PRAVILNIKO KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA, SIRUPE I PRAŠKOVE ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA I SODA-VODU("Sl. list SRJ", br. 3/2002, 10/2002, 22/2002, 35/2002 i 53/2002) |
I OSNOVNE ODREDBE
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za osvežavajuća bezalkoholna pića, sirupe i praškove za osvežavajuća bezalkoholna pića i soda-vodu (u daljem tekstu: proizvodi) moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.
Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani kvalitet i drugi zahtevi, primenjuju se odredbe ovog pravilnika koje se odnose na grupu srodnih proizvoda.
Za proizvode iz člana 2 ovog pravilnika proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.
Pored podataka navedenih u članu 6 ovog pravilnika koji se odnose na deklaraciju, proizvođačka specifikacija mora da sadrži i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje određenog proizvoda, kao i izveštaj o izvršenoj laboratorijskoj analizi u pogledu osnovnih sastojaka u skladu sa odredbama ovog pravilnika.
O donetim proizvođačkim specifikacijama proizvođač vodi evidenciju, koja mora da sadrži sledeće podatke:
1) evidencijski broj specifikacije;
2) datum donošenja proizvođačke specifikacije;
3) datum početka proizvodnje prema proizvođačkoj specifikaciji.
Proizvodi se stavljaju u promet samo u originalnom pakovanju, ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano.
Pod originalnim pakovanjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se pakovanje proizvoda u ambalažu kojom se obezbeđuje očuvanje kvaliteta proizvoda do momenta otvaranja.
U proizvodnji i prometu proizvodi se moraju transportovati, skladištiti i čuvati tako da se obezbedi očuvanje njihovog kvaliteta do momenta potrošnje.
Zabranjeno je konzervisanje proizvoda jonizujućim zracima, kao i dodavanje hemijskih sredstava koja odredbama ovog pravilnika nisu dozvoljena.
Svi proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na posudi, omotu, etiketi ili zatvaraču imati deklaraciju koja sadrži sledeće podatke:
1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima;
2) naziv i sedište proizvođača;
3) natpis "upotrebljivo do" sa danom, mesecom i godinom - za proizvode čija je trajnost tri meseca, a za proizvode čija je trajnost preko tri meseca - natpis "upotrebljivo do" sa mesecom i godinom;
4) neto količinu proizvoda vidno istaknutu;
5) sve sastojke proizvoda prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina, uključujući i vodu. Za sastojke čija je upotreba ograničena ovim pravilnikom moraju se navesti sadržane količine;
6) kategoriju upotrebljenih aditiva i njihov naziv ili brojčanu oznaku aditiva;
7) druge podatke od interesa za potrošače.
Isticanje slike, oznake ili crteža voća dozvoljeno je samo kod osvežavajućih bezalkoholnih pića kod kojih je učešće voćnog soka od citrus voća najmanje 6%, a kod ostalog voća najmanje 10%.
Ako proizvođač ne pakuje proizvode, deklaracija mora, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, da sadrži naziv i sedište subjekta koji je proizvod upakovao. Ovi podaci mogu biti dati bar-kodom.
Ako neto količina proizvoda koji se stavlja u promet u originalnom pakovanju nije veća od 35 g, deklaracija mora da sadrži: naziv proizvoda, naziv i sedište proizvođača ili naziv i sedište subjekta koji je proizvod upakovao, neto količinu, kategoriju i naziv ili E broj aditiva, kao i natpis "upotrebljivo do" prema članu 6 stav 1 tačka 3 ovog pravilnika.
Ako je sadržaj pojedinačnog pakovanja deklarisan u jedinicama zapremine, dozvoljeno odstupanje od deklarisane zapremine pri temperaturi od 20oC ±1oC za pojedinačno pakovanje navedeno je u sledećoj tabeli:
Redni broj |
Deklarisana zapremina I |
Dozvoljeno odstupanje |
1 |
od 0,1 |
±4 ml |
2 |
iznad 0,1 do 0,2 |
±6 m |
3 |
iznad 0,2 do 0,4 |
±8 m |
4 |
iznad 0,4 do 1 |
±2% od deklarisane zapremine |
5 |
iznad 1 do 2 |
±1,5% od deklarisane zapremine |
6 |
iznad 2 |
±1% od deklarisane zapremine |
Srednja vrednost stvarnog odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu deklarisanu zapreminu navedenu u tabeli iz stava 1 ovog člana.
