tekućim računima.

Na računu 242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, obuhvataju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.

Na računu 243 - Blagajna, obuhvata se gotovinski promet dinarskih sredstava i drugih vrednosnica, i to odvojeno za sredstva osiguranja života i odvojeno za sredstva ostalih osiguranja.

Na računima 244 i 245 - Devizni računi i akreditivi, obuhvataju se stanja i promene na deviznim računima i akreditivima kod banaka.

Na računu 246 - Devizna blagajna, obuhvataju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na računu 247 - Čekovi, vode se čekovi primljeni od pravnih i fizičkih lica za naplatu potraživanja.

Na računu 248 - Ostale hartije od vrednosti, vode se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajni rizik smanjenja vrednosti, primljene za naplatu potraživanja.

Na računu 249 - Ostala novčana sredstva, vode se novčana sredstva koja nisu obuhvaćena na ostalim računima u okviru grupe računa 24.

Za račune 244, 245 i 246 - Devizni računi i akreditivi i devizna blagajna, obezbeđuje se analitika po valutama.

Računi iz grupe računa 24 koji nisu imenovani na koju se vrstu osiguranja odnose, analitički se raščlanjuju na osiguranje života i ostala osiguranja.

Član 15

Na računima grupe 28 - Privremeni (interni) odnosi, iskazuju se odnosi unutar pravnog lica, osim odnosa između matičnih i zavisnih pravnih lica.

Računi ove grupe ne mogu imati stanje (saldo) na dan bilansa.

Na računu 282 - Potraživanja po osnovu internih odnosa, vode se odnosi između delova društva, kao što su odnosi između poslovnog računa i podračuna i drugi odnosi.

Računi ove grupe ne mogu imati stanje na dan bilansiranja.

Član 16

Na računima grupe 29 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se razgraničeni troškovi i prihodi najviše na period od 12 meseci od dana nastanka.

Na računu 290 - Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine, obuhvataju se troškovi koji su unapred plaćeni za najviše godinu dana. U korist ovog računa, a na teret odgovarajućih računa iz klase 5 - Rashodi, knjiži se obračunati deo troškova za odnosni period.

Na računu 291 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod, obuhvataju se prihodi po osnovu premije osiguranja po polisi koja nije mogla biti fakturisana, odnosno po kojoj nije formiran prihod, a po kojoj je izvršena naknada štete, odnosno ugovorenog iznosa, kao i drugi nefakturisani prihodi za koje su nastali troškovi u tekućem periodu. U korist ovog računa knjiži se likvidacija potraživanja naplatom ili prenosom na drugi račun.

Na računu 292 - Akontirani porez na dodatnu vrednost, obuhvata se porez koji je plaćen pri nabavci proizvoda i robe, ako se za iznos tog poreza umanjuje porez na promet koji je obračunat u sledećoj fazi prometa tih proizvoda i te robe.

Na računu 298 - Obračunati prihodi od kamata koji se plaćaju u periodu dužem od jedne godine, obuhvata se deo unapred obračunatih kamata, koji se odnosi na obračunski period u korist prihoda.

Na računu 299 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala nepomenuta razgraničenja za koja se ukaže potreba.

Klasa 3: Kapital

Član 17

Na računima grupe 30 - Društveni i državni kapital, obuhvata se navedeni kapital u nazivu grupe računa. Kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti.

Član 18

Na računima grupe 31 - Osnovni kapital društva kapitala i lica (fond sigurnosti), obuhvata se akcijski kapital, ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim i neograničenim doprinosom, udeli društva sa ograničenom odgovornošću, trajni ulozi i ostali trajni ulozi u fond sigurnosti.

Na računu 310 - Redovne akcije fonda sigurnosti, obuhvataju se osnivačke akcije (akcije prve emisije) i akcije sledećih emisija, koje daju pravo učešća u dobiti i pravo na deo likvidacione mase u skladu sa aktom o osnivanju, odnosno sa odlukom o emisiji akcija.

Na računu 311 - Prioritetne akcije fonda sigurnosti, obuhvataju se prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, na raspodelu likvidacione mase i na naplatu iz stečajne mase.

Na računima 312 i 313 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim i ograničenim doprinosom, obuhvataju se ulozi u početni fond sigurnosti, koji mogu biti samo u novcu.

Na računu 314 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću, obuhvataju se udeli svakog člana društva koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 315 - Trajni ulozi u fond sigurnosti, obuhvataju se ulozi u fond sigurnosti koji se ne mogu povlačiti sve dok organizacija za osiguranje postoji. Ulozi mogu biti i u pokretnoj i nepokretnoj imovini i hartijama od vrednosti. Ulozi u nepokretnoj i pokretnoj imovini izražavaju se u novcu.

Na računu 319 - Ostali trajni ulozi u fond sigurnosti, obuhvataju se ulozi koji nisu obuhvaćeni ostalim računima iz grupe računa 31.

Na posebnim analitičkim računima u okviru osnovnih računa 310 do 319 može se obuhvatati kapital po vrstama osiguranja.

Član 19

Na računima grupe 32 - Rezerve, obuhvataju se emisiona premija i rezerve sigurnosti iz dobitka.

Na računu 320 - Emisiona premija (kapitalne rezerve), obuhvata se pozitivna razlika između postignute vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računima 322 - Rezerve sigurnosti iz dobitka, obuhvataju se rezerve sigurnosti obrazovane iz dobitka.

Na teret računa 322 - Rezerve sigurnosti iz dobitka, u korist računa 050 - Gubitak iz ranijih godina, knjiži se pokriće gubitka u skladu sa odlukom skupštine društva za osiguranje.

Na posebnim analitičkim računima u okviru osnovnih računa 320, 321 i 322 može se voditi evidencija o rezervama po vrstama osiguranja.

Član 20

Na računima grupe 33 - Fond preventive, obuhvata se fond preventive koji se formira iz dobitka.

Na računu 330 - Fond preventive, obuhvata se formiranje fonda preventive iz dobitka, zaduženjem računa 340 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina, u korist ovog računa (330), kao i korišćenje fonda preventive u skladu sa Zakonom o osiguranju imovine i lica i statutom društva.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa 330 može se voditi evidencija fonda preventive po vrstama osiguranja.

Član 21

Na računima grupe 34 - Neraspoređeni dobitak, obuhvata se neraspoređeni dobitak iz ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 340 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina, obuhvata se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina, kao i raspodela tog dobitka u skladu sa zakonom, statutom i kolektivnim ugovorom.

Račun 342 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, odobrava se za iznos neto dobitka ostvarenog u tekućoj godini, na teret računa br 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Prilikom otvaranja poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine saldo sa ovog računa prenosi se na račun 340 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina.

Na posebnim analitičkim računima u okviru osnovnih računa 340 i 341 može se voditi evidencija o dobitku po vrstama osiguranja.

Član 21a

Na računima grupe 35 - Revalorizacione rezerve, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine i revalorizacije amortizacije, kapitala i obaveza u skladu sa odredbama Zakona.

Na računu 350 - Obračun efekata revalorizacije, obuhvataju se efekti revalorizacije imovine i revalorizacije amortizacije u korist ovog računa i efekti revalorizacije obaveza i kapitala, na teret ovog računa.

Stanje ovog računa izravnava se u skladu sa odredbama člana 63 Zakona.

Na računu 351 - Kumulirane revalorizacione rezerve, u korist ovog računa obuhvata se revalorizacija kapitala u odgovaraućem iznosu, saglasno članu 63 Zakona.

Prilikom izračunavanja visine osnovnog kapitala, nominalnom iznosu osnovnog kapitala dodaje se pripadajući iznos revalorizacionih rezervi, a ostalim oblicima kapitala mogući, odnosno pripadajući iznos revalorizacionih rezervi.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 22

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, obuhvataju se rezervisanja za matematičku rezervu osiguranja života, masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja, investiciono održavanje, penzije, odložene revalorizacione prihode i negativan gudvil, paušalno odmerena rezervisanja za pokriće dubioznih potraživanja i ostala dugoročna rezervisanja.

U korist računa 400 - Matematička rezerva osiguranja života, knjiži se na kraju obračunskog perioda izdvajanje za matematičku rezervu, na teret računa 500 - Izdvajanje iz premije za matematičku rezervu osiguranja života.

