PRAVILNIK
O NAČINU REVALORIZACIJE

("Sl. list SRJ", br. 17/97, 19/97 - ispr., 3/2000, 24/2000 i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Preduzeća, zadruge, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, berze i berzanski posrednici i druga pravna lica (u daljem tekstu: pravna lica ) vrše obračun revalorizacije u skladu sa čl. 61 do 65 Zakona o računovodstvu (u daljem tekstu: Zakon) na način propisan ovim pravilnikom i na obrascima koji su propisani ovim pravilnikom i čine njegov sastavni deo.

Pravno lice može, u skladu sa sopstvenim potrebama, da popunjava obrasce iz stava 1 ovog člana, s tim da u njima obezbedi minimum podataka koji je sadržan u obrascima propisanim ovim pravilnikom.

U obrasce za revalorizaciju iznosi se upisuju u dinarima sa parama.

Član 2

(Brisan)

Član 3

Za pravno lice nad kojim je otvoren postupak redovne likvidacije, odnosno stečaja vrši se obračun revalorizacije u skladu sa ovim pravilnikom, do okončanja tog postupka.

II REVALORIZACIJA NEUPLAĆENOG UPISANOG KAPITALA

Član 4

Stanje neuplaćenog upisanog kapitala revalorizuje se prilikom sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa.

Član 5

Revalorizacija neuplaćenog upisanog kapitala obračunava se na obrascu REV-1 - Revalorizacija neuplaćenog upisanog kapitala. Obrazac REV-1 sastavlja se posebno za svaki račun u Kontnom okviru koji primenjuje pravno lice, na kome u obračunskom periodu iskazuje stanje neuplaćenog upisanog kapitala. Oznaka računa unosi se na odgovarajuće mesto iznad zaglavlja obrasca.

Član 6

U obrazac REV-1, u kolone 3 do 7, pod red. br. 1 do 13, podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se znak "+" za početno stanje, a za promene u obračunskom periodu unosi se znak "+" ako promena znači povećanje, odnosno znak "-" ako promena znači smanjenje neuplaćenog upisanog kapitala;

2) u kolonu 4, pod rednim brojem 1, unosi se početno stanje, a pod red. br. 2 do 13 - promene stanja u obračunskom periodu;

3) u kolonu 5 unosi se koeficijent rasta cena na malo od početka godine, odnosno od svakog meseca u kome je bilo promena do kraja obračunskog perioda. Ovaj koeficijent se utvrđuje tako što se koeficijent rasta cena na malo od početka godine do kraja obračunskog perioda, uvećan za jedan, podeli koeficijentom rasta cena na malo od početka godine do kraja meseca u kome je nastala promena uvećanim za jedan, a dobijeni količnik umanji za jedan;

4) u kolonu 6 unosi se znak iz kolone 3;

5) u kolonu 7 unosi se iznos revalorizacije koji se utvrdi kada se iznos iz kolone 4 pomnoži koeficijentom iz kolone 5.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret odgovarajućeg računa neuplaćenog upisanog kapitala u korist računa obračun efekata revalorizacije.

III REVALORIZACIJA NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA

Član 7

Revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunava se kao:

1) revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava po polugodišnjem računu - na obrascu REV-2;

2) konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava otuđenih u toku godine - na obrascu REV-3;

3) konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava završenih u toku godine - na obrascu REV-4;

4) revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava po godišnjem računu - na obrascu - REV-5.

5) revalorizacija amortizacije - na obrascu REV-5a.

1. Revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava po polugodišnjem računu

Član 8

Revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunava se prilikom sastavljanja polugodišnjeg računa, odvojeno za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva pribavljena u ranijim godinama (redni broj 1 obrasca REV-2), a odvojeno za ulaganja izvršena u toku obračunskog perioda (red. br. 2 do 13 obrasca REV-2). Pod rednim brojem 14 obrasca REV-2 sabiraju se svi iznosi iz kolona 3, 4 , 6 i 7 sa red. br. 1 do 13.

Pravno lice revalorizaciju iz stava 1 ovog člana obračunava posebno za svaki račun iz Kontnog okvira na kome iskazuje ulaganja, odnosno sredstva za koja se obračunava revalorizacija.

Ulaganja u avanse za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva revalorizuju se ako je to utvrđeno ugovorom, u skladu sa članom 63 stav 2 Zakona.

