ZAKON
O PRIVREDNOJ KOMORI JUGOSLAVIJE

("Sl. list SRJ", br. 53/92)

Član 1

Privredna komora Jugoslavije (u daljem tekstu: Komora), jeste samostalna, poslovna i interesna asocijacija na jedinstvenom jugoslovenskom privrednom području.

Članovi komore su preduzeća, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privredne delatnosti i usluge.

Član 2

Komorom upravljaju članovi Komore preko svojih predstavnika u njenim organima, koji se biraju na način utvrđen Statutom Komore.

Član 3

Komora ima svojstvo pravnog lica.

Član 4

Komora može imati predstavništva u inostranstvu u skladu sa Statutom Komore.

O osnivanju predstavništava u inostranstvu i njihovom finansiranju odlučuje Upravni odbor Komore.

Član 5

Komora vrši određena javna ovlašćenja koja su joj poverena saveznim zakonom.

Član 6

Delatnost komore je: zastupanje zajedničkih interesa članova Komore u oblasti privrednog sistema, razvojne i ekonomske politike pred saveznim organima i saveznim organizacijama; unapređivanje robne razmene i asortimana i kvaliteta proizvoda i usluga; unapređivanje standarda i tehničkih normativa i njihovo prilagođavanje međunarodnim rešenjima i praksi i izdavanje odgovarajućih certifikata; podsticanje istraživanja u oblasti naučno-tehnološkog razvoja; poslovno povezivanje i informisanje i pružanje stručne pomoći članovima Komore; organizovanje usavršavanja i obuke kadrova u oblasti privrede; unapređivanje preduzetništva i menadžmenta i praćenje i prenošenje međunarodnih iskustava u tim oblastima; unapređivanje i uspostavljanje ekonomske saradnje sa inostranstvom organizovanjem privredne i turističko-informativne propagande, sajmova, izložbi i drugih promotivnih aktivnosti; učešće u zaključivanju i sprovođenju kolektivnih ugovora; negovanje dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala i utvrđivanje pravila poslovnog ponašanja članova Komore i obavljanje drugih poslova od interesa za članove Komore.

Član 7

Komora daje mišljenje na nacrte i predloge saveznih zakona i drugih saveznih propisa u oblasti privrednog sistema, razvojne i ekonomske politike i učestvuje u pripremanju saveznih zakona i drugih saveznih propisa od interesa za članove Komore.

Član 8

U ostvarivanju saradnje s privrednim komorama stranih zemalja i drugim stranim nacionalnim i međunarodnim privrednim organizacijama, Komora može uspostavljati i institucionalne oblike te saradnje, u skladu sa Statutom Komore.

Član 9

Organi Komore su: Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor i predsednik Komore.

Član 10

Skupština je najviši organ Komore.

Skupštinu sačinjavaju predstavnici članova Komore.

Član 11

Upravni odbor upravlja Komorom.

Upravni odbor bira Skupština Komore.

Član 12

Nadzorni odbor vrši kontrolu nad radom Komore.

Nadzorni odbor bira Skupština Komore.

Član 13

Predsednik Komore predstavlja Komoru.

Predsednik Komore je i predsednik Upravnog odbora Komore.

Predsednik Komore odgovoran je za zakonitost njenog rada i u tom pogledu ima ovlašćenja utvrđena saveznim zakonom za poslovodne organe preduzeća.

Član 14

Pri Komori se obrazuju: Sud časti, Stalni izbrani sud i Spoljnotrgovinska arbitraža, kao nezavisni organi koji su samostalni u odlučivanju.

Član 15

Sud časti odlučuje o povredama dobrih poslovnih običaja u spoljnotrgovinskom poslovanju, o narušavanju jedinstvenog jugoslovenskog tržišta, monopolističkim radnjama na tom tržištu i o povredama dobrih poslovnih običaja na tržištu.

Sud časti odlučuje i o neizvršavanju obaveza članova Komore i odluka Komore i o drugim povredama Statuta za koje se mogu izreći mere saglasno Statutu Komore.

Član 16

Stalni izbrani sud odlučuje u privrednim sporovima u skladu sa zakonom, ako stranke pismeno ugovore nadležnost tog suda.

Odluka Stalnog izbranog suda je konačna i ima snagu pravosnažne sudske presude.

Član 17

Spoljnotrgovinska arbitraža rešava:

1) sporove iz poslovnih odnosa koji nastaju u spoljnotrgovinskom prometu ako je bar jedna stranka strano pravno ili fizičko lice i između stranih pravnih ili fizičkih lica;

2) sporove koji se odnose na brodove i plovidbu na moru i unutrašnjim vodama, odnosno na koje se primenjuje plovidbeno pravo, ako je bar jedna od stranaka strano pravno ili fizičko lice i između stranih pravnih ili fizičkih lica.

Spoljnotrgovinska arbitraža rešava sporove kad su stranke pismeno ugovorile njenu nadležnost.

Odluka Spoljnotrgovinske arbitraže je konačna i ima snagu pravosnažne sudske presude.

Član 18

Nadležnost, sastav i organizacija Suda časti, Stalnog izbranog suda i Spoljnotrgovinske arbitraže pri Komori, način izbora i razrešavanja njihovih članova i postupak u stvarima iz njihove nadležnosti utvrđuju se opštim aktom koji donosi Skupština Komore u skladu sa zakonom.

Član 19

Komora ima Statut.

Statutom Komore utvrđuju se naročito: poslovi i zadaci, delokrug, sastav, broj članova i način rada Komore, izbor, opoziv i trajanje mandata organa Komore; oblici rada i organizovanja u Komori; prava, obaveze i odgovornosti članova Komore; način odlučivanja u Komori; saradnja sa saveznim organima i saveznim organizacijama; javnost rada Komore i obaveštavanje članova Komore o radu njenih organa i oblika rada i organizovanja; način obezbeđivanja sredstava za rad Komore; organizacija i način obavljanja stručnih i administrativnih poslova; postupak donošenja Statuta i drugih opštih akata Komore i druga pitanja značajna za njen rad.

Statut donosi Skupština Komore.

Statut Komore objavljuje se u glasilu Komore.

Član 20

Sredstva za rad Komore obrazuju se od doprinosa njenih članova i prihoda od naknada za usluge Komore i njenih organizacija, kao i iz drugih izvora.

Osnovicu i stopu, način i rokove plaćanja doprinosa utvrđuje Skupština Komore.

Član 21

Privredna komora Jugoslavije uskladiće svoju organizaciju i rad sa odredbama ovog zakona u roku od devet meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Do usklađivanja organizacije i rada, Privredna komora Jugoslavije nastavlja da radi na način i pod uslovima pod kojima je obrazovana.

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o Privrednoj komori Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 42/90).

Član 23

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".