UPUTSTVO
O PODACIMA KOJE BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE DOSTAVLJAJU NARODNOJ BANCI JUGOSLAVIJE RADI UKLJUČIVANJA TIH PODATAKA U KREDITNI INFORMACIONI SISTEM NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE

("Sl. list SRJ", br. 22/2002)

1. Ovim uputstvom propisuju se podaci koje su banke i druge finansijske organizacije dužne da evidentiraju, prikupljaju, obrađuju i dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije - radi uključivanja tih podataka u kreditni informacioni sistem Narodne banke Jugoslavije.

2. Banke i druge finansijske organizacije dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije - Sektoru za poslove kontrole podatke o bilansnim potraživanjima i vanbilansnim stavkama (u daljem tekstu: potraživanja) po jednom dužniku ili grupi povezanih dužnika, osim potraživanja od Narodne banke Jugoslavije, SR Jugoslavije i republika članica, njihovih organa i organizacija, banaka, drugih finansijskih organizacija i stranih lica - nerezidenata.

Podatke iz stava 1 ove tačke banke i druge finansijske organizacije dostavljaju, i to:

- dva puta u mesecu - o stanju potraživanja koja 15. u mesecu i poslednjeg radnog dana u mesecu ukupno iznose najmanje 5.000.000 dinara po svakom dužniku, odnosno grupi povezanih dužnika;

- u toku meseca - o stanju potraživanja za dužnike kod kojih je došlo do povećanja potraživanja u iznosu od najmanje 5.000.000 dinara.

3. Pod potraživanjima u smislu ovog uputstva podrazumeva se zbir knjigovodstvenih vrednosti svih potraživanja banke i druge finansijske organizacije pre izvršenih ispravki vrednosti, osim potraživanja obezbeđenih gotovinskim depozitom kod banke poverioca, i to u visini depozita.

Pod grupom povezanih dužnika u smislu tačke 2 stav 1 ovog uputstva podrazumevaju se:

- dva ili više fizičkih ili pravnih lica koja predstavljaju jedinstven rizik za banku a koja se direktno ili indirektno uzajamno kontrolišu;

- dva ili više fizičkih ili pravnih lica koja su međusobno povezana tako da finansijske teškoće jednog lica utiču na mogućnost izmirivanja obaveza drugih lica.

4. Kreditni informacioni sistem iz tačke 1 ovog uputstva sadrži podatke o potraživanjima po svakom dužniku pojedinačno i zbirno po grupi povezanih dužnika - razgraničene po bankama, odnosno drugim finansijskim organizacijama.

5. Banke i druge finansijske organizacije podatke iz tačke 2 ovog uputstva dostavljaju po vrstama potraživanja, u vidu elektronske poruke, najkasnije u roku od tri radna dana od isteka izveštajnog perioda, odnosno u roku od dva dana od dana nastanka poslovne promene na osnovu koje je došlo do povećanja potraživanja.

Sadržaj i način slanja podataka iz tačke 2 ovog uputstva propisuje Narodna banka Jugoslavije.

6. Postupak vođenja evidencije o podacima iz tačke 2 ovog uputstva, kao i nadležnosti i odgovornosti za sprovođenje tog uputstva, banke i druge finansijske organizacije uređuju svojim aktima.

7. Na osnovu zahteva banke i druge finansijske organizacije, Narodna banka Jugoslavije daje:

- podatke o zaduženosti dužnika koji su saglasni da se ti podaci saopštavaju bankama i drugim finansijskim organizacijama;

- podatke o ukupnoj zaduženosti određenog dužnika i o broju banaka i drugih finansijskih organizacija kod kojih je taj dužnik zadužen, bez navođenja naziva tih banaka, odnosno drugih finansijskih organizacija.

8. Banke i druge finansijske organizacije podatke iz tačke 2 ovog uputstva dostavljaju počev od stanja potraživanja na dan 30. aprila 2002. godine.

9. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ"