ODLUKA
O OBRAZOVANJU SAVETA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 14/2002)

1. Obrazuje se Savet za evropske integracije (u daljem tekstu: Savet), kao stručnosavetodavno telo Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

2. Zadaci Saveta su: razmatranje i predlaganje mera za formulisanje strategije pridruživanja SR Jugoslavije Evropskoj uniji u okviru nadležnosti Republike Srbije; praćenje realizacije strategije pridruživanja i predlaganje mera politike kojima se pospešuje proces pridruživanja u okviru nadležnosti Republike Srbije; razmatranje i predlaganje mera u vezi sa usaglašavanjem zakonodavstva, institucionalnim promenama i merama politike koje se tiču uslova i potreba pridruživanja Evropskoj uniji; predlaganje potrebnih mehanizama povezivanja i saradnje u procesu pridruživanja; predlaganje mera za uspostavljanje opšte nacionalnog konsenzusa o strategiji pridruživanja evropskim integracijama; obavljanje i drugih stručnosavetodavnih poslova koji povećavaju efikasnost rada Vlade u procesu pridruživanja SR Jugoslavije Evropskoj uniji.

3. Članove Saveta imenuje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Radom Saveta rukovodi predsednik Saveta, koga imenuje Vlada iz reda članova Saveta.

Predsednik Saveta ima zamenika, koga na predlog predsednika Saveta imenuje Vlada.

4. Savet može angažovati stručne i obrazovne organizacije i istaknute naučne radnike sa dugogodišnjim iskustvom i radom na problematici Evropske unije, radi proučavanja pojedinih naročito složenih pitanja, kao što su: usaglašavanje zakonodavstva iz nadležnosti Republike sa zakonodavstvom Evropske unije, praćenje ekonomskih pokazatelja u približavanju kriterijumima Evropske unije, institucionalna dogradnja i osposobljavanje prema merama i standardima Evropske unije.

5. Savet u svom radu može koristiti stručnu pomoć koja mu je pružena u vidu međunarodnih projekata.

6. Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaće Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".