ODLUKA
O MINIMALNIM USLOVIMA KREDITNE SPOSOBNOSTI BANAKA I DRUGIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA

("Sl. list SRJ", br. 19/2002)

1. Ovom odlukom utvrđuju se minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka i drugih finansijskih organizacija (u daljem tekstu: banka) u poslovanju s Narodnom bankom Jugoslavije.

2. Minimalni uslovi kreditne sposobnosti banke u smislu ove odluke su sledeći:

1) da banka nema dospelih a neizmirenih dinarskih i deviznih obaveza prema Narodnoj banci Jugoslavije po osnovu propisa Narodne banke Jugoslavije i zaključenih ugovora;

2) da banka nema neizmirenih obaveza po osnovu propisa koji se odnose na izmirenje obaveza po javnom dugu po osnovu devizne štednje građana;

3) da u prethodnom radnom danu vrednost neizvršenih naloga izdatih na teret žiro-računa banke nije bila veća od 5% ukupne vrednosti naloga izdatih na teret tog računa;

4) da u prethodnom obračunskom periodu prosečno dnevno stanje izdvojene obavezne rezerve banke (dinarske i devizne) nije bilo manje od 80% obračunate obavezne rezerve;

5) da je banka dostavila podatke i izveštaje o svom poslovanju koje je obavezna da dostavlja prema propisima, uputstvima i instrukcijama Narodne banke Jugoslavije.

Pod nalozima u smislu stava 1 odredba pod 3 ove tačke podrazumevaju se nalozi koje su deponenti banke izdali na teret svog žiro-računa, nalozi izdati na teret žiro-računa banke po osnovu realizovanih čekova po tekućim računima građana i nalozi koje su druga pravna lica izdala na teret žiro-računa banke na način utvrđen zakonom i drugim propisom.

3. Za vreme dok ne ispunjava uslove iz tačka 2 ove odluke:

1) Narodna banka Jugoslavije neće banci davati kredite ni druge plasmane, osim kredita na osnovu Odluke o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka ("Službeni list SRJ", br. 16/2002);

2) banka ne može kupovati blagajničke zapise Narodne banke Jugoslavije na primarnom tržištu;

3) banka ne može kupovati devize od Narodne banke Jugoslavije;

4) banka ne može deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Jugoslavije na osnovu Odluke o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 16/2002).

Pod davanjem kredita i drugih plasmana u smislu stava 1 odredba pod 1 ove tačke ne podrazumeva se regulisanje odnosa između Narodne banke Jugoslavije i banke nalogom za obračun koji se odnosi na puštanje u tečaj kredita i drugih plasmana banci uz istovremenu naplatu potraživanja od banke u istom iznosu.

Za vreme dok banka ne ispunjava uslove iz tačke 2 stav 1 odredbe pod 1 i 2 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije neće prema toj banci izvršavati obaveze po osnovu obračunate kamate.

Pod izvršavanjem obaveza po osnovu obračunate kamate u smislu stava 3 ove tačke ne podrazumeva se regulisanje odnosa između Narodne banke Jugoslavije i banke nalogom za obračun koji se odnosi na izvršavanje obaveza Narodne banke Jugoslavije po osnovu obračunate kamate uz istovremeno izvršavanje obaveza banke po osnovu kamate prema Narodnoj banci Jugoslavije u istom iznosu.

4. Narodna banka Jugoslavije svakodnevno utvrđuje, prema podacima na kraju prethodnog dana, koje su banke kreditno sposobne u smislu ove odluke.

Kreditna nesposobnost banke utvrđena u smislu stava 1 ove tačke utvrđuje se od 12.00 časova tog dana do 12.00 časova sledećeg radnog dana.

5. Na dan kada utvrdi kreditnu nesposobnost banke, Narodna banka Jugoslavije obaveštava o tome generalnog direktora, predsednika upravnog odbora i predsednika skupštine akcionara banke.

6. Radnim danom, u smislu ove odluke, ne smatraju se nedelja ni dani državnih praznika za koje se ne sačinjavaju izvodi o stanju računa.

7. Drugom finansijskom organizacijom, u smislu ove odluke, smatra se Poštanska štedionica.

8. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

9. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka i drugih finansijskih organizacija ("Službeni list SRJ", br. 10/99, 34/99, 40/99, 47/99, 56/99 i 59/99).

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".