UPUTSTVO
ZA UTVRĐIVANJE I UREĐIVANJE STATUSA OBJEKATA KOJI SU IZGRAĐENI SUPROTNO PLANU I KOJI SU GRUBO NARUŠILI USLOVE KORIŠĆENJA PROSTORA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 9/2002)

I

Ovim uputstvom bliže se uređuje vrsta objekata koji su izgrađeni suprotno planu i koji su grubo narušili uslove korišćenja prostora i način utvrđivanja i uređivanja njihovog statusa.

II

Ovo uputstvo će se primenjivati na utvrđivanje i uređivanje statusa objekata individualnog ili višeporodičnog stanovanja, poslovnih ili stambeno-poslovnih koji su izgrađeni suprotno urbanističkom planu i koji su grubo (drastično) narušili uslove korišćenja pripadajućeg i susednog prostora, izgled okruženja i slično, a koji su bili završeni do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izgradnji objekata ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 43/2001), tj. do 25. jula 2001. godine.

III

Pod pojmom završen objekat podrazumeva se objekat koji je, do datuma iz tačke II ovog uputstva, imao definisan horizontalni i vertikalni gabarit, odnosno koji je do tog datuma bio stavljen pod krov.

IV

Utvrđivanje da li je objekat završen do datuma iz tačke II ovog uputstva vršiće se na osnovu:

- popisa objekta od strane popisivača,

- dokumentacije građevinske inspekcije,

- aerofotogrametrijskog snimka,

- zahteva investitora za obračun troškova uređivanja građevinskog zemljišta - upućenog JP "Zavod za izgradnju Grada",

- drugih podobnih dokaza koji se koriste u vođenju postupka pred organom uprave uz primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

V

Utvrđivanje i uređivanje statusa objekata iz tačke II ovog Uputstva i stvaranje uslova za njihovu naknadnu legalizaciju vršiće se, u zavisnosti od stepena odstupanja u odnosu na važeći urbanistički plan, na jedan od sledećih načina:

1. Primenom Kriterijuma za utvrđivanje ispunjenosti urbanističkih uslova za izdavanje urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole, a kod kojih postoje neznatna odstupanja, koje je Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada doneo na 220. sednici od 17. marta 2000. godine pod brojem 06-2/2000-14-I-10.

U slučaju iz stava 1 ove tačke primenjuje se isti postupak kao i kod legalizacije objekata primenom odredbi Zakona o posebnim uslovima za izdavanje građevinske odnosno upotrebne dozvole za određene objekte ("Službeni glasnik RS", broj 16/97).

2. Za izgrađene-završene objekte na koje ne mogu da se primene Kriterijumi iz podtačke 1, stvaranje uslova za njihovu legalizaciju vršiće se na sledeći način:

a) Ako se objekat, po nameni i arhitekturi može uklopiti u urbanistički plan bez posebnih intervencija na postojećoj ili planiranoj infrastrukturi, Skupština Grada će, bez sprovođenja procedure propisane Zakonom o planiranju i uređenju prostora i naselja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 44/95, 23/96, 16/97, 46/98) doneti odluku kojom će izmeniti važeći urbanistički plan samo u delu koji se odnosi na parcelu ili parcele na kojima je objekat izgrađen.

Odluka o izmeni urbanističkog plana u odnosu na konkretnu parcelu objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i stupa na snagu petnaestog dana od dana objavljivanja.

Nakon stupanja na snagu odluke iz prethodnog stava, stiču se uslovi za izradu urbanističko-tehničkih uslova i za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole uz ispunjenje i ostalih zakonom propisanih uslova od strane investitora za konkretan objekat.

Ako se u postupku legalizacije objekta, po urbanističkom planu koji je izmenjen po proceduri iz ove podtačke, pojave stranke sa suprotnim interesima, pokrenuće se, putem nadležnih organa, izmena urbanističkog plana na način i po postupku propisanom Zakonom o planiranju i uređenju prostora i naselja.

b) Ako se objekat po nameni i arhitekturi može uklopiti u urbanistički plan, a prethodno je potrebno izvršiti značajnije korekcije u planiranoj infrastrukturi ili značajnije intervencije na postojećoj infrastrukturi, potrebno je da investitor tog objekta zaključi ugovor sa nadležnim javnim preduzećima za izradu urbanističkog projekta za konkretan objekat ili za blok kome objekat pripada ili ugovor za izradu izmena regulacionog plana i ugovor za izmirivanje troškova uređivanja građevinskog zemljišta.

