PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA BILANS STANJA I BILANS USPEHA ZA ORGANIZACIJE ZA OSIGURANJE

("Sl. list SRJ", br. 19/97, 17/2000, 24/2000 - ispr. i 4/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha za organizacije za osiguranje i sadržina pozicija u tim obrascima.

Obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Prilikom popunjavanja obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake AOP-a iz kolone 3, sa grupa računa i računa označenih u koloni 1.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa koji su označeni u koloni 1 obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za organizacije za osiguranje ("Službeni list SRJ", br. 19/97).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

U prvom redu preambule obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) prilagođava obrasce za automatsku obradu podataka (AOP).

Član 4

Organizacija za osiguranje, dostavlja Zavodu polugodišnji i godišnji račun na propisanim obrascima, u jednom primerku.

Organizacija za osiguranje, pored jedinstvenog Bilansa uspeha, dostavlja Zavodu i pojedinačni (odvojeni) Bilans uspeha za osiguranje života, osiguranje depozita građana, zdravstveno i penzijsko osiguranje, obavezno osiguranje (bez osiguranja depozita građana) i ostala imovinska osiguranja (uključujući i osiguranje nezgode), kao i za reosiguranje.

Na pojedinačni Bilans uspeha upisuje se vrsta osiguranja na koju se Bilans uspeha odnosi.

Član 5

Organizacija za osiguranje kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili vlasnička transformacija, ili za koju se otvori postupak redovne likvidacije ili postupak stečaja, sa stanjem na dan 30. juna, a koja sastavlja i podnosi godišnji račun u skladu sa članom 10 st. 2, 3 i 4 Zakona o računovodstvu, dostavlja Zavodu, u rokovima propisanim za dostavljanje polugodišnjeg računa, podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji račun, s naznakom "Prethodni podaci za zbirnu obradu".

Član 6

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, organizacija za osiguranje kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja, dužna je da uz polugodišnji račun, odnosno godišnji račun dostavi Zavodu i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje. Te podatke organizacija za osiguranje obezbeđuje na osnovu knjigovodstvene i druge evidencije i polugodišnjih i godišnjih računa.

Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, organizacija za osiguranje dostavlja Zavodu podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji, odnosno godišnji račun, s naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje organizacije za osiguranje".

Prilikom dostavljanja podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, organizacija za osiguranje obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više organizacija za osiguranje. U tom cilju organizacija za osiguranje postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala u tekućoj godini, za organizaciju za osiguranje koja je prestala sa poslovanjem podaci se iskazuju:

- na obrascu Bilans stanja, u koloni 4 - stanje iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno početno stanje 1. januara tekuće godine;

- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 5 - podaci o poslovanju u periodu od 1. januara do dana nastanka stutusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje ili vlasničke transformacije organizacije za osiguranje, a u koloni 4 - podaci o poslovanju za period za koji se sastavlja polugodišnji račun, odnosno za celu prethodnu godinu po godišnjem računu;

2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala u prethodnoj godini, organizaciju za osiguranje koja je prestala sa poslovanjem, u koloni 4 obrasca Bilans uspeha iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, nezavisno od toga da li se podaci daju po polugodišnjem ili godišnjem računu;

3) (Brisana)

4) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala 31. decembra, za organizaciju za osiguranje koja je prestala sa poslovanjem na obrascu Bilans uspeha podaci se iskazuju samo u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 7

U obrazac Bilans stanja, organizacija za osiguranje unosi podatke u kolone 4 do 7, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

U obrazac Bilans stanja, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje organizacije za osiguranje, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP 001 do 057 u aktivi i 101 do 162 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i kolonu 5 pasive, uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci u koloni 7 aktive i koloni 5 pasive iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

U obrazac Bilans stanja pod oznakom AOP 058 - Vanbilansna aktiva i 163 - Vanbilansna pasiva iskazuju se stanja sa konta vanbilansne evidencije iz kolone 1 ovog obrasca.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 8

U obrazac Bilans uspeha, organizacija za osiguranje unosi podatke u kolone 4 i 5, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) toga obrasca.

