UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA U 2002. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 21/2002)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se izvođenje geoloških istražnih radova u 2002. godini, koje obuhvata: opšta geološka istraživanja, hidrogeološka istraživanja, inženjerskogeološka istraživanja, istraživanja energetskih mineralnih sirovina, istraživanja metaličnih mineralnih sirovina, istraživanje nemetaličnih mineralnih sirovina, istraživanja iz oblasti geoekologije, geološke studije strateškog značaja i razvoj informacionog sistema u geologiji i rudarstvu.

Član 2

Geološka istraživanja u Republici Srbiji u 2002. godini, vršiće se prema Programu geoloških istraživanja u 2002. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA U 2002. GODINI

I

U 2002. godini predviđaju se sledeća geološka istraživanja:

- opšta geološka istraživanja - izrada geoloških karata i regionalna istraživanja čiji se rezultati koriste za izradu geoloških karata;

- hidrogeološka istraživanja - izrada osnovne hidrogeološke karte Srbije 1:100.000, istraživanje podzemnih voda za vodosnabdevanje, istraživanje mineralnih, termomineralnih voda i geotermalne energije;

- inženjerskogeološka istraživanja - izrada osnovne inženjerskogeološke karte Srbije 1:100.000 i istraživanja za potrebe prostornih planova;

- mineralne sirovine - istraživanje energetskih, metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina;

- geoekologija i informatika - geoekološka istraživanja, izrada baze podataka geoloških istraživanja, geološke studije strateškog značaja i razvoj informacionog sistema u geologiji i rudarstvu.

II

1. Opšta geološka istraživanja

Opšta geološka istraživanja predstavljaju osnovu za geološka istraživanja i proučavanja kao i prateću rudarsku aktivnost. Cilj opštih geoloških istraživanja je izrada geoloških karata različitih razmera od 1:50.000 do 1:2.000.000, sa pratećim tumačima, projektima i studijama. Dinamika finalizacije geoloških karata u protekloj deceniji je bila u opadanju i ne omogućuje ispunjavanje dugoročnih planova istraživanja. Ovaj zastoj je potrebno otkloniti i u skladu sa realnim mogućnostima intenzivirati njihovu izradu.

Plan osnovnih geoloških istraživanja u 2002. godini obuhvata izradu: (1) listova geološke karte 1:50.000 i (2) geoloških karata 1:100.000 do 1:2.000.000.

1.1. Geološka karta SRJ 1:50.000, čija izrada se vrši po listovima obuhvatiće:

List Prijepolje 1, sa geološkim kartiranjem paleozojskih tvorevina na sekcijama Kamena Gora i Velika Župa i početkom kartiranja trijaskih sedimenata;

List Valjevo 4, sa nastavkom geološkog kartiranja relativno dobro identifikovanih geoloških formacija;

Geološku kartu Timočke eruptivne oblasti (gornja kreda i vulkaniti) sa geološkim kartiranjem na listovima Bor 3 i Žagubica 4, a na interesantnom području sa aspekta metaličnih mineralnih sirovina;

Geološku kartu kvartara Srbije, sa geološkim kartiranjem kvartarnih tvorevina Posavine, Podunavlja i severnog Pomoravlja.

1.2. Geološke karte 1:100.000 do 1:10.000.000 obuhvatiće:

Istraživanja za potrebe izrade Osnovne karte ležišta mineralnih sirovina Srbije 1:100.000.

Planira se početak poslova na izradi Osnovne karte ležišta mineralnih sirovina Srbije 1:100.000, sa razradom koncepta i odgovarajućim uputstvom. Ova karta predstavlja dokumenat kakav ne postoji u Srbiji, a predstavlja osnovu za mineragenetske analize, planiranje prostora budućih geoloških istraživanja, sagledavanje mineralno-sirovinske baze Srbije, podlogu za davanje koncesija, plansko-projektnu dokumentaciju i dr.