Izrada urbanističkog projekta ili izmena regulacionog plana sprovodi se po postupku propisanom Zakonom o planiranju i uređenju prostora i naselja.

Dok se urbanistički projekat ili izmena regulacionog plana ne usvoji investitoru se može odobriti priključenje objekta na komunalnu infrastrukturu pod uslovom da je zaključio ugovore iz stava 1 ove podtačke.

VI

Da li su se stekli uslovi iz tačke V podtačka 2 ovog uputstva utvrđivaće se na osnovu stručne analize koju će, za svaki konkretan objekat, uraditi JP "Urbanizam" u saradnji sa nadležnim sekretarijatima Gradske uprave, stručnim službama nadležnih javnih i javnih komunalnih preduzeća, i po potrebi sa predstavnicima određenih strukovnih udruženja.

VII

Tačka V ovog uputstva neće se primenjivati na objekte izgrađene na koridorima postojeće ili planirane infrastrukture, kao i na objekte za koje stručna analiza iz tačke VI ovog uputstva to pokaže.

VIII

Ako je objekat izgrađen na zemljištu na kome pravo korišćenja ima grad Novi Sad, davanje na korišćenje tog zemljišta investitoru sprovodiće se po postupku propisanom Zakonom o posebnim uslovima za izdavanje građevinske odnosno upotrebne dozvole za određene objekte.

IX

Investitor (vlasnik) objekta koji će biti legalizovan po odredbama ovog uputstva, pored troškova za izradu i pribavljanje neophodne dokumentacije za sam objekat, snosi i troškove:

- izrade stručne analize iz tačke VI ovog uputstva,

- izrade i usvajanja urbanističkog projekta ili izmena regulacionog plana,

- povećane troškove opremanja građevinskog zemljišta na osnovu odluke koju će doneti Skupština Grada na predlog Izvršnog odbora,

- ostale troškove uređivanja građevinskog zemljišta koji terete parcelu odnosno objekat, a koji se obračunavaju u skladu sa godišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta i odlukom o merilima za ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ukoliko investitor (vlasnik) objekta ne prihvati da snosi troškove iz stava 1 ove tačke, o tome će se obavestiti nadležni inspekcijski organi radi preduzimanja zakonom propisanih mera (rušenje objekta, podnošenje krivične prijave i prijave za privredni prestup, odnosno zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, isključenje objekta sa komunalne infrastrukture ako je priključen i sl.).

X

Odredbe ovog uputstva odnose se i na objekte izgrađene na prostorima za koje nije još donet odgovarajući urbanistički plan, kao i na objekte izgrađene u vikend zonama i van građevinskog područja.

XI

Sastavni deo ovog uputstva su Kriterijumi za utvrđivanje ispunjenosti urbanističkih uslova za izdavanje urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole, a kod kojih postoje neznatna odstupanja, koje je na 220. sednici od 17.03.2000. godine doneo Izvršni odbor Skupštine Grada pod brojem 06-2/2000-14-I-10.

XII

Ovo uputstvo primenjivaće u radu Komisija za utvrđivanje statusa objekata koji su izgrađeni suprotno planu i koji su grubo narušili uslove korišćenja prostora; javna i javna komunalna preduzeća i nadležni organi Gradske uprave.

XIII

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju mišljenja od Ministarstva urbanizma i građevina.

 

KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI URBANISTIČKIH USLOVA ZA IZDAVANJE URBANISTIČKE, GRAĐEVINSKE I UPOTREBNE DOZVOLE ZA OBJEKTE IZGRAĐENE BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE, ODNOSNO KOJI SE KORISTE BEZ UPOTREBNE DOZVOLE, A KOD KOJIH POSTOJE NEZNATNA ODSTUPANJA

I Pod ispunjenošću urbanističkih uslova za izdavanje urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole, u smislu ovih kriterijuma, podrazumevaju se uslovi utvrđeni u odgovarajućem urbanističkom planu korigovani neznatnim odstupanjima u skladu sa ovim kriterijumima.

