ODLUKA
O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Beograda", br. 16/96 i "Sl. glasnik RS", br. 38/98 - odluka USRS i 26/2001)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se prava i obaveze u uređivanju i korišćenju građevinskog zemljišta, davanje na trajno i privremeno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini; zemljište koje se smatra izgrađenim, odnosno neizgrađenim; merila za ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i druga pitanja vezana za korišćenje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Grad Beograd uređuje i obezbeđuje korišćenje građevinskog zemljišta na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Gradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, uređuju i obezbeđuju korišćenje građevinskog zemljišta na svom području.

Član 3

Građevinsko zemljište na teritoriji grada Beograda čine:

1. gradsko građevinsko zemljište;

2. građevinsko zemljište u građevinskom području;

3. građevinsko zemljište izvan građevinskog područja.

Član 4

Gradsko građevinsko zemljište na teritoriji grada Beograda je zemljište koje je po osnovu Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta ("Službeni list FNRJ", br. 52/58, 3/59, 24/59 i 24/61) i Zakona o određivanju građevinskog zemljišta u gradovima i naseljima gradskog karaktera ("Službeni list SFRJ", broj 5/68 i 20/69 i "Službeni glasnik SRS", broj 32/68, 17/69 i 29/69) određeno kao gradsko građevinsko zemljište, do dana stupanja na snagu Zakona o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 44/95).

Gradsko građevinsko zemljište je ono zemljište koje je na osnovu akta Skupštine grada i skupštine gradskih opština određeno kao takvo i privedeno nameni do dana stupanja na snagu Zakona o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 44/95), kao i ono zemljište koje do tog roka nije privedeno nameni, a koje čini urbanističku i funkcionalnu celinu sa gradskim građevinskim zemljištem.

Gradsko građevinsko zemljište je i ono zemljište koje kao gradsko građevinsko opštim aktom odredi Skupština grada Beograda, odnosno skupština gradske opštine u skladu sa zakonom, Statutom grada i ovom odlukom.

Član 5

Građevinsko zemljište u građevinskom području određuje se prostornim, odnosno urbanističkim planom ili opštim aktom, a nalazi se izvan područja gradskog građevinskog zemljišta na kome su izgrađeni objekti i zemljište koje služi za redovnu upotrebu tih objekata, kao i ono koje je namenjeno za izgradnju.

Član 6

Građevinsko zemljište izvan građevinskog područja je izgrađeno zemljište, kao i zemljište namenjeno za izgradnju objekata u skladu sa propisima o planiranju i uređenju prostora i izgradnji objekata, a nije određeno kao gradsko građevinsko zemljište, odnosno građevinsko zemljište u građevinskom području.

Član 7

Građevinsko zemljište privodi se nameni izgradnjom objekata, odnosno izvođenjem drugih radova u skladu sa propisima o planiranju i uređenju prostora.

Član 8

Investitor izgradnje objekta je domaće pravno i fizičko lice koje je, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, steklo pravo korišćenja građevinskog zemljišta radi izgradnje objekta, odnosno koje finansira izgradnju objekta i na čije ime se u skladu sa propisima o izgradnji objekta izdaje građevinska dozvola.

Strano pravno i fizičko lice može biti investitor izgradnje objekta u slučajevima utvrđenim zakonom (u daljem tekstu: investitor).

II UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 9

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnom i godišnjem programu (u daljem tekstu: program) koji donosi Skupština grada Beograda za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, na predlog Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P. (u daljem tekstu: Direkcija).

Direkcija je osnovana posebnim aktom Skupštine grada Beograda i vrši poslove obezbeđivanja uslova za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta.

Član 10

Uređivanje građevinskog zemljišta obezbeđuje se izradom planskih akata, pribavljanjem građevinskog zemljišta (rešavanjem imovinskih odnosa), uređivanjem javnih površina, raščišćavanjem i sanacijom terena (rušenje i uklanjanje postojećih objekata, ispitivanje zemljišta, radovi na zaštiti zemljišta i sl.), izgradnjom komunalnih objekata i instalacija, kao i izgradnjom drugih infrastrukturnih instalacija predviđenih posebnim propisima (PTT, TV, elektro mreža, saobraćajnice i dr.), do priključka građevinske parcele na te instalacije.

