ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA KONTROLE BANAKA I DRUGIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA, POSTUPKU IZDAVANJA NALOGA I PREDUZIMANJU MERA PREMA BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA

("Sl. list SRJ", br. 44/99, 21/2002 i 22/2002 - ispr.)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi i način na koji Narodna banka Jugoslavije vrši kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja banaka i drugih finansijskih organizacija, postupak izdavanja naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i preduzimanja mera prema bankama i drugim finansijskim organizacijama, rokovi za izvršavanje naloga i trajanje mera prema bankama i drugim finansijskim organizacijama.

2. Pri vršenju kontrole, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije ima pravo uvida u poslovne knjige i drugu dokumentaciju banke, odnosno druge finansijske organizacije, kao i svih učesnika u poslu koji su predmet kontrole.

3. Kontrolu, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije vrši:

1) kontrolom izveštaja i druge dokumentacije u Narodnoj banci Jugoslavije koje je banka, odnosno druga finansijska organizacija dužna da dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije, kao i drugih podataka o poslovanju banke, odnosno druge finansijske organizacije kojima Narodna banka Jugoslavije raspolaže.

2) neposrednom kontrolom poslovnih knjiga i druge dokumentacije u banci, drugoj finansijskoj organizaciji i drugom učesniku u poslu koji je predmet kontrole.

4. Kontrolu u smislu tačke 3 stav 1 odredba pod 2 ove odluke vrše ovlašćeni radnici Narodne banke Jugoslavije.

Ovlašćene radnike iz stava 1 ove tačke, subjekte kod kojih se vrši kontrola, kao i predmet kontrole, određuje posebnim nalogom guverner Narodne banke Jugoslavije ili lice koje on ovlasti.

5. Narodna banka Jugoslavije će, najkasnije u roku od pet radnih dana od dana okončanja kontrole iz tačke 3 odredba pod 1 ove odluke kojom je utvrđeno da je banka, odnosno druga finansijska organizacija postupila suprotno propisima ili na način koji ugrožava njen bonitet, sastaviti zapisnik o izvršenoj kontroli i dostaviti ga banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji - radi stavljanja primedaba.

Narodna banka Jugoslavije će, najkasnije u roku od sedam radnih dana od dana okončanja kontrole iz tačke 3 odredba pod 2 ove odluke, bez obzira na nalaze te kontrole, sastaviti zapisnik o izvršenoj kontroli i dostaviti ga banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji - radi stavljanja primedaba.

U zapisnik iz stava 2 ove tačke unose se i nalazi koji se odnose na poslovanje pravnih lica koja su učesnici u poslu koji je predmet kontrole u banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji.

Banka, odnosno druga finansijska organizacija može staviti primedbe na zapisnike iz st. 1 i 2 ove tačke u roku od pet radnih dana od dana njihovog prijema.

Narodna banka Jugoslavije, kada oceni da je to potrebno, proveravaće neposredno navode banke, odnosno druge finansijske organizacije sadržane u primedbama na zapisnik i u tom slučaju sastaviće dopunu zapisnika. Primedbe na dopunu zapisnika banka, odnosno druga finansijska organizacija može staviti u roku od tri radna dana od dana njegovog prijema.

6. Ako banka, odnosno druga finansijska organizacija, u roku propisanom ovom odlukom, svojim primedbama osnovano ospori navode iz zapisnika iz tačke 5 ove odluke iz kojih proizlazi da nije postupila suprotno propisima ili na način koji ugrožava njen bonitet - Narodna banka Jugoslavije doneće zaključak o obustavi postupka u roku od pet radnih dana od dana prijema primedaba na zapisnik.

7. Ako banka, odnosno druga finansijska organizacija u roku propisanom ovom odlukom ne dostavi primedbe na zapisnik ili primedbama osnovano ne ospori nalaze iz zapisnika kojima je konstatovano da je ta banka, odnosno druga finansijska organizacija postupila suprotno propisima i na način koji ugrožava njen bonitet - Narodna banka Jugoslavije, u roku od sedam dana od dana dostavljanja primedaba, odnosno od dana isteka roka za njihovo dostavljanje, doneće rešenje kojim će toj banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji naložiti da sprovede jednu ili više aktivnosti iz člana 55 Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije (u daljem tekstu: Zakon) i kojim će, zavisno od težine utvrđene nepravilnosti, istovremeno prema toj banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji izreći jednu meru ili više mera propisanih članom 56 stav 1 Zakona.

Mere iz stava 1 ove tačke traju dok banka, odnosno druga finansijska organizacija ne izvrši naloge iz rešenja, a najmanje 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Banka, odnosno druga finansijska organizacija dužna je da obavesti Narodnu banku Jugoslavije o izvršenju naloga narednog dana posle isteka roka datog za izvršenje rešenja.

Izvšenje naloga iz rešenja proverava ovlašćeni radnik Narodne banke Jugoslavije, koji o tome sačinjava belešku.

