ODLUKA
O KORIŠĆENJU PROSTORA DO PRIVOĐENJA PLANIRANOJ NAMENI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2001)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način korišćenja izgrađenog i neizgrađenog prostora do privođenja planiranoj nameni utvrđenoj generalnim, odnosno regulacionim planom naselja ili dela naselja (u daljem tekstu: urbanistički plan).

I NEIZGRAĐENI PROSTOR

Član 2

Do privođenja planiranoj nameni neizgrađeni prostor može privremeno da se koristi za izgradnju objekata nestambene namene ili da se uredi kao sastavni deo konačnog rešenja (zelenilo, parkinzi, sportski tereni i slično) pod uslovima i na način predviđen ovom odlukom.

Izgradnja privremenih objekata može da se dozvoli samo ako je predviđena programom privremenog korišćenja gradskog građevinskog zemljišta.

Član 3

Do privođenja prostora planiranoj nameni utvrđenoj generalnim urbanističkim planom, odnosno regulacionim planom naselja koje je uslovljeno donošenjem regulacionog plana dela naselja, urbanističkog projekta ili plana parcelacije, neizgrađeni prostor može da se koristi za izgradnju objekata koji su po nameni, gabaritima i načinu oblikovanja usklađeni sa postojećom pretežnom namenom korišćenja prostora, pod uslovom:

- da parcela na kojoj se privremeni objekat gradi zadovoljava kriterijume za izgradnju takve vrste objekata i

- da se pri izgradnji poštuju uslovi utvrđeni generalnim odnosno regulacionim planom naselja za tu vrstu objekta.

Član 4

Za izvođenje radova iz člana 2 i 3 ove odluke urbanističko-tehnički uslovi izgradiće se po prethodno pribavljenoj saglasnosti Komisije za urbanizam Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

II IZGRAĐENI PROSTOR

Član 5

Na postojećim objektima mogu da se, do privođenja planiranoj nameni, izvode radovi radi poboljšanja uslova za korišćenje izgrađenog prostora pod uslovima i na način utvrđen ovom odlukom.

Uslovi i način korišćenja izgrađenog prostora do privođenja planiranoj nameni utvrđuju se posebno za:

- prostor namenjen za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata, objekata saobraćajne i druge infrastrukture,

- prostor postojećeg porodičnog stanovanja koji menja vid stanovanja i

- drugi prostor koji menja namenu ili način korišćenja.

Član 6

Na postojećem objektu, koji se nalazi na prostoru namenjenom za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata i objekata saobraćajne i druge infrastrukture, koji je srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta planiran za privođenje nameni, mogu da se odobre samo radovi tekućeg održavanja objekta.

Tekućim održavanjem, u smislu ove odluke, smatraju se radovi na malterisanju, podziđivanju zidova radi izolacije od vlage, zamena krovnog pokrivača i dotrajale stolarije, bojenje objekta (izuzev u područjima urbanističke zaštite) i postavljanja plitkog kosog krova nagiba 10%.

Član 7

Na postojećem objektu, koji se nalazi na prostoru namenjenom za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata i objekata saobraćajne i druge infrastrukture, koji srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta nije planiran za privođenje nameni, može se odobriti: dogradnja kupatila do 6 m2, dogradnja WC-a i radovi unutar objekta kojima se obezbeđuju sanitarno-higijenski uslovi za nesmetano korišćenje postojećeg objekta, promena namene stambenog u poslovni prostor i podela stana na nove stambene jedinice, promena namene poslovnog u stambeni prostor, kao i pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Kada je postojeći objekat sklon padu može da se odobri njegova rekonstrukcija ili izgradnja novog objekta istih dimenzija i iste spratnosti.

Član 8

Na parceli, odnosno objektu u području postojećeg porodičnog stanovanja koje menja vid stanovanja, u višeporodično stanovanje, a ispunjeni su uslovi za privođenje planiranoj nameni mogu da se izvode samo radovi koji su planirani regulacionim planom.

Smatra se da su ispunjeni uslovi za privođenje planiranoj nameni kad:

1. postoji plan koji je osnov za realizaciju,

2. je zemljište komunalno opremljeno ili je njegovo opremanje obuhvaćeno srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta,

3. postojeća parcela zadovoljava uslove za izgradnju planiranog objekta,

4. podnosilac zahteva može biti investitor planiranog objekta.

Izuzetno od stava 1 i 2 ovog člana na parceli u području postojećeg porodičnog stanovanja na kojoj su ispunjeni uslovi za privođenje nameni, može da se odobri promena namene stambenog u poslovni prostor, pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor i izvođenje radova unutar objekta radi obezbeđenja sanitarno-higijenskih uslova za nesmetano korišćenje objekta.

Član 9

Na objektu koji se nalazi u prostoru postojećeg porodičnog stanovanja koji menja vid stanovanja, za koji nisu ispunjeni uslovi za privođenje planiranoj nameni iz člana 8 stav 2 ove odluke, može da se odobri: dogradnja kupatila do 6 m2, dogradnja WC-a i radovi unutar objekta u cilju obezbeđenja sanitarno higijenskih uslova za nesmetano korišćenje postojećeg objekta, promena namene stambenog u poslovni i poslovnog u stambeni prostor, podela stana na nove stambene jedinice, pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Kada je postojeći objekat sklon padu može da se odobri njegova rekonstrukcija ili izgradnja novog objekta istih dimenzija i iste spratnosti. Nov objekat može da se izgradi i na drugom delu parcele ako to ne ugrožava postojeće i planirano korišćenje parcele i okolnog prostora.

Član 10

Za izvođenje radova iz člana 7 stav 2 i člana 9 stav 2 ove odluke urbanističko-tehnički uslovi izrađivaće se na zahtev Gradske uprave-sekretarijata nadležnog za izdavanje urbanističke dozvole, posle izvršenog veštačenja na objektu na kojem će se izvoditi radovi.

Veštačenjem će se obezbediti potpun tehnički opis stanja objekta i parcele na kojoj se objekat nalazi i predložiti neophodni građevinski radovi.

Veštačenje će vršiti lice sa liste veštaka koju odredi sekretar Gradske uprave.

Troškove veštačenja snosi lice koje je podnelo zahtev za izdavanje urbanističke dozvole.

Član 11

Na izgrađenom objektu koji se nalazi u području koje menja namenu, u namene koje nisu obuhvaćene članom 6 do 9 ove odluke, može da se odobri izvođenje radova na tekućem održavanju objekta i izvođenje svih radova iz člana 9 ove odluke.

Na objektima u zonama višeporodičnog stanovanja, u kojima je prema Generalnom planu Novog Sada osnov za izgradnju regulacioni plan, a te zone predstavljaju završene celine za koje ne postoje važeći regulacioni planovi, mogu da se odobre radovi unutar objekta u cilju obezbeđenja sanitarno higijenskih uslova za nesmetano korišćenje, promena namene stambenog u poslovni i poslovnog u stambeni prostor, podela stana na nove stambene jedinice i pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu korišćenja prostora do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planovima ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 14/96).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".