Ukoliko građevinsku parcelu čini kompleks zemljišta na kome se gradi više objekata, za koje se gradi interna (zajednička) infrastruktura, uređivanje zemljišta u smislu stava 2 ovog člana podrazumeva se do granice kompleksa.

Sanacija terena u okviru građevinske parcele i izgradnja komunalnih objekata i instalacija do priključka na instalacije izgrađene u okviru uređivanja građevinskog zemljišta, obaveza je investitora.

Član 11

Radove na uređivanju građevinskog zemljišta, utvrđene Programom, vrši Direkcija.

Član 12

Za finansiranje radova na uređivanju građevinskog zemljišta utvrđenih Programom koriste se:

- sredstva od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- sredstva od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta;

- sredstva od prodatog građevinskog materijala od objekata koji se ruše u postupku uređivanja građevinskog zemljišta;

- deo naknade za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa;

- sredstva iz drugih izvora (bankarski krediti, stanovi i poslovni prostor za raseljavanje i dr.).

Član 13

Direkcija i investitor ugovorom određuju radove iz stava 3 člana 10 koji su obaveza investitora, kao i plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 14

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor.

Član 15

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se u zavisnosti od stepena uređenosti zemljišta i Programa.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1 ovog člana merila za utvrđivanje i ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta su: troškovi uređivanja građevinskog zemljišta i pogodnost koju lokacija pruža po položaju, izgrađenosti i uređenosti prostora i nameni zemljišta, odnosno objekta - prostora koji se na tom zemljištu gradi.

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta obuhvataju: troškove pripremanja i komunalnog opremanja do građevinske parcele i troškove za ranije izvedene radove na uređivanju građevinskog zemljišta na i van građevinske parcele, koji se obračunavaju na osnovu podataka iz planskog dokumenta o izgrađenim objektima infrastrukture i evidencije o izvršenim radovima na pripremanju zemljišta.

Za pogodnost koju zemljište pruža po položaju, kao stvorenih vrednosti u izgrađenosti i uređenosti prostora, visina naknade se utvrđuje prema područjima određenim Odlukom o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, odnosno prostornim jedinicama i nameni zemljišta, odnosno objekta-prostora koji se gradi, izraženo u bodovima i utvrđenoj vrednosti boda.

Ukupna naknada izračunata u skladu sa odredbama ovog člana za određeno područje (urbanistička celina, građevinski kompleks i dr.) raspoređuje se na investitore koji grade na tom području srazmerno površini i nameni objekta koji grade.

Član 16

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se prema 1m2 korisne površine stambenog, odnosno poslovnog prostora.

Kod objekata za koje je urbanističkim planom predviđeno korišćenje slobodnih površina, troškovi uređivanja gradskog građevinskog zemljišta obračunavaju se za zemljište po m2 ovih površina (industrijska zona, saobraćajni terminal, pojedinačni stambeni objekti, objekti u nizu i drugi objekti).

Korisna i tačna površina objekta utvrđuje se pri dobijanju upotrebne dozvole.

Ugovorom o uređivanju zemljišta utvrđuje se obaveza investitora da plati razliku u visini naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koja proizilazi iz razlike između planirane i izgrađene površine stambenog, odnosno poslovnog objekta.

Član 17

Investitor koji na građevinskom zemljištu, dograđuje ili nadziđuje postojeći objekat plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta samo za novoizgrađenu površinu.

Investitor - vlasnik postojećeg objekta koji ruši i gradi novi u skladu sa planskim aktom, plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa odredbama ove odluke, umanjenu za troškove ranije izvedenih radova na uređivanju građevinskog zemljišta za površinu objekta koji ruši.

