UPUTSTVO
ZA PRIMENU INTERVENTNIH MERA ZAŠTITE NAJUGROŽENIJIH GRAĐANA

("Sl. list grada Beograda", br. 5/2002)

I

Ovim uputstvom utvrđuje se način i postupak ostvarivanja popusta - subvencija po osnovu izdataka za komunalne proizvode, usluge i zakupninu (stanarinu) i određuju subjekti koji utvrđuju ispunjavanje uslova za ostvarivanje ovog popusta, odnosno subvencije.

II

Ispunjavanje uslova za ostvarivanje popusta - subvencija po osnovu izdataka za komunalne proizvode i usluge i zakupninu (stanarinu), u skladu sa ovim uputstvom, utvrđuju:

1. Gradski centar za socijalni rad za domaćinstva:

1) Korisnika prava na materijalno obezbeđenje i korisnika prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

- na osnovu evidencije o ostvarenim pravima koja se vodi u Gradskom centru za socijalni rad;

2) Korisnika koja imaju hendikepirano slepo lice, lice obolelo od distrofije, lice obolelo od cerebralne i dečje paralize, plegije i paraplegije, umereno, teže i teško mentalno ometeno u razvoju, obolelo od autizma, lice obolelo od multipleks skleroze, dijaliziranog bubrežnog bolesnika i drugo najteže hendikepirano lice, bez obzira na primanja po članu domaćinstva.

Pod pojmom najteže hendikepiranog lica iz prethodnog stava smatra se lice koje prima nadoknadu za tuđu negu i pomoć:

- na osnovu spiskova koje sačinjavaju i overavaju ovlašćena lica u odgovarajućim gradskim invalidskim i socijalno-humanitarnim organizacijama kojima se navedeni korisnici prijavljuju do 20. u mesecu za naredni mesec i prilažu medicinsku dokumentaciju o postojanju hendikepa, odnosno rešenje o priznatom pravu na tuđu negu i pomoć;

- na osnovu prijave do 20. u mesecu za naredni mesec Gradskom centru za socijalni rad i priložene medicinske dokumentacije za dijalizirane bubrežne bolesnike i druga najteže hendikepirana lica koja po prirodi bolesti odnosno hendikepa nisu obuhvaćena u gradskim invalidskim, socijalno-humanitarnim organizacijama;

3) Penzionera koji primaju najnižu penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu osim stana (kuće) u kome stanuju.

Na osnovu spiskova koje sačinjavaju odeljenja Gradskog centra za socijalni rad kojima se penzioneri prijavljuju do 20. u mesecu za naredni mesec i prilažu sledeća dokumenta:

* ček o poslednjoj isplaćenoj penziji;

* uverenje da ne poseduje nepokretnu imovinu i ne duže se katastarskim i drugim prihodom na koji se plaća porez, izdato od Republičke uprave javnih prihoda nadležne prema mestu prebivališta i mestu rođenja, osim za stan ili kuću u kojoj stanuju;

* pisanu izjavu da nemaju drugih prihoda, ne računajući dodatak na decu, dodatak za pomoć i negu drugog lica, naknade za telesno oštećenje, primanja po osnovu nagrada i otpremnina za odlazak u penziju, kao i primanja po osnovu učeničkog i studentskog standarda i da nemaju druge nepokretnosti osim stana (kuće) u kome stanuju.

4) Hraniteljskih porodica - u kojima su smeštena deca bez roditeljskog staranja

- na osnovu evidencije koja se vodi u Gradskom centru za socijalni rad i Centru za smeštaj odojčadi, dece i omladine.

5) Korisnika komunalnih usluga čiji mesečni prihod ne prelazi dvostruki, odnosno trostruki iznos cenzusa za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj sigurnosti građana:

Domaćinstva

cenzus materijalnog obezbeđenja za IV kvartal 2001.

30% popusta ako ne prelazi iznos od:

15% popusta ako ne prelazi iznos od:

Za jednočlano
domaćinstvo

1.807,36

3.614,72

  5.422,08

Za dvočlano
domaćinstvo

2.485,12

4.970,24

  7.455,36

Za tročlano
domaćinstvo

3.162,88

6.325,76

  9.488,64

Za četvoročlano
domaćinstvo

3.388,80

6.777,60

10.166,40

Za pet i više
članova

3.614,72

7.229,44

10.844,16

- na osnovu spiskova koje sačinjavaju odeljenja Gradskog centra za socijalni rad kojima vlasnik - korisnik stana podnosi zahtev do 20. u mesecu za naredni mesec a uz zahtev prilaže sledeća dokumenta:

5.1. fotokopiju lične karte na uvid kao dokaz o prebivalištu za sve punoletne članove domaćinstva;

5.2. prijavu prebivališta ili izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove domaćinstva;

5.3. poslednju primljenu uplatnicu JKP "Infostan" radi identifikacionog broja korisnika zahteva za subvenciju;

5.4. uverenje da ne poseduje nepokretnu imovinu i ne duži se katastarskim i drugim prihodom na koji se plaća porez izdato od Republičke uprave javnih prihoda nadležne po mestu prebivališta i mestu rođenja, osim za stan ili kuću u kojoj stanuju;