U obrazac Bilans uspeha, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, unose se podaci pod oznakom AOP br. 201 do 254 - Poslovni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 255 do 266 - Finansijski prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 267 do 283 - Neposlovni i vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 284 do 285 - Bruto rezultat, pod oznakom AOP br. 286 do 287 - Dobitak i gubitak, pod oznakom AOP br. 288 - Porezi i doprinosi iz dobitka pod oznakom AOP br. 289 do 291 - Neto rezultat, pod oznakom AOP br. 292 - Ukupni prihodi, a pod oznakom AOP br. 293 - Ukupni rashodi. Podaci se unose sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca tako što se u kolonu 4 unose podaci iz kolone 5 obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolonu 5 sa grupa računa i računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci u koloni 5 iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Izuzetno od odredbe člana 8 stav 2 ovog pravilnika, po periodičnom i godišnjem računu za 1997. godinu ne unose se podaci u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o obrascima i sadržini pozicija u obrascima
Bilans stanja i Bilans uspeha za organizacije za osiguranje

("Sl. list SRJ", br. 4/2002)

Član 5

Izuzetno od odredbe člana 7 stav 2 ovog pravilnika, po godišnjem računu za 2001. godinu u kolonu 4 obrasca Bilans stanja na poziciji AOP 123 - Odloženi revalorizacioni dobitak iskazuje se podatak sa pozicije AOP 113 - Rezerve iz viška revalorizacionih prihoda nad revalorizacionim rashodima iz kolone 5 obrasca Bilans stanja po godišnjem računu za 2000. godinu.

Izuzetno od odredbe člana 8 stav 2 ovog pravilnika, po godišnjem računu za 2001. godinu u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha na poziciji AOP 273 - Ostali neposlovni i vanredni prihodi i AOP 281 - Ostali neposlovni i vanredni rashodi iskazuje se podatak sa pozicije AOP 291 - Revalorizacioni dobitak i AOP 292 - Revalorizacioni gubitak iz kolone 5 obrasca Bilans uspeha po godišnjem računu za 2000. godinu.

Član 6

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje godišnjeg računa za 2001. godinu.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

 

Matični broj_____________________________________
Šifra delatnosti__________________________________
Naziv organizacije za osiguranje____________________
Sedište _______________________________________

 

BILANS STANJA
na dan ______________200 ____. godine

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos prethodne godine (početno stanje)

Iznos u tekućoj godini

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto
(5-6)

1

2

3

4

5

6

7

00

AKTIVA

 

 

 

 

 

 

A. NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

001

 

 

 

 

 

B. STALNA IMOVINA (003+009+016)

002

 

 

 

 

 

I NEMATERIJALNA ULAGANJA (004 do 008)

003

 

 

 

 

010

1. Osnivačka ulaganja

004

 

 

 

 

011

2. Ulaganje u razvoj

005

 

 

 

 

013

3. Koncesije, patenti, licence i slična prava

006

 

 

 

 

014

4. Kupovinom stečeni goodwill

007

 

 

 

 

015 do 019

5. Druga nematerijalna ulaganja

008

 

 

 

 

 

II OSNOVNA SREDSTVA (010 do 015)

009

 

 

 

 

020

1. Zemljišta

010

 

 

 

 

022

2. Građevinski objekti

011

 

 

 

 

023

3. Oprema

012

 

 

 

 

024

4. Alat i inventar

013

 

 

 

 

027

5. Ostala osnovna sredstva

014

 

 

 

 

028 i 029

6. Avansi i osnovna sredstva u pripremi

015

 

 

 

 

 

III DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (017 do 022)

016

 

 

 

 

030

1. Učešće u kapitalu povezanih pravnih lica

017

 

 

 

 

031

2. Učešća u kapitalu drugih pravnih lica

018

 

 

 

 

032

3. Dugoročni krediti povezanim pravnim licima

019

 