Član 18

Vlasnik ruinirane porodične stambene zgrade koju ruši ili je ona porušena dejstvom više sile i gradi novu iste ili manje površine, ne plaća troškove za uređivanje građevinskog zemljišta, kao ni fizičko lice koje pretvara ili pripaja zajedničku prostoriju u stan, osim u slučaju, kada je zbog te izgradnje neophodno proširenje ili rekonstrukcija postojećih komunalnih objekata i instalacija.

Član 19*

(Prestao da važi Odlukom USRS)

III DAVANJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA KORIŠĆENJE

Član 20

Gradsko građevinsko zemljište daje se na korišćenje kao neizgrađeno i uređeno.

Član 21

Neizgrađenim gradskim građevinskim zemljištem smatra se gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini na kome ne postoje objekti ili su izgrađeni objekti bez građevinske i upotrebne dozvole; objekti sa privremenom dozvolom do privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu ili postoje pomoćni, montažni i slični objekti (šupe, garaže, ostave i sl.), kao i ranije izgrađeni objekti trajnog karaktera, a čije je uklanjanje (rušenje) predviđeno urbanističkim planom po kome se to zemljište privodi nameni, kao i gradsko građevinsko zemljište na kome postoje trajni objekti koji se po važećem urbanističkom planu zadržavaju, ali to zemljište nije u celini izgrađeno po važećem urbanističkom planu.

Član 22

Uređenim gradskim građevinskim zemljištem smatra se zemljište koje je komunalno opremljeno, zemljište čije je uređivanje predviđeno godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta, kao i neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište na kome je izvršena parcelacija, izgrađen pristupni put, elektromreža i rešeno snabdevanje vodom.

Član 23

Može se dati na korišćenje i gradsko građevinsko zemljište koje nije uređeno, pod uslovom da investitor kome se to zemljište daje na korišćenje ugovorom preuzme obavezu da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog zemljišta.

Uslov iz stava 1 ovog člana navodi se u oglasu o davanju zemljišta na korišćenje putem javnog nadmetanja.

Član 24

Gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se na korišćenje:

- na osnovu javnog nadmetanja,

- na osnovu prikupljanja ponuda javnim oglasom,

- na osnovu zahteva investitora, u zakonom utvrđenim slučajevima i

- na osnovu sporazuma po propisima o eksproprijaciji.

Davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje - javnim nadmetanjem

Član 25

Gradsko građevinsko zemljište se daje na korišćenje javnim nadmetanjem ako planirana bruto površina objekta odnosno objekata koji treba da se grade ne prelazi 10.000 m2.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o oglašavanju javnog nadmetanja za dodelu gradskog građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada Beograda i gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 26

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskoj parceli;

2. stepen komunalne opremljenosti parcele;

3. urbanističke uslove za izgradnju na parceli (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2, gabarit i dr.) i rok izgradnje;

4. najniži iznos naknade za uređivanje zemljišta i rok za plaćanje naknade;

5. obavezu investitora da ugovori i plati troškove za infrastrukturu za EDB, PTT, toplifikaciju i gasifikaciju kada radove na ovoj infrastrukturi ne obezbeđuje Direkcija;

6. obaveze investitora oko uređivanja kada se oglašava dodela neuređenog zemljišta;

7. obavezu učesnika da u postupku javnog nadmetanja uplati, na račun Direkcije, depozit od 10% od objavljenog najnižeg iznosa naknade za uređivanje zemljišta;

8. mesto i vreme nadmetanja;

9. obavezu otkupa elaborata o uslovima za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje.

Javno nadmetanje se može održati najranije 15 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se može objavljivati u dnevnoj štampi, Službenom glasniku RS i Službenom listu grada Beograda.

Član 27*

Najniži iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata visinu naknade za uređivanje zemljišta utvrđenu na način propisan u članu 15 ove odluke, koja se uvećava po osnovu uvećane vrednosti zemljišta za pružene mogućnosti korišćenja tog zemljišta.