Na računu 401 - Rezerve sigurnosti na teret rashoda, obuhvata se formiranje rezervi sigurnosti zaduženjem računa 527 - Izdvajanja za rezerve sigurnosti, u korist ovog računa (401), kao i korišćenje rezerve sigurnosti za namene predviđene zakonom i statutom društva.

U korist računa 402 i 403 - Rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja, knjiži se na kraju obračunskog perioda razlika između stanja tih rezervisanja na kraju obračunskog perioda i početnog stanja, na teret računa 522 i 523 - Rezervisanje za masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja.

Smanjenje rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja, tj. negativna razlika knjiži se na teret računa 402 i 403 u korist računa 632 i 633 - Prihodi od smanjenja rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja.

U korist računa 404 - Rezervisanje za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava, knjiže se rezervisanja za investiciono održavanje osnovnih sredstava koje se ponavlja u intervalima dužim od jedne godine, na teret računa 539 - Rezervisanja za materijalne troškove. Ukidanje ovog rezervisanja knjiži se na teret računa 404, u korist računa 637 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja za investiciono održavanje i druge materijalne troškove.

Na računu 405 - Odloženi revalorizacioni dobitak, obuhvata se iznos odloženih revalorizacionih rezervi sa računa 350 - Obračun efekata revalorizacije.

Odloženi revalorizacioni dobitak sa ovog računa prenosi se u korist računa ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda najkasnije na kraju perioda od pet godina od dana rezervisanja.

Odloženi revalorizacioni dobitak unosi se u prihode i pre isteka roka od pet godina, ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Iznos sa računa rezerve iz viška revalorizacionih prihoda nad revalorizacionim rashodima koji je oporezovan u skladu sa propisima, pravno lice može na osnovu odluke da uključi u druge rezerve iz dobitka. Preostali iznos knjiži se u korist ovog računa, odnosno u korist ostalih neposlovnih i vanrednih prihoda ako bi se bez tog iznosa iskazao gubitak u poslovanju.

Na računu 407 - Odloženi negativni goodwill, knjiži se razlika između knjigovodstvene i nabavne vrednosti kod kupovine pravnog lica ili njegovog dela.

Odloženi negativni goodwill prenosi se u korist računa 659 - Ostali poslovni prihodi, u roku preostalog veka upotrebe kupljenih osnovnih sredstava.

Na računu 408 - Rezervisanja za paušalno odmereno pokriće dubioznih potraživanja, obuhvataju se rezervisanja za opšte rizike gubitka vrednosti nedospelih potraživanja i dugoročnih finansijskih plasmana. Smanjenje odnosno ukidanje ovog rezervisanja stavlja se u korist računa 677 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, ako se radi o jednokratnom rezervisanju.

Kod kontinuiranog rezervisanja u korist računa 408 knjiži se razlika između utvrđenog rezervisanja na kraju obračunskog perioda i stanja na ovom računu na početku perioda (početno stanje) zaduženjem računa 577 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike, uz odobrenje računu 408.

Na računu 409 - Ostala dugoročna rezervisanja, obuhvataju se rezervisanja za ostale verovatne troškove i rizike koji će nastati posle dužeg vremena, a odnose se na sadašnje učinke. Za ova rezervisanja tereti se račun 577, a za njihovo smanjenje, odnosno ukidanje odobrava računu 677.

Na ovom računu knjiže se i dugoročna rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta. Ako postoji višak obaveza u stranoj valuti nad potraživanjima u stranoj valuti, na tu razliku iskazanu u dinarskoj protivvrednosti primenjuje se razlika koeficijenta rasta cena na malo i koeficijenta promene kursa strane valute.

Član 23

Na računima grupe 41 - Dugoročne obaveze, obuhvataju se dugoročne obaveze prema povezanim pravnim licima, dugoročni krediti, obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 410 - Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, obuhvataju se dugoročne obaveze koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala.

Na računu 411 - Obaveze prema povezanim pravnim licima, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od matičnih i zavisnih preduzeća u zemlji i inostranstvu. Na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa obezbeđuje se evidencija o obavezama po dugoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih preduzeća koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 412 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, blagajničkim zapisima, komercijalnim zapisima, certifikatima o depozitu, kao i finansijskim derivatima kojima se trguje na berzi.

Na računu 413 - Dugoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u zemlji, osim od povezanih pravnih lica.

Na računu 414 - Dugoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, osim od povezanih pravnih lica.

Na računu 419 - Ostale dugoročne obaveze, obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene na ostalim računima u okviru grupe 41.

Član 24

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se obaveze po kreditima, hartijama od vrednosti i ostale kratkoročne obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 420 - Kratkoročni krediti od povezanih pravnih lica, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računu 421 - Kratkoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji.

Na računu 422 - Kratkoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.

Na računu 423 - Deo dugoročnih obaveza koji dospeva do jedne godine, obuhvataju se obaveze po anuitetima, odnosno po otplatama dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa. Na dan bilansiranja, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na računu 424 - Kratkoročne obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti, obuhvataju se obaveze po emitovanim kratkoročnim hartijama od vrednosti koje se prodaju na berzi, kao što su obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, certifikati o depozitu i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na računu 429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Na ovom računu obuhvataju se i obaveze po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 25

Na računima grupe 43 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa, obuhvataju se obaveze za likvidirane štete i obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču po osnovu udela u štetama.

Računi ove grupe odobravaju se za nastalu obavezu uz zaduženje odgovarajućih računa grupe računa 51 - Naknade šteta, premija saosiguranja i reosiguranja i ostale naknade.

Za izvršene isplate obaveza zadužuju se računi ove grupe uz odobrenje odgovarajućim računima grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, ili računima 461 i 462 - Obaveze za izdate čekove i menice, za čekove i menice izdate poveriocima.

Član 26

Na računima grupe 44 - Obaveze za premiju i specifične obaveze, obuhvataju se obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču za premiju, obaveze po regresnim zahtevima i uslužnim štetama i obaveze za proviziju iz poslova reosiguranja.

Računi 440, 441, 442 i 443 - Obaveze za premiju reosiguranja i saosiguranja u zemlji i inostranstvu, odobravaju se za iznos obaveze uz zaduženje računa 515 i 516 - Premija saosiguranja i reosiguranja.

Na računu 444 - Obaveze po regresima i uslužnim štetama, obuhvataju se obaveze po regresnim zahtevima i obaveze prema drugim organizacijama za osiguranje po osnovu uslužno likvidiranih i isplaćenih šteta u skladu sa zaključenim sporazumom sa tim organizacijama za osiguranje, uz zaduženje odgovarajućih računa iz grupe računa 51 - Naknada šteta, premija saosiguranja i reosiguranja i ostale naknade.

Na teret računa 444 u korist računa 430 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u zemlji, iskazuje se visina obaveze (štete) utvrđena u skladu s pravilima organizacije za osiguranje za čiji račun je šteta isplaćena. Za razliku koja se eventualno pojavi na računu 444 zadužuje se taj račun uz istovremeno storniranje sa računa na čiji teret je obaveza stavljena (računi iz grupe računa 51).

Organizacije za osiguranje koje svoju obavezu prema drugim pravnim licima po osnovu regresa i uslužnih šteta mogu utvrditi iz drugih evidencija nisu obavezne da te obaveze iskazuju preko ovog računa.

U korist računa 445 - Obaveze za provizije iz poslova reosiguranja, na teret računa 519 - Provizije iz poslova reosiguranja, obuhvataju se ugovorne obaveze za provizije iz poslova reosiguranja.

Član 27

Na računima grupe 45 - Obaveze za zarade i naknade zarada, obuhvataju se neto obaveze po obračunu zarada i naknada zarada i isplate neto zarada i neto naknada zarada.

U korist računa 450 - Obaveze za neto zarade, knjiže se ukalkulisane neto zarade na teret troškova (račun 550) i zarade na teret računa 340 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina, u skladu s kolektivnim ugovorom.

