UREDBA
O ČLANSTVU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE U MEĐUNARODNOM MONETARNOM FONDU I DRUGIM MEĐUNARODNIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA

("Sl. list SRJ", br. 40/96)

Član 1

Ovom uredbom Savezna Republika Jugoslavija (u daljem tekstu "SRJ") saglašava se sa članstvom u Međunarodnom monetarnom fondu (u daljem tekstu "Fond") i učešćem u Odeljenju specijalnih prava vučenja Fonda, kao i sa članstvom u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (u daljem tekstu "Banka"), u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (u daljem tekstu "Korporacija"), u Međunarodnom udruženju za razvoj (u daljem tekstu "Udruženje") i u Međunarodnoj agenciji za garantovanje investicija (u daljem tekstu "Agencija") pod uslovima i rokovima navedenim u Odluci Odbora izvršnih direktora Fonda usvojenoj 14. decembra 1992. godine, Odluci Odbora izvršnih direktora Banke, Korporacije i Udruženja od 25. februara 1993. godine i Odluci Odbora direktora Agencije usvojenoj 19. marta 1993. godine.

Član 2

Narodna banka Jugoslavije (u daljem tekstu "Narodna banka") je ovlašćena da se zadužuje ili na bilo koji drugi odgovarajući način obezbeđuje sredstva kojima će, u ime SRJ, povremeno vršiti plaćanja prema Fondu, Banci, Korporaciji, udruženju i Agenciji, pod uslovima i rokovima iz odluka ili rezolucija koje se odnose na članstvo SRJ u tim organizacijama i u skladu sa njihovim statutima ili Konvencijom, i vrši plaćanja u vezi sa učešćem SRJ u Odeljenju specijalnih prava vučenja Fonda.

Narodna banka ovim je ovlašćena da, u skladu sa statutima Fonda, Banke, Udruženja i Konvencijom o osnivanju Agencije izdaje neprenosive, beskamatne obveznice koje budu potrebne ili odgovarajuće, a tiču se članstva SRJ u Fondu, Banci, Udruženju ili Agenciji.

Član 3

Narodna banka deluje kao fiskalni agent, kao što je određeno u članu V, odeljak 1 Statuta Fonda i u skladu s tim je ovlašćena da, u ime SRJ, obavlja sve poslove i transakcije za koje je ovlašćena u različitim odredbama Statuta Fonda.

Ministarstvo finansija deluje kao fiskalni agent kao što je određeno u članu III, odeljak 2 Statuta Banke i kao institucija preko koje će se komunicirati, saglasno članu IV, odeljak 10 Statuta Korporacije, članu II, odeljak 10 Statuta Udruženja i članu 38 Konvencije o osnivanju Agencije.

Narodna banka je određena za depozitera novčanih sredstava Fonda, Banke, Korporacije, Udruženja i Agencije.

Član 4

Narodna banka je ovlašćena da primi bilo koji iznos sredstava koji može biti plaćen ili transferisan SRJ, u poslovima i transakcijama koje se vrše u skladu sa različitim odredbama Statuta Fonda.

Ministarstvo finansija ima pravo da primi bilo koji iznos sredstava koji može biti plaćen ili transferisan SRJ, u poslovima i transakcijama koje se vrše u skladu sa različitim odredbama Statuta Banke.

Član 5

Odredbe statuta Fonda, Banke, Korporacije i Udruženja i Konvencije o osnivanju Agencije, zajedno sa usvojenim izmenama, i dalje su na snazi i primenjuju se u SRJ.

Član 6

Vlada SRJ će da donosi propise i da preduzima sve druge mere koje su neophodne ili odgovarajuće radi primene ove uredbe u cilju izvršavanja obaveza SRJ koje proističu iz statuta i odluka ili rezolucija organizacija koje su pomenute u članu 1 ove uredbe.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".