PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA BILANS STANJA I BILANS USPEHA ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

("Sl. list SRJ", br. 51/97, 8/99 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke).

Obrasci iz stava 1 ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Prilikom popunjavanja obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake sa AOP iz kolone 3, sa grupa računa i računa označenih u koloni 1.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni list SRJ", br. 51/97).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

U prvom redu preambule obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod), prilagođava obrasce za automatsku obradu podataka (AOP).

Član 4

Banka dostavlja Zavodu polugodišnji i godišnji račun na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha, u jednom primerku.

Član 5

Banka kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili vlasnička transformacija, ili je otvoren postupak redovne likvidacije ili postupak stečaja, sa stanjem na dan 30. juna, a koja sastavlja i podnosi godišnji račun u skladu sa članom 10 st. 2, 3 i 4 Zakona o računovodstvu dostavlja Zavodu, u rokovima propisanim za dostavljanje polugodišnjeg računa, podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji račun, sa naznakom "Prethodni podaci za zbirnu obradu".

Član 6

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, banka kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja banke dužna je da uz polugodišnji račun, odnosno godišnji račun dostavi Zavodu i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje. Te podatke banka obezbeđuje na osnovu knjigovodstvene i druge evidencije i polugodišnjih i godišnjih računa.

Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, banka dostavlja Zavodu podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji, odnosno godišnji račun, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje".

Prilikom dostavljanja podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, banka obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više banaka. U tom cilju banka postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u tekućoj godini, za banku koja je prestala sa poslovanjem podaci se iskazuju:

- na obrascu Bilans stanja, u koloni 4 - stanje iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno početno stanje 1. januara tekuće godine;

- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 5 - podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje banke ili vlasničke transformacije, a u koloni 4 - podaci o poslovanju za period za koji se sastavlja polugodišnji račun, odnosno za celu prethodnu godinu po godišnjem računu;

2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u prethodnoj godini, za banku koja je prestala sa poslovanjem, u koloni 4 obrasca Bilans uspeha, iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, nezavisno od toga da li se podaci daju po polugodišnjem ili po godišnjem računu;

3) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u prethodnoj godini za banku koja je prestala sa poslovanjem, na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju tako što se u kolone 5 do 7 aktive i u kolonu 5 pasive unosi stanje na dan izrade polugodišnjeg, odnosno godišnjeg računa, a u kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno stanje na dan 1. januara tekuće godine;

4) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala 31. decembra, za banku koja je prestala sa poslovanjem na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha podaci se iskazuju samo u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 7

U obrazac Bilans stanja banka unosi podatke u kolone 4 do 7, prema sadržini grupa računa i računa, označenih u koloni 1 ovog obrasca.

U obrazac Bilans stanja, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje banke, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP br. 001 do 065 u aktivi i 101 do 173 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i kolonu 5 pasive uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci u koloni 7 aktive i koloni 5 pasive iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

Član 8

Vanbilansne pozicije, Vanbilansna aktiva i pasiva i Devizna pozicija sastavni su deo obrasca Bilans stanja.

U pozicije Vanbilansne aktive i pasive i Deviznoj poziciji banka unosi podatke u kolone 4 i 5, prema sadržini grupa računa i računa, označenih u koloni 1.

U pozicije Vanbilansna aktiva i pasiva i Devizna pozicija, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP br. 181 do 190 u poziciji Vanbilansna aktiva i pasiva i 191 do 198 u Deviznoj poziciji unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 5 vanbilansnih pozicija godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci unose se u kolonu 5 uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci u koloni 5 iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 9

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolonu 4 i 5, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) ovog obrasca.

U obrazac Bilans uspeha prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, unose se podaci pod oznakom AOP br. 201 do 249 - Poslovni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 250 do 257 - Neposlovni i vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 258 do 259 - Bruto rezultat banke, pod oznakom AOP br. 260 do 261 - Dobitak i gubitak, pod oznakom AOP br. 262 - Porezi i doprinosi iz dobitka i pod oznakom AOP br. 263 do 265 - Neto rezultat banke.

Podaci se unose sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 ovog obrasca tako što se u kolonu 4 unose podaci iz kolone 5 obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci unose u kolonu 5 sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci u koloni 5 iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Izuzetno od odredbe člana 7 stav 2 ovog pravilnika, po periodičnom i godišnjem računu za 1998. godinu ne unose se podaci u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha a u godišnjem računu za 1998. godinu ne unose se podaci ni u kolonu 4. obrasca Bilans stanja.