U korist računa 451 - Obaveze za neto naknade zarada, na teret računa 551 - Troškovi neto naknada zarada, knjiže se obračunate naknade zarada zaposlenima u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Član 28

Na računima grupe 46 - Druge obaveze iz poslovanja, obuhvataju se obaveze za primljene avanse i depozite, obaveze prema dobavljačima, obaveze po izdatim čekovima i menicama, obaveze po drugim hartijama od vrednosti i ostale obaveze iz poslovanja.

U korist računa 460 - Primljeni avansi i depoziti, obuhvataju se unapred naplaćeni iznosi za premiju osiguranja, saosiguranja i reosiguranja i slično, a na teret odgovarajućih računa grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina.

Na teret računa 460 - Primljeni avansi i depoziti, knjiži se iskorišćeni avans za naplatu potraživanja, u korist računa odgovarajućih potraživanja (najčešće računi iz grupe 20).

Na računima 461 i 462 - Obaveze za izdate čekove i menice, obuhvataju se obaveze za izdate čekove i menice koje su predate poveriocima za namirenje obaveza po osnovu šteta, obaveza prema dobavljačima i drugih obaveza.

Na računu 463 - Obaveze po drugim hartijama od vrednosti iz poslovanja, obuhvataju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća do jedne godine, kao što su obaveze po izdatim obveznicama, komercijalnim zapisima i drugim hartijama od vrednosti kojima se trguje na berzi.

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

U korist računa 464 i 465 - Dobavljači u zemlji i inostranstvu, knjiže se obaveze prema dobavljačima za isporučenu robu i izvršene usluge, kao i obaveze za nefakturisanu robu, na teret odgovarajućih računa iz klase 0, klase 1, grupe računa 54 i 57 i drugih računa za kojima se ukaže potreba. Na teret ovih računa knjiže se izvršene isplate obaveza u korist odgovarajućih računa iz grupe računa 24, računa 461 i 462 i drugih računa u zavisnosti od načina isplate, odnosno namirenja obaveza.

U korist računa 466 i 467 - Obaveze za kamate i troškove finansiranja osiguranja života i ostalih osiguranja, knjiže se rashodi kamata i drugi rashodi finansiranja, na teret odgovarajućih računa grupe 56 - Finansijski rashodi.

U korist računa 468 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima, knjiže se obaveze prema nazivu računa, na teret računa 547 - Troškovi platnog prometa i članarine.

Na računu 469 - Ostale obaveze iz poslovanja, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene na drugim računima grupe 46.

Član 29

Na računima grupe 47 - Obaveze za poreze, doprinose i druge kratkoročne obaveze, obuhvataju se obaveze za poreze i doprinose na zarade, obaveze za porez na promet, obaveze za poreze i doprinose koji terete troškove i iz rezultata, obaveze za dividende i učešće u rezultatu, obaveze prema zaposlenima i ostale kratkoročne obaveze.

U korist računa 470 i 471 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada, obuhvataju se porezi i doprinosi na zarade i naknade zarada, na teret računa 552 i 553 - Troškovi poreza i doprinosa iz zarade i naknade zarada.

Na računu 472 - Obaveze za porez na promet i akcize, obuhvataju se akcize i porez na promet koji se naplaćuju uz prodajnu cenu proizvoda, robe i usluga, zaduženjem odgovarajućeg računa potraživanja, zaliha, prihoda i sl.

U korist računa 473 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, obuhvataju se obaveze po osnovu taksa, naknada i sličnih obaveza, na teret troškova, zaliha, osnovnih sredstava i potraživanja.

U korist računa 474 i 475 - Obaveze za poreze i doprinose iz rezultata, knjiže se ove obaveze uz zaduženje računa 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka.

Dugovna salda na računima ove grupe (porezi i doprinosi) na dan bilansiranja prenose se na račun 223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računima 476 i 477 - Obaveze za dividende i obaveze po osnovu učešća u rezultatu, obuhvataju se obaveze za dividende iz raspodele dobiti akcionarskih društava, kao i učešće u dobiti u skladu sa osnivačkim aktima, na teret računa neraspoređene dobiti iz ranijih godina (račun 340).

Na računu 478 - Obaveze prema zaposlenima, obuhvataju se obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama, osim obaveza za neto zarade i neto naknade zarada.

Na računu 479 - Ostale kratkoročne obaveze, obuhvataju se ostale kratkoročne obaveze koje se povremeno javljaju, a nisu obuhvaćene ostalim računima grupe 47.

Član 30

Na računima grupe 48 - Privremeni (interni) odnosi, obuhvataju se odnosi unutar pravnog lica kao što su obračunski odnosi i drugi odnosi koji se jave.

Na računu 482 - Obaveze po osnovu internih odnosa, obuhvataju se odnosi između delova društva.

Računi ove grupe ne mogu imati stanje (saldo) na dan bilansa.

Član 31

Na računima grupe 49 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se kratkoročna rezervisanja, unapred naplaćeni ili obračunati prihodi koji se odnose na budući period, obračunati troškovi koji nisu fakturisani i ostala razgraničenja za kojima se ukaže potreba.

Na računima 490 i 491 - Rezervisane štete osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se rezervisanja za nastale prijavljene i neprijavljene štete osiguranja života i ostalih osiguranja.

U korist računa 490 i 491 knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan bilansa i početnog stanja ovih računa, na teret računa 520, 521 i 524 - Rezervisane štete osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja. Ako je razlika između stanja na dan bilansa i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuju se računi 490 i 491 u korist računa 630, 631 i 634 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja.

Na računu 491 - Rezervisane štete ostalih osiguranja, obuhvataju se i rezervisane nastale, prijavljene i neprijavljene štete iz poslova reosiguranja.

Na računima 492 i 493 - Prenosna premija osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvata se deo fakturisane, odnosno zaključene premije u obračunskom periodu, koji pripada narednom obračunskom periodu. U korist ovih računa knjiži se pozitivna razlika između obračunate premije na dan bilansa i početnog stanja na ovim računima, uz smanjenje prihoda od premije osiguranja i reosiguranja na računima 600, 601, 602, 603, 604, 605, 620 i 621 - Prihodi od premije osiguranja (po vrsti poslova) i premije reosiguranja. Na teret računa 492 i 493 - Prenosna premija osiguranja života i ostalih osiguranja, knjiži se negativna razlika između obračunate prenosne premije na dan bilansa i početnog stanja na ovim računima u korist prihoda (računi 600, 601, 602, 603, 604, 605, 620 i 621).

Na računu 493 - Prenosna premija ostalih osiguranja, obuhvata se i prenosna premija aktivnog saosiguranja i reosiguranja.

Za iznos prenosne premije aktivnog saosiguranja smanjuju se, odnosno povećavaju prihodi (računi 606 i 607).

Na računu 494 - Unapred naplaćeni (obračunati) prihodi, obuhvataju se naplaćeni ili obračunati prihodi, osim prihoda od premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja, u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period. Na teret ovog računa knjiži se prenos prihoda na odgovarajuće račune klase 6.

U korist računa 495 - Razgraničeni obračunati troškovi, knjiže se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period, a nisu fakturisani, na teret odgovarajućih računa klase 5 - Rashodi. Na teret ovog računa u korist odgovarajućih računa obaveza iz klase 4 knjiže se fakturisanja ovih troškova u narednom obračunskom periodu.

Na računu 496 - Doprinos za preventivu, obuhvata se obračun doprinosa za preventivu i njegovo trošenje, odnosno korišćenje u skladu sa Pravilnikom o preventivi i drugim aktima organizacije za osiguranje. Za obračunati doprinos za preventivu zadužuje se račun 501 - Doprinos za preventivu, a odobrava računu 496.

Na teret računa 496 knjiže se iskorišćena sredstva ovog doprinosa za sprovođenje mera radi sprečavanja i suzbijanja rizika koji ugrožavaju imovinu i lica.

Na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena posebnim računima grupe 49.

Na ovom računu obuhvataju se primljene donacije u skladu sa odredbama člana 51 st. 2 do 4 Zakona.

Klasa 5: Rashodi

Član 32

Na računima grupe 50 - Izdvajanja iz premije osiguranja, obuhvataju se izdvajanja za matematičku rezervu osiguranja života, doprinos za preventivu, vatrogasni doprinos i doprinos garantnom fondu u skladu sa aktima organizacije za osiguranje i zakonom.