 

 

 

033 i 034

4. Dugoročni krediti

020

 

 

 

 

035

5. Dugoročne hartije od vrednosti

021

 

 

 

 

039

6. Ostali dugoročni finansijski plasmani

022

 

 

 

 

 

V. OBRTNA IMOVINA (024+027+048)

023

 

 

 

 

 

I ZALIHE (025+026)

024

 

 

 

 

100

1. Materijal

025

 

 

 

 

104

2. Dati avansi

026

 

 

 

 

 

II KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA (028+036+040)

027

 

 

 

 

 

1. Potraživanja za premije, štete i ostali kupci (029 do 035)

028

 

 

 

 

200

a) Potraživanja po osnovu premije osiguranja života

029

 

 

 

 

201

b) Potraživanja po osnovu premije ostalih osiguranja

030

 

 

 

 

202 i 203

v) Potraživanja po osnovu premije saosiguranja i reosiguranja

031

 

 

 

 

204

g) Potraživanja po osnovu premije iz inostranstva

032

 

 

 

 

205

d) Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji

033

 

 

 

 

206

đ) Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u inostranstvu

034

 

 

 

 

208 i 209

e) Ostali kupci i depozitna premija

035

 

 

 

 

 

2. Potraživanja iz specifičnih poslova i druga potraživanja (037 do 039)

036

 

 

 

 

210

a) Dati avansi za štete

037

 

 

 

 

212, 214, 215 i 219

b) Potraživanja iz specifičnih poslova

038

 

 

 

 

22

v) Druga potraživanja

039

 

 

 

 

 

3. Kratkoročni finansijski plasmani (041 do 047)

040

 

 

 

 

230

a) Kratkoročni finansijski plasmani u povezana pravna lica

041

 

 

 

 

231

b) Krediti u zemlji

042

 

 

 

 

232

v) Krediti u inostranstvu

043

 

 

 

 

233

g) Hartije od vrednosti namenjene prodaji

044

 

 

 

 

234

d) Menice

045

 

 

 

 

235

đ) Otkupljene sopstvene akcije

046

 

 

 

 

269

e) Ostali kratkoročni finansijski plasmani

047

 

 

 

 

 

III GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA (049+050)

048

 

 

 

 

247 i 248

1. Hartije od vrednosti (novčani ekvivalenti)

049

 

 

 

 

240 do 246 i 249

2. Gotovina

050

 

 

 

 

29

G. AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

051

 

 

 

 

 

D. POSLOVNA IMOVINA (001+002+023+051)

052

 

 

 

 

 

Đ. GUBITAK (054+055)

053

 

 

 

 

050

I Gubitak ranijih godina

054

 

 

 

 

051

II Gubitak tekuće godine

055

 

 

 

 

 

E. POSLOVNA AKTIVA (052+053)

056

 

 

 

 

80

Ž. VANPOSLOVNA AKTIVA

057

 

 

 

 

 

Z. UKUPNA AKTIVA (056+057)

058

 

 

 

 

88

VANBILANSNA AKTIVA

059

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka AOP

Iznos prethodne godine
(početno stanje)

Iznos na dan bilansa tekuće godine

1

2

3

4

5

 

PASIVA
A. KAPITAL (102+109+110+112+113+116)

101

 

 

 

 

 

I OSNOVNI KAPITAL (103 do 108)

102

 

 

 

 

300 i 301

1. Društveni i državni kapital

103

 

 

 

 

310

2. Redovni akcijski kapital

104

 

 

 

 

311

3. Prioritetni akcijski kapital

105

 

 

 

 

312 i 313

4. Ulozi društva za uzajamno osiguranje

106

 

 

 

 

314

5. Udeli društva sa ograničenom odgovornošću

107

 

 

 

 

315 i 319

6. Trajni i ostali ulozi

108

 

 

 

 

320

II EMISIONA PREMIJA

109

 

 

 

 

 

III REZERVE IZ DOBITKA

110

 

 

 

 