5.5. potvrde škole, odnosno fakulteta o redovnom školovanju za punoletne članove domaćinstva;

5.6. potvrdu škole o redovnom školovanju za maloletne članove domaćinstva osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta;

5.7. izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove domaćinstva predškolskog uzrasta;

5.8. uverenje o nezaposlenosti od Zavoda za tržište rada za nezaposlene, a radno sposobne punoletne članove domaćinstva;

5.9. nalaz i mišljenje nadležne lekarske komisije o nesposobnosti za rad punoletnih radno nesposobnih članova domaćinstva mlađih od 60 godina (žene), odnosno 65 godina (muškarci);

5.10. potvrdu preduzeća ili ustanove u kojoj su zaposleni o primanjima za prethodni kvartal za sve zaposlene članove domaćinstva;

5.11. potvrdu o visini osnovice koja služi za obračunavanje poreza i doprinosa za odgovarajući kvartal za članove domaćinstva koja privatno obavljaju delatnost;

5.12. ček o isplaćenim penzijama za odgovarajući kvartal za članove domaćinstva koji su penzioneri;

5.13. pisanu izjavu datu da, osim prijavljenih, članovi domaćinstva nemaju drugih prihoda izuzev dodatka na decu, dodatka za negu i pomoć drugog lica, naknade za telesno oštećenje, primanja po osnovu nagrada i otpremnina za odlazak u penziju, kao i primanja po osnovu učeničkog i studentskog standarda, kao i da nemaju druge nepokretnosti osim stana (kuće) u kome stanuju.

Domaćinstva koja su ostvarila pravo na subvenciju u periodu od 1. oktobra 2001. godine do 31. januara 2002. godine treba da dostave samo potvrdu o primanjima za zaposlene članove za prethodni kvartal.

6) Korisnika u posebnim slučajevima, za koje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda odobri popust - subvenciju na predlog Gradskog centra za socijalni rad odnosno za porodice koje nisu u kategoriji lica iz tačke a) i b):

- na osnovu predloga koji sačinjava Gradski centar za socijalni rad u skladu sa važećim propisima.

Spiskove i priloženu dokumentaciju korisnika - domaćinstava iz tačke 2) i 3) ovog uputstva koji prvi put podnose zahtev za popust - subvenciju nadležni subjekti dostavljaju Gradskom centru za socijalni rad do kraja tekućeg meseca za naredni mesec. Za ostale korisnike kod kojih je u međuvremenu došlo do promena koje su od uticaja za ostvarivanje popusta - subvencija do kraja tekućeg meseca za naredni mesec.

Objedinjene spiskove ostalih korisnika - domaćinstava iz tačke 1 do 6 ovog uputstva Gradski centar za socijalni rad dostavlja JKP "Infostan" do 10. u mesecu za tekući mesec, prijavljujući istovremeno sve nastale promene koje su od uticaja za ostvarivanje popusta - subvencije.

U spiskove korisnika - domaćinstava iz tačke 1 do 6 ovog uputstva Gradski centar za socijalni rad i ostali subjekti nadležni za sačinjavanje spiskova unose: jedinstveni matični broj građanina na koga se odnosi uplatnica, ime i prezime, adresu, kućni broj i broj stana vlasnika odnosno zakupca stana.

2. Uprava za boračku i invalidsku zaštitu grada Beograda za domaćinstva:

1) Korisnika prava na mesečna novčana primanja i invalidski dodatak po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i Zakona o zaštiti civilnih invalida rata.

2) Korisnika prava po propisima grada Beograda o proširenoj zaštiti boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata.

3) Boraca rata od 1990. godine koji su ostvarili svojstva borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice palog borca i umrlog invalida po saveznim i republičkim propisima,

- na osnovu evidencije o ostvarenim pravima i svojstvima koja se vodi u gradskim opštinama - odeljenjima nadležnim za boračka i invalidska pitanja, odnosno spiskova koje sačinjava Uprava za boračku i invalidsku zaštitu grada Beograda.

Opštinska odeljenja nadležna za boračku i invalidsku zaštitu spiskove korisnika prava na subvenciju dostavljaju Upravi za boračku i invalidsku zaštitu grada Beograda do kraja meseca za naredni mesec.

Uprava za boračku i invalidsku zaštitu Gradske uprave grada Beograda objedinjuje spiskove korisnika iz tačke 1 do 3 i dostavlja ih JKP "Infostan" do 10. u mesecu za tekući mesec.

Svi dokazi, osim dokaza o mesečnim prihodima, prilažu se samo prilikom prvog podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na popust - subvenciju.

III

O realizaciji ovog uputstva staraće se Gradski centar za socijalni rad, Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu, Uprava za boračku i invalidsku zaštitu, JKP "Infostan" i Sekretarijat za privredu - Uprava za cene.

IV

Donošenjem ovog uputstva prestaje da važi uputstvo br. 560-920/95-IO od 8. novembra 1995. godine.

V

Uputstvo objaviti u "Službenom listu grada Beograda"