II Pod pojmom izgrađeni objekat, u smislu ovih kriterijuma, smatra se:

- objekat koji se koristi

- objekat koji se ne koristi, a ima definisan vertikalni i horizontalni gabarit, odnosno koji ima krov i ugrađenu drvenariju.

III Neznatna odstupanja, u smislu ovih kriterijuma, su:

- odstupanja od plana parcelacije

- odstupanja od procenta izgrađenosti parcele (horizontalni gabarit)

- odstupanja od planirane odnosno odobrene spratnosti (vertikalni gabarit)

- odstupanja kada je na parceli izgrađeno više od jednog glavnog objekta.

IV Odstupanja od plana parcelacije

Kada je objekat izgrađen na zemljištu u privatnoj svojini, odnosno na gradskom građevinskom zemljištu prihvataće se postojeća parcelacija, tj. faktičko stanje na terenu, osim ako bi se time ugrozile javne gradske funkcije (izgradnja komunalne infrastrukture, objekata zajedničke komunalne potrošnje ili objekata javne namene).

U slučajevima iz stava 1 ove tačke, ukoliko se parcelacijom može obrazovati još jedna ili više parcela, izdaće se urbanističko-tehnički uslovi i urbanistička dozvola za parcelaciju.

Odstupanja od urbanističkim planom utvrđene parcelacije neće se dozvoliti u starom gradskom jezgru.

V Odstupanja od procenta izgrađenosti parcele (horizontalni gabarit)

U odnosu na urbanističkim planom planirani procenat izgrađenosti parcele za konkretan lokalitet, prihvataće se odstupanje od 30% od ukupnog gabarita svih objekata izgrađenih na parceli, pod uslovom da nije ugroženo funkcionisanje planiranog kapaciteta infrastrukture i javne gradske funkcije, što će u svakom pojedinom slučaju ceniti Komisija na osnovu mišljenja pribavljenog od JP "Urbanizam".

VI Odstupanja od planirane odnosno odobrene spratnosti (vertikalni gabarit)

U odnosu na urbanističkim planom planiranu, odnosno građevinskom dozvolom odobrenu spratnost objekta, prihvataće se:

- za individualne stambene objekte i za objekte kolektivnog stanovanja odstupanje za 1 etažu, pod uslovom da spratnost izgrađenog objekta ne prelazi spratnost predviđenu GUP-om za tu namenu stanovanja,

- za poslovne objekte odstupanje za 1 etažu.

Odstupanje od planom predviđene spratnosti iz stava 1 ove tačke Komisija će ceniti i prihvatati na osnovu stručnog mišljenja pribavljenog od JP "Urbanizam", a u zavisnosti i od kategorizacije objekta i na osnovu mišljenja pribavljenog od Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Odstupanje iz stava 1 ove tačke u pogledu spratnosti bespravno izgrađenog objekta neće se prihvatati za objekte izgrađene u starom gradskom jezgru (uži centar Novog Sada), kao i van tog područja kada je u pitanju objekat "A" kategorije prema kategorizaciji Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Granice starog gradskog jezgra, odnosno užeg centra Novog Sada će odrediti Opštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa JP "Urbanizam" u roku od 30 dana od dana donošenja ovih kriterijuma i dostaviti Komisiji za utvrđivanje objekata izgrađenih bez građevinske, odnosno upotrebne dozvole.

VII Postojanje više od jednog glavnog objekta na parceli

U slučajevima kada je na parceli izgrađeno više od jednog glavnog objekta, urbanističko-tehnički uslovi i urbanistička dozvola za parcelaciju mogu da se izdaju ukoliko su ispunjeni uslovi iz tačke IV i V ovih kriterijuma.

VIII Ove kriterijume će primenjivati:

1. Komisija za utvrđivanje objekata izgrađenih bez građevinske odnosno upotrebne dozvole u postupku utvrđivanja da li izgrađeni objekat ispunjava uslove za izdavanje urbanističko-građevinske, odnosno upotrebne dozvole,

2. Javno preduzeće "Urbanizam" u postupku izrade urbanističko-tehničkih uslova,

3. Sekretarijat za urbanizam, stambene poslove i zaštitu životne sredine u postupku izdavanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole.