PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA BILANS STANJA I BILANS USPEHA ZA DRUGA PRAVNA LICA

("Sl. list SRJ", br. 9/97 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha.

Obrasci iz stava 1 ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Prilikom popunjavanja obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za AOP iz kolone 3, sa grupa računa i računa označenih u koloni 1.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa koji su označeni u koloni 1 obrazaca, postupa se prema odredbama Pravilnika o kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za druga pravna lica ("Službeni list SRJ", br. 9/97).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

U prvom redu preambule obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) prilagođava obrasce za automatsku obradu podataka (AOP).

Član 4

Drugo pravno lice dostavlja Zavodu polugodišnji i godišnji račun na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha, u jednom primerku.

Član 5

Drugo pravno lice kod koga je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili vlasnička transformacija, ili se otvori postupak redovne likvidacije ili postupak stečaja, sa stanjem na dan 30. juna, i koje sastavja i podnosi godišnji račun u skladu sa članom 10 st. 2, 3 i 4 Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), dostavlja Zavodu, u rokovima propisanim za dostavljanje polugodišnjeg računa, podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji račun, na kojim se naznačuje "Prethodni podaci za zbirnu obradu".

Član 6

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, drugo pravno lice kod koga je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaje dužno je da uz polugodišnji račun, odnosno godišnji račun, dostavi Zavodu i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje. Te podatke drugo pravno lice obezbeđuje na osnovu knjigovodstvene i druge evidencije i polugodišnjih i godišnjih računa.

Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, drugo pravno lice dostavlja Zavodu podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji, odnosno godišnji račun, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje".

Prilikom dostavljanja podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, drugo pravno lice obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više pravnih lica. U tom cilju drugo pravno lice postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja drugog pravnog lica nastala u tekućoj godini, za drugo pravno lice koje je prestalo sa poslovanjem podaci se iskazuju:

- na obrascu Bilans stanja, u koloni 4 - stanje iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno početno stanje 1. januara tekuće godine;

- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 5 - podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje ili vlasničke transformacije, a u koloni 4 - podaci o poslovanju za period za koji se sastavlja polugodišnji obračun, odnosno za celu prethodnu godinu po godišnjem računu;

2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja drugog pravnog lica nastala u prethodnoj godini, za drugo pravno lice koje je prestalo sa poslovanjem u koloni 4 obrasca Bilans uspeha iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, nezavisno od toga da li se podaci daju po polugodišnjem ili po godišnjem računu;

3) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja drugog pravnog lica nastala u prethodnoj godini za drugo pravno lice koje je prestalo sa poslovanjem, na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju tako što se u kolone 5 do 7 aktive i u kolonu 5 pasive unosi stanje na dan izrade polugodišnjeg, odnosno godišnjeg računa, a u kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno stanje na dan 1. januara tekuće godine;

4) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja drugog pravnog lica nastala 31. decembra, za drugo pravno lice koje je prestalo sa poslovanjem na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha, podaci se iskazuju samo u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 7

U obrazac Bilans stanja, drugo pravno lice unosi podatke u kolone 4 do 7, prema sardžini grupa računa i računa, označenih u koloni 1 ovog obrasca.

U obrazac Bilans stanja prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP br. 001 do 143 u aktivi i 101 do 145 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i kolonu 5 pasive, uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci u koloni 7 aktive i koloni 5 pasive iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

U obrascu Bilans stanja pod oznakom AOP br. 043 - Vanbilansna aktiva i br. 146 - Vanbilansna pasiva iskazuju se stanja vanbilansne evidencije iz kolone 1 ovog obrasca.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 8

U obrazac Bilans uspeha, drugo pravno lice unosi podatke u kolone 4 i 5, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) ovog obrasca.

U obrazac Bilans uspeha, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, unose se podaci pod oznakom AOP br. 201 do 232 - Prihodi, pod oznakom AOP br. 233 do 276 - Rashodi, pod oznakom AOP br. 277 - Višak prihoda - dobitak i pod oznakom AOP br. 278 - Gubitak. Podaci se unose sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca tako što se u kolonu 4 unose podaci iz kolone 5 obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolonu 5 sa grupa računa i računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Podaci se unose sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 ovog obrasca tako što se u kolonu 4 unose podaci iz kolone 5 obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolonu 5 sa grupa računa i računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci u koloni 5 iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korogovani podaci.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Izuzetno od odredbe člana 8 stav 3 ovog pravilnika, po polugodišnjem i godišnjem računu za 1997. godinu ne unose se podaci u kolonu 4 obrazaca Bilans uspeha.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o obrascima i sadržini pozicija u obrascima
Bilans stanja i Bilans uspeha za druga pravna lica

