ZAKON
O IZRADI BILANSA STANJA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE U SOCIJALISTIČKOJ FEDERATIVNOJ REPUBLICI JUGOSLAVIJI, O IZRADI BILANSA STANJA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE U SAVEZNOJ REPUBLICI JUGOSLAVIJI I O POKRIĆU VIŠKA RASHODA NAD PRIHODIMA

("Sl. list SRJ", br. 11/2002)

Član 1

Narodna banka Jugoslavije će do 28. februara 2002. godine, sa stanjem na dan 31. decembra 2001. godine, izraditi bilans stanja Narodne banke Jugoslavije u SFR Jugoslaviji i bilans stanja Narodne banke Jugoslavije u SR Jugoslaviji.

Član 2

Na osnovu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije i izvršenog razgraničenja potraživanja i obaveza između SR Jugoslavije i bivših republika SFR Jugoslavije - Narodna banka Jugoslavije isknjižiće iz bilansa Narodne banke Jugoslavije u SFR Jugoslaviji potraživanja i obaveze bivših republika SFR Jugoslavije, a potraživanja i obaveze koji se odnose na SR Jugoslaviju preknjižiće u bilans Narodne banke Jugoslavije.

Član 3

Višak rashoda nad prihodima po Godišnjem računu Narodne banke Jugoslavije za 2001. godinu nastao po osnovu ispravke vrednosti plasmana iz primarne emisije nastalih u periodu od 1992. do 2000. godine i pripadajućih kamata, kao i po osnovu kamata prema međunarodnim finansijskim organizacijama za taj period - Narodna banka Jugoslavije pokriće na teret kapitala Narodne banke Jugoslavije.

Naplaćena potraživanja za koja je izvršena ispravka vrednosti po Godišnjem računu Narodne banke Jugoslavije za 2001. godinu na način iz stava 1 ovog člana - usmeriće se u korist kapitala Narodne banke Jugoslavije.

Član 4

Godišnji račun Narodne banke Jugoslavije za 2001. godinu doneće guverner Narodne banke Jugoslavije do 30. juna 2002. godine i dostaviće ga Saveznoj skupštini na potvrđivanje, zajedno sa izveštajem revizora.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".