ODLUKA
O NAČINU IZMIRIVANJA OBAVEZA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE PREMA MEĐUNARODNOM UDRUŽENJU ZA RAZVOJ

("Sl. list SRJ", br. 16/2002)

1. Ovom odlukom uređuje se način izmirivanja obaveza Savezne Republike Jugoslavije prema Međunarodnom udruženju za razvoj, radi izvršenja Zakona o zaduženju Savezne Republike Jugoslavije kod Međunarodnog udruženja za razvoj ("Službeni list SRJ", br. 11/2002) (u daljem tekstu: Zakon).

2. Sredstva u iznosu 55.500.000,00 specijalnih prava vučenja (SPV), što predstavlja protivvrednost iznosa od 70.000.000,00 SAD dolara, koriste se za strukturno prilagođavanje privrede republike članice Savezne Republike Jugoslavije - Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o kreditu za razvoj - kredit za strukturno prilagođavanje između Savezne Republike Jugoslavije i Međunarodnog udruženja za razvoj ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 2/2002) (u daljem tekstu: Sporazum).

3. Sredstva iz tačke 2 ove odluke Savezna Republike Jugoslavija otplaćuje u roku od 20 godina (koji obuhvata period počeka od 10 godina), počev od 2012. do 2021. godine, i to u polugodišnjim ratama (15. maja i 15. novembra svake godine), s tim da svaka rata iznosi 5% iznosa iz tačke 2 ove odluke.

Savezna Republika Jugoslavija plaća i troškove predviđene Sporazumom, i to polugodišnje (15. maja i 15. novembra svake godine), počev od dana kada Međunarodno udruženje za razvoj potvrdi ratifikacione dokumente.

Sredstva iz st. 1 i 2 ove tačke otplaćuju se u odgovarajućoj protivvrednosti evra koja je ekvivalent iznosa dospele rate u SPV - na dan dospeća obaveze.

4. Radi otplate obaveza Savezne Republike Jugoslavije iz tačke 3 ove odluke Republika Srbija je dužna da obezbedi dinarska sredstva u budžetu.

5. Republika Srbija je dužna da na ime otplate obaveze iz tačke 3 stav 1 ove odluke, uplaćuju dinarsku protivvrednost iznosa dospele rate, po prodajnom kursu, preračunatu u smislu stava 3 te tačke, na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije otvoren za tu namenu kod Narodne banke Jugoslavije broj 88000-615-1-1055 s pozivom na broj odobrenja 58966-001-006, i to 13. maja i 13. novembra tekuće godine.

Narodna banka Jugoslavije po osnovu uplaćenih sredstava iz stava 1 ove tačke, Međunarodnom udruženju za razvoj prenosi odgovarajući iznos dospele obaveze i to 15. maja i 15. novembra svake godine.

6. Republika Srbija je dužna da na ime plaćanja troškova iz tačke 3 stav 2 ove odluke, uplaćuje dinarsku protivvrednost iznosa dospelih troškova, po prodajnom kursu, preračunatu u smislu stava 3 te tačke, na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije otvoren z tu namenu kod Narodne banke Jugoslavije broj 88000-615-1-1055, s pozivom na broj odobrenja 58967-001-006, i to 13. maja i 13. novembra tekuće godine, počev od dana kada Međunarodno udruženje za razvoj potvrdi ratifikacione dokumente.

Narodna banka Jugoslavije po osnovu uplaćenih sredstava iz stava 1 ove tačke prenosi Međunarodnom udruženju za razvoj odgovarajući iznos dospele obaveze, i to 15. maja i 15. novembra svake godine.

7. Republika Srbija je dužna da pre uplate sredstava iz tač. 5 i 6 ove odluke, deset radnih dana pre isteka rokova iz tačke 5 stav 1 i tačke 6 stav 1 odluke, obavesti Savezno ministarstvo finansija i Narodnu banku Jugoslavije o tome da li će sredstva biti preneta u propisanim rokovima na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije.

8. Ako Republika Srbija sredstva na uplati u rokovima propisanim ovom odlukom, Savezno ministarstvo finansija aktiviraće garanciju Republike Srbije i tako pribavljena sredstva preneće na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije otvoren kod Narodne banke Jugoslavije.

9. Narodna banka Jugoslavije na osnovu naloga dobijenog od Saveznog ministarstva finansija i na osnovu sredstava uplaćenih na posebne račune Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije i na način i u rokovima predviđenim ovom odlukom, sredstva prenosi na račun Međunarodnog udruženja za razvoj.

10. Ukupne kursne razlike koje tokom otplate obaveza, u smislu ove odluke, mogu nastati kao posledica intervalutnog odnosa specijalnih prava vučenja i valute u kojoj se vrši otplata kredita (evro) - snosi Republika Srbija.

11. Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ove odluke.

12. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".