Izuzetno od odredbe člana 9 stav 2 ovog pravilnika, po periodičnom računu za 1999. godinu ne unose se podaci u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 1998. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o obrascima i sadržini pozicija u obrascima
Bilans stanja i Bilans uspeha za banke i
druge finansijske organizacije

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 4

Izuzetno od odredbe člana 8 stav 2 ovog pravilnika, po godišnjem računu za 2001. godinu u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha na poziciji AOP 252 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi i AOP 255 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi iskazuje se podatak sa pozicije AOP 268 - Revalorizacioni dobitak i AOP 269 - Revalorizacioni gubitak iz godišnjeg računa za 2000. godinu.

Član 5

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Matični broj___________________________________________________
Šifra delatnosti ________________________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije________________________
Sedište______________________________________________________

 

BILANS STANJA
na dan __________ 199 ___ godine

-u hiljadama dinara-

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos
prethodne
godine
(početno
stanje)

Iznos tekuće godine

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto (5-6)

1

2

3

4

5

6

7

 

AKTIVA
A. PLASMANI (002+006+010+025+038)

0

0

1

 

 

 

 

00

1. Gotovina i gotovinski ekvivalenti (003 do 005)

0

0

2

 

 

 

 

000 do 002

1. Gotovina i gotovinski ekvivalenti u dinarima

0

0

3

 

 

 

 

003 do 007

2. Gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti

0

0

4

 

 

 

 

008

3. Zlato i ostali plemeniti metali

0

0

5

 

 

 

 

01

II. Depoziti kod Narodne banke Jugoslavije i kratkoročne hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Jugoslavije (007 do 009)

0

0

6

 

 

 

 

010

1. Obavezna rezerva kod Narodne banke Jugoslavije

0

0

7

 

 

 

 

011

2. Hartije od vrednosti Narodne banke Jugoslavije

0

0

8

 

 

 

 

012

3. Ostali kratkoročni depoziti i hartije od vrednosti

0

0

9

 

 

 

 

 

III. Krediti i plasmani bankama i drugim finansijskim organizacijama (011+017)

0

1

0

 

 

 

 

 

1. Krediti i plasmani u dinarima bankama i drugim finansijskim organizacijama (012 do 016)

0

1

1

 

 

 

 

100 i 101

a) Opozivi krediti i plasmani u dinarima bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

2

 

 

 

 

102 do 105

b) Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

3

 

 

 

 

11

v) Dospela kamata i naknada u dinarima od banaka i drugih finansijskih organizacija

0

1

4

 

 

 

 

12

g) Dugoročni krediti i plasmani u dinarima bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

5

 

 

 

 

13

d) Ostali finansijski plasmani u dinarima bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

6

 

 

 

 

 

2. Krediti i plasmani u stranoj valuti bankama i drugim finansijskim organizacijama (018 do 024)

0

1

7

 

 

 

 

150 i 151

a) Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

8

 

 

 

 

152 do 155

b) Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

1

9

 

 

 

 

16

v) Dospela kamata i naknada u stranoj valuti od banaka i drugih finansijskih organizacija

0

2

0

 

 

 

 

17

g) Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

2

1

 

 

 

 

180 do 184

d) Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti bankama i drugim finansijskim organizacijama

0

2

2

 

 

 

 

185

đ) Obavezni devizni depoziti kod Narodne banke Jugoslavije

0

2

3

 

 

 

 

186

e) Deponovana devizna štednja stanovništva kod Narodne banke Jugoslavije

0

2

4

 

 

 

 

 

IV. Krediti i plasmani komitentima (026+032)

0

2

5

 

 

 

 

 

1. Krediti i plasmani u dinarima komitentima (027 do 031)

0

2

6

 

 

 

 

20

a) Opozivi krediti i plasmani u dinarima komitentima

0

2

7

 

 

 

 

21

b) Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima

0

2

8

 

 

 

 

22

v) Dospela kamata i naknada u dinarima od komitenata

0

2

9

 

 

 

 

23

g) Dugoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima

0

3

0

 

 

 

 

24

d) Ostali finansijski plasmani u dinarima komitentima

0

3

1

 

 

 

 

 

2. Krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima (033 do 037)

0

3

2

 

 

 

 

25

a) Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima

0

3

3

 

 

 

 