8. Ako banka, odnosno druga finansijska organizacija ne izvrši nalog Narodne banke Jugoslavije u roku utvrđenom rešenjem iz tačke 7 stav 1 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije doneće u roku od sedam radnih dana od isteka roka primene mera iz tačke 7 ove odluke, novo rešenje, kojim će ponoviti svoj nalog i izreći sve mere propisane članom 56 stav 1 Zakona. Te mere traju do izršenja naloga Narodne banke Jugoslavije - najkraće 30, a najduže 360 dana od dana dostavljanja rešenja o izricanju mera.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, Narodna banka Jugoslavije neće rešenjem iz tog stava izreći meru iz člana 56 stav 1 tačka 3 Zakona ako oceni da bi izricanje ove mere znatno pogoršalo finansijsko stanje banke, odnosno druge finansijske organizacije a ne bi zaštitilo interese njenih deponenata i drugih poverilaca.

9. Izuzetno od tačke 7 stav 1 ove odluke, prema drugim finansijskim organizacijama ne izriču se mere propisane članom 56 stav 1 tač. 5 i 6 Zakona.

10. Ako ni posle isteka roka od 360 dana od dana dostavljanja rešenja o izricanju mera u kome su prema banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji primenjene mere u smislu tač. 7 i 8 ove odluke banka, odnosno druga finansijska organizacija ne izvrši nalog Narodne banke Jugoslavije ili se ne pridržava mera koje su prema njoj izrečene, ili u roku od 180 dana od dana dostavljanja rešenja o izricanju mera ponovi istu nepravilnost, kao i ako iz drugih raspoloživih podataka proizlazi da se finansijsko stanje banke, odnosno druge finansijske organizacije ili njena finansijska disciplina veoma pogoršala - Narodna banka Jugoslavije pristupiće naplati svojih potraživanja od te banke, odnosno druge finansijske organizacije, oduzeće joj dozvolu za rad i pokrenuće postupak njene likvidacije, odnosno stečaja, u skladu sa saveznim zakonom.

11. Ako je banka, odnosno druga finansijska organizacija u toku kontrole ili naknadno, pre donošenja rešenja iz tačke 7 ove odluke, otklonila nepravilnosti utvrđene zapisnikom o izvršenoj kontroli i o tome dostavila odgovarajuće dokaze - Narodna banka Jugoslavije doneće rešenje kojim će prema toj banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji izreći meru obustave odobravanja i puštanja u tečaj kredita iz primarne emisije i meru zabrane kupovine i prodaje hartija od vrednosti, koja traje 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

12. Rešenje kojim se izdaju nalozi za otklanjanje nepravilnosti ili kojim se prema banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji izriču mere - donosi guverner Narodne banke Jugoslavije, odnosno lice koje on ovlasti. To rešenje konačno je u upravnom postupku.

Rešenjem iz stava 1 ove tačke određuje se rok za sprovođenje naloženih aktivnosti i trajanje izrečenih mera.

13. Rešenje Narodne banke Jugoslavije kojim se prema banci, odnosno drugoj finansijskoj organizaciji izriče mera obustave plaćanja sa žiro-računa, izuzev plaćanja po osnovu štednih uloga i tekućih računa građana, dostavlja se Narodnoj banci Jugoslavije - Zavodu za obračun i plaćanja.

14. Pod merom obustavljanja odobravanja i puštanja u tečaj kredita iz primarne emisije podrazumeva se da banka, odnosno druga finansijska organizacija ne može podnositi nove zahteve za korišćenje sredstava iz primarne emisije.

Pod merom zabrane kupovine i prodaje hartija od vrednosti podrazumeva se zabrana kupovine i prodaje svih hartija od vrednosti, izuzev sopstvenih akcija i hartija od vrednosti čiji je emitent Narodna banka Jugoslavije.

Banka kojoj je izrečena mera obustave plaćanja sa žiro-računa može vršiti samo plaćanja po osnovu štednih uloga i tekućih računa građana.

Pod merom ograničenja zaduženja u inostranstvu podrazumeva se da banka ne može od inostranih banaka uzimati nove kredite niti izdavati nove garancije i druge oblike jemstva prema inostranstvu.

15. Pod bankom, u smislu ove odluke, podrazumevaju se i banke, druge finansijske organizacije i filijale stranih banaka sa statusom pravnog lica koje imaju dozvolu Narodne banke Jugoslavije za rad.

16. Postupci kontrole i preduzimanja mera prema bankama, odnosno drugim finansijskim organizacijama započeti pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se po odredbama odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole banaka i drugih finansijskih organizacija, postupku izdavanja naloga i preduzimanju mera prema bankama i drugim finansijskim organizacijama, o rokovima za izvršavanje naloga i o trajanju mera iz člana 56 Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije za vreme ratnog stanja ("Službeni list SRJ", br. 17/99).

17. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".