Na teret računa 500 - Izdvajanje iz premije za matematičku rezervu osiguranja života, u korist računa 400 - Matematička rezerva osiguranja života, knjiži se na kraju obračunskog perioda prirast matematičke rezerve osiguranja života, obračunat u skladu sa aktima organizacije za osiguranje. Ako je taj prirast negativan, za negativan prirast zadužuje se račun 400 - Matematička rezerva osiguranja života, a odobrava računu 638 - Prihodi od smanjenja ostalih rezervisanja osiguranja života.

Na računu 501 - Doprinos za preventivu, obuhvata se izdvajanje iz premije za preventivu, na način kako je to objašnjeno u članu 31 ovog pravilnika uz račun 496.

Na teret računa 503 - Vatrogasni doprinos, obuhvata se doprinos za zaštitu od požara obračunat u skladu sa republičkim zakonom, a u korist računa 473 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na teret računa 505 - Doprinos garantnom fondu, knjiže se obračunata izdvajanja iz premije obaveznih osiguranja na ime ovog doprinosa, u korist računa 468 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima.

Član 33

Na računima grupe 51 - Naknade šteta, premija saosiguranja i reosiguranja i ostale naknade, obuhvataju se naknade šteta i ugovoreni iznosi iz poslova osiguranja, udeli u štetama iz saosiguranja i reosiguranja, premije saosiguranja i reosiguranja i provizije iz poslova reosiguranja.

Na teret računa 510, 511, 512, 513 i 514 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja, u korist računa obaveza (430 i 431) knjiži se obračunati iznos štete, odnosno naknade u skladu sa aktima organizacije za osiguranje. Na teret ovih računa knjiže se i rashodi nastali u vezi sa utvrđivanjem i procenom šteta, troškovi ostvarivanja regresnih zahteva, sudski troškovi i takse u sporovima iz osnova osiguranja, troškovi veštačenja i drugi troškovi u vezi sa likvidiranjem šteta.

Na teret računa 515 i 516 - Premija saosiguranja i reosiguranja, u korist računa obaveza (računi 440, 441, 442 i 443) knjiže se rashodi za isplatu premija po osnovu pasivnih poslova saosiguranja i reosiguranja.

Na teret računa 517 i 518 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja, u korist računa obaveza (računi 432, 433, 434 i 435) knjiže se rashodi za isplatu šteta po osnovu aktivnih poslova saosiguranja i reosiguranja.

Na teret računa 519 - Provizije iz poslova reosiguranja, u korist računa 445 - Obaveze za provizije iz poslova reosiguranja, knjiže se ugovorene provizije iz aktivnih poslova reosiguranja.

Član 34

Na računima grupe 52 - Rezervisanje za štete i druga rezervisanja, obuhvataju se kratkoročna i dugoročna rezervisanja za štete, izdvajanja za povećanje suma osiguranja života i rezerve sigurnosti i ostala funkcionalna rezervisanja.

Na teret računa 520, 521 i 524 - Rezervisanje za štete osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (računi 490 i 491) knjiži se povećanje rezervisanja u obračunskom periodu za nastale prijavljene i neprijavljene štete osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja.

Na teret računa 522, 523 i 525 - Rezervisanje za masovne i katastrofalne štete osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja, u korist dugoročnih rezervisanja (računi 402 i 403) knjiži se povećanje rezervisanja u obračunskom periodu za masovne i katastrofalne štete osiguranja života, ostalih osiguranja i reosiguranja.

Na teret računa 526 - Izdvajanje za povećanje suma osiguranja života, u korist rezervisanja za matematičku rezervu osiguranja života (posebnog analitičkog računa u okviru računa 400) knjiži se izdvajanje na ime učešća osiguranika za povećanje sume osiguranja i slična davanja kod osiguranja života u skladu sa uslovima osiguranja života.

Na teret računa 527 - Izdvajanje za rezerve sigurnosti, u korist rezervi sigurnosti (posebnog analitičkog računa u okviru računa 401) knjiži se idvajanje za rezerve sigurnosti do visine propisane Zakonom, ali najviše do visine pozitivnog rezultata u skladu s odlukom nadležnog organa organizacije za osiguranje.

Na teret računa 529 - Ostala funkcionalna rezervisanja, u korist ostalih dugoročnih rezervisanja (račun 409) knjiže se ostala jednokratna rezervisanja za koja nije predviđen poseban račun u okviru grupe računa 52.

Član 35

Na računima grupe 53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava i troškovi rezervisanja materijalnih troškova u skladu sa propisima.

Na račun 530 - Troškovi amortizacije, obuhvataju se troškovi amortizacije obračunati prema propisanim stopama, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 01 i 02.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija amortizacije u korist računa 350 - Obračun efekata revalorizacije.

Na računu 539 - Troškovi rezervisanja za materijalne troškove, obuhvataju se rezervisanja za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava i druga rezervisanja za materijalne troškove u korist odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Član 36

Na računima grupe 54 - Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi, obuhvataju se troškovi prema nazivu računa ove grupe, kao i naknade troškova i troškovi poreza i doprinosa.

Na računu 540 - Troškovi materijala, obuhvataju se troškovi materijala, rezervnih delova i sitnog inventara, zaduženjem ovog računa u korist računa 100 - Zalihe materijala, računa dobavljača ili drugog odgovarajućeg računa.

Na računu 541 - Troškovi goriva i energije, obuhvataju se troškovi prema nazivu računa u korist obaveza prema dobavljačima (račun 464) ili odgovarajućih računa iz grupe 24.

Na računu 542 - Troškovi usluga i zakupnina, obuhvataju se proizvodne usluge kao što su: transportne usluge, usluge održavanja osnovnih sredstava, usluge zaštite na radu i ostale proizvodne usluge, troškovi zakupnina opreme, poslovnog i drugog prostora.

Na ovom računu obuhvataju se i troškovi istraživanja.

Na računu 543 - Troškovi reklame i propagande, obuhvataju se usluge po osnovu izvršene reklame i propagande, kao i troškovi reklamnog i propagandnog materijala.

Na računu 544 - Troškovi reprezentacije i neproizvodnih usluga, obuhvataju se izdaci za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih usluga, tj. osiguranja, kao i neproizvodne usluge (zdravstvene, advokatske, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge).

Na računu 545 - Troškovi premije osiguranja, obuhvataju se troškovi premija osiguranja osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih.

Na računu 546 - Troškovi naknada, obuhvataju se: autorski honorari, naknade za privremene i povremene poslove, zakupnine za sredstva rada građana, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Na računu 547 - Troškovi platnog prometa i članarine, obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene bankarske usluge, kao i članarine poslovnim i drugim udruženjima.

Na računu 548 - Troškovi poreza i doprinosa, obuhvataju se troškovi poreza, carine i druge dažbine i doprinosi koji terete troškove u korist računa 473 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na računu 549 - Ostali nematerijalni troškovi, obuhvataju se ostali nematerijalni troškovi za koje nije predviđen poseban račun.

Član 37

Na računima grupe 55 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, obuhvataju se obračunate neto zarade i neto naknade zarada, kao i obračunati porezi i doprinosi na zarade i naknade zarada i ostali lični rashodi.

Na teret računa 550 i 551 - Troškovi neto zarada i neto naknada zarada, u korist računa grupe 45 - Obaveze za zarade i naknade zarada, knjiže se obračunati troškovi neto zarada i neto naknada zarada.

Na teret računa 552 i 553 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada, u korist računa 470 i 471 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada, knjiže se obraču nati porezi i doprinosi na zarade i naknade zarada na teret troškova.

Na računu 559 - Ostali lični rashodi, obuhvataju se troškovi ostalih ličnih rashoda kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog i nadzornog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 38

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, obuhvataju se finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima, rashodi kamata, realizovane negativne kursne razlike i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560 - Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima, obuhvataju se rashodi kamata, realizovanih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu, u korist računa 466 i 467 - Obaveze za kamate i troškove finansiranja osiguranja života i ostalih osiguranja.

Na teret računa 562 i 563 - Rashodi kamata osiguranja života i ostalih osiguranja, u korist računa 466 i 467, knjiže se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema povezanim pravnim licima.