U obrascu REV-2 u kolone 3 do 7 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se nabavna vrednost nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava pribavljenih u prethodnim godinama odnosno u pojedinim mesecima tekuće godine, pri čemu se u ove iznose ne uračunavaju avansi za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva;

2) u kolonu 4 unosi se ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava unesenih u kolonu 3, pri čemu se u ispravku vrednosti uračunava i amortizacija obračunata u toku godine;

3) u kolonu 5 pod rednim brojem 1, za ulaganja iz prethodne godine unosi se koeficijent rasta cena na malo od početka godine do kraja poslednjeg meseca obračunskog perioda, zaokružen na tri decimale. Za ulaganja izvršena u tekućoj godini u kolonu 5 pod red. br. 2 do 13 unosi se koeficijent rasta cena na malo od meseca u kome je izvršeno ulaganje do kraja obračunskog perioda. Ovaj koeficijent utvrđuje se tako što se koeficijent rasta cena na malo od kraja prethodne godine do kraja obračunskog perioda, uvećan za jedan, podeli koeficijentom rasta cena na malo od kraja prethodne godine zaključno sa mesecom u kome je izvršeno ulaganje, uvećanim za jedan, i dobijeni količnik umanji za jedan.

4) u kolonu 6 unosi se iznos revalorizacije nabavne vrednosti izračunat množenjem iznosa iz kolone 3 i koeficijenta iz kolone 5;

5) u kolonu 7 unosi se iznos revalorizacije ispravke vrednosti izračunat množenjem iznosa iz kolone 4 koeficijentom iz kolone 5.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa nabavne vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u korist računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, a razlika se knjiži u korist računa obračun efekata revalorizacije.

Član 9

(Brisan)

2. Konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava otuđenih u toku godine

Član 10

Konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava otuđenih u toku godine obračunava se na obrascu REV-3 - Konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava otuđenih u toku godine, prilikom svake prodaje, nestanka, rashodovanja ili na drugi način otuđenih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Obrazac REV-3 sastavlja se posebno za svako otuđeno nematerijalno ulaganje, odnosno osnovno sredstvo.

Pravno lice može obrazac REV-3 sastaviti zbirno za sva otuđena nematerijalna ulaganja, odnosno osnovna sredstva koja su u toku poslovne godine korišćena u istom periodu, a iskazuju se na istom računu u Kontnom okviru.

Član 11

U obrazac REV-3 podaci se unose na sledeći način:

1) pod rednim brojem 1 unosi se broj meseci u kojima je korišćeno nematerijalno ulaganje, odnosno osnovno sredstvo u periodu za koji se sastavlja konačan obračun, pri čemu se ne uzima mesec u kome je ulaganje, odnosno sredstvo pribavljeno, a uzima se mesec u kome je otuđeno;

2) pod rednim brojem 2 za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva pribavljena u prethodnoj godini unosi se koeficijent rasta cena na malo od kraja prethodne godine do kraja meseca u kome je ulaganje ili osnovno sredstvo otuđeno. Za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva pribavljena u tekućoj godini unosi se koeficijent rasta cena na malo od meseca u kome je pribavljanje izvršeno do meseca u kome je otuđeno. Ovaj koeficijent utvrđuje se tako što se koeficijent rasta cena na malo od početka godine do kraja meseca u kome je ulaganje, odnosno sredstvo otuđeno, uvećan za jedan, podeli koeficijentom rasta cena na malo od početka godine do kraja meseca u kome je izvršeno pribavljanje, uvećanim za jedan, a dobijeni količnik umanji za jedan;

3) pod rednim brojem 3 unosi se revalorizovana nabavna vrednost do kraja prethodne godine (početno stanje), odnosno iznos nabavne vrednosti ulaganja izvršenog u toku godine, bez avansa za nematerijalno ulaganje, odnosno za osnovno sredstvo;

4) pod rednim brojem 4 unosi se revalorizovana ispravka vrednosti do kraja prethodne godine;

5) pod rednim brojem 5 unosi se iznos obračunate amortizacije u toku poslovne godine, s tim što taj iznos, zajedno sa iznosom pod rednim brojem 4, ne može biti veći od iznosa pod rednim brojem 3;

6) pod red. br. 6 do 10 unose se iznosi dobijeni izračunavanjem sa prethodnih rednih brojeva datih u zagradama posle opisa u koloni 2.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa nabavne vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u korist računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, a razlika se knjiži u korist računa obračun efekata revalorizacije.

Obrazac REV-3 ne sastavlja se za nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva koja se otuđuju, a koja su na početku godine u potpunosti otpisana, već se isknjižavaju samo početna stanja revalorizovane nabavne vrednosti i revalorizovane ispravke vrednosti određenog ulaganja, odnosno sredstva.

3. Konačna revalorizacija nematerijalnih i materijalnih ulaganja
završenih u toku godine

Član 12

Konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava završenih u toku godine obračunava se na obrascu REV-4 - Konačna revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava završenih u toku godine, prilikom njihovog završetka i knjiženja na odgovarajućim računima ulaganja, odnosno sredstava osposobljenih za upotrebu, ako je ulaganje izvršeno u dva meseca ili više meseci.

Član 13

U obrazac REV-4 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se vrednost investicionih ulaganja tako što se pod rednim brojem 1 unosi vrednost ulaganja u prethodnim godinama, zajedno sa revalorizacijom izvršenom zaključno sa prethodnom godinom, a pod red. br. 2 do 13 - vrednost ulaganja prema mesecu u tekućoj godini kad je ulaganje izvršeno;

2) u kolonu 4 pod rednim brojem 1 za ulaganja izvršena u prethodnoj godini unosi se koeficijent rasta cena na malo od kraja prethodne godine do kraja meseca u kome je nematerijalno ulaganje ili osnovno sredstvo završeno (aktivirano). Za ulaganja izvršena u tekućoj godini unosi se koeficijent rasta cena na malo od kraja meseca u kome je ulaganje izvršeno do kraja meseca u kome je nematerijalno ulaganje ili osnovno sredstvo završeno. Ovaj koeficijent obračunava se tako što se koeficijent rasta cena na malo od kraja prethodne godine (početka tekuće godine) do kraja meseca u kome je ulaganje završeno, uvećan za jedan, podeli koeficijentom rasta cena na malo od početka godine do kraja meseca, u kome je ulaganje izvršeno, uvećanim za jedan, a dobijeni količnik umanji za jedan;

3) u kolonu 5 unose se iznosi revalorizacije izračunati množenjem iznosa iz kolone 3 koeficijentima iz kolone 4.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa ulaganja u korist računa obračun efekata revalorizacije.

4. Godišnja revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

Član 14

Godišnju revalorizaciju nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava zatečenih na kraju obračunskog perioda za koji se sastavlja godišnji račun, pravno lice obračunava na obrascu REV-5.

Godišnja revalorizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, posebno za svaki račun u kontnom okviru na kome iskazuje ulaganje, odnosno sredstvo.

Prilikom obračuna godišnje revalorizacije iz stava 1 ovog člana, pravno lice stornira iznose revalorizacije utvrđene i proknjižene na dan polugodišnjeg obračuna po obrascu REV-2.

Član 15

U obrazac REV-5 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolone 1 i 2 unose se podaci iz evidencije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava pravnog lica, bez potraživanja za avanse, pri čemu se odvojeno iskazuju povećanja vrednosti u toku godine;

2) u kolonu 3 upisuje se revalorizovana nabavna vrednost utvrđena pre obračunskog perioda za koji se obračunava revalorizacija, odnosno nabavna vrednost ulaganja ili dopunskih ulaganja zajedno sa konačnom revalorizacijom završenih ulaganja, odnosno sredstava u toku poslovne godine, prema podacima iz knjigovodstva i godišnjeg popisa nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava za poslovnu godinu;

3) u kolonu 4 upisuje se iznos ispravke vrednosti ulaganja na kraju perioda za koji se vrši godišnji obračun revalorizacije, pri čemu se u ispravku uključuje i amortizacija po konačnom obračunu amortizacije u tom periodu;

4) u kolonu 5 za ulaganja, odnosno sredstva pribavljena do kraja prethodne godine upisuje se broj meseci u obračunskom periodu, a za ulaganja izvršena u tekućoj godini - broj meseci u kojima su korišćena ulaganja, odnosno sredstva u tom periodu, s tim što se uzima mesec u kome je izvršeno ulaganje;

5) u kolonu 6 upisuje se koeficijent, zaokružen na tri decimale koji odgovara broju meseci korišćenja iz kolone 5. Na kraju poslovne godine koriste se podaci koje objavljuje savezni organ nadležan za poslove statistike, u skladu sa odredbama člana 64 stav 1 tač. 2 i 4 Zakona;

6) u kolone 7, 8 i 9 upisuju se iznosi, zaokruženi na dinare bez para, dobijeni množenjem ili oduzimanjem podataka iz prethodnih kolona prema oznakama datim u zagradama posle opisa, osim za šume i osnovno stado za koje se unosi iznos revalorizacije utvrđen prema odredbama člana 62 tač. 2 i 3 Zakona.

Pravno lice knjiži obračunatu godišnju revalorizaciju u obrascu REV-5 zaduženjem analitičkih računa na kojima vodi nabavnu vrednost za iznose iz kolone 7 odobrenjem pojedinačnih i analitičkih računa na kojima iskazuje ispravku vrednosti za iznose iz kolone 8 i odobrenjem odgovarajućeg računa revalorizacionih prihoda za ukupni neto efekat revalorizacije.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret nabavne vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava (analitika) u korist ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava (analitika), a razlika u korist računa obračun efekata revalorizacije.