322

1. Rezerve sigurnosti iz dobitka

111

 

 

 

 

330

IV FOND PREVENTIVE IZ DOBITKA

112

 

 

 

 

 

V NERASPOREĐENI DOBITAK (114+115)

113

 

 

 

 

340

1. Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina

114

 

 

 

 

341

2. Neraspoređeni dobitak tekuće godine

115

 

 

 

 

351

VI REVALORIZACIONE REZERVE

116

 

 

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA (118 do 125)

117

 

 

 

 

400

I Matematička rezerva osiguranja života

118

 

 

 

 

401

II Rezerve sigurnosti na teret rashoda

119

 

 

 

 

402

III Rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života

120

 

 

 

 

403

IV Rezervisanja za masovne i katastrofalne štete ostalih osiguranja

121

 

 

 

 

404

V Rezervisanja za investiciono održavanje

122

 

 

 

 

405

VI Odloženi revalorizacioni dobitak

123

 

 

 

 

407

VII Odloženi negativan goodwill

124

 

 

 

 

408 i 409

VIII Ostala dugoročna rezervisanja

125

 

 

 

 

 

V. OBAVEZE (127+134+139+145+151)

126

 

 

 

 

 

I DUGOROČNE OBAVEZE (128 do 133)

127

 

 

 

 

410

1. Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

128

 

 

 

 

411

2. Obaveze prema povezanim pravnim licima

129

 

 

 

 

412

3. Obaveze po dugoročnim hartijama od vrednosti

130

 

 

 

 

413

4. Dugoročni krediti u zemlji

131

 

 

 

 

414

5. Dugoročni krediti u inostranstvu

132

 

 

 

 

419

6. Ostale dugoročne obaveze

133

 

 

 

 

 

II KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (135 do 138)

134

 

 

 

 

420

1. Kratkoročni krediti od povezanih pravnih lica

135

 

 

 

 

421 i 422

2. Kratkoročni krediti

136

 

 

 

 

423

3. Dospele dugoročne obaveze

137

 

 

 

 

424 i 429

4. Ostale kratkoročne finansijske obaveze

138

 

 

 

 

 

III OBAVEZE ZA ŠTETE, PREMIJU I SPECIFIČNE OBAVEZE (140 do 144)

139

 

 

 

 

430, 432 i 433

1. Obaveze za štete i udele u štetama u zemlji

140

 

 

 

 

431, 434 i 435

2. Obaveze za štete i udele u štetama u inostranstvu

141

 

 

 

 

440 i 441

3. Obaveze za premiju saosiguranja i reosiguranja u zemlji

142

 

 

 

 

442 i 443

4. Obaveze za premiju saosiguranja i reosiguranja u inostranstvu

143

 

 

 

 

444 i 445

5. Druge specifične obaveze

144

 

 

 

 

 

IV DRUGE OBAVEZE IZ POSLOVANJA I OBAVEZE ZA ZARADE (146 do 150)

145

 

 

 

 

45

1. Obaveze za zarade i naknade zarada

146

 

 

 

 

460

2. Primljeni avansi i depoziti

147

 

 

 

 

461, 462 i 463

3. Obaveze po hartijama od vrednosti

148

 

 

 

 

464 i 465

4. Obaveze prema dobavljačima

149

 

 

 

 

466, 467, 468 i 469

5. Ostale obaveze iz poslovanja

150

 

 

 

 

 

V DRUGE KRATKOROČNE OBAVEZE (152 do 155)

151

 

 

 

 

470 i 471

1. Obaveze za poreze i doprinose na zarade

152

 

 

 

 

472, 473, 474 i 475

2. Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

153

 

 

 

 

476 i 477

3. Obaveze za dividende i učešća u rezultatu

154

 

 

 

 

478 i 479

4. Ostale kratkoročne obaveze

155

 

 

 

 

 

G. PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (157 do 159)

156

 

 

 

 

492 i 493

I Prenosna premija (osiguranja života i ostalih osiguranja)

157

 

 

 

 

490 i 491

II Rezervisane štete (osiguranja života i ostalih osiguranja)

158

 

 

 

 

494, 495, 496 i 499

III Ostala pasivna vremenska razgraničenja

159

 

 

 

 

 

D. POSLOVNA PASIVA (101+117+126+156)

160

 

 

 

 

81

Đ. VANPOSLOVNA PASIVA

161

 

 

 

 

 

E. UKUPNA PASIVA (160+161)

162

 

 

 

 

89

VANBILANSNA PASIVA

163

 

 

 

 

U________________
Dana_________.god.