26

b) Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima

0

3

4

 

 

 

 

27

v) Dospela kamata i naknada u stranoj valuti od komitenata

0

3

5

 

 

 

 

28

g) Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima

0

3

6

 

 

 

 

29

d) Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti komitentima

0

3

7

 

 

 

 

30

V. Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji (039 do 041)

0

3

8

 

 

 

 

300 i 301

1. Hartije od vrednosti javnog sektora namenjene prodaji

0

3

9

 

 

 

 

302 do 307

2. Ostale hartije od vrednosti namenjene prodaji

0

4

0

 

 

 

 

308 i 309

3. Drugi plasmani namenjeni prodaji

0

4

1

 

 

 

 

 

B. STALNA SREDSTVA (043+044+045+046+047)

0

4

2

 

 

 

 

31

I. Dugoročna ulaganja u hartije od vrednosti

0

4

3

 

 

 

 

320 do 323

II. Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica

0

4

4

 

 

 

 

324 do 327

III. Učešća u kapitalu drugih pravnih lica

0

4

5

 

 

 

 

33

IV. Nematerijalna ulaganja

0

4

6

 

 

 

 

34

V. Osnovna sredstva (048 do 052)

0

4

7

 

 

 

 

340

1. Zemljište

0

4

8

 

 

 

 

341

2. Građevinski objekti

0

4

9

 

 

 

 

342

3. Operma

0

5

0

 

 

 

 

343

4. Ostala osnovna sredstva

0

5

1

 

 

 

 

344

5. Avansi i osnovna sredstva u pripremi

0

5

2

 

 

 

 

350

V. NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

0

5

3

 

 

 

 

304 i 305

G. SOPSTVENE AKCIJE

0

5

4

 

 

 

 

37

D. DRUGA SREDSTVA

0

5

5

 

 

 

 

38

Đ. AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (057+058+059)

0

5

6

 

 

 

 

380 do 383

I. Razgraničena potraživanja za obračunate prihode

0

5

7

 

 

 

 

384 do 387

II. Razgraničeni rashodi

0

5

8

 

 

 

 

388 i 389

III. Ostala aktivna vremenska razgraničenja

0

5

9

 

 

 

 

39

E. GUBITAK (061+062)

0

6

0

 

 

 

 

390

I. Gubitak ranjih godina

0

6

1

 

 

 

 

391

II. Gubitak tekuće godine

0

6

2

 

 

 

 

 

Ž. POSLOVNA AKTIVA (001+042+053+054+055+060)

0

6

3

 

 

 

 

82

Z. VANPOSLOVNA AKTIVA

0

6

4

 

 

 

 

 

I. UKUPNA AKTIVA (063+064)

0

6

5

 

 

 

 

 

Grupa konta, konto

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos
prethodne
godine
(početno stanje)

Iznos
na dan bilansa
tekuće godine

1

2

3

4

5

 

PASIVA
A. DEPOZITI I UZETI KREDITI (102+121+140)

1

0

1

 

 

 

I. Depoziti i krediti od banaka i drugih finansijskih organizacija (103+112)

1

0

2

 

 

40 i 41

1. Depoziti i krediti u dinarima od banaka i drugih finansijskih organizacija (104 do 111)

1

0

3

 

 

400 i 403

a) Depoziti po viđenju u dinarima banaka i drugih finansijskih organizacija

1

0

4

 

 

404 do 408

b) Opozivi krediti u dinarima od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

0

5

 

 

410 do 413

v) Kratkoročni depoziti u dinarima banaka i drugih finansijskih organizacija

1

0

6

 

 

414 do 419

g) Kratkoročni krediti u dinarima od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

0

7

 

 

42

d) Dospela kamata i naknada u dinarima prema bankama i drugim finansijskim organizacijama

1

0

8

 

 

430 do 432

đ) Dugoročni depoziti u dinarima banaka i drugih finansijskih organizacija

1

0

9

 

 

433 do 436

e) Dugoročni krediti u dinarima od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

0

 

 

437 do 439

ž) Ostale finansijske obaveze u dinarima prema bankama i drugim finansijskim organizacijama

1

1

1

 

 

45 i 46

2. Depoziti i krediti u stranoj valuti od banaka i drugih finansijskih organizacija (113 do 120)

1

1

2

 

 

450 do 453

a) Depoziti po viđenju u stranoj valuti banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

3

 

 

454 i 455

b) Opozivi krediti u stranoj valuti banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