Član 16

Izuzetno od odredbe člana 15 stav 2 ovog pravilnika, pravno lice koje ne popisuje knjige i časopise u bibliotekama zbirno svake godine, a koje obavlja delatnost u skladu sa zakonom, obračunatu revalorizaciju nabavne vrednosti može da iskaže na posebnom analitičkom računu, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru računa na kome iskazuje knjige i časopise. U godini u kojoj je izvršen popis, obračunata i neraspoređena revalorizacija iz ranijih godina raspoređuje se na knjige i časopise zatvaranjem posebnog analitičkog računa, odnosno posebnih analitičkih računa revalorizacije.

Prilikom konačne revalorizacije otuđenih knjiga i časopisa prema odredbama čl. 10 i 11 ovog pravilnika, pravno lice u nabavnu vrednost uključuje pripadajući deo njihove neraspoređene revalorizacije iz ranijih godina, iskazane na posebnom, odnosno posebnim analitičkim računima iz stava 1 ovog člana, umanjujući iznose na tim računima.

IIIa REVALORIZACIJA AMORTIZACIJE

Član 16a

Revalorizacija amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunava se na obrascu REV-5a. Revalorizacija amortizacije, prilikom sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa.

U obrazac REV-5a u kolone 3 do 5, pod red. br. 1 do 12, podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se iznos obračunate amortizacije za mesec na koji se odnosi;

2) u kolonu 4 za ulaganja izvršena u ranijim godinama upisuje se koeficijent revalorizacije od početka godine do meseca za koji je obračunata amortizacija, a za ulaganja za koja je obračun amortizacije započet u tekućoj godini - koeficijent koji se dobije kad se koeficijent revalorizacije, uvećan za jedan, od početka godine zaključno sa mesecom za koji je obračunata amortizacija, podeli koeficijentom, uvećanim za jedan, od početka godine do kraja meseca koji prethodi mesecu za koji je započeto obračunavanje amortizacije, a dobijeni količnik umanji za jedan;

3) u kolonu 5 unose se iznosi revalorizacije obračunati množenjem iznosa iz kolone 3 koeficijentom iz kolone 4.

Iznos obračunate revalorizacije amortizacije knjiži se na teret troškova zamortizacije u korist računa obračun efekata revalorizacije.

Pravno lice koje u skladu sa članom 28 stav 5 Zakona otpis nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava vrši na teret kapitala obračunava punu amortizaciju i revalorizaciju amortizacije prema odredbama st. 1 i 2 ovog člana, pa na zbir amortizacije i obračunate revalorizacije amortizacije primenjuje procenat umanjenja.

IV REVALORIZACIJA UČEŠĆA U KAPITALU DRUGIH PRAVNIH LICA

Član 17

Pravno lice obračunava revalorizaciju učešća u kapitalu drugog pravnog lica prilikom sastavljanja polugodišnjeg računa i godišnjeg računa na obrascu REV-6 - Revalorizacija učešća u kapitalu drugih pravnih lica.

Obrazac REV-6 sastavlja se posebno za svaki račun u kontnom okviru koji primenjuje pravno lice, na kome se iskazuje stanje učešća u kapitalu drugih lica i čiji se broj unosi na odgovarajuće mesto iznad zaglavlja obrasca.

Član 18

U obrazac REV-6 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se znak "+" za početno stanje, a za promene u obračunskom periodu unosi se znak "+" ako promena znači povećanje, odnosno znak "-" ako promena znači smanjenje;

2) u kolonu 4 pod rednim brojem 1, unosi se početno stanje, pod red. br. 2 do 13 - iznos promene u obračunskom periodu;

3) u kolonu 5 unosi se koeficijent rasta cena na malo od početka godine, odnosno od svakog meseca u kome je bilo promena do kraja obračunskog perioda. Ovaj koeficijent se utvrđuje tako što se koeficijent rasta cena na malo od početka godine do kraja obračunskog perioda, uvećan za jedan, podeli koeficijentom rasta cena na malo od početka godine do kraja meseca u kome je promena nastala, uvećanim za jedan, a dobijeni količnik umanji za jedan;

4) u kolonu 6 unosi se znak iz kolone 3;

5) u kolonu 7 unosi se iznos revalorizacije koji se utvrdi kad se iznos iz kolone 4 pomnoži koeficijentom iz kolone 5.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa učešća u kapitalu drugih pravnih lica u korist računa obračun efekata revalorizacije.

V REVALORIZACIJA FINANSIJSKIH PLASMANA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZA ISKAZANIH U STRANOJ VALUTI

Član 19

Pravno lice vrši revalorizaciju finansijskih plasmana, potraživanja i obaveza iskazanih u stranoj valuti za iznos kursnih razlika obračunatih na dan na koji sastavlja polugodišnji i godišnji račun.

Član 20

Obračun kursnih razlika pravno lice vrši na obrascu REV-7 - Obračun kursnih razlika, posebno za svaki račun u kontnom okviru koji primenjuje pravno lice, na kome na kraju obračunskog perioda iskazuje stanje plasmana, potraživanja i obaveza u stranoj valuti.