Geomorfološku kartu Srbije 1:100.000, sa završetkom istraživanja na listu Jaša Tomić i finalnom reambulacijom prostora Vojvodine;

Geološku kartu neogena Srbije 1:200.000, sa završnom izradom tumača, korekturom i štampanjem;

Geohemijsku kartu Srbije 1:1.000.000, sa geohemijskim istraživanjem JZ Srbije kao nastavka započetih poslova na popunjavanju praznine u Geohemijskom atlasu Evrope;

Geološki atlas Srbije 1:2.000.000, sa geohemijskom tematikom, kao 15. po redu tematske karte u ediciji Geoloških atlasa.

Plan opštih geoloških istraživanja obuhvata i kompleksne studije i projekte sa geološkim istraživanjima manjeg obima, ali u funkciji rešavanja specifičnih problema pri izradi geoloških karata. Ona bi obuhvatila strukturno-tektonska, sedimentološka, geohemijska, petrološka, organopetrografska, biostratigrafska i paleontološka istraživanja na područjima sprovođenja geološkog kartiranja.

Predmet ovih opštih geoloških istraživanja u izuzetnim slučajevima može biti i izrada drugih vrsta geoloških karata.

2. Hidrogeološka istraživanja

Osnovna hidrogeološka istraživanja imaju za cilj utvrđivanje hidrogeološke potencijalnosti za potrebe vodosnabdevanja, korišćenja termomineralnih voda i hidrogeotermalne energije, zatim utvrđivanje prognoznih rezervi podzemnih voda, izradu bilansa i načina zaštite podzemnih voda.

Plan osnovnih hidrogeoloških istraživanja u 2002. godini obuhvatiće: (1) izradu Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000 i (2) hidrogeološka istraživanja regionalnog karatkera.

2.1. Osnovna hodrogeološka karta razmere 1:100.000 predstavlja osnovu za dalje rešavanje hidrogeološke problematike, a obuhvatiće hidrogeološka istraživanja po listovima koji su u završnoj fazi izrade, i to: list Pančevo, Beograd, Kragujevac, Novi Pazar i Boljevac.

2.2. Regionalna hidrogeološka istraživanja izvodiće se u cilju definisanja hidrogeoloških podloga u funkciji određivanja potencijalnosti terena za zahvatanje kvalitetnih izdanskih voda, utvrđivanja njihovog kvaliteta, kategorije eksploatacionih rezervi i potencijalnih zagađivača podzemnih voda i izvorišta.

2.3. Regionalna hidrogeološka istraživanja termomineralnih voda za balneološke i rekreativne potrebe, odnosno potrebe flaširanja kao stonih voda, kao i hidrogeološka istraživanja visoko termalne vode - hidrogeotermalne energije za potrebe zagrevanja naselja i korišćenja u poljoprivredi vršiće se na prostorima turističkih centara, banjskih i klimatskih mesta.

U cilju uspostavljanja hidrogeološkog monitoringa, na teritoriji Srbije, neophodno je definisati: stanje, potencijale i mogućnosti korišćenja resursa podzemnih voda. Na taj način stvorili bi se uslovi za: (a) definisanje hidrogeoloških osnova, kao podloga za uspostavljanje monitoringa podzemnih voda; (b) uspostavljanje monitoringa podzemnih voda; (v) izradu bilansa podzemnih voda; (g) utvrđivanju uslova i mogućnosti za separatno vodosnabdevanje; (d) hidrogeološku rejonizaciju u funkciji vrednovanja terena po tipovima vodonosnih sredina u cilju optimizacije korišćenja i gazdovanja vodama, sa aspekta hidrogeološkog boniteta regiona i hidrogeoloških struktura.

3. Inženjerskogeološka istraživanja

Osnovna inženjerskogeološka istraživanja imaju za cilj izradu geoloških podloga sa aspekta sagledavanja inženjerskogeoloških uslova i karakteristika terena, kao deo sveukupnog definisanja prostora, odnosno definisanja hazarda i rizika korišćenja terena za razne nivoe planiranja i projektovanja.

Plan osnovnih inženjerskogeoloških istraživanja u 2002. godini obuhvatiće: (1) izradu Osnovne inženjerskogeološke karte razmere 1:100.000 i (2) izradu inženjerskogeoloških podloga za prostorno planiranje i projektovanje (karte razmere 1:25.000 i manje) i (3) inženjerskogeološka istraživanja regionalnog karaktera.