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 5

Izuzetno od odredbe člana 8 stav 2 ovog pravilnika, po godišnjem računu za 2001. godinu u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha na poziciji AOP 231 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi i AOP 275 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi iskazuje se podatak sa pozicije AOP 232 - Revalorizacioni prihodi i AOP 344 - Revalorizacioni rashodi iz kolone 5 obrasca Bilans uspeha po godišnjem računu za 2000. godinu.

Član 6

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

Matični broj ___________________
Šifra delatnosti ________________
Naziv pravnog lica _____________
Sedište _______________________

BILANS STANJA
na dan _______ 200 ___. godine

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos prethodne godine
(početno stanje)

Iznos tekuće godine

Bruto

Ispravka
vrednosti

Neto (5-6)

1

2

3

4

5

6

7

00

AKTIVA
A. NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

001

 

 

 

 

 

B. STALNA IMOVINA (003 + 004 + 012)

002

 

 

 

 

01

I NEMATERIJALNA ULAGANJA

003

 

 

 

 

 

II OSNOVNA SREDSTVA (005 do 011)

004

 

 

 

 

020, 024

1. Zemljište, šume i višegodišnji zasadi

005

 

 

 

 

021

2. Građevinski objekti

006

 

 

 

 

022

3. Oprema

007

 

 

 

 

023

4. Alat i inventar

008

 

 

 

 

025

5. Osnovno stado

009

 

 

 

 

026

6. Osnovna sredstva u pripremi i avansi

010

 

 

 

 

029

7. Ostala osnovna sredstva

011

 

 

 

 

 

III DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (013 + 014 + 015)

012

 

 

 

 

030

1. Dugoročni krediti

013

 

 

 

 

031

2. Dugoročne hartije od vrednosti

014

 

 

 

 

039

3. Ostali dugoročni plasmani

015

 

 

 

 

 

V. ZALIHE (017 do 020)

016

 

 

 

 

10

I Materijal

017

 

 

 

 

11

II Nedovršena proizvodnja

018

 

 

 

 

12

III Gotovi proizvodi

019

 

 

 

 

13

IV Roba

020

 

 

 

 

 

G. KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA I PLASMANI (022 + 025)

021

 

 

 

 

 

I KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA (023 + 024)

022

 

 

 

 

200, 201

1. Kupci

023

 

 

 

 

202 do 209

2. Druga potraživanja

024

 

 

 

 

 

II KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI
(026 do 030)

025

 

 

 

 

210

1. Kratkoročni krediti

026

 

 

 

 

211

2. Dati avansi, depoziti i kaucije

027

 

 

 

 

212

3. Hartije od vrednosti

028

 

 

 

 

213

4. Menice

029

 

 

 

 

219

5. Ostali kratkoročni plasmani

030

 

 

 

 

 

D. GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA
(032 + 033)

031

 

 

 

 

220

I Hartije od vrednosti

032

 

 

 

 

221 do 229

II Gotovina

033

 

 

 

 

 

Đ. OBRTNA IMOVINA (016 + 021 + 031)

034

 

 

 

 

23

E. AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

035

 

 

 

 

 

Ž. POSLOVNA IMOVINA (001 + 002 + 034 + 035)

036

 

 

 

 

 

Z. GUBITAK (038 + 039)

037

 

 

 

 

290

I Gubitak ranijih godina

038

 

 

 

 

291

II Gubitak tekuće godine

039

 

 

 

 

 

POSLOVNA AKTIVA (036 + 037)

040

 

 

 

 

80

VANPOSLOVNA AKTIVA

041

 

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (040+041)

042

 

 

 

 

88

VANBILANSNA AKTIVA

043

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos prethodne godine (početno stanje)

Iznos na dan bilansa tekuće godine

1

2

3

4

5

 

PASIVA
A. KAPITAL (102 + 109 + 110 + 113 + 116)

101

 

 

 

I OSNOVNI KAPITAL (103 do 108)

102

 

 

300

1. Akcijski kapital

103

 

 

301

2. Udeli

104

 

 

302

3. Ulozi

105

 

 

303

4. Državni kapital

106

 

 

304

5. Društveni kapital

107

 

 

309

6. Ostali kapital

108

 

 