Član 21

U obrazac REV-7 u kolone 1 do 8 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 1 unosi se broj računa na kome je u poslovnim knjigama iskazan plasman, potraživanje ili obaveza u stranoj valuti;

2) u kolonu 2 unosi se oznaka strane valute iz kursne liste Međubankarskog tržišta deviza;

3) u kolonu 3 unosi se knjigovodstveno stanje u stranoj valuti na dan na koji se vrši obračun kursnih razlika;

4) u kolonu 4 unosi se srednji kurs strane valute na dan na koji se obračunavaju kursne razlike, utvrđen i objavljen na osnovu zakona kojim se uređuje devizno poslovanje;

5) u kolonu 5 unosi se dinarska protivvrednost utvrđena množenjem iznosa u koloni 3 sa kursom u koloni 4;

6) u kolonu 6 unosi se dinarska protivvrednost iskazana u poslovnim knjigama na računu iz kolone 1;

7) u kolonu 7 unosi se iznos pozitivnih kursnih razlika koji je utvrđen kao razlika između iznosa u koloni 5 i iznosa u koloni 6 za plasmane i potraživanja, odnosno razlika između iznosa u koloni 6 i iznosa u koloni 5 za obaveze;

8) u kolonu 8 unosi se iznos negativnih kursnih razlika koji se utvrdi kao razlika između iznosa u koloni 5 i iznosa u koloni 6 za obaveze, odnosno kao razlika između iznosa u koloni 6 i iznosa u koloni 5 za plasmane i potraživanja.

Obračunate kursne razlike u obrascu REV-7 pravno lice prilikom sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa knjiži:

1) zaduženjem odgovarajućih računa plasmana, potraživanja i obaveza za iznose pozitivnih kursnih razlika iz kolone 7 i odobrenjem odgovarajućeg računa revalorizacionih prihoda za zbir tih iznosa;

2) odobrenjem odgovarajućih računa plasmana, potraživanja i obaveza za iznose negativnih kursnih razlika iz kolone 8 i zaduženjem odgovarajućeg računa revalorizacionih rashoda za zbir tih iznosa.

Pravno lice stornira na dan 1. jula tekuće godine proknjižene kursne razlike po obrascu REV-7 za polugodišnji račun.

Iznos obračunatih kursnih razlika knjiži se na teret računa finansijskih plasmana, potraživanja i obaveza u korist računa obračun efekata revalorizacije.

VI REVALORIZACIJA PLEMENITIH METALA I PREDMETA OD PLEMENITIH METALA

Član 22

Pravno lice, prilikom sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa, vrši revalorizaciju plemenitih metala i predmeta od plemenitih metala, osim plemenitih metala i predmeta od plemenitih metala koji se smatraju zalihama, primenom cene plemenitih metala na svetskom tržištu koje utvrdi i objavi Narodna banka Jugoslavije.

Član 23

Revalorizaciju plemenitih metala pravno lice vrši na obrascu REV-8 - Revalorizacija plemenitih metala i predmeta od plemenitih metala.

Obrazac REV-8 pravno lice sastavlja posebno za svaki račun iz kontnog okvira na kome iskazuje plemenite metale, odnosno predmete od plemenitih metala i koji unosi u označeni prostor iznad zaglavlja u obrascu.

U obrazac REV-8, u kolone 2 do 9, podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 2 unosi se naziv plemenitog metala, odnosno predmeta od plemenitog metala;

2) u kolonu 3 unosi se količina plemenitog metala, odnosno predmeta od plemenitog metala iskazanog u gramima;

3) u kolonu 4 unosi se procenat učešća plemenitog metala u predmetu koji sadrži plemeniti metal;

4) u kolonu 5 unosi se za plemenite metale podatak iz kolone 3, a za predmete od plemenitih metala podatak koji se utvrdi množenjem količine iz kolone 3 procentom iz kolone 4;

5) u kolonu 6 unosi se cena plemenitog metala po knjigama;

6) u kolonu 7 unosi se cena plemenitog metala na dan na koji se vrši obračun revalorizacije;

7) u kolonu 8 unosi se razlika između podatka iz kolone 7 i podatka iz kolone 6;

8) u kolonu 9 unosi se iznos revalorizacije koji se utvrđuje množenjem količine iz kolone 5 razlikom u ceni iz kolone 8.

Eventualne negativne vrednosti u kolonama 8 i 9 unose se i u obračun zbira revalorizacije sa znakom minus ("-").

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa na kojima se iskazuje vrednost plemenitih metala u korist računa obračun efekata revalorizacije.

VII REVALORIZACIJA KAPITALA

Član 24

Revalorizacija kapitala vrši se tako što se posebno obračunava revalorizacija knjigovodstvenog stanja kapitala, a posebno revalorizacija gubitka iz ranijih godina koji predstavlja ispravku vrednosti kapitala.

