ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA KOORDINACIJU PROCESA PREGOVORA ZA PRISTUPANJE SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI

("Sl. glasnik RS", br. 14/2002)

1. Obrazuje se Komisija za koordinaciju procesa pregovora za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (u daljem tekstu: Komisija).

2. Zadaci Komisije su: predlaganje mera za pokretanje i unapređivanje saradnje republičkih organa, organizacija i agencija nadležnih za donošenje i sprovođenje politika regulisanih pravilima Svetske trgovinske organizacije; predlaganje mera za ostvarivanje saradnje sa Komisijom za pristupanje SRJ Svetskoj trgovinskoj organizaciji u svim fazama procesa pristupanja; predlaganje mera za pokretanje i unapređenje međuresorske saradnje saveznih i republičkih organa i organizacija na ekspertskom nivou; predlaganje strategije i mera u vezi sa reformom ekonomske politike, zakonske i podzakonske regulative koja je u nadležnosti Republike Srbije, u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije; praćenje realizacije predloženih mera.

3. Članove Komisije imenuje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije, koga imenuje Vlada iz reda članova Komisije.

4. Komisija može, radi proučavanja pojedinih naročito složenih pitanja koja se odnose na oblasti regulisane pravilnikom Svetske trgovinske organizacije, angažovati stručne i obrazovne organizacije i istaknute naučne radnike.

5. Komisija u svom radu može koristiti stručnu pomoć koja joj je pružena u vidu međunarodnih projekata.

6. Komisija može tražiti od državnih organa, pojedinih organizacija i agencija podatke, obaveštenja i izveštaje.

7. Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Komisije obavljaće Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom.

8. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".