UREDBA
O MOGUĆEM NAČINU ISPLATE NEISPLAĆENIH PENZIJA U REPUBLIČKOM FONDU ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZEMLJORADNIKA

("Sl. glasnik RS", br. 55/2000, 14/2002 i 16/2002 - ispr.)

Član 1

Ovom uredbom omogućava se i uređuje način isplate neisplaćenih penzija u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika (u daljem tekstu: Fond), koje korisnicima pripadaju, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96 i 46/98), zaključno sa decembrom 2001. godine.

Član 2

Za neisplaćene penzije, zaključno sa decembrom 2001. godine, na zahtev korisnika penzije, Fond izdaje potvrdu.

Potvrda iz stava 1 ovog člana koristi se za izmirivanje obaveza nastalih do 31. decembra 2001. godine, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, za članove domaćinstva i druge obveznike ovih doprinosa.

Isplata penzija, na način iz stava 1 ovog člana, može se vršiti do 15. maja 2002. godine.

Član 3

Korisniku penzije, koji se opredeli za isplatu penzija, na način iz člana 2 ove uredbe, Republička uprava javnih prihoda izdaje Potvrdu o visini neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika - Obrazac broj 1, zaključno sa 31. decembrom 2001. godine, bez obračunate kamate (dospele, a neizmirene) po tom osnovu.

Član 4

Na zahtev korisnika penzije koji se podnosi Fondu, preko Republičke uprave javnih prihoda, Fond izdaje Potvrdu o visini neisplaćenih penzija - Obrazac broj 2, do iznosa naznačenog u potvrdi iz člana 3 ove uredbe, odnosno do visine neisplaćenih penzija.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana, prilaže se i potvrda iz člana 3 ove uredbe

Danom prijema potvrde Fonda, iz stava 1 ovog člana, od strane korisnika penzije, obaveza Fonda po osnovu neisplaćenih penzija, do iznosa naznačenog u potvrdi, smatra se izmirenom.

Član 5

Potvrda Fonda, iz člana 4 stav 1 ove uredbe predaje se Republičkoj upravi javnih prihoda. Danom predaje ove potvrde, obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika smatra se izmirenom za obveznika, do iznosa naznačenog u potvrdi, a dospela i neizmirena kamata do dana predaje potvrde se otpisuje.

Republička uprava javnih prihoda izdaje Potvrdu o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika - Obrazac broj 3.

Član 6

(Brisan)

Član 7

Isplatu penzija i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, na način uređen ovom uredbom, evidentiraće jednom mesečno, nadležna filijala NBJ - Zavoda za obračun i plaćanje i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 8

Obrazac potvrde - br. 1, 2 i 3 odštampane su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

Republika Srbija

 

Republička uprava javnih prihoda

 

Odeljenje za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda ______

Broj: ____________

 

Datum: __________

 

Mesto: __________

 

 

P O T V R D A

O VISINI NEIZMIRENIH DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZEMLJORADNIKA

 

Obveznik doprinosa, _____________ JMBG ____________, iz __________ ul. _____________, broj ________, šifra poreskog obveznika __________, dužan je po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika do 31. decembra 2001. godine, bez obračunate, a nenaplaćene kamate, iznos od _______ dinara, za _________ (članova domaćinstva).

N a č e l n i k

Obrazac broj 2

Republika Srbija

 

Republički fond za penzijsko osiguranje zemljoradnika

Broj predmeta: ____________

 

Datum: __________

 

Mesto: __________

 

 

POTVRDA br. _______

O VISINI NEISPLAĆENIH PENZIJA

 

Korisniku penzije _______________ JMBG ___________, iz __________, ul. _______________, broj _________, isplaćuje se penzija za period od ______ do ______, u iznosu od ________ dinara. Ovom potvrdom plaćaju se neizmireni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika do 31. decembra 2001. godine.

Predajom potvrde korisniku penzije, smatra se da je obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, u naznačenom iznosu i periodu, prema primaocu potvrde izvršena.

Iznosom iz ove potvrde korisnik penzije može platiti neplaćeni doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, za obveznika doprinosa: ________________, JMBG ____________, iz ______________, ul. _________________, koji se vodi kao obveznik doprinosa kod Odeljenja za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda ____________ mesto ______________, šifra poreskog obveznika: _______________.

Potpis primaoca potvrde:

____________________

DIREKTOR

Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika

_______________________________

 

Obrazac broj 3

Republika Srbija

 

Republička uprava javnih prihoda

 

Odeljenje za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda ______

Broj: ____________

 

Datum: __________

 

Mesto: __________

 

 

P O T V R D A

O UPLATI DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZEMLJORADNIKA

 

Obveznik doprinosa, _______________, JMBG __________, iz ___________, ul. ____________, broj________, šifra poreskog obveznika ________, uplatio je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, za _____ (članova domaćinstva), u iznosu od ________ dinara, potvrdom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, broj ______ od ______ godine. Ova potvrda služi kao dokaz da je do iznosa naznačenog u potvrdi, izvršena obaveza uplate doprinos.

N a č e l n i k