ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA PROJEKAT HITNE SANACIJE SAOBRAĆAJA

("Sl. list SRJ", br. 23/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u svoje ime, a za račun Republike Srbije i Republike Crne Gore, u iznosu do 66 miliona evra kod Evropske investicione banke za finansiranje Projekta hitne sanacije saobraćaja.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršiće se sklapanjem ugovora o finansiranju između Evropske investicione banke, kao zajmodavca i Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca.

Član 3

Iz sredstava ovoga zajma, u visini do 50 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta hitne sanacije saobraćaja u Republici Srbiji:

* Komponenta A.1: sanacija i rekonstrukcija puteva, stabilizacija klizišta, popravka mostova i izgradnja novih objekata na graničnim prelazima, u visni od 37 miliona evra, i

* Komponentna A.2: sanacija glavne infrastrukture aerodroma, uključujući objekte, površine za vazdušni i drumski saobraćaj i opremu, u visini od 13 miliona evra.

Korisnici zajma u Republici Srbiji su Direkcija za puteve i Javno preduzeće Aerodrom Beograd.

Član 4

Iz sredstava ovoga zajma, u visini do 16 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta hitne sanacije saobraćaja u Republici Crnoj Gori:

* Komponenta B.1: sanacija, rekonstrukcija, izmeštanje trase, zaštita klizišta, stabilizacija nagiba i proširivanje deonica puteva, u visini do 10 miliona evra, i

* Komponenta B.2: rekonstrukcija glavnog lukobrana luke Bar, u visini do 6 miliona evra.

Korisnici zajma u Republici Crnoj gori su: Ministarstvo za pomorstvo i saobraćaj - Odeljenje za puteve i Javno preduzeće sa ograničenom odgovornošću Luka Bar a.d.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza po ugovoru iz člana 2 ovog zakona, Republika Srbija i Republika Crna Gora daće Saveznoj Republici Jugoslaviji kontragarancije za uredno obezbeđenje sredstava za izmirivanje obaveza po tom ugovoru za deo dugova preduzeća sa njihovih teritorija.

Kontragarancijama, Republika Srbija i Republika Crna Gora se obavezuju da u svakoj godini obezbede sredstva u svojim budžetima za izmirenje svog dela obaveza po osnovu ugovora iz člana 2 ovog zakona, koje dospevaju u toj godini, ukoliko to ne učine korisnici zajmova.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 3 ovog člana ne čine deo saveznog budžeta.

Član 6

Narodna banka Jugoslavije izmirivaće prema Evropskoj investicionoj banci dospele obaveze po zajmu iz člana 2 ovog zakona, sredstvima sa računa iz stava 3 ovog zakona.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".