310

II EMISIONA PREMIJA

109

 

 

31

III REZERVE IZ DOBITKA (111 + 112)

110

 

 

312

1. Zakonske rezerve

111

 

 

313

2. Statutarne i druge rezerve

112

 

 

 

IV NERASPOREĐENI VIŠAK PRIHODA - DOBITAK (114 + 115)

113

 

 

320

a) Neraspoređeni višak prihoda - dobitak ranijih godina

114

 

 

321

b) Neraspoređeni višak prihoda - dobitak tekuće godine

115

 

 

331

V REVALORIZACIONE REZERVE

116

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA (118 + 119 + 120)

117

 

 

400, 401

I Rezervisanja za troškove i rizike

118

 

 

402

II Odloženi revalorizacioni dobitak

119

 

 

409

III Ostala dugoročna rezervisanja

120

 

 

 

V OBAVEZE (112 + 126 + 139)

121

 

 

 

I DUGOROČNE OBAVEZE (122 + 126 + 139)

122

 

 

410

1. Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

123

 

 

411

2. Dugoročni krediti

124

 

 

419

3. Ostale dugoročne obaveze

125

 

 

 

II KRATKOROČNE OBAVEZE (127 do 138)

126

 

 

420

1. Kratkoročni krediti

127

 

 

421

2. Primljeni avansi, depoziti i kaucije

128

 

 

422, 423

3. Dobavljači

129

 

 

424

4. Obaveze po hartijama od vrednosti

130

 

 

425

5. Obaveze za izdate čekove i menice

131

 

 

428

6. Ostale kratkoročne finansijske obaveze

132

 

 

429

7. Ostale obaveze iz poslovanja

133

 

 

430, 431

8. Obaveze za neto zarade i naknade zarada

134

 

 

432, 433

9. Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada

135

 

 

434, 435, 436

10. Obaveze za poreze i doprinose i druge dažbine

136

 

 

439

11. Ostale obaveze

137

 

 

44

12. Druge obaveze

138

 

 

45

III OBAVEZE ZA PRIMLJENA NOVČANA SREDSTVA IZ JAVNIH PRIHODA ILI DRUGIH NAMENSKIH IZVORA U TRANSFERU

139

 

 

46

G. PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (141 + 142)

140

 

 

464

I Primljene donacije

141

 

 

460 do 463 i 469

II Ostala pasivna vremenska razgraničenja

142

 

 

 

POSLOVNA PASIVA (101 + 117 + 121 + 140)

143

 

 

81

VANPOSLOVNA PASIVA

144

 

 

 

UKUPNA PASIVA (143 + 144)

145

 

 

89

VANBILANSNA PASIVA

146

 

 

U_______________
Dana____200_. god.

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

  M.P.  

Rukovodilac pravnog lica
_____________________

 

 

Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Naziv pravnog lica _____________________
Sedište _______________________________

BILANS USPEHA
u periodu od ____ do _____ 200 ___. godine

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Prethodna
godina

Tekuća
godina

1

2

3

4

5

 

PRIHODI

 

 

 

 

A. PRIHODI U VISINI DOZNAČENIH SREDSTAVA (202 + 206)

201

 

 

 

I DOZNAČENA SREDSTVA IZ JAVNIH PRIHODA (203 + 204 + 205)

202

 

 

600, 601, 602

1. Doznačena sredstva iz javnih prihoda

203

 

 

603

2. Ostvareni neposredni javni prihodi

204

 

 

609

3. Ostali javni prihodi

205

 

 

 

II PRIHODI IZ DRUGIH NAMENSKIH IZVORA (207 + 208 + 209)

206

 

 

610, 611

1. Prihodi od doprinosa, naknada dotacija, poklona i pomoći

207

 

 

612

2. Prihodi od članarina

208

 

 

619

3. Ostali prihodi

209

 

 

 

B. PRIHODI OD OBAVLJANJA DELATNOSTI (211 + 217 - 218)

210

 

 

 

I FAKTURISANI PRIHODI OD OBAVLJANJA DELATNOSTI (212 do 216)

211

 

 

620

1. Prihodi od prodaje robe

212

 

 

621

2. Prihodi od prodaje proizvoda

213

 

 

622

3. Prihodi od izvršenih usluga

214

 

 

623

4. Prihodi od naknada iz javnih prihoda

215

 

 

629

5. Ostali prihodi

216

 

 

630

II POVEĆANJE VREDNOSTI ZALIHA UČINAKA

217

 

 