Revalorizacija knjigovodstvenog stanja kapitala i gubitka iz ranijih godina obračunava se na obrascu REV-10 - Revalorizacija kapitala i gubitka iz ranijih godina.

Obračun revalorizacije kapitala na obrascu REV-10 sastavlja se posebno za svaki račun kapitala po kontnom okviru.

Izuzetno od odredaba st. 1 do 3 ovog člana, pravno lice čije se poslovanje finansira iz javnih prihoda ili drugih namenskih izvora revalorizaciju kapitala vrši u iznosu revalorizacije nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava i učešća u kapitalu drugih pravnih lica.

Član 25

(Brisan)

Član 26

U obrazac REV-10, pod red. br. 1 do 13 u kolone 3 do 7 podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 3 unosi se znak "+" za početno stanje, a za promene u obračunskom periodu unosi se znak "+" ako promena znači povećavanje, odnosno znak "-" ako promena znači smanjenje;

2) u kolonu 4 pod rednim brojem 1, unosi se početno stanje, a pod red. br. 2 do 13 - promene u obračunskom periodu;

3) u kolonu 5 unosi se koeficijent rasta cena na malo od početka godine, odnosno od svakog meseca u kome je bilo promena na kapitalu do kraja obračunskog perioda, koji se utvrđuje na način propisan u članu 6 stav 1 tačka 3 ovog pravilnika;

4) u kolonu 6 unosi se znak iz kolone 3;

5) u kolonu 7 unosi se iznos revalorizacije koji se utvrdi kad se iznos iz kolone 4 pomnoži koeficijentom iz kolone 5.

Iznos obračunate revalorizacije kapitala knjiži se na teret računa obračun efekata revalorizacije u korist računa kumulirana revalorizacija kapitala, do iznosa utvrđenog u skladu sa odredbama člana 63 stav 2 Zakona.

Iznos obračunate revalorizacije gubitka knjiži se na teret računa gubitka iz ranijih godina u korist računa obračun efekata revalorizacije do iznosa revalorizacije kapitala.

Član 27

(Brisan)

VIII REVALORIZACIJA MATERIJALA I GOTOVIH PROIZVODA

Član 28

Pravna lica mogu odlučiti da vrše revalorizaciju zaliha ako je za obračun izlaza sa zaliha korišćena LIFO metoda.

Pravna lica iz stava 1 ovog člana mogu odlučiti da vrše revalorizaciju svih zaliha iz stava 1 ovog člana ili samo određenih zaliha.

Član 29

Revalorizaciju zaliha pravna lica iz člana 28 ovog pravilnika vrše na obrascu REV-9 - Revalorizacija zaliha.

Obrazac REV-9 sastavlja se posebno za svaki račun iz Kontnog okvira na kome se iskazuju zalihe i koji se unosi u označeni prostor iznad zaglavlja u obrascu.

U obrazac REV-9, u kolone 2 do 8, podaci se unose na sledeći način:

1) u kolonu 2 unosi se naziv zaliha za koje se vrši revalorizacija;

2) u kolonu 3 unosi se jedinica mere zaliha iz kolone 2;

3) u kolonu 4 unosi se stanje zaliha na dan na koji se vrši revalorizacija, iskazano u količini prema jedinici mere iz kolone 3;

4) u kolonu 5 unosi se poslednja ulazna cena u obračunskom periodu za materijal, rezervne delove, inventar i robu odnosno cena koštanja ili neto prodajna cena utvrđena u skladu sa članom 41 Zakona za poslednji mesec obračunskog perioda za gotov proizvod i nedovršenu proizvodnju;

5) u kolonu 6 unosi se revalorizovana vrednost zaliha, obračunata množenjem količine iz kolone 4 i cenom iz kolone 5;

6) u kolonu 7 unosi se vrednost zaliha za koje se vrši revalorizacija iskazana u poslovnim knjigama sa stanjem na dan na koji se vrši revalorizacija;

7) u kolonu 8 unosi se iznos revalorizacije koji se utvrdi kao pozitivna razlika između iznosa iz kolone 6 i iznosa iz kolone 7.

Iznos obračunate revalorizacije knjiži se na teret računa zaliha u korist računa obračun efekata revalorizacije.

IX REVALORIZACIJA FINANSIJSKIH PLASMANA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZA U DINARIMA

Član 30

Odredbe ovog pravilnika shodno se primenjuju i na obračun ugovorene revalorizacije finansijskih plasmana, potraživanja i obaveza.

Član 31

Iznos obračunate revalorizacije finansijskih plasmana i potraživanja knjiži se na teret računa finansijskih plasmana i potraživanja u korist računa obračun efekata revalorizacije.

