UREDBA
O NAČINU ČUVANJA I KORIŠĆENJA DOKUMENTACIJE PREMERA I KATASTRA ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik SRS", br. 27/78)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Dokumentacija premera i katastra zemljišta čuva se i daje na korišćenje na način propisan ovom uredbom i propisima donetim na osnovu nje.

Ako je način čuvanja i davanja na korišćenje dokumentacije premera i katastra zemljišta, odnosno određenih podataka premera i katastra zemljišta, posebnim propisima drugačije regulisan, primenjuju se ti propisi.

Član 2

Pod dokumentacijom premera i katastra zemljišta, u smislu ove uredbe, podrazumevaju se podaci dobijeni premerom i izradom katastra zemljišta, snimanjem i izradom katastra vodova i podzemnih objekata i podaci geodetskih radova izvršenih za posebne potrebe.

Član 3

Dokumentaciju premera i katastra zemljišta čuvaju organi uprave nadležni za geodetske poslove.

II ČUVANJE DOKUMENTACIJE PREMERA I KATASTRA ZEMLJIŠTA

Član 4

Republička geodetska uprava čuva:

1. originalne podatke merenja i računanja: astronomsko-geodetske mreže, gravimetrijske mreže, trigonometrijske mreže, veznih tačaka, mreže nivelmana visoke tačnosti, mreže preciznog nivelmana i mreže tehničkog nivelmana;

2. originale opisa položaja tačaka trigonometrijske mreže i tačaka nivelmanske mreže;

3. originale (arhivski originali) planova razmera: 1:500, 1:1000, 1:2000, 1:2500 i 1:5000;

4. originale (arhivski originali) i izdavačke originale osnovne državne karte razmera: 1:5000 i 1:10000;

5. kopije - reprodukcije osnovne državne karte;

6. negative, filmove, ploče, dijapozitive i kontakt kopije izvršenog fotogrametrijskog snimanja za izradu planova i karata;

7. originale zapisnika o opisu granica katastarske opštine;

8. radne originale karata bonitiranja zemljišta, morfološke opise pedoloških profila i laboratorijske analize uzoraka zemljišta;

9. terenski elaborati republičkih uglednih bonitetnih zemljišta, laboratorijske analize uzoraka uglednih bonitetnih zemljišta, elaborat osnove katastarskog klasiranja zemljišta i spiskove uglednih zemljišta za katastarske srezove i katastarske opštine;

10. karte trigonometrijske mreže četvrtog reda, mreže nivelmana visoke tačnosti, mreže preciznog nivelmana i mreže tehničkog nivelmana;

11. kopije topografske karte razmere 1:25000;

12. karte poljoprivrednih kultura (poljoprivredna karta) razmere 1:20000 i 1:25000; i

13. karte administrativne podele SR Srbije razmera: 1:100000, 1:200000, 1:300000 i 1:500000.

Član 5

Opštinski organ uprave nadležan za geodetske poslove čuva:

1. originale podataka merenja i računanja: gradske trigonometrijske mreže, gradske nivelmanske mreže, poligonometrijske mreže i linijske mreže;

2. originale podataka snimanja na osnovu kojih su izrađeni planovi i karte;

3. skice detalja;

4. originale podataka računanja površina;

5. prepise zapisnika o opisu granica katastarske opštine;

6. originale podataka snimanja i opisa vodova i podzemnih objekata;

7. originale i kopije planova vodova i podzemnih objekata;

8. elaborat o izlaganju na javni uvid podataka premera i katastarskog klasiranja zemljišta;

9. prepise podataka o uglednim zemljištima za poljoprivredne kulture i šume, za katastarski srez i karastarsku opštinu;

10. katastarski operat;

11. prepise koordinata, nadmorskih visina (kota) i opisa položaja tačaka trigonometrijske mreže i veznih tačaka (obrasci br. 25 i 27);

12. prepise nadmorskih visina (kota) i opisa položaja tačaka mreže nivelmana visoke tačnosti, preciznog nivelmana i tehničkog nivelmana (obrasci 8 i 9);

13. kopije karte trigonometrijske mreže četvrtog reda, mreže nivelmana visoke tačnosti, mreže preciznog nivelmana i mreže tehničkog nivelmana;

14. radne originale i reprodukcije osnovne državne karte razmere 1:5000 i 1:10000;

15. radne originale i reprodukcije planova razmere 1:500, 1:1000, 1:2000, 1:2500 i 1:5000; i

16. originale planova karata i elaborat geodetskih radova za posebne potrebe.

Organ uprave grada Beograda nadležan za geodetske poslove, pored dokumentacije iz stava 1 ovog člana čuva i dokumentaciju iz člana 4 tačke 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11 i 12 ove uredbe za teritoriju grada Beograda.