Ako je sadržaj pojedinačnog pakovanja deklarisan u jedinicama mase, dozvoljeno odstupanje od deklarisane mase za pojedinačno pakovanje navedeno je u sledećoj tabeli:
Redni broj |
Deklarisana masa (g) |
Dozvoljeno odstupanje |
1 |
do 25 |
±10% od deklarisane mase |
2 |
iznad 25 do 100 |
±5% od deklarisane mase |
3 |
iznad 100 do 200 |
±4,5 g |
4 |
iznad 200 do 500 |
±10 g |
5 |
iznad 500 do 1000 |
±20 g |
6 |
iznad 1000 do 5000 |
±20 g |
Srednja vrednost stvarnog odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu deklarisanu masu navedenu u tabeli iz stava 1 ovog člana.
U proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika mogu se koristiti aditivi dati u Prilogu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog), a čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode.
U proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika mogu se koristiti arome čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za arome za prehrambene proizvode.
Sirovina koja se koristi za proizvodnju proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika naziva se bazna sirovina (mešavina aroma), sastoji se od više sastojaka dozvoljenih ovim pravilnikom i deklariše se nazivom proizvoda za čiju se proizvodnju koristi, npr. "bazna sirovina za osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom od ..." ili "bazna sirovina za sirupe za osvežavajuće bezalkoholno piće sa ukusom...".
Uz baznu sirovinu proizvođač osvežavajućeg bezalkoholnog pića mora da ima sertifikat bazne sirovine o kvalitetu te sirovine.
II OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA
Osvežavajuća bezalkoholna pića, u smislu ovog pravilnika, su proizvodi dobijeni posebnim tehnološkim postupkom od vode za piće, mineralne vode, šećera, hidrolizata skroba, voćnog soka, koncentrisanog voćnog soka, soka od povrća, žita i proizvoda od žita, soje i proizvoda od soje, hmelja i proizvoda od hmelja, drugih prehrambenih proizvoda čiji je kvalitet propisan odgovarajućim propisima o kvalitetu, kao i aroma i aditiva i ugljen-dioksida.
Sastojci i njihova najveća dozvoljena količina u osvežavajućim bezalkoholnim pićima navedeni su u sledećoj tabeli:
Redni broj |
NAZIV |
Najveća dozvoljena količina u mg/l |
1 |
Kofein |
250 |
2 |
Kinin |
85 |
3 |
Kininhidrohlorid |
85 |
Ako je sadržaj kofeina u osvežavajućim bezalkoholnim pićima veći od 150 mg/l u deklaraciji mora biti naveden podatak da nije za osobe mlađe od 18 godina, za osobe sa srčanim problemima, trudnice, dojilje, kao i da se ne preporučuje konzumiranje u kombinaciji sa drugim pićima koja sadrže kofein (npr. kafa, čaj i sl.).
Ugljen-dioksid se smatra karakterističnim sastojkom osvežavajućih bezalkoholnih pića i u deklaraciji se navodi sa ostalim sastojcima samo kao "ugljen-dioksid", sa obaveznim navođenjem najmanje sadržane količine (npr. "ugljen-dioksid najmanje 5g/l").
Ugljen-dioksid koji se koristi u proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića mora da ispunjava uslove propisane u Prilogu 3 Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode.
Osvežavajuća bezalkoholna pića mogu se proizvoditi i stavljati u promet i bez dodatka ugljen-dioksida i tad se naziv proizvoda dopunjava rečju "negazirano", na sledeći način: "negazirano osvežavajuće bezalkoholno piće".
Osvežavajuća bezalkoholna pića koja pored ostalih propisanih sastojaka, sadrže najmanje 6% m/m voćnog soka od citrus voća i najmanje 10% m/m od ostalog voća deklarišu se kao "osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom".
Osvežavajuća bezalkoholna pića iz stava 1 ovog člana proizvedena od mešavine više vrsta sokova od voća i povrća deklarišu se tako što se uz naziv proizvoda navode sve vrste upotrebljenih sokova po redosledu njihove zastupljenosti.
Ukupna količina upotrebljenih sokova mora biti najmanje 10% m/m.
Osvežavajuća bezalkoholna pića deklarišu se nazivom proizvoda "osvežavajuće bezalkoholno piće", a naziv proizvoda se može dopuniti rečima "sa ukusom" i navesti karakterističan skup proizvoda (npr. "osvežavajuće bezalkoholno piće sa ukusom narandže").
Naziv proizvoda može se dopuniti i rečju "sa" i navesti karakterističan naziv proizvoda (npr. "osvežavajuće bezalkoholno piće sa sojom, mlekom, medom" i sl.), iz člana 14 ovog pravilnika.
Osvežavajuća bezalkoholna pića mogu se proizvoditi i stavljati u promet i kao osvežavajuća bezalkoholna pića bez dodatka šećera, i kao niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića što mora biti istaknuto u nazivu proizvoda.
Osvežavajuća bezalkoholna pića bez dodatka šećera su pića bez dodatih monosaharida i disaharida ili drugih namirnica koje se koriste zbog svog prirodnog svojstva slatkog ukusa.
Niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića su pića koja imaju energetsku vrednost najmanje 30% u poređenju sa osvežavajućim bezalkoholnim pićem i normalne energetske vrednosti.
Pića iz stava 1 ovog člana moraju sadržati sastojke i ispunjavati uslove kvaliteta i druge zahteve propisane odredbama ovog pravilnika za osvežavajuća bezalkoholna pića, osim sadržaja suve materije.
U proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića iz člana 20 ovog pravilnika mogu se koristiti sredstva za zaslađivanje navedena u Tabeli br. 7 Priloga.
Deklaracija za niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika i Priloga, mora da sadrži i podatak o sadržaju suve materije u procentima, vrstu i količine sredstava za zaslađivanje čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani odgovarajućim propisom, kao i preporučenu količinu za dnevno konzumiranje po kilogramu telesne mase.
Osvežavajuća bezalkoholna pića moraju ispunjavati i sledeće zahteve:
1) da izgled i senzorna svojstva odgovaraju vrsti deklarisanog pića;
2) da sadrže najmanje 8% suve materije (mereno refraktometrom na 20oC), osim za niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića;
3) da ne sadrže više od 0,5% v/v etanola;
4) da je sadržaj ugljen-dioksida najmanje 2 g/l za gazirana osvežavajuća bezalkoholna pića.
III SIRUPI ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA
Pod sirupima za osvežavajuća bezalkoholna pića podrazumevaju se viskozni proizvodi dobijeni po odgovarajućem tehnološkom postupku od sirovina, aroma i aditiva dozvoljenih ovim pravilnikom.
U zavisnosti od namene, sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića deklarišu se pod nazivom:
1) sirupi za post-miks aparate;
2) sirupi za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih pića.
Sirupi za post-miks aparate su proizvodi koji mogu da sadrže sve sastojke dozvoljene ovim pravilnikom, a koji se u zatvorenom rezervoaru (sudu) dopremaju do post-miks aparata, gde se propisanim razblaživanjem vodom dobijaju osvežavajuća bezalkoholna pića iz čl. 18, 19 i 20 ovog pravilnika namenjena krajnjem potrošaču.
Sirupi za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih pića su proizvodi koji su namenjeni krajnjem potrošaču, a na osnovu uputstva datog na deklaraciji, uz dodatak vode, daju osvežavajuća bezalkoholna pića.
Za proizvodnju sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića namenjena krajnjem potrošaču nije dozvoljena upotreba veštačkih zaslađivača.
Sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića, koji se stavljaju u promet, moraju ispunjavati sledeće uslove:
1) da imaju ujednačenu sirupastu konzistenciju bez pojave raslojavanja;
2) da količina ukupne suve materije mora biti najmanje 60%, a kod sirupa namenjenih za proizvodnju gotovih osvežavajućih bezalkoholnih pića u specijalnim automatima (post-miks aparati) najmanje 45% (mereno refraktometrom na 20oC);
3) da količina sirovina i aditiva, posle razblaženja vodom, prema uputstvu na deklaraciji, mora u svemu odgovarati odredbama ovog pravilnika za odgovarajuća osvežavajuća bezalkoholna pića.
Deklaracija sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, mora da sadrži i podatke o uputstvu za upotrebu, odnosno postupak i stepen razblaženja sa vodom kojim se dobija odgovarajuće osvežavajuće bezalkoholno piće.
Deklaracija sirupa za post-miks aparate mora biti istaknuta na zatvorenom rezervoaru (sudu), a na automatu za točenje osvežavajućih bezalkoholnih pića - samo naziv ili trgovačko ime proizvoda.
IV PRAŠKOVI ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA
Pod praškovima za osvežavajuća bezalkoholna pića koji su namenjeni za spravljanje osvežavajućih pića podrazumevaju se proizvodi čijim se rastvaranjem u vodi sa dodatkom šećera ili veštačkih zaslađivača ili bez tih dodataka, prema uputstvu na deklaraciji, dobijaju osvežavajuća bezalkoholna pića iz čl. 18, 19 i 20 ovog pravilnika.
Praškovi za osvežavajuća bezalkoholna pića moraju, posle rastvaranja u vodi, prema uputstvu na deklaraciji, da sadrže sve sastojke po vrsti i količini, propisane odredbama ovog pravilnika za odgovarajuće osvežavajuće bezalkoholno piće.
Deklaracija praškova za osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, mora da sadrži i uputstvo o načinu spravljanja odgovarajućeg osvežavajućeg bezalkoholnog pića.
V SODA-VODA
Pod soda-vodom podrazumeva se proizvod dobijen direktnom impregnacijom vode za piće ugljen-dioksidom.
Soda-voda ne sme biti zagađena mehaničkom nečistoćom.
Pritisak ugljen-dioksida u boci mora iznositi najmanje 2 bar, računato pri temperaturi soda-vode od 15oC, odnosno sadržaj ugljen-dioksida mora iznositi najmanje 5,8 g/l pri istim uslovima.
Deklaracija za soda-vodu mora da sadrži podatke navedene u članu 6 stav 1 tač. 1 do 4 ovog pravilnika, kao i podatke o sadržaju ugljen-dioksida.
VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Ambalaža originalnog pakovanja koja je proizvedena pre dana stupanja na snagu ovog pravilnika može se koristiti posle stupanja na snagu ovog pravilnika, i to:
1) etikete - šest meseci;
2) limenke, tetrapak i dojpak ambalaža - dve godine;
3) povratna staklena ambalaža sa trajno nanetom deklaracijom - deset godina.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu osvežavajućih bezalkoholnih pića ("Službeni list SFRJ", br. 52/83).
Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. novembra 2002. godine.
Prilog
DOZVOLJENI ADITIVI
1. Boje
1.1. Boje čija je primena u proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika
dozvoljena u količinama prema zahtevima tehnološkog postupka (quantum satis)
prikazane su u Tabeli br. 1.
Tabela br. 1
Redni broj |
E broj |
Specifično ime |
1 |
E 101 |
(i) Riboflavin |
|
|
(ii) Riboflavin-5-fosfat |
2 |
E 140 |
Hlorofili i hlorofilini |
3 |
E 141 |
Bakarni kompleksi hlorofila i hlorofilina |
4 |
E 150a |
Karamel obični |
5 |
E 150b |
Karamel kaustično sulfitni |
6 |
E 150c |
Karamel amonijačni |
7 |
E 150d |
Karamel amonijačno sulfitni |
8 |
E 153 |
Biljni ugalj |
9 |
E 160a |
Karotini |
10 |
E 160c |
Paprika ekstrakt, kapsantin, kapsorubin |
11 |
E 162 |
Cvekla crveno, betanin |
12 |
E 163 |
Antocijani |
13 |
E 170 |
Kalcijum-karbonat |
14 |
E 171 |
Titan-dioksid |
15 |
E 172 |
Oksidi hidroksidi gvožđa |
1.2. Boje čija je primena ograničena u proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića dati su u Tabeli br. 2.