Na ovom računu obuhvata se obračunata revalorizacija kamate ako je ugovorena.

Na računima 564 i 565 - Negativne kursne razlike osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se realizovane negativne kursne razlike nastale na potraživanjima i obavezama, osim kursnih razlika iz odnosa sa povezanim pravnim licima.

Na računima 566 i 567 - Ostali finansijski rashodi osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se otpisi učešća u kapitalu povezanih i drugih pravnih lica, otpisi dugoročnih kredita i ostalih dugoročnih plasmana na osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl. u korist odgovarajućih računa grupe 03.

Na ovim računima obuhvataju se i ostali finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 56.

Na ovom računu obuhvataju se rezervisanja za rizike po osnovu različitog rasta cena na malo i kurseva stranih valuta.

Član 39

Na računima grupe 57 - Neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se gubici, od prodaje delova stalne imovine, gubici po osnovu rashodovanja i otpisa nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, otpisi potraživanja, manjkovi, rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike i ostali neposlovni i vanredni rashodi.

Na računu 570 - Gubici po osnovu prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti, obuhvata se negativna razlika između prodajnih i nabavnih cena, ostvarena prodajom nepokretnosti, opreme, prava industrijske svojine, kao i učešća i hartija od vrednosti.

Na računu 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja i prodaje materijala, obuhvata se neotpisana vrednost rashodovanih i otpisanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, zaduženjem ovog računa i analitičkih računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02 u korist analitičkih računa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja po nabavnoj vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02, kao i gubitak od prodaje materijala.

Na računima 572 i 573 - Otpisi potraživanja osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvata se otpis kratkoročnih potraživanja i finansijskih ulaganja, ako je nemogućnost naplate dokumentovana, u korist odgovarajućeg potraživanja, odnosno plasmana. Na ovim računnima obuhvataju se i otpisi kratkoročnih potraživanja za iznos verovatne nenaplativosti i kratkoročnih kredita za verovatne gubitke vrednosti u skladu sa opštim aktom organizacije za osiguranje, a u korist računa ispravke vrednosti odnosnih potraživanja i kredita.

Na računu 575 - Manjkovi, obuhvataju se manjkovi sredstava utvrđeni prilikom popisa koji padaju na teret organizacije za osiguranje.

Na računu 576 - Kazne, penali i naknade šteta, obuhvataju se kazne za privredne prestupe i prekršaje izrečene organizaciji za osiguranje, ugovoreni penali i naknade šteta drugim pravnim i fizičkim licima, ako te štete nisu pokrivene osiguranjem.

Na računu 577 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvataju se dugoročna rezervisanja za rizike od mogućih gubitaka potraživanja i druge rizike u korist dugoročnih rezervisanja (račun 408).

Na računu 578 - Neposlovni i vanredni rashodi iz ranijih godina, obuhvataju se rashodi koji se utvrde u tekućem periodu, a odnose se na prethodne godine.

Na računu 579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi, obuhvataju se ostali vanredni rashodi za koje nije predviđen poseban račun u okviru grupe računa 57.

Na ovom računu obuhvata se i revalorizacioni gubitak u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 40

(Brisan)

Član 41

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem računa ove grupe na teret odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha.

Na računu 590 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71.

Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist pojedinih računa rashoda u grupama računa 50 do 58.

Klasa 6: Prihodi

Član 42

Na računima grupe 60 - Prihodi od premije osiguranja i saosiguranja, obuhvataju se prihodi od premije osiguranja i aktivnih poslova saosiguranja.

Na teret odgovarajućih računa grupe 20 u korist računa 600, 601, 602, 603, 604 i 605 - Prihodi od premije osiguranja, obuhvata se fakturisana, odnosno zaključena (ugovorena) premija osiguranja.

Na teret odgovarajućih računa grupe 20 u korist računa 606 i 607 - Prihodi od premije saosiguranja, obuhvataju se prihodi od premije aktivnih poslova saosiguranja.

Prihodi na računima ove grupe na dan sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa koriguju se za deo premije koji se odnosi na vreme trajanja osiguranja u narednom periodu (prenosna premija), na način propisan u članu 31 ovog pravilnika uz račune 492 i 493.

Član 43

Na računima grupe 61 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta, obuhvataju se ostvareni prihodi iz osnova pasivnih poslova saosiguranja i reosiguranja, na teret potraživanja (računi 205 i 206).

Član 44

Na računima grupe 62 - Prihodi od premije reosiguranja, obuhvataju se prihodi od premije iz aktivnih poslova reosiguranja.

Prihodi po ovom osnovu koriguju se po polugodišnjem i godišnjem računu za prenosnu premiju reosiguranja.

Član 45

Na računima grupe 63 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja, obuhvataju se smanjenja i ukidanja rezervisanja od rezervisanih nastalih prijavljenih i neprijavljenih šteta, masovnih i katastrofalnih šteta, investicionog održavanja i ostalih rezervisanja, na teret pasivnih vremenskih razgraničenja (računi 490 i 491) i dugoročnih rezervisanja (računi 401, 402, 403, 404 i 409).

Član 46

Na računima grupe 65 - Drugi poslovni prihodi, obuhvataju se prihodi od provizija, od posredovanja i zastupanja, od regresa, zakupnina, povraćaja poreskih i drugih dažbina i ostali poslovni prihodi.

Na računu 652 - Prihodi od regresa, obuhvataju se prihodi od regresa ostvareni vansudskim poravnanjem ili putem suda, zaduženjem računa 212 - Potraživanja po osnovu prava na regres.

Na računu 659 - Ostali poslovni prihodi, obuhvataju se ostali poslovni prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 65 U korist ovog računa, na teret računa 407 - Odloženi negativni goodwill obuhvata se i odloženi negativni goodwill, koji se otpisuje u korist prihoda u roku preostalog veka upotrebe.

Član 47

Na računima grupe 66 - Finansijski prihodi, obuhvataju se prihodi od kamata, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi.

Na računu 660 - Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica, obuhvataju se prihodi od kamata, realizovanih pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi od pravnih lica koja se uključuju u konsolidovanje računa u skladu sa članom 12 Zakona o računovodstvu.

Na računima 662 i 663 - Prihodi od kamata osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se prihodi od kamata po datim kreditima, potraživanjima, zateznim i dr. kamatama, osim kamata iz odnosa sa povezanim pravnim licima, zaduženjem računa 220 i 221.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računima 664 i 665 - Pozitivne kursne razlike osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se pozitivne kursne razlike nastale na realizovanim (naplaćenim ili plaćenim) potraživanjima i obavezama u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa sa povezanim pravnim licima.

Na računima 668 i 669 - Ostali finansijski prihodi osiguranja života i ostalih osiguranja, obuhvataju se finansijski prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 66, kao što su dividende, učešća u pozitivnom rezultatu i dr.

Član 48

Na računima grupe 67 - Neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti, dobici od prodaje materijala, prihodi iz ranijih godina, viškovi, prihodi od smanjenja obaveza i ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, kao i ostali neposlovni i vanredni prihodi.

Na računu 670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti, obuhvataju se pozitivne razlike nastale prodajom nepokretnosti, opreme, prava industrijske svojine, kao i učešća i hartija od vrednosti.

Na računu 671 - Dobici od prodaje materijala, obuhvata se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 674 - Prihodi iz ranijih godina, obuhvataju se prihodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 675 - Viškovi, obuhvataju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 676 - Prihodi od smanjenja obaveza, obuhvata se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja, i sl. direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.

Na računu 677 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike, obuhvataju se ukidanja dugoročnih rezervisanja za rizike, zaduženjem dugoročnih rezervisanja (račun 408).

Na računu 679 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi, obuhvataju se neposlovni i vanredni prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 67.

Na ovom računu obuhvata se i iznos revalorizacionog dobitka u skladu sa odredbama člana 63 Zakona o računovodstvu.

Član 49

(Brisan)

Član 50

Na računima grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem računa ove grupe u korist računa grupe 71.

Na računu 690 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71.

Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa prihoda u grupama računa 60 do 68.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 51

Na računima grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva.