3.1. Osnovna inženjerskogeološka karta razmere 1:100.000, predstavlja podlogu za sagledavanje sveukupnih inženjerskogeoloških karakteristika terena za potrebe izrade namenskih inženjerskogeoloških osnova u okviru plansko-projektne dokumentacije. Obuhvatiće inženjerskogeološka istraživanja na područjima koje pokrivaju listovi: Pančevo, Bela Crkva, Beograd i Prijepolje.

3.2. Inženjerskogeološke podloge za prostorno planiranje i projektovanje predstavljaće podršku prostornom planu Srbije. Obuhvatiće izradu inženjerskogeoloških karata, u razmeri 1:25.000 i manje, kao osnova za prostorne planove: funkcionalnih područja regionalnih sistema, područja posebnih namena (nacionalni parkovi i druga zaštićena prirodna dobra), kao i područja ugroženosti, revitalizacije i zaštite.

3.3. Regionalna inženjerskogeološka istraživanja biće usmerena na rešavanje inženjerskogeoloških problema specifično ugroženih područja Srbije uz akcenat na klizišta, odnosno problematiku stabilnosti terena, stabilnosti kosina nasipa duž vodnih tokova u uslovima poplavnih talasa, sagledavanja inženjerskogeoloških efekata seizmičke aktivnosti u Srbiji. Poseban studijski deo odnosio bi se na potrebe definisanja makrolokacija za deponovanje opasnih materija, komunalnog i industrijskog otpada.

4. Istraživanje mineralnih sirovina

Mineralne sirovine predstavljaju osnovu mineralne ekonomije Srbije i osnovu obezbeđenja mineralno-sirovinske baze za proizvodnju u različitim privrednim granama.

Program istraživanja ležišta mineralnih sirovina Srbije u 2002. godini obuhvata istraživanja energetskih metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina sa pratećim mineragenetskim proučavanjem i istraživanja za potrebe izrade Osnovne karte ležišta mineralnih sirovina. Cilj ovih istraživanja je da se utvrdi potencijalnost određenih područja u pogledu mineralnih sirovina. Podaci ovih istraživanja, u integralnoj interpretaciji sa postojećim podacima treba da posluže kao osnova za predstojeće koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u određenim geološkim prostorima. Ovim programom planiraju se istraživanja na perspektivnim područjima sa pozitivnim mineragenetskim preduslovima u pogledu otkrivanja ekonomski značajnih ležišta mineralnih sirovina. Drugi deo istraživanja usmerava se na proširenje podataka o sirovinskoj bazi određenih mineralnih sirovina i izradu podloga sa presekom stanja raspoloživih energetskih, metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina radi njihovog adekvatnog koncesionog izdavanja u najkraćem vremenu.

Prednost će imati jednogodišnji projekti sa konkretnim rezultatima koji će moći da posluže kao osnov za koncesije.

4.1. Istraživanje energetskih mineralnih sirovina

Program istraživanja energetskih mineralnih sirovina u 2002. godini se oslanja na do sada geološki pozitivne rezultate, a obuhvata istraživanja uglja, nafte i gasa.

Osnovna istraživanja uglja obuhvatiće istražne radove izvan postojećih eksploatacionih polja, u njihovom nastavku i blizini, a u funkciji obezbeđenja perspektivnosti snabdevanja termoelektrana i proizvodnje drugih energenata i to: (1-1) uglja u ležištu Ćirikovac, izvan eksploatacionog polja; (1-2) uglja u smederevskom Pomoravlju (zapadni deo Kostolačkog basena), (1-3) gasa na ostrvu kod Kostolca i dr. Nastaviće se započeti radovi i studijska istraživanja u funkciji rešavanja akutnih problema i obezbeđenja osnova za strateške odluke, srednjoročne i dugoročne planove; (2-1) naftno-geohemijska studija Banatske depresije i tercijarnih basena; (2-2) studija uslova za savremenu eksploataciju ležišta uglja; (2-3) istraživanje ugljonosnosti malih basena; (2-4) karta ugljonosnosti tercijara Srbije 1:200.000 (2-5) istraživanja treseta i uljnih glinaca.