Član 28

Oglasom o javnom nadmetanju može se predvideti da deo naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, ostvaren na javnom nadmetanju, predstavlja odgovarajući udeo grada Beograda na objektu koji se gradi.

Ovlašćeni organ Skupštine grada, u slučaju iz stava 1 ovog člana, sa investitorom zaključuje ugovor o zajedničkom ulaganju.

Delom nepokretnosti koji predstavlja udeo grada, u skladu sa stavom 1 ovog člana, upravlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP.

Član 29

Postupak javnog nadmetanja za dodelu gradskog građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada Beograda sprovodi stručna komisija koju obrazuje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Komisija iz stava 1 ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Postupak javnog nadmetanja za dodelu gradskog građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari Grad i Čukarica sprovodi stručna komisija koju obrazuje izvršni odbor skupštine te gradske opštine.

Komisija iz stava 3 ovog člana ima predsednika i dva člana.

Član 30

Stručne i administrativne poslove za komisiju iz st. 2 i 4 člana 29 ove odluke (u daljem tekstu: komisija) vrši Direkcija.

Član 31

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje Direkciji, najkasnije tri dana pre početka javnog nadmetanja. Uz prijavu se podnosi kopija isprave o uplati depozita.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove izgradnje objekta iz oglasa i rok do koga je spreman da plati iznos naknade.

Prijava domaćeg pravnog lica sadrži naziv i sedište, registarski broj iz sudskog registra, naziv suda kod koga je registar i overava se potpisom i pečatom ovlašćenog lica.

Prijava domaćeg fizičkog lica sadrži ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je privatni preduzetnik i matični broj radnje iz jedinstvenog registra radnji.

Član 32

Ako prijava učesnika ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima ili nije primljen dokaz o uplati depozita, komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu komisije, gubi pravo učešća na javnom nadmetanju.

Član 33

U postupku javnog nadmetanja ne mogu učestvovati predsednik niti bilo koji član komisije za sprovođenje javnog nadmetanja.

Član 34

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi najmanje dva učesnika i to lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Javno nadmetanje može se održati i kada mu samo jedan učesnik pristupi, pod uslovom da prihvati najniži iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, utvrđen u skladu sa ovom odlukom.

Član 35

Ukoliko javnom nadmetanju ne pristupi nijedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, postupak nadmetanja će se ponoviti u roku od 15 dana.

Član 36

Javno nadmetanje otvara predsednik komisije i utvrđuje ko je podneo prijave, ko je od podnosioca prijave prisutan i ima ovlašćenje da učestvuje u javnom nadmetanju.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže koji iznos nudi i u ime kojeg ponuđača.

Predsednik komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos sa naznakom visine iznosa.

Potom predsednik komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Član 37

Po završenom nadmetanju, komisija javno obaveštava učesnike nadmetanja:

1. o predlogu komisije da zemljište dobija na korišćenje učesnik koji je ponudio da plati najveći iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

2. o pravu učesnika da podnesu prigovor.

Član 38

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 39

Akt o davanju gradskog građevinskog zemljišta, na osnovu oglasa o javnom nadmetanju, donosi Izvršni odbor Skupštine grada, odnosno Izvršni odbor skupštine gradske opštine iz člana 25 ove odluke.

Član 40

Akt o davanju gradskog građevinskog zemljišta sadrži:

1. zemljišno-knjižne, odnosno katastarske podatke o građevinskoj parceli (broj, površinu, oznaku katastarske opštine, broj uloška u kome je upisan broj i dr.);

2. podatke o investitoru kome se zemljište daje (naziv pravnog lica, odnosno ime i prezime fizičkog lica i adresa);

3. rok do koga je investitor dužan da zaključi ugovor o davanju građevinskog zemljišta sa Direkcijom, koji ne može biti duži od 30 dana po konačnosti odluke;

4. pravo investitora da sprovede uknjižbu na izgrađenom objektu;

5. namenu građevinskog zemljišta;

6. pouku o pravu na podnošenje prigovora.