Iznos obračunate revalorizacije obaveza knjiži se na teret računa obračun efekata revalorizacije u korist računa obaveza.

X ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu revalorizacije i razgraničenja rashoda finansiranja ("Sl. list SRJ", br. 26/93, 7/94, 18/94, 21/94, 23/94, 31/94 i 47/94).

Član 33

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ"

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu revalorizacije

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 18

Obračun revalorizacije vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini vrši se na način propisan ovim pravilnikom, s tim što se knjiženja obračunate revalorizacije vrše u korist računa izvora vanposlovnih sredstava u društvenoj svojini.

Član 19

Obrazac REV-5a odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 20

Obrazac REV-11 koji je odštampan uz Pravilnik o načinu revalorizacije i čini njegov sastavni deo briše se.

Član 21

Pravna lica koja su izvršila obračun revalorizacije otuđenih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u toku godine u skladu sa Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu revalorizacije ("Službeni list SRJ, br. 24/2000) nisu dužna da za ove pozicije vrše preračun obračunate revalorizacije u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 22

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

.

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA NEUPLAĆENOG UPISANOG KAPITALA

za period od ___________ do _________ 199 ___. godine

Red.broj

Stanje na dan u tekućoj godini

Početno stanje i promene u odnosu na prethodni mesec

Koeficijent

Revalorizacija

oznaka + ili -

iznos

oznaka + ili -

iznos (4x5)

1

2

3

4

5

6

7

1

Početno stanje

 

 

 

 

 

2

31. januar

 

 

 

 

 

3

28/29. februar

 

 

 

 

 

4

31. mart

 

 

 

 

 

5

30. april

 

 

 

 

 

6

31. maj

 

 

 

 

 

7

30. jun

 

 

 

 

 

8

31. jul

 

 

 

 

 

9

31. avgust

 

 

 

 

 

10

30. septembar

 

 

 

 

 

11

31. oktobar

 

 

 

 

 

12

30. novembar

 

 

 

 

 

13

31. decembar

 

 

 

 

 

14

SVEGA (1 do 13)

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA PO POLUGODIŠNJEM RAČUNU

za period od ___________ do _________ 199 ___. godine

Red.broj

OPIS
(period ulaganja)

Nabavna
vrednost

Ispravka
vrednosti

Koeficijent
revalorizacije

Iznos revalorizacije nabavne vrednosti
(3 x 5)

Iznos revalorizacije ispravke vrednosti
(4 x 5)

1

2

3

4

5

6

7

1

Prethodne godine

 

 

 

 

 

2

Januar

 

 

 

 

 

3

Februar

 

 

 

 

 

4

Mart

 

 

 

 

 

5

April

 

 

 

 

 

6

Maj

 

 

 

 

 

7

Jun

 

 

 

 

 

8

Jul

 

 

 

 

 

9

Avgust

 

 

 

 

 

10

Septembar

 

 

 

 

 

11

Oktobar

 

 

 

 

 

12

Novembar

 

 

 

 

 

13

Decembar

 

 

 

 

 

14

SVEGA (1 do 13)

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

KONAČNA REVALORIZACIJA NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA OTUĐENIH U TOKU GODINE

Inventarni broj :______________________________________________________________________________
Naziv ulaganja, odnosno osnovnog sredstva: ______________________________________________________
Datum pribavljanja:___________________________________________________________________________

Red. broj

OPIS

IZNOS

1

2

3

1

Broj meseci korišćenja u tekućoj poslovnoj godini

 

2

Koeficijent revalorizacije na tri decimale

 

3

Nabavna vrednost

 

4

Ispravka vrednosti

 

5

Obračunata amortizacija za tekuću godinu

 

6

Stvarna ispravka vrednosti (4+5)

 

7

Revalorizacija nabavne vrednosti (2 x 3)

 

8

Revalorizacija ispravke vrednosti (2 x 6)

 

9

Rezultat revalorizacije za knjiženje (7 - 8)

 

10

Sadašnja vrednost (3 + 9 - 6)

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

KONAČNA REVALORIZACIJA NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA ZAVRŠENIH U TOKU GODINE

Inventarni broj :____________________________________________________________________________
Naziv ulaganja, odnosno sredstva:  ____________________________________________________________

Red. broj

Mesec ulaganja

Vrednost ulaganja

Koeficijent revalorizacije

Iznos revalorizacije (3x4)

1

2

3

4

5

1

Prethodne godine

 

 

 

2

Januar

 

 

 

3

Februar

 

 

 

4

Mart

 

 

 

5

April

 

 

 

6

Maj

 

 

 

7

Jun

 

 

 

8

Jul

 

 

 

9

Avgust

 

 

 

10

Septembar

 

 

 

11

Oktobar

 

 

 

12

Novembar

 

 

 

13

Decembar

 

 

 

14

SVEGA (1 do 13)