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

  M.P.  

Rukovodilac pravnog lica
_____________________

 

 

Matični broj____________________________________
Naziv organizacije za osiguranje___________________
Sedište_______________________________________
Vrsta poslova osiguranja_________________________

 

 

BILANS USPEHA
u periodu od _______________ do _________ 200___. godine

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Prethodna godina

Tekuća godina

1

2

3

4

5

 

A. POSLOVNI PRIHODI I RASHODI

 

 

 

 

I POSLOVNI (FUNKCIONALNI) PRIHODI (202+206+209+212+217)

201

 

 

 

1. Prihodi od premije osiguranja i saosiguranja (203+204+205)

202

 

 

600

a) života

203

 

 

601, 602, 603, 604 i 606

b) ostalih osiguranja ostvarenih u zemlji

204

 

 

605 i 607

v) ostalih osiguranja ostvarenih u inostranstvu

205

 

 

 

2. Prihodi od premije reosiguranja (207+208)

206

 

 

620

a) ostvareni u zemlji

207

 

 

621

b) ostvareni u inostranstvu

208

 

 

 

3. Prihodi od učešća u naknadi šteta (210+211)

209

 

 

610 i 611

a) iz saosiguranja

210

 

 

612 i 613

b) iz reosiguranja

211

 

 

 

4. Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja (213+214+215+216)

212

 

 

638d

a) za matematičku rezervu

213

 

 

630 i 632

b) za štete iz osiguranja života

214

 

 

631, 633, 634 i 635

v) za štete ostalih osiguranja

215

 

 

637, 638d i 639

g) za druga rezervisanja

216

 

 

 

5. Drugi poslovni prihodi (218+219+220)

217

 

 

652

a) od regresnih potraživanja

218

 

 

651

b) od posredovanja i zastupanja

219

 

 

650, 653, 655 i 659

v) ostali prihodi od osiguranja i reosiguranja

220

 

 

 

II POSLOVNI (FUNKCIONALNI) RASHODI (222+226+229+230)

221

 

 

 

1. Naknade štete iz osiguranja i udeli u štetama iz saosiguranja (223+224+225)

222

 

 

510

a) života

223

 

 

511, 512, 513 i 514

b) ostalih osiguranja

224

 

 

517

v) iz saosiguranja

225

 

 

 

2. Naknade štete i udeli iz reosiguranja (227+228)

226

 

 

510d, 511, 512, 513 i 514

a) naknade šteta

227

 

 

518

b) udeli u štetama

228

 

 

515, 516 i 519

3. Rashodi po osnovu premije saosiguranja i reosiguranja i provizija iz poslovanja osiguranja

229

 

 

 

4. Rezervisanja (231+232+233+234+235)

230

 

 

520, 521, 522, 523, 524 i 525

a) rezervisanja za štete iz osiguranja, saosiguranja i reosiguranja

231

 

 

501 i 503

b) za preventivu

232

 

 

500 i 526

v) za matematičku rezervu

233

 

 

505

g) doprinos garantnom fondu

234

 

 

527 i 529

d) za ostala funkcionalna rezervisanja

235

 

 

 

III BRUTO POSLOVNI REZULTAT

236

 

 

 

1. Dobitak (201-221)

237

 

 

 

2. Gubitak (221-201)

238

 

 

 

IV DRUGI POSLOVNI RASHODI - TROŠKOVI (240+241+242+243+244+245+246+247+248)

239

 

 