Član 41

Izvršni odbor Skupštine grada, odnosno izvršni odbor skupštine gradske opštine u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja za izbor najpovoljnijeg investitora kome je dodeljeno zemljište.

Član 42

Učesnik u postupku javnog nadmetanja ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana prijema obaveštenja.

Član 43

Protiv akta o dodeli gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, koji donosi Izvršni odbor Skupštine grada, prigovor se podnosi Skupštini grada.

Protiv akta o dodeli gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini koji donosi izvršni odbor skupštine gradske opštine iz člana 25 ove odluke, prigovor se podnosi skupštini te gradske opštine.

Organ iz st. 1 i 2 ovog člana odlučuje o prigovoru u roku od 30 dana od dana prijema prigovora.

Odluka doneta po prigovoru je konačna.

Član 44

Akt o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje sa dokumentacijom o sprovedenom postupku javnog nadmetanja dostavlja se Direkciji u roku od 8 dana po konačnosti odluke.

Član 45

Direkcija i investitor zaključuju ugovor o davanju na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Ugovorom se uređuje naročito:

- podaci o zemljištu koje se daje na korišćenje (broj parcele i dr.),

- obim, struktura i rokovi izvođenja radova na uređivanju zemljišta koje obezbeđuje Direkcija;

- namena i veličina objekta koji investitor gradi i rok izgradnje;

- obaveze na parceli koje padaju na teret investitora;

- visina naknade za uređivanje zemljišta i dinamika uplate;

- rok za privođenje zemljišta nameni;

- obaveze investitora u pogledu plaćanja prve rate u iznosu od 10% od utvrđene naknade za uređivanje zemljišta;

- obaveza investitora da sa odgovarajućim javnim preduzećima zaključi ugovor o naknadi za infrastrukturu koju ne obezbeđuje Direkcija (EDB, PTT, toplifikacija i gasifikacija);

- prava i obaveze u slučaju neizvršavanja obaveza;

- postupak i uslovi za izmenu i raskid ugovora.

Član 46

Direkcija i investitor ugovor iz člana 45 ove odluke zaključuju u roku od 30 dana od dana prijema odluke.

Ako investitor u roku iz stava 1 ovog člana ne zaključi ugovor, pokreće se postupak za prestanak prava korišćenja u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 47

Investitor koji odustane od zaključenja ugovora sa Direkcijom, kao i onaj čijom se krivicom raskine ugovor - nema pravo na povraćaj depozita.

Davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Član 47a

Gradsko građevinsko zemljište se daje na korišćenje prikupljanjem ponuda javnim oglasom ako planirana bruto površina objekta, odnosno objekata koji treba da se grade prelazi 10.000 m2, kao i u slučajevima kada zemljište nije dodeljeno ni u ponovljenom postupku javnog nadmetanja.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o oglašavanju prikupljanja ponuda za dodelu gradskog građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada Beograda.

Član 47b

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskoj parceli;

2. stepen komunalne opremljenosti parcele;

3. urbanističke uslove za izgradnju na parceli (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2, gabarit i dr.) i rok izgradnje;

4. najniži iznos naknade za uređivanje zemljišta i rok za plaćanje naknade;

5. obavezu investitora da ugovori i plati troškove za infrastrukturu, za EDB, PTT, toplifikaciju i gasifikaciju, kada radove na ovoj infrastrukturi ne obezbeđuje direkcija;

6. obaveze investitora oko uređivanja kada se oglašava dodela neuređenog zemljišta;

7. obavezu učesnika da uplati na žiro-račun Direkcije depozit od 10 odsto od objavljenog najnižeg iznosa naknade za uređivanje zemljišta;

8. rok za podnošenje ponuda;

9. mesto i vreme otvaranja ponuda;

10. obavezu otkupa elaborata o uslovima za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje.