Tabela br. 2
Redni broj |
E broj |
NAZIV BOJE |
Najveća dozvoljena količina u mg/l |
1 |
E 100 |
Kurkumin |
100 |
2 |
E 102 |
Tartrazin |
100 |
3 |
E 104 |
Hinolin žuta |
100 |
4 |
E 110 |
Sunset žuta FCF (oranž žuta S) |
50 |
5 |
E 120 |
Košenila, karminska kiselina, karmin |
100 |
6 |
E 122 |
Azorubin (Karmoizin) |
50 |
7 |
E 124 |
Ponso 4P (Košenila crvena A) |
50 |
8 |
E 129 |
Alura crvena AC |
100 |
9 |
E 131 |
Patent plava V |
100 |
10 |
E 132 |
Indigotin (Indigo karmin) |
100 |
11 |
E 133 |
Brilijant plava FCF |
100 |
12 |
E 142 |
Zelena S |
100 |
13 |
E 151 |
Brilijant crna BN, Crna PN |
100 |
14 |
E 155 |
Braon HT |
50 |
15 |
E 160d |
Likopen |
100 |
16 |
E 160e |
Beta-apo-8-karotenal (C 30) |
100 |
17 |
E 1160F |
Etil estar beta-apo-8-karotenske kiseline (C 30) |
100 |
18 |
E 161b |
Lutein |
100 |
Ako se boje navedene u Tabeli br. 6 upotrebljavaju u kombinaciji, najveća dozvoljena ukupna količina je 100 mg/l.
2. Konzervansi
2.1. Sorbinska i benzojeva kiselina i njihove soli dati su u Tabeli br. 3.
Tabela br. 3
Redni broj |
E broj |
SPECIFIČNO IME |
|
Najveća dozvoljena |
|
1 |
E 200 |
Sorbinska kiselina |
Sa |
300 |
250Ca+150Ba (U kombinaciji) |
2 |
E 202 |
Kaliju sorbat |
|||
3 |
E 203 |
Kalcijum sorbat |
|||
4 |
E 210 |
Benzojeva kiselina |
Ba |
150 |
|
5 |
E 211 |
Natrijum benzoat |
|||
6 |
E 212 |
Kalijum benzoat |
|||
7 |
E 213 |
Kalcijum benzoat |
Količina za ukupnu supstancu izračunava se kao slobodna kiselina.
2.2. Dimetil-dikarbonat dat je u Tabeli br. 4.
Tabela br. 4
Redni broj |
E broj |
SPECIFIČNO IME |
Najveća dozvoljena količina mg/l |
|
1 |
E 242 |
Dimetil-dikarbonat |
ulazna količina je 250 mg/l, ostatak se ne sme detektovati |
3. Ostali aditivi čija je upotreba dozvoljena u proizvodnji proizvoda koji su definisani ovim pravilnikom u količinama prema zahtevima tehnološkog postupka dati su u Tabeli 5.
Tabela br. 5
Redni broj |
E broj |
Specijalno ime |
1 |
E 170 |
Kalcijum-karbonat |
2 |
E 260 |
Sirćetna kiselina |
3 |
E 261 |
Kalijum-acetat |
4 |
E 262 |
Natrijum-acetat |
5 |
E 263 |
Kalcijum-acetat |
6 |
E 270 |
Mlečna kiselina |
7 |
E 290 |
Ugljen-dioksid |
8 |
E 296 |
Jabučna kiselina |
9 |
E 300 |
Askorbinska kiselina |
10 |
E 301 |
Natrijum-askorbat |
11 |
E 302 |
Kalcijum-askorbat |
12 |
E 304 |
Estri masnih kiselina i askorbinska kiselina |
13 |
E 306 |
Ekstrakt bogat tokofenolima |
14 |
E 307 |
Alfa-tokofenol |
15 |
E 308 |
Gama-tokofenol |
16 |
E 309 |
Delta-tokofenol |
17 |
E 322 |
Lecitini |
18 |
E 325 |
Natrijum-laktat |
19 |
E 326 |
Kalijum-laktat |
20 |
E 327 |
Kalcijum-laktat |
21 |
E 330 |
Limunska kiselina |
22 |
E 331 |
Natrijum-citrati |
23 |
E 332 |
Kalijum-citrati |
24 |
E 333 |
Kalcijum-citrati |
25 |
E 334 |
L(+) Vinska kiselina |
26 |
E 335 |
Natrijum-tartarati |
27 |
E 336 |
Kalijum-tartarati |
28 |
E 337 |
Kalijum-natrijum-tartarat |
29 |
E 350 |
Natrijum-malati |
30 |
E 351 |
Kalijum-malati |
31 |
E 352 |
Kalcijum-malat |
32 |
E 354 |
Kalcijum-tartarat |
33 |
E 380 |
Triamonijum-citrat |
34 |
E 400 |
Alginska kiselina |