540 i 541

1. Troškovi materijala, goriva i energije

240

 

 

530

2. Amortizacija

241

 

 

542

3. Usluge i zakupnina

242

 

 

543

4. Troškovi reklame i propagande

243

 

 

539

5. Rezervisanje za materijalne troškove

244

 

 

544 do 547 i 549

6. Nematerijalni troškovi

245

 

 

548d

7. Troškovi poreza

246

 

 

548d

8. Troškovi doprinosa

247

 

 

 

9. Bruto zarade, naknade zarade i ostali lični rashodi (249+250+251+252)

248

 

 

550 i 551

a) neto zarade i naknade zarada

249

 

 

552

b) porezi

250

 

 

553

v) doprinosi

251

 

 

559

g) ostali lični rashodi

252

 

 

 

V POSLOVNI DOBITAK (237-239)

253

 

 

 

VI POSLOVNI GUBITAK (239-237 ili 238+239)

254

 

 

 

B. FINANSIJSKI PRIHODI I RASHODI
I FINANSIJSKI PRIHODI (256+257+258+259)

255

 

 

660

1. Finansijski prihodi od povezanih pravnih lica

256

 

 

662 i 663

2. Prihodi od kamata

257

 

 

664 i 665

3. Pozitivne kursne razlike

258

 

 

668 i 669

4. Ostali finansijski prihodi

259

 

 

 

II FINANSIJSKI RASHODI (261+262+263+264)

260

 

 

560

1. Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim pravnim licima

261

 

 

562 i 563

2. Rashodi kamata

262

 

 

564 i 565

3. Negativne kursne razlike

263

 

 

566 i 567

4. Ostali finansijski rashodi

264

 

 

 

III DOBITAK OD FINANSIRANJA (255-260)

265

 

 

 

IV GUBITAK OD FINANSIRANJA (260-255)

266

 

 

 

V. NEPOSLOVNI I VANREDNI PRIHODI I RASHODI
I NEPOSLOVNI I VANREDNI PRIHODI (268 do 273)

267

 

 

670 i 671

1. Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća, hartija od vrednosti i materijala

268

 

 

674

2. Prihodi iz ranijih godina

269

 

 

675

3. Viškovi

270

 

 

676

4. Prihodi od smanjenja obaveza

271

 

 

677

5. Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja

272

 

 

679

6. Ostali neposlovni i vanredni prihodi

273

 

 

 

II NEPOSLOVNI I VANREDNI RASHODI (275 do 28l)

274

 

 

570

1. Gubici po osnovu prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, učešća i hartija od vrednosti

275

 

 

571

2. Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i prodaje materijala

276

 

 

578

3. Rashodi iz ranijih godina

277

 

 

575

4. Manjkovi

278

 

 

572 i 573

5. Otpisi potraživanja

279

 

 

577

6. Rashodi dugoročnih rezervisanja za rizike

280

 

 

576 i 579

7. Ostali neposlovni i vanredni rashodi

281

 

 

 

III NEPOSLOVNI I VANREDNI DOBITAK (267-274)

282

 

 

 

IV NEPOSLOVNI I VANREDNI GUBITAK (274-267)

283

 

 

 

G. BRUTO REZULTAT
I Bruto dobitak (253+265+282)

284

 

 

 

II Bruto gubitak (254+266+283)

285

 

 

 

D. DOBITAK I GUBITAK
I Dobitak (284-285)

286

 

 

 

II Gubitak (285-284)

287

 

 

721

Đ. POREZI I DOPRINOSI IZ DOBITKA

288

 

 

 

E. NETO REZULTAT

289

 

 

 

I Neto dobitak (286-288)

290

 

 

 

II Neto gubitak (288-286 ili 287+288)

291

 

 

 

Ž. UKUPNI PRIHODI (20l+255+267)

292

 

 

 

Z. UKUPNI RASHODI (221+239+260+274)

293

 

 

U________________
Dana_________.god.

   

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa
_______________________________

  M.P.  

Rukovodilac pravnog lica
_____________________