631

III SMANJENJE VREDNOSTI ZALIHA UČINAKA

218

 

 

 

V. FINANSIJSKI PRIHODI (220 do 222)

219

 

 

640

I Prihodi od kamata

220

 

 

641

II Pozitivne kursne razlike

221

 

 

649

III Ostali finansijski prihodi

222

 

 

 

G. NEPOSLOVNI I VANREDNI PRIHODI (224 do 231)

223

 

 

650

I Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

224

 

 

651

II Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

225

 

 

652

III Dobici od prodaje materijala

226

 

 

653

IV Prihodi iz ranijih godina

227

 

 

654

V Viškovi

228

 

 

655

VI Prihodi od smanjenja obaveza

229

 

 

656

VII Prihodi od ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja za rizike

230

 

 

659

VIII Ostali neposlovni i vanredni prihodi

231

 

 

 

UKUPNI PRIHODI (201 + 210 + 219 + 223)

232

 

 

 

RASHODI

 

 

 

 

A. POSLOVNI RASHODI (234+235+241+246+250+251+252+253)

233

 

 

500

I NABAVNA VREDNOST PRODATE ROBE

234

 

 

 

II TROŠKOVI MATERIJALA, AMORTIZACIJE I REZERVISANJA (236 do 240)

235

 

 

501

1. Troškovi materijala

236

 

 

502

2. Troškovi goriva i energije

237

 

 

503

3. Troškovi amortizacije

238

 

 

504

4. Troškovi rezervisanja

239

 

 

509

5. Ostali materijalni troškovi

240

 

 

 

III TROŠKOVI ZARADA I NAKNADA (242 do 245)

241

 

 

510, 511

1. Neto zarade i naknade zarada

242

 

 

512

2. Porezi na zarade i naknade zarada

243

 

 

513

3. Doprinosi na zarade i naknade zarada

244

 

 

519

4. Ostali lični rashodi

245

 

 

 

IV RASHODI ZA NEMATERIJALNA ULAGANJA, NABAVLJENA OSNOVNA SREDSTVA, KREDITA I OTPLATE KREDITA (247 do 249)

246

 

 

520

1. Rashodi za nematerijalna ulaganja

247

 

 

521

2. Rashodi za nabavljena osnovna sredstva

248

 

 

522, 523

3. Rashodi za dugoročne i kratkoročne kredite i otplate

249

 

 

53

V TROŠKOVI PROIZVODNIH USLUGA

250

 

 

541

VI TROŠKOVI NEPROIZVODNIH USLUGA

251

 

 

540 do 545, bez 541, 549

VII NEMATERIJALNI TROŠKOVI

252

 

 

 

VIII TROŠKOVI POREZA I DOPRINOSA (254+255)

253

 

 

546

1. Troškovi poreza

254

 

 

547

2. Troškovi doprinosa

255

 

 

 

B. RASHODI PO OSNOVU ZAKONOM UTVRĐENIH PRAVA (257 do 262)

256

 

 

550, 551

I Naknade za penzije i invalidsko osiguranje

257

 

 

552

II Naknade za zdravstveno osiguranje

258

 

 

553

III Naknade za slučaj privremene nezaposlenosti

259

 

 

554

IV Naknade za socijalnu zaštitu

260

 

 

555

V Naknade za podsticaj razvoja

261

 

 

559

VI Ostali rashodi po osnovu zakonom utvrđenih prava

262

 

 

 

V. FINANSIJSKI RASHODI (264 do 266)

263

 

 

560

I Rashodi kamata

264

 

 

561

II Negativne kursne razlike

265

 

 

569

III Ostali finansijski rashodi

266

 

 

 

G. NEPOSLOVNI I VANREDNI RASHODI (268 do 275)

267

 

 

570

I Gubici po osnovu rashodovanja, otpisa i prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

268

 

 

571

II Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

269

 

 

572

III Gubici od prodaje materijala

270

 

 

573

IV Rashodi iz ranijih godina

271

 

 

574

V Manjkovi

272

 

 

575

VI Otpisi obrtnih sredstava

273

 

 

576

VII Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

274

 

 

579

VIII Ostali neposlovni i vanredni rashodi

275

 

 

 

UKUPNI RASHODI (233+256+263+267)

276

 

 

 

VIŠAK PRIHODA - DOBITAK (232-276)

277

 

 

 

GUBITAK (276-232)

278

 

 

U_______________
Dana____________.

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

  M.P.  

Rukovodilac pravnog lica
_____________________