4

 

 

460 do 463

v) Kratkoročni depoziti u stranoj valuti banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

5

 

 

464 do 467

g) Kratkoročni krediti u stranoj valuti od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

6

 

 

47

d) Dospela kamata i naknada u stranoj valuti prema bankama i drugim finansijskim organizacijama

1

1

7

 

 

480 do 482

đ) Dugoročni depoziti u stranoj valuti banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

8

 

 

483 do 486

e) Dugoročni krediti u stranoj valuti od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

1

9

 

 

487 i 488

ž) Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti od banaka i drugih finansijskih organizacija

1

2

0

 

 

 

II. Depoziti i krediti od komitenata (122+131)

1

2

1

 

 

50 do 53

1. Depoziti i krediti u dinarima od komitenata (123 do 130)

1

2

2

 

 

500 do 504

a) Transakcioni depoziti u dinarima komitenata

1

2

3

 

 

505 do 509

b) Ostali depoziti po viđenju u dinarima komitenata

1

2

4

 

 

51

v) Kratkoročni depoziti u dinarima komitenata

1

2

5

 

 

520 do 524

g) Kratkoročni krediti u dinarima od komitenata

1

2

6

 

 

525 do 529

d) Dospela kamata i naknada u dinarima prema komitentima

1

2

7

 

 

530 do 534

đ) Dugoročni depoziti u dinarima komitenata

1

2

8

 

 

535 do 538

e) Dugoročni krediti u dinarima od komitenata

1

2

9

 

 

539

ž) Ostale finansijske obaveze u dinarima prema komitentima

1

3

0

 

 

54 do 57

2. Depoziti i krediti u stranoj valuti od komitenata (132 do 139)

1

3

1

 

 

540 do 544

a) Transakcioni depoziti u stranoj valuti komitenata

1

3

2

 

 

545 do 549

b) Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti komitenata

1

3

3

 

 

55

v) Kratkoročni depoziti u stranoj valuti komitenata

1

3

4

 

 

561 do 564

g) Kratkoročni krediti u stranoj valuti od komitenata

1

3

5

 

 

565 do 569

d) Dospela kamata i naknada u stranoj valuti prema komitentima

1

3

6

 

 

570 do 574

đ) Dugoročni depoziti u stranoj valuti komitenata

1

3

7

 

 

575 do 578

e) Dugoročni krediti u stranoj valuti od komitenata

1

3

8

 

 

579

ž) Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema komitentima

1

3

9

 

 

580 i 581

III. Obaveze za hartije od vrednosti

1

4

0

 

 

 

B. DRUGE OBAVEZE (142+143+144+145)

1

4

1

 

 

582

I. Obaveze iz dobitka

1

4

2

 

 

583 i 584

II. Obaveze za neto zarade i neto naknade zarada

1

4

3

 

 

585

III. Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

1

4

4

 

 

587 do 589

IV. Ostale obaveze

1

4

5

 

 

59

V. PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (147+148+149)

1

4

6

 

 

590 do 593

I. Razgraničene obaveze za obračunate rashode

1

4

7

 

 

594 do 597

II. Razgraničeni prihodi

1

4

8

 

 

598 i 599

III. Ostala pasivna vremenska razgraničenja

4

9

 

 

 

 

G. DUGOROČNA REZERVISANJA (151+152+153+154+155+156)

1

5

0

 

 

800

I. Pojedinačna rezervisanja

1

5

1

 

 

801 i 802

II. Opšta rezervisanja

1

5

2

 

 

803

III. Rezervisanja za penzije

1

5

3

 

 

804

IV. Odloženi revalorizacioni dobitak

1

5

4

 

 

805

V. Odloženi negativni "goodwill"

1

5

5

 

 

806

VI. Ostala dugoročna rezervisanja

1

5

6

 

 

809

D. SUBORDINIRANE OBAVEZE

1

5

7

 

 

81

Đ. KAPITAL I REZERVE (159+162+163+164+168)

1

5

8

 

 

 

I. Osnovni kapital (160+161)

1

5

9

 

 

810

1. Akcijski kapital - obične akcije

1

6

0

 

 

811

2. Akcijski kapital - prioritetne akcije

1

6

1

 

 

812

II. Emisiona premija

1

6

2

 

 

813

III. Revalorizacione rezerve

1

6

3

 

 

 

IV. Rezerve iz dobitka (165 do 167)

1

6

4

 