Na računu 700 - Račun otvaranja glavne knjige, obuhvataju se stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige sa pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom, a odobrenjem računa 700 Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 700 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu koga se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 52

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa poslovnih rashoda i prihoda, finansijskih rashoda i prihoda, neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda, revalorizacionih rashoda i prihoda i prenos ukupnog rezultata.

Na računu 710 - Račun poslovnih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa poslovnih rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 710 prenosi se preko računa 714 - Prenos ukupnog rezultata, na račun 720 - Račun dobitka ili gubitka.

Na računu 711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa finansijskih prihoda i rashoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 711 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 711 prenosi se preko računa 714 - Prenos ukupnog rezultata, na račun 720 - Račun dobitka ili gubitka.

Na računu 713 - Račun revalorizacionih rashoda i prihoda, obuhvata se zaključak računa revalorizacionih prihoda i rashoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 590 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 690 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 713 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 713 prenosi se preko računa 714 - Prenos ukupnog rezultata, na račun 720 - Račun dobitka ili gubitka.

Na računu 714 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda, zaduženjem ovog računa u korist računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa (714) ako je ostvaren gubitak.

Računi grupe 71 se na kraju godine međusobno formalno zaključuju.

Član 53

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porezi i doprinosi na dobitak i prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 714 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 721 - Porezi i doprinosi iz dobitka, obuhvataju se porezi i doprinosi iz dobitka zaduženjem ovog računa u korist računa 474 - Obaveze za poreze iz rezultata i 475 - Obaveze za doprinose iz rezultata.

Na računu 722 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni neto dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist računa 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, ili na teret računa 051 - Gubitak tekuće godine.

Računi grupe 72 se na kraju godine međusobno formalno zaključuju.

Član 54

Na računima grupe 73 - Zaključak računa stanja, na dan godišnjeg bilansa, obuhvata se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 730 - Račun izravnanja računa stanja, obuhvata se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženja na računu 730 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige, zbirovi dugovne i potražne strane na ovom računu su jednaki.

Član 55

Na računima grupe 74 - Reklasifikovani rashodi i prihodi po vrstama poslova osiguranja, obuhvataju se prihodi i rashodi po vrstama osiguranja, kao i preuzimanje prihoda i rashoda po osnovu poslova osiguranja.

Na slobodno izabranim računima 740 do 748 obuhvataju se rashodi i prihodi po vrstama osiguranja, s tim što se za rashode i prihode svake vrste osiguranja otvara po jedan osnovni račun.

Na računu 749 - Preuzimanje rashoda i prihoda, obuhvata se preuzimanje prihoda i rashoda zaduženjem ovog računa za preuzete prihode u korist odgovarajućih računa 740 do 748, a odobrenjem ovog računa (749) za preuzete rashode na teret odgovarajućih računa 740 do 748.

Računi grupe 74 ne unose se u zvanični bilans uspeha preduzeća.

Klasa 8: Vanposlovna sredstva i izvori i vanbilansna evidencija

Član 56

Na računima grupe 80 - Vanposlovna sredstva, obuhvataju se sredstva zajedničke potrošnje u društvenoj svojini za potrebe stanovanja i druge potrebe i ostala vanposlovna sredstva, kojima se ne ostvaruje prihod.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstava na teret računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava i obračunata revalorizacija u korist računa grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava.

Na računu 800 - Vanposlovni građevinski objekti ili njihovi delovi, obuhvataju se stambene zgrade, stanovi i drugi građevinski objekti kojima se ne ostvaruje prihod.

Na računu 801 - Ostala vanposlovna sredstva, obuhvataju se oprema, inventar i druga sredstva od kojih se ne ostvaruje prihod.

Na ovom računu obuhvataju se i potraživanja po osnovu korišćenja vanposlovnih sredstava u poslovne svrhe.

Član 57

Na računima grupe 81 - Izvori vanposlovnih sredstava, obuhvataju se izvori sredstava zajedničke potrošnje za potrebe stanovanja i druge potrebe u zajedničkoj potrošnji i ostali izvori vanposlovnih sredstava.

Na posebnim analitičkim računima u okviru računa ove grupe obuhvata se i obračunata amortizacija vanposlovnih sredstva u korist računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva i obračunata revalorizacija na teret računa grupe 80 - Vanposlovna sredstva.

Na računu 810 - Sopstveni vanposlovni izvori, obuhvataju se sopstveni izvori zajedničke potrošnje za stambene i druge potrebe u zajedničkoj potrošnji i izvori ostalih vanposlovnih sredstava.

Na računu 811 - Ostali vanposlovni izvori, obuhvataju se krediti i druge obaveze po osnovu zajedničke potrošnje i ostali izvori vanposlovnih sredstava.

Član 58

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, obuhvataju osnovna sredstva u zakupu i druga sredstva koja nisu u vlasništvu organizacije za osiguranje.

Član 59

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se uslovne obaveze po raznim osnovama.

Klasa 9: Slobodna

Član 60

U slobodnoj klasi 9 organizacije za osiguranje mogu slobodno otvarati račune prema svojim potrebama, a naročito za praćenje rashoda i prihoda po delovima organizacije, odnosno mestima troškova i prihoda ako se knjigovodstvo vodi centralizovano.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 61

Organizacije za osiguranje vrše preknjižavanje početnog stanja u 1997. godini prema uporednom pregledu za preknjižavanje stanja po bilansu na dan 31. decembra 1996. godine sa konta prethodnog kontnog plana na račune novog kontnog okvira koji je utvrđen ovim pravilnikom.

Uporedni pregled za preknjižavanje odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 62

Organizacije za osiguranje uskladiće vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 1997. godine.

Član 63

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni član Pravilika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u
Kontnom okviru za organizacije za osiguranje

("Sl. list SRJ", br. 17/2000)

Član 14

Organizacije za osiguranje uskladiće vođenje poslovnih knjiga sa ovim pravilnikom najdocnije do 30. juna 2000. godine.

 

Samostalni član Pravilika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u
Kontnom okviru za organizacije za osiguranje

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA ORGANIZACIJE ZA OSIGURANJE

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital, stalna imovina i gubitak

00 - Neuplaćeni upisani kapital

000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

002 - Neuplaćeni upisani udeli

01 - Nematerijalna ulaganja

010 - Osnivačka ulaganja

011 - Ulaganja u razvoj

013 - Koncesije, patenti, licence i slična prava

014 - Kupovinom stečeni goodwill

015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi

016 - Avansi za nematerijalna ulaganja

019 - Ostala nematerijalna ulaganja

02 - Osnovna sredstva

020 - Zemljišta

022 - Građevinski objekti

023 - Oprema

024 - Alat i inventar

027 - Ostala osnovna sredstva

028 - Osnovna sredstva u pripremi

029 - Avansi za osnovna sredstva

03 - Dugoročni finansijski plasmani

030 - Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica

031 - Učešće u kapitalu drugih pravnih lica

032 - Dugoročni krediti povezanim pravnim licima

033 - Dugoročni krediti u zemlji

034 - Dugoročni krediti u inostranstvu

035 - Dugoročne hartije od vrednosti

036 - (Brisan)

039 - Ostali dugoročni plasmani

05 - Gubitak

050 - Gubitak iz ranijih godina

051 - Gubitak tekuće godine

Klasa 1: Zalihe

10 - Materijal

100 - Zalihe materijala

104 - Dati avansi za zalihe

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

20 - Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci

200 - Potraživanja po osnovu premije osiguranja života

201 - Potraživanja po osnovu premije ostalih osiguranja

202 - Potraživanja po osnovu premije reosiguranja

203 - Potraživanja po osnovu premije saosiguranja

204 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja

205 - Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji

206 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu učešća u naknadi šteta

208 - Ostali kupci

209 - Potraživanja po osnovu depozitne premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja

21 - Potraživanja iz specifičnih poslova

210 - Dati avansi za štete iz osiguranja

212 - Potraživanja po osnovu prava na regres

214 - Potraživanja za uslužno isplaćene štete

215 - Potraživanja za provizije iz poslova reosiguranja

219 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova

22 - Druga potraživanja

220 - Potraživanja za kamate i dividende osiguranja života

221 - Potraživanja za kamate i dividende ostalih osiguranja

222 - Potraživanja od zaposlenih

223 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa

224 - Potraživanja od državnih organa i organizacija

229 - Ostala potraživanja

23 - Kratkoročni finansijski plasmani

230 - Kratkoročni finansijski plasmani u povezana pravna lica

231 - Kratkoročni krediti u zemlji

232 - Kratkoročni krediti u inostranstvu

233 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji

234 - Menice

235 - Otkupljene sopstvene akcije

239 - Ostali kratkoročni finansijski plasmani

24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina

240 - Žiro i tekući račun osiguranja života

241 - Žiro i tekući račun ostalih osiguranja

242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

243 - Blagajna

244 - Devizni računi

245 - Devizni akreditivi

246 - Devizna blagajna

247 - Čekovi

248 - Ostale hartije od vrednosti

249 - Ostala novčana sredstva

28 - Privremeni (interni) odnosi

282 - Potraživanja po osnovu internih odnosa

29 - Aktivna vremenska razgraničenja

290 - Razgraničeni plaćeni troškovi do jedne godine

291 - Razgraničena potraživanja za nefakturisani prihod

292 - Akontirani porez na dodatnu vrednost

298 - Obračunati prihodi od kamata koji se plaćaju u periodu dužem od jedne godine

299 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja

Klasa 3: Kapital

30 - Društveni i državni kapital

300 - Društveni kapital

301 - Državni kapital

31 - Osnovni kapital društva kapitala i lica (fond sigurnosti)

310 - Redovne akcije fonda sigurnosti

311 - Prioritetne akcije fonda sigurnosti

312 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim doprinosom

313 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom

314 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću

315 - Trajni ulozi u fond sigurnosti

319 - Ostali trajni ulozi u fond sigurnosti

32 - Rezerve

320 - Emisiona premija

321 - Revalorizacione rezerve

322 - Rezerve sigurnosti iz dobitka

323 - (Brisan)

33 - Fond preventive

330 - Fond preventive iz dobitka

34 - Neraspoređeni dobitak

340 - Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina

341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine

35 - Revalorizacione rezerve

350 - Obračun efekata revalorizacije

351 - Kumulirane revalorizacione rezerve

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

40 - Dugoročna rezervisanja

400 - Matematička rezerva osiguranja života

401 - Rezerve sigurnosti na teret rashoda

402 - Rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života

403 - Rezervisanja za masovne i katastrofalne štete ostalih osiguranja

404 - Rezervisanja za troškove investicionog održavanja osnovnih sredstava

405 - Odloženi revalorizacioni dobitak

407 - Odloženi negativni goodwill

408 - Rezervisanja za paušalno odmereno pokriće dubioznih potraživanja

409 - Ostala dugoročna rezervisanja

41 - Dugoročne obaveze

410 - Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

411 - Obaveze prema povezanim pravnim licima

412 - Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

413 - Dugoročni krediti u zemlji

414 - Dugoročni krediti u inostranstvu

419 - Ostale dugoročne obaveze

42 - Kratkoročne finansijske obaveze

420 - Kratkoročni krediti od povezanih pravnih lica

421 - Kratkoročni krediti u zemlji

422 - Kratkoročni krediti u inostranstvu

423 - Deo dugoročnih obaveza koji dospeva do jedne godine

424 - Kratkoročne obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti

429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze

43 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa

430 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u zemlji

431 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u inostranstvu

432 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz reosiguranja u zemlji

433 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u zemlji

434 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz reosiguranja u inostranstvu

435 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u inostranstvu

44 - Obaveze za premiju i specifične obaveze

440 - Obaveze za premiju reosiguranja u zemlji

441 - Obaveze za premiju saosiguranja u zemlji

442 - Obaveze za premiju reosiguranja u inostranstvu

443 - Obaveze za premiju saosiguranja u inostranstvu

444 - Obaveze po regresima i uslužnim štetama

445 - Obaveze za provizije iz poslova reosiguranja

45 - Obaveze za zarade i naknade zarada

450 - Obaveze za neto zarade

451 - Obaveze za neto naknade zarada

46 - Druge obaveze iz poslovanja

460 - Primljeni avansi i depoziti

461 - Obaveze za izdate čekove

462 - Obaveze za izdate menice

463 - Obaveze po drugim hartijama od vrednosti iz poslovanja

464 - Dobavljači u zemlji

465 - Dobavljači u inostranstvu

466 - Obaveze za kamate i troškove finansiranja osiguranja života

467 - Obaveze za kamate i troškove finansiranja ostalih osiguranja

468 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima

469 - Ostale obaveze iz poslovanja

47 - Obaveze za poreze, doprinose i druge kratkoročne obaveze

470 - Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

471 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada

472 - Obaveze za porez na promet i akcize

473 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

474 - Obaveze za poreze iz rezultata

475 - Obaveze za doprinose iz rezultata

476 - Obaveze za dividende

477 - Obaveze po osnovu učešća u rezultatu

478 - Obaveze prema zaposlenima

479 - Ostale kratkoročne obaveze

48 - Privremeni (interni) odnosi

482 - Obaveze po osnovu internih odnosa

49 - Pasivna vremenska razgraničenja

490 - Rezervisane štete osiguranja života

491 - Rezervisane štete ostalih osiguranja

492 - Prenosna premija osiguranja života

493 - Prenosna premija ostalih osiguranja

494 - Unapred naplaćeni (obračunati) prihodi

495 - Razgraničeni obračunati troškovi

496 - Doprinos za preventivu

499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja

Klasa 5: Rashodi

50 - Izdvajanja iz premije osiguranja

500 - Izdvajanje iz premije za matematičku rezervu osiguranja života

501 - Doprinos za preventivu

503 - Vatrogasni doprinos

505 - Doprinos garantnom fondu

51 - Naknade šteta, premija saosiguranja i reosiguranja i ostale naknade

510 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja života

511 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja depozita građana

512 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz zdravstvenog i penzionog osiguranja

513 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz obaveznih osiguranja

514 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz neobaveznih osiguranja

515 - Premija saosiguranja

516 - Premija reosiguranja

517 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja

518 - Udeli u štetama po osnovu reosiguranja

519 - Provizije iz poslova reosiguranja

52 - Rezervisanje za štete i druga rezervisanja

520 - Rezervisanje za štete osiguranja života

521 - Rezervisanje za štete ostalih osiguranja

522 - Rezervisanje za masovne i katastrofalne štete osiguranja života

523 - Rezervisanje za masovne i katastrofalne štete ostalih osiguranja

524 - Rezervisanje za štete reosiguranja

525 - Rezervisanje za masovne i katastrofalne štete reosiguranja

526 - Izdvajanje za povećanje suma osiguranja života

527 - Izdvajanje za rezerve sigurnosti

529 - Ostala funkcionalna rezervisanja

53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja

530 - Troškovi amortizacije

539 - Troškovi rezervisanja za materijalne troškove

54 - Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi

540 - Troškovi materijala

541 - Troškovi goriva i energije

542 - Troškovi usluga i zakupnina

543 - Troškovi reklame i propagande

544 - Troškovi reprezentacije

545 - Troškovi premije osiguranja

546 - Troškovi naknada

547 - Troškovi platnog prometa i članarine

548 - Troškovi poreza i doprinosa

549 - Ostali nematerijalni troškovi

55 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

550 - Troškovi neto zarada

551 - Troškovi neto naknada zarada

552 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

553 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

559 - Ostali lični rashodi

56 - Finansijski rashodi

560 - Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima

562 - Rashodi kamata osiguranja života

563 - Rashodi kamata ostalih osiguranja

564 - Negativne kursne razlike osiguranja života

565 - Negativne kursne razlike ostalih osiguranja

566 - Ostali finansijski rashodi osiguranja života

567 - Ostali finansijski rashodi ostalih osiguranja

57 - Neposlovni i vanredni rashodi

570 - Gubici po osnovu prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti

571 - Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja i prodaje materijala

