ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA U GOTOVOM NOVCU U DINARIMA ZA PRAVNA LICA I ZA FIZIČKA LICA KOJA OBAVLJAJU DELATNOST

("Sl. list SRJ", br. 29/2002)

1. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost mogu, bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekućeg računa.

Plaćanja, odnosno isplate iz stava 1 ove tačke vrše se na osnovu originalne dokumentacije, iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena tog plaćanja (rešenje, ugovor, račun i dr.), a koja se banci obavezno podnosi na uvid i overu (datum prijema, pečat i potpis).

Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužna su da dokumentaciju iz stava 2 ove tačke čuvaju u rokovima utvrđenim zakonom - radi pružanja na uvid nadležnim organima.

2. Banka je dužna da istog, a najkasnije narednog radnog dana, nadležni poreski organ obavesti o svim pravnim licima i fizičkim licima koja obavljaju delatnost s čijih je računa kod te banke isplaćeno u gotovom novcu više od 100.000 dinara tog dana, odnosno da ga obavesti najkasnije do 5. u mesecu - ako je isplaćeno više od 300.000 dinara ukupno u toku prethodnog kalendarskog meseca.

3. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužna su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod banke.

4. Banka je dužna da obaveštenje, odnosno podatke o isplatama izvršenim u smislu ove odluke dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije, u skladu sa Odlukom o vrsti podataka koje banke dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije i o načinu i rokovima dostavljanja tih podataka ("Službeni list SRJ", br. 29/2002).

5. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2 tačka 10, odredbe pod a) i b) Zakona o platnom prometu.

6. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.