 

814

1. Zakonske rezerve

1

6

5

 

 

815

2. Posebne rezerve

1

6

6

 

 

816

3. Statutarne i druge rezerve

1

6

7

 

 

 

V. Neraspoređeni dobitak (169+170)

1

6

8

 

 

817

1. Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina

1

6

9

 

 

818

2. Neraspoređeni dobitak tekuće godine

1

7

0

 

 

 

E. POSLOVNA PASIVA (101+141+146+150+157+158)

1

7

1

 

 

83

Ž. VANPOSLOVNA PASIVA

1

7

2

 

 

 

Z. UKUPNA PASIVA (171+172)

1

7

3

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE

1. VANBILANSNA AKTIVA I PASIVA

Grupa konta,
konto

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos
prethodne
godine
(početno stanje)

Iznos
na dan bilansa
tekuće godine

1

2

3

4

5

90

A. POSLOVI U IME I ZA RAČUN TREĆIH LICA

1

8

1

 

 

 

B. USLOVNE OBAVEZE (183 do 188)

1

8

2

 

 

910

I. Izdate plative garancije

1

8

3

 

 

911

II. Izdate činidbene garancije

1

8

4

 

 

912

III. Dati avali i akcepti menica

1

8

5

 

 

920

IV. Jemstva za obaveze

1

8

6

 

 

921

V. Imovina za obezbeđenje obaveza

1

8

7

 

 

93

VI. Preuzete neopozive obaveze

1

8

8

 

 

94

V. DRUGE VANBILANSNE POZICIJE

1

8

9

 

 

 

G. UKUPNA VANBILANSNA AKTIVA/PASIVA (181+182+189)

1

9

0

 

 

2. DEVIZNA POZICIJA

Grupa konta,
konto

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos
prethodne
godine
(početno stanje)

Iznos
na dan bilansa
tekuće godine

1

2

3

4

5

 

A. BILANSNE POZICIJE
I. Poslovna aktiva u stranoj valuti (192-193)

1

9

1

 

 

 

1. Bruto vrednost poslovne aktive u stranoj valuti

1

9

2

 

 

 

2. Ispravka vrednosti poslovne aktive u stranoj valuti

1

9

3

 

 

 

II. Poslovna pasiva u stranoj valuti

1

9

4

 

 

 

B. NETO IZLOŽENOST DEVIZNOM RIZIKU PO BILANSNIM POZICIJAMA
1. Neto devizna aktiva (191-194)

1

9

5

 

 

 

2. Neto devizna pasiva (194-191)

1

9

6

 

 

 

V. VANBILANSNE POZICIJE
Uslovne obaveze u stranoj valuti

1

9

7

 

 

 

G. UKUPNA IZLOŽENOST DEVIZNOM RIZIKU (195+196+197)

1

9

8

 

 

U__________________
Dana_____199_godine

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

   (M.P.)    

Direktor banke
_____________________

 

 

 

 

Matični broj__________________________________________________
Šifra delatnosti _______________________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije_______________________
Sedište_____________________________________________________

 

BILANS USPEHA
u periodu od __________ do __________200 __ godine

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

 

Oznaka AOP

IZNOS

Prethodna godina

Tekuća
godina

1

2

3

4

5

70

A. POSLOVNI PRIHODI I RASHODI
I. Finansijski prihodi i rashodi
1. Prihodi od kamata (202 do 204)

2

0

1

 

 

700 do 702

a) Prihodi od kamata i drugih finansijskih organizacija

2

0

2

 

 

703 do 707

b) Prihodi od kamata komitenata

2

0

3

 

 

708 i 709

v) Prihodi od kamata na hartije od vrednosti

2

0

4

 

 

 

2. Rashodi kamata (206 do 208)

2

0

5

 

 

600 do 602

a) Rashodi kamata banaka i drugih finansijskih organizacija

2

0

6

 

 

603 do 607

b) Rashodi kamata komitenata

2

0

7

 

 

608 i 609

v) Rashodi kamata na hartije od vrednosti

2

0

8

 

 

 

II. Neto prihodi od kamata (201-205)

2

0

9

 

 

 

III. Neto rashodi kamata (205-201)

2

1

0

 

 

71

3. Prihodi od naknada (212 do 214)

2

1

1

 

 

710

a) Prihodi od naknada za bankarske usluge

2

1

2

 

 

711

b) Provizije po izdatim garancijama i drugim jemstvima

2

1

3

 

