UPUTSTVO
O JAVNIM NABAVKAMA U OBLASTI IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA

("Sl. list grada Beograda", br. 26/2001)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Uputstvom o javnim nabavkama u oblasti izvođenja građevinskih radova utvrđuje se način i postupak pribavljanja robe, opreme i usluga koje se odnose na izvođenje građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, ugradnje instalacija, postrojenja i opreme i rekonstrukcije ili dogradnje objekata (u daljem tekstu: građevinski radovi), kao i način i postupak pribavljanja roba, opreme i usluga koje se odnose na izvođenje građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, ugradnje instalacija, postrojenja i opreme i rekonstrukcije ili dogradnje objekata koje se smatraju hitnim intervencijama (u daljem tekstu: hitne intervencije), a sve u slučaju angažovanja sredstava budžeta grada Beograda.

II GRAĐEVINSKI RADOVI

Član 2

Na osnovu godišnjih planova na pozicijama investicija i investicionog održavanja utvrđenih Odlukom u budžetu za tekuću godinu grada Beograda, organi, organizacije i službe Gradske uprave grada Beograda i Društveni fond za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti (u daljem tekstu: Fond) vrše usaglašavanje i preciziranje operativnih planova investicija i investicionog održavanja na pojedinim objektima u saradnji sa Sekretarijatom za finansije - Sektor za investicije (u daljem tekstu: Sektor za investicije).

Član 3

Organ, organizacija ili služba Gradske uprave, odnosno Fond, na osnovu utvrđenih godišnjih i operativnih planova iz člana 2 Uputstva, dostavlja Sektoru za investicije nalog za pokretanje postupka procedure javne nabavke za građevinske radove, na obrascu Sektora za investicije.

Član 4

Sektor za investicije, na osnovu naloga, priprema tendersku i projektnu dokumentaciju, i to:

1. za izgradnju novih objekata vrednosti preko 4.000.000,00 dinara Sektor za investicije je obavezan da raspiše javni konkurs za izradu glavnog projekta;

2. za izgradnju novih objekata vrednosti do 4.000.000,00 dinara, rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju i slično Sektor za investicije angažovaće preduzeće sa liste formirane na osnovu javnog konkursa o podobnosti.

Član 5

Sektor za investicije, na osnovu izrađene tenderske dokumentacije iz člana 4, a u skladu sa programom organa, organizacije ili službe Gradske uprave, odnosno Fonda, raspisuje konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača i/ili izvođača radova.

Rok za prijavu na oglas iz stava 1 ovog člana ne može biti kraći od 7 dana.

Član 6

Nakon isteka roka za prijavu na oglas, sve blagovremeno prispele ponude se otvaraju na zajedničkoj sednici nadležne komisije Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda i predstavnika Sektora za investicije.

Neblagovremene ponude, odnosno ponude koje su stigle nakon roka utvrđenog oglasom neće se razmatrati.

Ponude iz stava 1 ovog člana moraju na istoj sednici komisije biti potpisane i parafirane od strane članova komisije i predstavnika Sektora za investicije. Potpis se stavlja na deo ponude koji se odnosi na cenu.

Predsednik komisije i predstavnik Sektora za investicije dužni su da stave svoj paraf na celokupnu tendersku dokumentaciju.

Član 7

Nakon parafiranja i potpisivanja otvorenih ponuda u postupku i na način iz člana 6 originali ponuda i prateće dokumentacije predaju se Sektoru za investicije koji obavlja stručnu analizu ponuda i prateće tenderske dokumentacije. Stručna analiza obavezno obuhvata:

1. računsku kontrolu blagovremenih ponuda,

2. proveru ispunjenja elemenata zahtevanih na konkursu,

3. stručnu analizu prispelih ponuda,

4. priprema tabele neophodne za donošenje meritorne odluke.

Stručna analiza se dostavlja nadležnoj komisiji Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda u roku od 15 dana od dana otvaranja ponuda.

Član 8

Komisija Izvršnog odbora, na osnovu stručne analize iz člana 7 Uputstva, donosi konačan predlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i/ili izvođača radova.

Član 9

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, na osnovu predloga iz člana 8 Uputstva donosi konačnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i/ili izvođača radova.

Član 10

Sektor za investicije dužan je da odmah po donošenju konačne odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i/ili izvođača radova angažuje nadzorni organ koji će uvesti izvođača radova u posao.

Član 11

Ukoliko se u toku izvođenja građevinskih radova javi potreba za naknadnim radovima čija vrednost prelazi iznos od 10 odsto ugovorene cene za radove ugovorene po osnovu odluke iz člana 9 Uputstva, izvođač radova i nadzorni organ će o tome pismeno obavestiti Sektor za investicije. Pisano obaveštenje mora sadržati detaljnu specifikaciju naknadnih radova, razloge zbog kojih je došlo do potrebe za naknadnim radovima i cenu naknadnih radova.

Komisija Izvršnog odbora donosi odluku o odobravanju izvođenja naknadnih radova na osnovu predloga Sektora za investicije.

Nakon odluke komisije Izvršnog odbora o odobravanju izvođenja naknadnih radova, izvođač može pristupiti izvođenju odobrenih naknadnih radova.

III HITNE INTERVENCIJE

Član 12

Pod hitnim intervencijama u smislu člana 1 ovog uputstva smatraju se građevinski i građevinsko-zanatski radovi, ugradnja instalacija, postrojenja i opreme i rekonstrukcija ili dogradnja objekata ako se izvode neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda ili drugih nepredviđenih događaja radi njihovog sprečavanja ili ublažavanja štetnog dejstva, kao i radi otklanjanja štetnih posledica od tih nepogoda ili događaja, neposredno posle njihovog nastupanja.

Član 13

U slučaju iz člana 12 Uputstva, organ, organizacija ili služba Gradske uprave, odnosno Fond će, bez odlaganja, o potrebi izvođenja građevinskih radova obavestiti Sektor za investicije.

Član 14

Sektor za investicije će, bez odlaganja, angažovati izvođača radova i nadzorni organ, kao i lice koje će izraditi projektnu dokumentaciju ukoliko je to potrebno sa listi Izvršnog odbora sačinjenih po javnom konkursu o podobnosti.

Član 15

Sekretarijat za finansije će odobriti troškove po hitnim intervencijama na osnovu predloga Sektora za investicije i overene građevinske knjige, osim u slučajevima kada Sektor za investicije predloži odobrenje troškova bez građevinske knjige.

Član 16

Ovo uputstvo stupa na snagu i primenjuje se narednog dana od dana objavljivanja.

Član 17

Ovo uputstvo objaviti u "Službenom listu grada Beograda".