4.2. Istraživanje metaličnih mineralnih sirovina

Program istraživanja metaličnih mineralnih sirovina u 2002. godini se oslanja na pozitivne rezultate dosadašnjih geoloških istraživanja, a obuhvata istraživanja: (1) zlata, (2) olova i cinka i (3) bakra.

4.2.1. Osnovna istraživanja zlata obuhvatiće nastavak istraživanja zlata u skarnovima Rogozne, listvenitima na prostoru Predejana-Ruplja na Kopaoniku, na Staroj planini kao i epitermalnog zlata u rudnom polju Leca.

4.2.2. Osnovna istraživanja olova i cinka obuhvatiće nastavak istraživanja u širem području ležišta Kiževak na Kopaoniku i na području između Brvenika i Kremića na Kopaoniku.

4.2.3. Osnovna istraživanja bakra obuhvatiće istraživanja polimetaličnog orudnjenja bakra i zlata u borskoj metalogenetskoj zoni.

Predmet ovih osnovnih geoloških istraživanja u izuzetnim slučajevima mogu biti i druge lokalnosti i druge metalične mineralne sirovine.

4.3. Istraživanje nemetaličnih mineralnih sirovina

Program istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina u 2002. godini se oslanja na pozitivne rezultate dosadašnjih geoloških istraživanja, a obuhvata istraživanja: (1) kvarcnih sirovina; (2) gipsa i anhidrita; (3) soli; (4) borata; (5) feldspata; (6) sepiolita; (7) magnezita; (8) juvelirskih mineralnih sirovina; (9) arhitektonskog kamena i (10) tehničkog kamena.

4.3.1. Osnovna istraživanja kvarcnih sirovina obuhvatiće nastavak istraživanja u cilju davanja preseka stanja i potencijala ovih sirovina, koje se mogu primenjivati u privredi Srbije.

4.3.2. Osnovna istraživanja anhidrita, gipsa i soli obuhvatiće nastavak ranije započetih, ali prekinutih osnovnih istraživanja anhidrita i gipsa u široj okolini Gruže, gde ujedno postoje konstatovane i prve pojave kamene soli u Srbiji, za koje je neophodno prikupiti detaljnije podatke.

4.3.3. Osnovna istraživanja borata obuhvatiće nastavak istraživanja u tercijarnim basenima Srbije sa akcentom na Jarandolski basen.

4.3.4. Osnovna istraživanja feldspata obuhvatiće nastavak istraživanja naših granitoidnih masiva na kvalitetne feldspate i liskune, i pronalaženje njihovih ekonomski značajnih količina.

4.3.5. Osnovna istraživanja sepiolita obuhvatiće istraživanja sepiolita, kao nove i netradicionalne sirovine, koja ima širok spektar primene, a koja se u ovom trenutku uvozi. Ova istraživanja obuhvatila bi kako sepiolite u tercijarnim basenima, tako i visokokvalitetne sepiolite uz žične magnezite u ultramafitskim masivima.

4.3.6. Osnovna istraživanja magnezita obuhvatiće istraživanja visokokvalitetnih magnezita, potrebnog za vatrostalnu industriju, a u okviru veoma perspektivnog Zlatiborskog masiva.

4.3.7. Osnovna istraživanja juvelirskih mineralnih sirovina obuhvatiće nastavak ranije započetih, ali privremeno prekinutih istraživanja ametista, jaspisa i kalcelona Leckog masiva. Ove veoma atraktivne i ekonomski interesantne mineralne sirovine pogodne su za izradu nakita i ukrasno-upotrebnih predmeta i predstavljaju primer malih ležišta atraktivnih za koncesije.

4.3.8. Osnovna istraživanja arhitektonskog kamena obuhvatiće istraživanja na lokacijama sa kvalitetnim arhitektonskim kamenom, koji je potreban građevinarstvu, a koji bi s obzirom na isplativost i atraktivnost mogao biti predmet koncesija.