35 |
E 401 |
Natrijum-alginat |
36 |
E 402 |
Kalijum-alginat |
37 |
E 403 |
Amonijum-alginat |
38 |
E 404 |
Kalcijum-alginat |
39 |
E 406 |
Agar |
40 |
E 407 |
Karagenan |
41 |
E 407a |
Obrađene eušeuma alge |
42 |
E 410 |
Guma iz semena rogača (Karuba guma) |
43 |
E 412 |
Guar guma |
44 |
E 413 |
Tragakant guma (Tragakanta) |
45 |
E 414 |
Akacija guma (Arapska guma) |
46 |
E 415 |
Ksantan guma |
47 |
E 417 |
Tara guma |
48 |
E 418 |
Gelan guma |
49 |
E 422 |
Glicerol |
50 |
E 440 |
Pektini |
51 |
E 460 |
Celuloze |
52 |
E 461 |
Metilceluloza |
53 |
E 463 |
Hidroksipropilceluloza |
54 |
E 464 |
Hidroksipropilmetilceluloza |
55 |
E 465 |
Etilmetilceluloza |
56 |
E 466 |
Karboksimetilceluloza (Natrijum-karboksi-metilceluloza) |
57 |
E 469 |
Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza |
58 |
E 470a |
Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina |
59 |
E 470b |
Magnezijumove soli masnih kiselina |
60 |
E 471 |
Mono- i digliceridi masnih kiselina |
61 |
E 472a |
Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
62 |
E 472b |
Estri mlečne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
63 |
E 472c |
Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
64 |
E 472d |
Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
65 |
E 472e |
Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
66 |
E 472f |
Mešoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
67 |
E 500 |
Natrijum-karbonati |
68 |
E 501 |
Kalijum-karbonati |
69 |
E 503 |
Amonijum-karbonati |
70 |
E 504 |
Magnezijum-karbonati |
71 |
E 507 |
Hlorovodonična kiselina |
72 |
E 508 |
Kalijum-hlorid |
73 |
E 509 |
Kalcijum-hlorid |
74 |
E 511 |
Magnezijum-hlorid |
75 |
E 513 |
Sumporna kiselina |
76 |
E 514 |
Natrijum-sulfati |
77 |
E 515 |
Kalijum-sulfati |
78 |
E 516 |
Kalcijum-sulfati |
79 |
E 524 |
Natrijum-hidroksid |
80 |
E 525 |
Kalijum-hidroksid |
81 |
E 526 |
Kalcijum-hidroksid |
82 |
E 527 |
Amonijum-hidroksid |
83 |
E 528 |
Magnezijum-hidroksid |
84 |
E 529 |
Kalcijum-oksid |
85 |
E 530 |
Magnezijum-oksid |
86 |
E 570 |
Masne kiseline |
87 |
E 574 |
Glukonska kiselina |
88 |
E 575 |
Glukono-delta-lakton |
89 |
E 576 |
Natrijum-glukonat |
90 |
E 577 |
Kalijum-glukonat |
91 |
E 578 |
Kalcijum-glukonat |
92 |
E 640 |
Glicin i njegove natrijumove soli |
93 |
E 938 |
Argon |
94 |
E 939 |
Helijum |
95 |
E 941 |
Azot |
96 |
E 942 |
Azot(I)-oksid |
97 |
E 948 |
Kiseonik |
98 |
E 1103 |
Invertaza |
99 |
E 1200 |
Polidekstroza |
100 |
E 1404 |
Oksidisan skrob |
101 |
E 1410 |
Monoskrobfosfat |
102 |
E 1412 |
Diskrobfosfat |
103 |
E 1413 |
Fosfatiran diskrobfosfat |
104 |
E 1414 |
Acetilovan diskrobfosfat |
105 |
E 1420 |
Acetilovan skrob |
106 |
E 1422 |
Acetilovan diskrobadipat |
107 |
E 1440 |
Hidroksipropilskorb |
108 |
E 1442 |
Hidroksipropildiskrobfosfat |
109 |
E 1450 |
Skrob-natrijum-oktenilsukcinat |
110 |
E 1451 |
Acetilovan oksidisan skrob |
4. Ostali aditivi čija se upotreba ograničava u proizvodnji proizvoda koji su definisani ovim pravilnikom dati su u Tabeli br. 6.
