PRAVILNIK
O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE VODOPRIVREDNIH OBJEKATA ZA 2002. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 14/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način dodele sredstava obezbeđenih zakonom za finansiranje izgradnje rekonstrukcije i održavanje vodoprivrednih objekata i izvođenje drugih radova za 2002. godinu.

Član 2

Pravo na dodelu sredstava iz člana 1 ovog pravilnika, investitor može ostvariti pod uslovom da obezbedi svoje učešće i da za objekte i radove koji su predmet izgradnje, odnosno rekonstrukcije ima vodoprivrednu saglasnost, odnosno građevinsku dozvolu.

Član 3

Visina sredstava iz člana 1 ovog pravilnika utvrđuje se zavisno od predračunske vrednosti radova i iznosi za:

1) brane i akumulacije - 70%,

2) objekte vodosnabdevanja osim distribucije vode - 30%,

3) objekte za zaštitu kvaliteta voda osim otpadnih voda iz naselja do glavnog kolektora i atmosferskih voda - 30%,

4) regionalni hidrosistemi za navodnjavanje - 90%.

Izuzetno od odredbe iz stava 1 ovog člana, za objekte za zaštitu kvaliteta voda i za objekte vodosnabdevanja, ako se izgradnja, odnosno rekonstrukcija ovih objekata vrši u nerazvijenim i prigraničnim opštinama, koje su kao takve utvrđene Zakonom o nedovoljno razvijenim područjima Republike Srbije za period do 2005. godine ("Službeni glasnik RS", broj 53/95), visina učešća se povećava za 10% u odnosu na visinu utvrđenu u stavu 1 tač. 2) i 3) ovog člana.

Član 4

Za protiverozivne radove, održavanje vodoprivrednih objekata, održavanje vodoprivrednih objekata za sprovođenje odbrane od poplava, studije i projekte od značaja za Republiku, učešće sredstava iz člana 1 ovog pravilnika iznosi 100%.

Član 5

Sredstva iz člana 1 ovog pravilnika prenose se investitoru na osnovu overene situacije o izvedenim radovima i dokaza da je investitor obezbedio sopstveno učešće.

Član 6

Uz zahtev za dobijanje sredstava za deo programa koji se odnosi na vodosnabdevanje, osim distribucije vode i na zaštitu kvaliteta voda prilaže se dokumentacija koja sadrži naročito sledeće:

1) glavni projekat na uvid i izvod iz glavnog projekta sa markiranim objektima koji će se graditi po aktuelnom godišnjem programu;

2) kopiju vodoprivredne saglasnosti koju je izdalo ministarstvo;

3) kopiju građevinske dozvole;

4) kopiju odluke učesnika u investiciji o određivanju nosioca investicije sa dokazom da je registrovan za vodoprivrednu delatnost;

5) kopiju investicione odluke;

6) dokaz da je objekt prijavljen nadležnoj službi za platni promet i finansijski nadzor;

7) dokaz da je otvoren poseban žiro račun kod službe za platni promet i finansijski nadzor za investicioni objekat u oblasti vodoprivrede;

8) dokaz da je investitor obezbedio sopstvena sredstva koja će udružiti sa sredstvima ministarstva nadležnog za vodoprivredu.

Izvod iz glavnog projekta treba da sadrži: preglednu situaciju sistema vodosnabdevanja, odnosno objekta za zaštitu voda od zagađivanja, koncepciju dogradnje ili rekonstrukcije, karakteristične podužne i poprečne preseke i detalje, izvod iz predmera i predračuna sa specifikacijom, a za ona sredstva za koja se konkuriše u programu i drugo, saglasno propisu kojim je uređena sadržina tehničke dokumentacije.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".