 

712

v) Ostale naknade i provizije

2

1

4

 

 

72

4. Drugi prihodi (216 do 218)

2

1

5

 

 

720

a) Dividende i ostali prihodi od učešća

2

1

6

 

 

721

b) Pozitivne kursne razlike

2

1

7

 

 

722

v) Ostali finansijski rashodi

2

1

8

 

 

 

5. Drugi rashodi (220 do 223)

2

1

9

 

 

610 do 613

a) Rashodi naknada i provizija

2

2

0

 

 

620

b) Gubici po osnovu smanjenja vrednosti dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti

2

2

1

 

 

621

v) Negativne kursne razlike

2

2

2

 

 

622

g) Ostali finansijski rashodi

2

2

3

 

 

 

IV. Dobitak iz poslova finansiranja (201-205+211+215-219)

2

2

4

 

 

 

V. Gubitak iz poslova finansiranja (205+219-201-211-215)

2

2

5

 

 

73

VI. Prihodi operativnog poslovanja (227+228)

2

2

6

 

 

730 do 733

1. Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja

2

2

7

 

 

734 i 735

2. Ostali operativni prihodi

2

2

8

 

 

63 do 65

VII. Rashodi operativnog poslovanja (230+235+243)

2

2

9

 

 

63

1. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi (231 do 234)

2

3

0

 

 

630 i 631

a) Neto zarade i neto naknada zarada

2

3

1

 

 

632

b) Porezi na zarade i naknade zarada

2

3

2

 

 

633

v) Doprinosi na zarade i naknade zarada

2

3

3

 

 

634

g) Ostali lični rashodi

2

3

4

 

 

64

2. Drugi troškovi poslovanja (236 do 242)

2

3

5

 

 

640

a) Troškovi materijala

2

3

6

 

 

641

b) Troškovi proizvodnih usluga

2

3

7

 

 

642

v) Troškovi amortizacije

2

3

8

 

 

643

g) Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)

2

3

9

 

 

644

d) Troškovi poreza

2

4

0

 

 

645

đ) Troškovi doprinosa

2

4

1

 

 

646

e) Ostali troškovi

2

4

2

 

 

65

3. Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja za dugoročne rizike (244 do 247)

2

4

3

 

 

650

a) Rashodi indirektnih otpisa plasmana

2

4

4

 

 

651

b) Rashodi pojedinačnih rezervisanja za dugoročne rizike

2

4

5

 

 

652

v) Rashodi opštih rezervisanja za dugoročne rizike

2

4

6

 

 

653

g) Rashodi ostalih rezervisanja

2

4

7

 

 

 

VIII. Poslovni dobitak (224-225+226-229)

2

4

8

 

 

 

IX. Poslovni gubitak (225-224+229-226)

2

4

9

 

 

76

B. NEPOSLOVNI I VANREDNI PRIHODI I RASHODI
I. Neposlovni i vanredni rashodi (251+252)

2

5

0

 

 

760

1. Naplaćena otpisana potraživanja

2

5

1

 

 

761 do 766

2. Ostali neposlovni i vanredni prihodi

2

5

2

 

 

66

II. Neposlovni i vanredni rashodi (254+255)

2

5

3

 

 

660

1. Otpis nenaplativih potraživanja

2

5

4

 

 

661 do 666

2. Ostali neposlovni i vanredni rashodi

2

5

5

 

 

 

III. Neposlovni i vanredni dobitak (250-253)

2

5

6

 

 

 

IV. Neposlovni i vanredni gubitak (253-250)

2

5

7

 

 

 

V. BRUTO REZULTAT BANKE
I. Bruto dobitak (248+256)

2

5

8

 

 

 

II. Bruto gubitak (249+257)

2

5

9

 

 

 

G. DOBITAK I GUBITAK
I. Dobitak (258-259)

2

6

0

 

 

 

II. Gubitak (259-258)

2

6

1

 

 

847

D. POREZI I DOPRINOSI IZ DOBITKA

2

6

2

 

 

 

Đ. NETO REZULTAT BANKE
I. Neto dobitak (260-262)

2

6

3

 

 

 

II. Neto gubitak posle pokrića obračunatog poreza i doprinosa iz dobitka (262-260)

2

6

4

 

 

 

III. Neto gubitak (261+262)

2

6

5

 

 

U__________________
Dana_____200_godine

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

  (M.P.)  

Direktor banke
_____________________