ODLUKA
O OBRASCU LEKARSKOG RECEPTA ZA PROPISIVANJE I IZDAVANJE LEKOVA NA TERET SREDSTAVA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

("Sl. glasnik RS", br. 9/2002)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se obrazac lekarskog recepta za propisivanje i izdavanje lekova na teret sredstava zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: lekarski recept), bliže uređuje njegova sadržina, oblik, kao i način korišćenja i štampanja.

Član 2

Lekarski recept nosi oznaku LR-1.

Lekarski recept je obrazac pravougaonog oblika, širine 103 mm i dužine 260 mm (blok 100 listova), papir gramature 70 g/m2, hartija bela, boja štampe plava i rasteri svetlo plavi.

Lekarski recept u gornjem desnom uglu obrasca ima serijski broj crvene boje. Serijski broj se sastoji od oznake serije i rednog broja. Oznaka serije sadrži dva velika štampana ćirilična slova koja označavaju filijalu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: filijala Zavoda) na čijem području je sedište zdravstvene ustanove u kojoj se propisuju lekovi. Redni broj sadrži osam cifara i označava redni broj štampanog obrasca recepta u okviru jedne serije.

Serijskim brojem obezbeđuje se kontrola: štampanja i distribucija obrasca LR-1, propisivanja lekova i izdavanja lekova na lekarski recept.

Član 3

Obrazac lekarskog recepta sastoji se iz tri dela: "1 - osigurano lice", "2 - lekar" i "3 - farmaceut".

Prvi deo "1 - osigurano lice" sadrži sledeće rubrike:

- "RZZO filijala u _________________"

- "Prezime i ime osiguranog lica",

- "Adresa",

- "Prezime i ime nosioca osiguranja",

- "Datum rođenja dece do 15 godina",

- "Broj zdravstvene knjižice",

- "Matični broj osiguranog lica",

- "Registarski broj",

- "Broj kartona - protokola".

U okviru prvog dela su i "šifre" za: RZZO filijalu; nosioca osiguranja; osnov osiguranja; osnov oslobađanja od participacije i državu.

Drugi deo "2 - lekar" sadrži sledeće rubrike:

- "Naziv zdravstvene ustanove",

- "Naziv zdravstvene ustanove u sastavu",

- "Naziv organizacione jedinice",

- "Rp" - prostor za upis leka (naziv, oblik, količina, način upotrebe),

- "Datum propisivanja leka",

- "ID broj lekara",

- "Potpis i štambilj lekara",

- "M.P.".

U okviru drugog dela su i "šifre" za: zdravstvenu ustanovu ("ZU"); zdravstvenu ustanovu u sastavu; organizacionu jedinicu; propisani lek i dijagnozu.

Treći deo "3 - farmaceut" sadrži sledeće rubrike:

- "Količina",

- "Iznos participacije",

- "Cena leka",

- "Radna taksa",

- "Datum izdavanja leka",

- "Redni broj Rp",

- "Potpis farmaceuta",

- "M.P.".

U okviru trećeg dela su i "šifre" za: izdati lek; pakovanje i farmaceutski oblik ("f.o").

Na kraju trećeg dela je rubrika za potpis primaoca leka: "lek primio".

Obrazac lekarskog recepta odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 4

Lekarski recept propisan ovom odlukom koristi se za propisivanje i izdavanje lekova na recept za osigurana lica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Zavod) i za druga sa njima izjednačena lica u pogledu uslova i načina propisivanja i izdavanja lekova.

Lekarski recept propisan ovom odlukom koristi se i za propisivanje i izdavanje lekova na recept za izbegla i prognana lica.

Član 5

Na obrascu lekarskog recepta LR-1 propisuju se i izdaju:

- lekovi utvrđeni Odlukom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Lista lekova);

- izuzetno i lekovi van Liste lekova u skladu sa Odlukom o sadržini i obimu zdravstvene zaštite, na osnovu mišljenja stručnog konzilijuma referentne zdravstvene ustanove da je propisan lek neophodan i da ne postoji odgovarajući lek sa Liste lekova, o čemu ocenu daje lekarska komisija filijale Zavoda. U ovim slučajevima filijala Zavoda na poleđini recepta stavlja oznaku "Troškovi padaju na teret sredstava filijale Zavoda" i to overava pečatom.

Član 6

Na jednom lekarskom receptu može se propisati samo jedan lek za jedno osigurano lice.

Član 7

Na teret sredstava zdravstvenog osiguranja obezbeđuju se lekovi propisani i izdati isključivo na obrascu lekarskog recepta propisanog i štampanog u skladu sa ovom odlukom.

Na teret sredstava zdravstvenog osiguranja ne priznaju se izdati lekovi na osnovu nepotpuno, netačno ili nečitko popunjenih obrazaca lekarskih recepata.

Uputstvo za popunjavanje lekarskog recepta donosi direktor Zavoda.

Uputstvom za popunjavanje lekarskog recepta, u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima i opštim aktima Zavoda, uređuje se:

- način popunjavanja podataka koji čine sadržaj lekarskog recepta, i

- šifarnici koji se koriste za popunjavanje lekarskog recepta.

Član 8

Obrazac lekarskog recepta štampa isključivo ponuđač koga putem javnog oglasa izabere i ovlasti Zavod.

Za postupak javnog oglašavanja i prikupljanja ponuda direktor Zavoda obrazuje komisiju.

Na osnovu javno prikupljenih ponuda komisija daje direktoru Zavoda obrazloženi predlog za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Predlog komisije iz stava 2 ovog člana sadrži razloge za izbor najpovoljnijeg ponuđača u pogledu boniteta ponuđača, kvaliteta, cene, dinamike štampanja lekarskih recepata i ostale uslove štampanja, skladištenja i distribucije.

Direktor Zavoda sa izabranim ponuđačem zaključuje ugovor, kojim se izabrani ponuđač ovlašćuje da štampa obrazac lekarskog recepta.

Po izvršenom izboru i zaključenom ugovoru podnosi se izveštaj Upravnom odboru Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Član 9

Zdravstvene ustanove mogu naručivati i preuzimati obrasce lekarskih recepata isključivo kod izabranog najpovoljnijeg ponuđača što će se bliže regulisati Ugovorom o sprovođenju i finansiranju zdravstvene zaštite zaključenim između filijale Zavoda i zdravstvene ustanove.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a obrazac lekarskog recepta propisan ovom odlukom primenjivaće se od 1. juna 2002. godine.