Otvaranje ponuda se može održati najranije 15 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se objavljuje u dnevnoj štampi, "Službenom glasniku Republike Srbije" i "Službenom listu grada Beograda".

Član 47v

Oglasom o prikupljanju ponuda može se predvideti da deo naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, ostvaren u postupku prikupljanja ponuda, predstavlja odgovarajući udeo grada Beograda na objektu koji se gradi.

Ovlašćeni organ Skupštine grada, u slučaju iz stava 1 ovog člana, sa investitorom zaključuje ugovor o zajedničkom ulaganju.

Delom nepokretnosti koji predstavlja udeo grada, u skladu sa stavom 1 ovog člana, upravlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP.

Član 47g

Postupak davanja gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje prikupljanjem ponuda javnim oglasom sprovode komisije iz člana 29 ove odluke.

Stručne i administrativne poslove za komisije iz člana 29 ove odluke vrši Direkcija.

Član 47d

Učesnik u postupku dodele gradskog građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom svoju ponudu dostavlja Direkciji najkasnije 3 dana pre dana otvaranja ponuda.

Ponuda mora da sadrži:

- za pravna lica: naziv i sedište, registarski broj iz sudskog registra, naziv suda kod koga je registrovano i overava se potpisom i pečatom ovlašćenog lica;

- za fizička lica: ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je privatni preduzetnik i matični broj radnje iz jedinstvenog registra radnje;

- iznos ponuđene naknade za uređivanje zemljišta, način i rok plaćanja;

- rok do koga je učesnik spreman da izgradi objekat;

- izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz oglasa;

- druge uslove realizacije investicije;

- kopiju isprave o uplati depozita.

Član 47đ

Na oglas o prikupljanju ponuda ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član komisije.

Član 47e

Ukoliko se na oglas ne prijavi nijedan učesnik ili su ponude neuredne, postupak oglašavanja će se ponoviti u roku od 15 dana od dana zakazanog javnog otvaranja ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, postupak će se sprovesti.

Član 47ž

Predsednik komisije javno otvara ponude po redosledu prispeća, utvrđuje ko je podneo ponudu i ko je od podnosilaca prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 47z

Po obavljenom otvaranju ponuda komisija u roku od 15 dana sačinjava predlog za dodelu zemljišta na korišćenje ili predlog da se zemljište ne dodeli.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1 ovog člana komisija dostavlja Izvršnom odboru Skupštine grada.

Član 47i

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, zemljište mu se može dodeliti pod uslovom da prihvata najniži iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i druge uslove iz oglasa.

Ukoliko se na oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos naknade, zemljište će se dodeliti učesniku koji ponudi povoljnije uslove realizacije investicije (rok izgradnje objekta, način i rok plaćanja naknade i dr.).

Član 47j

Akt o davanju na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom donosi Izvršni odbor Skupštine grada, odnosno Izvršni odbor skupštine gradske opštine.

Akt iz stava 1 ovog člana sadrži sve elemente iz člana 40 ove odluke.

Izvršni odbor može doneti odluku da se zemljište ne dodeli.

Član 47k

Odredbe članova 41, 42, 43, 44, 45, 46 i 47 ove odluke primenjuje se i u postupku dodele gradskog građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Davanje gradskog građevinskog zemljišta bez javnog nadmetanja

Član 48

Na osnovu zahteva investitora gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se na korišćenje za izgradnju objekata: za potrebe državnih organa i organizacija, organa i organizacija lokalne samouprave grada Beograda i organizacija koje obavljaju javnu službu koje posluju sredstvima u državnoj svojini, za izgradnju stambenih objekata sredstvima solidarnosti, objekata za smeštaj humanitarnih organizacija, kao i drugih objekata u državnoj svojini.

Pod potrebama subjekata iz stava 1 ovog člana podrazumevaju se potrebe vezane za obavljanje osnovne delatnosti tih subjekata određene propisima, odnosno aktom o njihovom osnivanju.

