ODLUKA
O NAČINU I USLOVIMA PRAĆENJA LIKVIDNOSTI I SOLVENTNOSTI PRAVNIH LICA

("Sl. list SRJ", br. 29/2002)

1. Ovom odlukom propisuju se način i uslovi na koji Narodna banka Jugoslavije prati likvidnost i solventnost pravnih lica.

2. Pravno lice je nelikvidno ako zbog neizmirenih obaveza ima blokirane račune kod banke, odnosno ako na tim računima nema dovoljno sredstava za isplatu:

- izvršnih rešenja poreskih, carinskih i drugih nadležnih organa;

- izvršnih sudskih rešenja, drugih izvršnih naslova i zakonskih ovlašćenja i usluga platnog prometa;

- naloga poverilaca na osnovu dospelih hartija od vrednosti i drugih instrumenata obezbeđenja plaćanja, otvorenih akreditiva, drugih akceptiranih instrumenata platnog prometa ili ugovornih ovlašćenja.

3. Na osnovu podataka iz evidencije neizvršenih osnova za naplatu i naloga poverilaca, Narodna banka Jugoslavije sastavlja evidenciju o danima nelikvidnosti pravnog lica.

U evidenciju iz stava 1 ove tačke unose se sledeći podaci:

- podaci o pravnom licu,

- datum kada je nastala prva nelikvidnost i svi datumi kada je pravno lice bilo nelikvidno.

4. Narodna banka Jugoslavije dužna je da ažurno - svakodnevno vodi evidenciju iz tačke 3 ove odluke, da utvrđuje da li pravno lice ima blokirane račune kod banaka 60 dana neprekidno, odnosno 60 dana sa prekidima u proteklih 75 dana i da o tome sastavlja zapisnik.

Zapisnik iz stava 1 ove tačke sadrži:

- naziv pravnog lica, njegov matični broj i adresu;

- brojeve svih računa preko kojih pravno lice posluje;

- broj dana nelikvidnosti sa datumom početka i datumom završetka brojanja dana nelikvidnosti;

- iznose blokiranih sredstava prema redosledu iz člana 47 stav 1 Zakona o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon) i ukupan iznos blokiranih sredstava;

- konstataciju da su ispunjeni uslovi iz člana 54 stav 1 tačka 4 Zakona za pokretanje postupka stečaja nad pravnim licem iz te tačke.

5. Na osnovu zapisnika iz tačke 4 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije podnosi nadležnom sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka nad pravnim licem, prema sedištu tog lica - u dva primerka.

Predlog iz stava 1 ove tačke sadrži:

- naziv trgovinskog suda kome se predlog podnosi;

- naziv pravnog lica, njegov matični broj i adresu;

- naziv suda, broj i datum rešenja kojim je pravno lice upisano u sudski registar;

- ime, prezime, adresu i lični broj direktora pravnog lica;

- broj dana nelikvidnosti sa datumom početka i datumom završetka brojanja dana nelikvidnosti;

- iznose blokiranih sredstava prema redosledu iz člana 47 stav 1 Zakona i ukupan iznos blokiranih sredstava;

- konstataciju da su ispunjeni uslovi iz člana 54 stav 1 tačka 4 Zakona za podnošenje predloga za pokretanje postupka stečaja nad pravnim licem iz te tačke.

6. O podnetim predlozima iz tačke 5 ove odluke i o postupcima pred sudovima - Narodna banka Jugoslavije vodi posebnu evidenciju.

7. Praćenje likvidnosti i solventnosti pravnih lica, u smislu ove odluke. Narodna banka Jugoslavije vrši do prenošenja tih poslova u nadležnost drugog organa, odnosno drugog pravnog lica, u skladu sa zakonom, a najduže do 31. decembra 2003. godine.

8. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.