Član 6

Dokumentacija premera i katastra zemljišta iz članova 4 i 5 ove uredbe čuva se u sređenom i pregledno evidentiranom stanju u metalnim ormanima i prostorijama obezbeđenim od provala, požara, poplava i drugih opasnosti.

Filmovi, dijapozitivi, negativi, kontakt kopije, ploče i mikrofilmovi dokumentacije premera i katastra zemljišta čuvaju se u specijalnim ormanima u posebnim prostorijama obezbeđenim od požara, vode, prašine i ugrađenim uređajima za održavanje konstantne temperature i vlažnosti vazduha.

Član 7

Organizacije udruženog rada osnovane za vršenje geodetskih radova dužne su da geodetsku dokumentaciju, koju dobijaju od nadležnog geodetskog organa, za izvršenje premera i katastra zemljišta i izvršenje drugih geodetskih radova, kao i dokumentaciju koju stvaraju u postupku izvršenja geodetskih radova, čuvaju na način propisan članom 6 ove uredbe.

Organi i organizacije udruženog rada koji raspolažu sa kopijama planova, karata i prepisima drugih podataka dokumentacije premera i katastra zemljišta, pribavljenih za sopstvene potrebe, dužni su da čuvaju ovu dokumentaciju na način propisan članom 6 ove uredbe.

III KORIŠĆENJE DOKUMENTACIJE PREMERA I KATASTRA ZEMLJIŠTA

Član 8

Uvid u podatke premera i katastra zemljišta slobodan je ukoliko za pojedine podatke posebnim propisom nije drukčije određeno i vrši se samo u službenim prostorijama i u prisustvu radnika nadležnog geodetskog organa kod koga se ti podaci nalaze na čuvanju.

Prilikom uvida u podatke iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno pravljenje prepisa, pribeležaka, skica i slično.

Član 9

Nadležni geodetski organ dužan je da na zahtev zainteresovane stranke izda isprave o činjenicama sadržanim u podacima katastra zemljišta (uverenje, kopije plana, prepisi i izvodi stanja i dr.).

Prepisi, kopije i drugi podaci iz elaborata premera mogu se izdavati samo zainteresovanim organima i organizacijama udruženog rada i mogu se, uz saglasnost nadležnog organa, ustupiti na korišćenje drugim organima i organizacijama udruženog rada.

Prepisi, kopije i drugi podaci iz katastra zemljišta dobijeni od nadležnog geodetskog organa, mogu se, uz saglasnost tog organa, ustupiti na korišćenje drugim organima, organizacijama udruženog rada i građanima.

Član 10

Radi dobijanja podataka iz dokumentacije premera i katastra zemljišta, stranka podnosi pismeni zahtev nadležnom geodetskom organu. U zahtevu se navodi koji se podaci traže i u koje svrhe.

Član 11

Organi i organizacije udruženog rada čiji se zahtevi odnose na preuzimanje kopija plana, karte, prepisa ili kopije podataka iz elaborata premera, elaborata geodetskih radova za posebne potrebe, podataka snimanja i opisa vodova i podzemnih objekata, podnose pismenu obavezu nadležnom geodetskom organu da će podatke koristiti u svrhe za koje su traženi i da će ih čuvati na način utvrđen ovom uredbom i Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje podataka značajnih za narodnu odbranu i merama zaštite takvih podataka ("Službeni list SFRJ", br. 6/75).

Ako organi ili organizacije udruženog rada traže više puta podatke iz stava 1 ovog člana kod istog organa, što se mora naznačiti u zahtevu, prilažu obavezu samo uz prvi zahtev.

Član 12

Nadležni geodetski organ na svakom primerku izdatog podatka iz člana 11. ove uredbe, stavlja oznaku o stepenu tajnosti podatka saglasno odredbama Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje podataka značajnih za narodnu odbranu i merama zaštite takvih podataka.

Član 13

Podaci iz dokumentacije premera i katastra zemljišta mogu se davati na korišćenje organima i organizacijama udruženog rada za naučna istraživanja sa inostranim pravnim i fizičkim licima ili za potrebe tih lica na način propisan Uredbom o oblastima i vrstama naučnih istraživanja od značaja za narodnu odbranu i o postupku i uslovima za izdavanje odobrenja za vršenje tih istraživanja zajedno sa strancima ili za potrebe stranaca ("Službeni list SFRJ", br. 54/75).

Član 14

Nadležni geodetski organi vode evidenciju o izdatim podacima iz članova 11 i 13 ove uredbe.

Evidencija iz stava 1 ovog člana naročito sadrži: redni broj, naziv organa odnosno organizacije korisnika podataka, broj i datum zahteva, koji su podaci dati na korišćenje, u koje svrhe, datum davanja odnosno prijema tih podataka, broj obaveze i datum njenog prijema, potpis lica koje je preuzelo podatke.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".