Član 49

Zahtev za dodelu gradskog građevinskog zemljišta bez postupka javnog nadmetanja podnosi se komisiji iz člana 29 ove odluke.

Komisija utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i predočava podnosiocu zahteva uslove za davanje tog zemljišta na korišćenje.

Ako podnosilac zahteva prihvati ponuđene uslove, podnosi o tome pismenu izjavu koju komisija dostavlja organu nadležnom za donošenje odluke o dodeli zemljišta.

Na osnovu odluke o dodeli zemljišta zaključuje se ugovor sa Direkcijom o davanju zemljišta na korišćenje.

Član 50

Sporazumom o naknadi za eksproprisanu nepokretnost po Zakonu o eksproprijaciji može se ranijem sopstveniku dati drugo zemljište na korišćenje za izgradnju planiranog objekta na tom zemljištu.

Sporazum iz stava 1 ovog člana može se zaključiti samo u slučaju kad je korisnik eksproprijacije grad Beograd, odnosno gradska opština, koji ima pravo da daje gradsko građevinsko zemljište na korišćenje po ovoj odluci.

Sporazum o naknadi iz stava 1 ovog člana osnov je za zaključenje ugovora o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje.

Član 51

Naknadu u visini najnižeg iznosa naknade za uređivanje zemljišta plaća investitor koji na gradskom građevinskom zemljištu gradi objekat u skladu sa čl. 48 i 50 ove odluke, kao i raniji sopstvenik kome je priznato preče pravo gradnje po propisima o građevinskom zemljištu.

Član 52

Direkcija obrazuje bazu podataka o dodeljenom zemljištu u državnoj svojini.

Bliži sadržaj baze, način ažuriranja i obradu podataka o uređivanju gradskog građevinskog zemljišta, korišćenju i zaštiti podataka, propisuje Izvršni odbor Skupštine grada.

IV DAVANJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA PRIVREMENO KORIŠĆENJE

Član 53

Neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati na privremeno korišćenje radi izgradnje objekta ili izvođenja drugih radova kojima se obezbeđuje zadovoljavanje zajedničkih potreba građana, racionalno korišćenje građevinskog zemljišta, otklanjanje smetnji u redovnom korišćenju prostora i u slučaju elementarnih nepogoda.

Zemljište iz stava 1 ovog člana može se dati na privremeno korišćenje na vreme od 5 godina, bez mogućnosti produžetka tog roka. Po isteku ovog roka isto zemljište može se ponovo dati na privremeno korišćenje pod uslovima iz ove odluke.

Rok iz stava 2 ovog člana teče od dobijanja urbanističke dozvole.

Član 54

Ostali korisnici neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini mogu to zemljište davati na privremeno korišćenje drugim licima za namene i pod uslovima propisanim u članu 53 ove odluke.

O davanju gradskog građevinskog zemljišta u smislu stava 1 ovog člana, obavezno se zaključuje ugovor kojim se uređuju odnosi između korisnika tog zemljišta i privremenog korisnika zemljišta.

Ugovor iz prethodnog stava privremeni korisnik dužan je da dostavi Direkciji radi zaključenja ugovora o uređivanju, odnosno plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 55

Izgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini koje je u opštoj upotrebi može se dati na privremeno korišćenje u skladu sa programom privremenog korišćenja.

Program privremenog korišćenja iz stava 1 ovog člana donosi Skupština grada Beograda, a po pribavljenom mišljenju gradskih opština.

Program privremenog korišćenja sadrži naročito: oznaku-određenje javne površine, površinu koja se zauzima, tip objekta koji se postavlja ili gradi, vrstu delatnosti koja se obavlja u objektu i druge uslove korišćenja.

Član 56

Davanje na privremeno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini vrši se na način propisan ovom odlukom za davanje na trajno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

O davanju zemljišta iz stava 1 ovog člana zaključuje se ugovor sa Direkcijom o privremenom korišćenju zemljišta, kojim se, u skladu sa ovom odlukom, određuje naknada za uređivanje zemljišta i druga prava i obaveze između Direkcije i privremenog korisnika zemljišta.

Direkcija vodi evidenciju o zemljištu datom na privremeno korišćenje.

V NAKNADA ZA KORIŠĆENJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 57

Merila, visina, način i rokovi plaćanja naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta uređuju se posebnom odlukom, koju donosi Skupština grada Beograda.

VI PRELAZNE ODREDBE

Član 58

Investitor kome je, do dana stupanja na snagu ove odluke, dato na korišćenje gradsko građevinsko zemljište pravosnažnim rešenjem Skupštine grada Beograda, odnosno skupštine gradske opštine, a koji nije zaključio ugovor o uređivanju tog zemljišta sa Direkcijom, dužan je da prava i obaveze oko uređivanja zemljišta reguliše u skladu sa odredbama ove odluke u roku od 6 meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Ako investitor iz stava 1 ovog člana ne zaključi sa Direkcijom ugovor u smislu stava 1 ovog člana, Direkcija će pokrenuti postupak za prestanak prava korišćenja zemljišta.

Akt o prestanku prava korišćenja zemljišta donosi nadležni organ utvrđen ovom odlukom.

Član 59

Investitor koji je do stupanja na snagu ove odluke zaključio ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta sa Direkcijom, a dospele rate nije platio, dužan je da, po pozivu Direkcije, izvrši plaćanje u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Ukoliko investitor u roku iz stava 1 ovog člana ne izmiri dospele obaveze, Direkcija će pokrenuti postupak za prestanak prava korišćenja zemljišta, o čemu odluku donosi nadležni organ utvrđen ovom odlukom.

Član 60

Investitoru koji nije u mogućnosti, zbog veličine lokacije i vrednosti investicije, da istu privede nameni u utvrđenoj dinamici, odnosno rokovima, Direkcija može ponuditi da realizuje izgradnju lokacije u celosti najduže u roku od 3 godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmirenje obaveza iz stava 1 ovog člana može se ugovoriti i u radovima na uređivanju i opremanju gradskog građevinskog zemljišta u skladu sa Programom utvrđivanja zemljišta.

Ukoliko investitor ne realizuje obavezu u skladu sa stavom 1 ovog člana Direkcija će pokrenuti postupak za prestanak prava korišćenja zemljišta o čemu odluku donosi nadležni organ utvrđen ovom odlukom.

Član 60a

Korisniku zemljišta - investitoru koji nije priveo nameni dodeljeno zemljište može se na njegov zahtev ili uz njegov pristanak odrediti sukorisnik zemljišta, odnosno suinvestitor, na način i u postupku davanja gradskog građevinskog zemljišta utvrđenim ovom odlukom.

Član 61*

(Prestao da važi Odlukom USRS)

Član 62

Skupština grada Beograda doneće srednjoročni program uređivanja građevinskog zemljišta u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a program uređivanja građevinskog zemljišta u 1997. godini do kraja tekuće godine.

Član 63

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda akt iz stava 2 člana 52 doneće u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 64

Direkcija je dužna da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu akta Izvršnog odbora Skupštine grada iz stava 2 člana 52 ove odluke ustanovi bazu podataka o gradskom građevinskom zemljištu datom na korišćenje aktom Skupštine grada, odnosno skupštine gradske opštine, do dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 65

Direkcija je dužna da donese akt iz člana 19 ove odluke u roku od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 66

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o gradskom građevinskom zemljištu ("Službeni list grada Beograda", br. 15/85, 10/87, 12/89, 30/II/90, 5/92 i 12/94).

Član 67

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije IU broj 269/97, koja je objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 38/98, utvrđeno je da odredbe člana 19, člana 27 stav 2 i člana 61 Odluke o građevinskom zemljištu, koju je donela Skupština grada Beograda, 17. septembra 1996. godine ("Sl. list grada Beograda", br. 16/96) nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.