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

GODIŠNJA REVALORIZACIJA NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA

sa stanjem na dan ___________ 199 ___. godine

Broj računa___________________

Inventarni broj

Naziv nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

Nabavna vrednost

Ispravka
vrednosti

Broj meseci angažovanja u poslovnoj godini

Koeficijent revalorizacije

Revalorizacija nabavne vrednosti
(3 x 6)

Revalorizacija ispravke vrednosti
(4 x 6)

Neto efekat revalorizacije
(7-8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega

 

 

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________ 
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA AMORTIZACIJE NEMATERIJALNIH ULAGANJA I OSNOVNIH SREDSTAVA

sa stanjem na dan ___________ 200 ___. godine

 

Redni broj

Mesec za koji je obračunata amortizacija

Iznos obračunate amortiacije

Koeficijent revalorizacije

Iznos revalorizacije
( 3 x 4)

1

2

3

4

5

1

Januar

 

 

 

2

Februar

 

 

 

3

Mart

 

 

 

4

April

 

 

 

5

Maj

 

 

 

6

Jun

 

 

 

7

Jul

 

 

 

8

Avgust

 

 

 

9

Septembar

 

 

 

10

Oktobar

 

 

 

11

Novembar

 

 

 

12

Decembar

 

 

 

 

Svega (1 do 12)

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA UČEŠĆA U KAPITALU DRUGIH PRAVNIH LICA

za period od _________ do ________ 199 ___. godine

Red.broj

Stanje na dan u tekućoj godini

Početno stanje i promene u odnosu na prethodni mesec

Koeficijent

Iznos revalorizacije

oznaka + ili -

iznos

oznaka + ili -

iznos

1

2

3

4

5

6

7

1

Početno stanje

 

 

 

 

 

2

31. januar

 

 

 

 

 

3

28/29. februar

 

 

 

 

 

4

31. mart

 

 

 

 

 

5

30. april

 

 

 

 

 

6

31. maj

 

 

 

 

 

7

30. jun

 

 

 

 

 

8

31. jul

 

 

 

 

 

9

31. avgust

 

 

 

 

 

10

30. septembar

 

 

 

 

 

11

31. oktobar

 

 

 

 

 

12

30. novembar

 

 

 

 

 

13

31. decembar

 

 

 

 

 

14

SVEGA (1 do 13)

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

OBRAČUN KURSNIH RAZLIKA

sa stanjem na dan _________ 199___. godine

Broj računa

Oznaka strane valute

Knjigovodstveno stanje u stranoj valuti

Srednji kurs

Dinarska protivvrednost

Iznos kursnih razlika

obračunata (3 x 4)

knjigovodstvena

pozitivni

negativni

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega

 

 

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA PLEMENITIH METALA I PREDMETA OD PLEMENITIH METALA

sa stanjem na dan ________ 199 _____. godine

Broj računa___________________________

Redni broj

Plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala

Količina u gramima

Procenat učešća
plemenitog
metala u
predmetu

Količina
plemenitog metala (3 x 4)

Cena plemenitog metala

Iznos revalorizacije
(5 x 8)

u knjigama

na dan
revalorizacije

razlika
(7 -6)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega

 

 

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA ZALIHA

sa stanjem na dan _________199 ____. godine

Broj računa ______________________________

Redni broj

Naziv zaliha

Jedinica mere

Količina na dan obračuna

Poslednja ulazna cena

Revalorizovana vrednost
(4 x 5)

Knjigovodstvena vrednost

Iznos revalorizacije
(6 -7)

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega

 

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________

 

Naziv pravnog lica ____________________________
Sedište pravnog lica ___________________________

 

REVALORIZACIJA KAPITALA I GUBITKA RANIJIH GODINA

za period od __________ do ________ 199____. godine

Broj računa ______________________

Red. broj

Stanje na dan u tekućoj godini

Početno stanje i promene u odnosu na prethodni mesec

Koeficijent

revalorizacije

Revalorizacija

oznaka + ili -

iznos

oznaka + ili -

iznos (4x5)

1

2

3

4

5

6

7

1

Početno stanje

 

 

 

 

 

2

31. januar

 

 

 

 

 

3

28/29. februar

 

 

 

 

 

4

31. mart

 

 

 

 

 

5

30. april

 

 

 

 

 

6

31. maj

 

 

 

 

 

7

30. jun

 

 

 

 

 

8

31. jul

 

 

 

 

 

9

31. avgust

 

 

 

 

 

10

30. septembar

 

 

 

 

 

11

31. oktobar

 

 

 

 

 

12

30. novembar

 

 

 

 

 

13

31. decembar

 

 

 

 

 

14

SVEGA (1 do 13)

 

 

 

 

 

U_______________________                                      Sastavio                                      Rukovodilac računovodstva

Dana________________god.                              _______________________             ________________________