572 - Otpisi i potraživanja osiguranja života

573 - Otpisi i potraživanja ostalih osiguranja

575 - Manjkovi

576 - Kazne, penali i naknade šteta

577 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

578 - Neposlovni i vanredni rashodi iz ranijih godina

579 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi

59 - Prenos rashoda

590 - Prenos rashoda

Klasa 6: Prihodi

60 - Prihodi od premije osiguranja i saosiguranja

600 - Prihodi od premije osiguranja života

601 - Prihodi od premije osiguranja depozita građana

602 - Prihodi od premije osiguranja zdravstvenog i penzionog osiguranja

603 - Prihodi od premije obaveznih osiguranja

604 - Prihodi od premije neobaveznih osiguranja

605 - Prihodi od premije osiguranja u inostranstvu

606 - Prihodi od premije saosiguranja u zemlji

607 - Prihodi od premije saosiguranja u inostranstvu

61 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta

610 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz saosiguranja u zemlji

611 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz saosiguranja u inostranstvu

612 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova reosiguranja u zemlji

613 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova reosiguranja u inostranstvu

62 - Prihodi od premije reosiguranja

620 - Prihodi od premije reosiguranja u zemlji

621 - Prihodi od premije reosiguranja u inostranstvu

63 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja

630 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta osiguranja života

631 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta ostalih osiguranja

632 - Prihodi od smanjenja rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života

633 - Prihodi od smanjenja rezervisanja za masovne i katastrofalne štete ostalih osiguranja

634 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta rosiguranja

635 - Prihodi od smanjenja rezervisanih masovnih i katastrofalnih šteta reosiguranja

637 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja za investiciono održavanje i dr. materijalne troškove

638 - Prihodi od smanjenja ostalih rezervisanja osiguranja života

639 - Prihodi od smanjenja ostalih rezervisanja ostalih osiguranja

65 - Drugi poslovni prihodi

650 - Prihodi od provizija po ugovoru o reosiguranju

651 - Prihodi od posredovanja i zastupanja u osiguranju

652 - Prihodi od regresa

653 - Prihodi od zakupnina

655 - Prihodi od povraćaja poreskih i drugih dažbina

659 - Ostali poslovni prihodi

66 - Finansijski prihodi

660 - Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica

662 - Prihodi od kamata osiguranja života

663 - Prihodi od kamata ostalih osiguranja

664 - Pozitivne kursne razlike osiguranja života

665 - Pozitivne kursne razlike ostalih osiguranja

668 - Ostali finansijski prihodi osiguranja života

669 - Ostali finansijski prihodi ostalih osiguranja

67 - Neposlovni i vanredni prihodi

670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti

671 - Dobici od prodaje materijala

674 - Prihodi iz ranijih godina

675 - Viškovi

676 - Prihodi od smanjenja obaveza

677 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike

679 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi

69 - Prenos prihoda

690 - Prenos prihoda

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

70 - Otvaranje glavne knjige

700 - Račun otvaranja glavne knjige

71 - Zaključak računa uspeha

710 - Račun poslovnih rashoda i prihoda

711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda

712 - Račun neposlovnih i vanrednih rashoda i prihoda

713 - (Brisan)

714 - Prenos ukupnog rezultata

72 - Račun dobitka ili gubitka

720 - Račun dobitka ili gubitka

721 - Porezi i doprinosi iz dobitka

722 - Prenos dobitka ili gubitka

73 - Zaključak računa stanja

730 - Račun izravnanja računa stanja

74 - Reklasifikovani prihodi i rashodi po vrstama poslova osiguranja

740 do 748 - Slobodni računi

749 - Preuzimanje rashoda i prihoda

75 - Slobodna grupa računa

76 - Slobodna grupa računa

Klasa 8: Vanposlovna sredstva i izvori i vanbilansna evidencija

80 - Vanposlovna sredstva

800 - Vanposlovni građevinski objekti ili njihovi delovi

801 - Ostala vanposlovna sredstva

81 - Izvori vanposlovnih sredstava

810 - Sopstveni vanposlovni izvori

811 - Ostali vanposlovni izvori

88 - Vanbilansna aktiva

89 - Vanbilansna pasiva

Klasa 9: Slobodna

UPOREDNI PREGLED ZA PREKNJIŽAVANJE SA STARIH KONTA NA NOVE RAČUNE PROPISANE KONTNIM OKVIROM ZA ORGANIZACIJE ZA OSIGURANJE

Red. broj

Novi računi (konta)

Sa starih konta

1

2

3

1

000

deo 030

2

001

deo 030

3

002

031

4

010

001 i deo 009

5

011

000 i deo 009

6

013

003 i deo 009

7

014

002 i deo 009

8

015

005

9

016

006

10

019

004 i deo 009

11

020

010

12

022

deo 070 i deo 079, deo 060 i 069, 020 i deo 029

13

023

021 i deo 029, deo 071 i deo 079

14

024

deo 071 i deo 079

15

027

024 i deo 029

16

028

015, 025, 061, 072

17

029

016, 026

18

030

deo 040 i deo 049

19

031

041 i 042, 065 i deo 049

20

032

deo 040 i deo 049

21

033

045, 063 i deo 049

22

034

046 i deo 049

23

035

044 i deo 049

24

036

048 i deo 049

25

039

043, 047, 062, 064, 066, 074, 075 i deo 049

26

050

050 i 052

27

051

051 i 053

28

100

grupa konta 31, 32 i 35

29

104

deo 131

30

200

deo 120 i deo 129

31

201

deo 120 i deo 129

32

202

122 i deo 129

33

203

123 i deo 129

34

204

121 i deo 129

35

205

125 i deo 129

36

206

126 i deo 129

37

208

124 i deo 129

38

209

128 i deo 129

39

210

130 i deo 139

40

212

142 i deo 149

41

214

146 i deo 149

42

215

deo 147 i deo 149

43

219

deo 131, 140, 141, 143 deo 139 i deo 149

44

220

144 i deo 149

45

221

145 i deo 149

48

222

163 i deo 169

47

223

161 i deo 169

48

224

160 i deo 169

49

229

deo 147, 167, deo 149 i deo 169

50

230

150 i deo 159

51

231

153 i deo 159

52

232

154 i deo 159

53

233

delovi konta 112, 113, 117 i 119

54

234

111 i deo 119

55

239

151, 152 i 157 i deo 159

56

240

100

57

241

101

58

242

103

59

243

102

60

244

104

61

245

105

62

246

106

63

247

110 i deo 119

64

248

delovi konta 112, 113, 117 i 119

65

249

107

66

290

190

67

291

192

68

292

 

69

298

deo 197

70

299

191, 193, 194 i deo 197

71

300

grupa konta 90, deo 960 i deo 970

72

301

 

73

310

deo 910 i deo 912 deo 911 i deo 913

74

311

deo 910 i 912 deo 911 i deo 913

75

314

-

76

315

917

77

319

-

78

320

-

79

321

-

80

322

920 i 921

81

330

950 osim formiranog i neutroš. dela iz 1996. godine

82

340

263, 924 i 925

83

400

922

84

401

-

85

402

930

86

403

931

87

404

932

88

405

-

89

406

923

90

407

-

91

408

933

92

409

939

931

410

-

94

411

940

95

412

-

96

413

943, deo 962, deo 972

97

414

945

98

419

944

99

420

250

100

421

252 i 253

101

422

254

102

423

deo 257

103

424

-

104

429

251, deo 257

105

430

200

106

431

201

107

432

202

108

433

203

109

434

204

110

435

205

111

440

220

112

441

221

113

442

222

114

443

223

115

444

242

116

445

deo 247

117

450

deo 270, 271

118

451

deo 270, 272

119

460

230, 231 i 232

119

461

210

120

462

211

121

463

213 i 217

122

464

224 i deo 226

123

465

225 i deo 226

133

466

243

125

467

244

126

468

deo 260

127

469

240, 241, deo 247

128

470

deo 270, 273

129

471

deo 270, 274

130

472

deo 260

131

473

deo 260

132

474

deo 261

133

475

deo 261

134

476

deo 262

135

477

deo 262

136

478

264

137

479

267

138

490

290

139

491

291

140

492

292

141

493

293

142

494

296

143

495

295

144

496

deo konta 950 i 951 koji se odnosi na neutroš. doprinos iz 1996.godine

145

499

294 i 297

146

800

deo 060 i deo 069, deo 070 i deo 079

147

801

deo 071 i deo 079 i grupa konta 08

148

810

deo 960 i deo 970

149

811

deo 962 i deo 972 i grupa konta 98

150

gr. 88

990-994

151

gr. 89

995-999