4.3.9. Osnovna istraživanja tehničkog kamena obuhvatiće istraživanja na lokacijama sa kvalitetnim tehničkim kamenom, koji je potreban građevinarstvu i koji bi takođe mogao biti predmet koncesija.

Predmet ovih osnovnih geoloških istraživanja u izuzetnim slučajevima mogu biti i druge lokalnosti i druge nemetalične mineralne sirovine.

5. Geoekologija i informatika

5.1. Geološke studije strateškog značaja

Među geološkim studijama strateškog značaja predviđene su:

5.1.1. Izrada kompleksnih podloga za planiranje koncesionih prostora (dodela koncesija) na istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji Republike Srbije. Podloge treba da budu osnov za planiranje koncesija po određenim mineralnim sirovinama, i sastavni deo Studije koncesionih prostora na mineralne sirovine Srbije, kojom bi se definisale otvorene i tenderske zone za dodelu koncesija.

5.1.2. Studija geoprocesiranja satelitskih snimaka za potrebe geologije i rudarstva Republike Srbije. Rezultati geoprocesiranja specifičnih satelitskih snimaka omogućuju, s jedne strane modernu i efikasnu primenu informacija savremene satelitske tehnologije u domenu geologije - odgovarajuće mineragenetske analize i planiranje prostora za buduća osnovna geološka istraživanja, a s druge strane državnoj upravi efikasnije raspolaganje kvalitetnim geo-informacijama koje se do sada primenjivanim metodama nisu mogle obezbediti.

5.1.3. Studija nuklearnih mineralnih sirovina Srbije, kojom bi se kroz jednogodišnji rad izvršilo integralno sagledavanje stanja naših nuklearnih mineralnih sirovina, istraživanih u dugogodišnjem periodu. Njihovo sagledavanje je važno kako bi se dobila pouzdana informacija o raspoloživim količinama i kvalitetu nuklearnih mineralnih sirovina Srbije.

5.2. Geološka istraživanja

U skladu sa prihvatanjem normi Evropske unije u pogledu ekoloških standarda, kao i aktueliziranjem ekološke problematike, u ovom programu geoloških istraživanja planira se i realizacija geoekoloških istraživanja, koja u mnogim elementima služe kao osnov zaštite životne sredine. Geoekološka istraživanja bi bila usmerena na istraživanje mineralnih sirovina koje se direktno primenjuju u zaštiti životne sredine, kao i izradu odgovarajućih geoekoloških osnova vezanih za mineralne resurse, geotehničke procese i hidrogeološke uslove važne za prostorno i urbano planiranje.

5.3. Međunarodna geološka saradnja u oblasti osnovnih istraživanja

Program geoloških istraživanja obuhvatiće i deo sa međunarodnom geološkom saradnjom, koja je proteklih godina bila jedan od retkih oblika saradnje sa svetom u oblasti geologije.

5.4. Geološki informacioni sistemi

Savremeni nivo prikaza geoloških informacija i odgovarajuće arhiviranje podataka zahteva i primenu, savremenih geoloških informacionih sistema. U 2002. godini planira se nastavak projekta koji će omogućiti centralizovano i lakše planiranje geoloških istraživanja, evidentiranje rezultata, vođenje katastra istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, kao i pristup podacima za potrebe planiranja koncesionih prostora.

III

STRUKTURA RASPODELE FINANSIJSKIH SREDSTAVA PO PROGRAMU GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA ZA 2002. GODINU

I. Prihodi

 

 

 

      1. Sredstva budžeta za geološka istraživanja

168.000.000,00

II. Rashodi

 

      1. Sredstva za geološka istraživanja

159.000.000,00

  a) prenete i neizmirene obaveze iz 2001. godine

9.752.932,52

   b) geološka istraživanja u 2002. godini

149.247.067,48

      - opšta geologija

15.000.000,00

      - hidrogeologija

17.247.067,48

      - inženjerska geologija

11.000.000,00

      - mineralne sirovine

90.000.000,00

      - geoekologija i informatika

10.000.000,00

      - ostale stručne aktivnosti

6.000.000,00

      2. Materijalni i nematerijalni troškovi

9.000.000,00