Tabela br. 6
Redni broj |
E broj |
SPECIFIČNO IME |
Najveća dozvoljena količina mg/l |
1 |
E 338 |
Fosforna kiselina |
700 pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao P2O5 |
2 |
E 339 |
Natrijum-fosfati |
|
3 |
E 340 |
Kalijum-fosfati |
|
4 |
E 341 |
Kalcijum-fosfati |
|
5 |
E 343 |
Magnezijum-fosfati |
|
6 |
E 450 |
Difosfati |
|
7 |
E 451 |
Trifosfati |
|
8 |
E 452 |
Polifosfati |
|
9 |
E 405 |
Propan -1,2-diolalginat |
300 |
10 |
E 444 |
Saharozaacetatiobutarat |
100 samo za bezalkoholna aromatizovana mutna pića |
11 |
E 445 |
Glicerolski estri smole drveta |
100 samo za bezalkoholna aromatizovana mutna pića |
12 |
E 473 |
Estri saharoze i masnih kiselina |
5000 pojedinačno ili u kombinaciji za bezalkoholna pića na bazi anisa, kokosa i badema |
13 |
E 474 |
Saharozogliceridi |
|
14 |
E 459 |
Beta - ciklodekstrin |
Prema zahtevima tehnološkog postupka samo za pastile |
15 |
E 551 |
Silicijum-dioksid |
|
16 |
E 552 |
Kalcijum-silikat |
|
17 |
E 553a |
(i) Magnezijum-silikat (ii) Magnezijum-trisilikat |
|
18 |
E 553b |
Talk |
|
19 |
E 554 |
Natrijum-aluminijum-silikat |
|
20 |
E 555 |
Kalijum-aluminijum-silikat |
|
21 |
E 556 |
Kalcijum-aluminijum-silikat |
|
22 |
E 559 |
Aluminijum-silikat (Kaolin) |
|
23 |
E 620 |
Glutaminska kiselina |
10/kg pojedinačno ili u kombinaciji |
24 |
E 621 |
Mononatrijum-glutaminat |
|
25 |
E 622 |
Monokalijum-glutaminat |
|
26 |
E 623 |
Kalcijum-diglutaminat |
|
27 |
E 624 |
Monoamonijum-glutaminat |
|
28 |
E 625 |
Magnezijum-diglutaminat |
|
29 |
E 626 |
Guanilna kiselina |
500 pojedinačno ili u kombinaciji |
30 |
E 627 |
Dinatrijum-guanilat |
|
31 |
E 928 |
Dikalijum-guanilat |
|
32 |
E 629 |
Kalcijum-guanilat |
|
33 |
E 630 |
Inozinska kiselina |
|
34 |
E 631 |
Dinatrijum-inozitat |
|
35 |
E 632 |
Dikalijum-inozitat |
|
36 |
E 633 |
Kalcijum-inozitat |
|
37 |
E 634 |
Kalcijum 5'-ribo-nukleotidi |
|
38 |
E 635 |
Dinatrijum 5'-ribo-nukleotidi |
|
39 |
E 900 |
Dimetilpolisiloksan |
10 |
40 |
E 950 |
Acesulfam K |
0,5 kao pojačivači arome |
41 |
E 951 |
Aspartam |
|
42 |
E 957 |
Taumatin |
|
43 |
E 999 |
Kvilaja ekstrakta |
200 izračunato kao bezvodni ekstrakt |
5. Zaslađivči koji se mogu koristiti za proizvodnju osvežavajućih bezalkoholnih pića kao i njihove najveće dozvoljene količine dati su u Tabeli br. 7.
Tabela br. 7
Redni broj |
E broj |
SPECIFIČNO IME |
Najveća dozvoljena količina mg/l |
1 |
E 950 |
Acesulfam K |
350 |
2 |
E 951 |
Aspartam |
600 |
3 |
E 952 |
Ciklamska kiselina i njene natrijumove i kalcijumove soli |
400 kao slobodna kiselina |
4 |
E 954 |
Saharin i njegove natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli |
80 kao slobodan imid za negazirana bezalkoholna pića 100 kao slobodan imid za gazirana bezalkoholna pića |
5 |
E 959 |
Neohesperidin DC |
30 |