PRAVILNIK
O KATASTRU VODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 46/99)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički normativi, metode i način rada u postupku izrade i održavanja katastra vodova.

U katastru vodova vodi se evidencija o nadzemnim i podzemnim vodovima sa pripadajućim postrojenjima i uređajima za koje postoji obaveza pribavljanja građevinske i upotrebne dozvole i to za: vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu, parovodnu, elektroenergetsku, telekomunikacionu, naftovodnu, gasovodnu i drenažnu mrežu.

Podaci u katastru vodova prikazuju se grafički, numerički i opisno.

II IZRADA KATASTRA VODOVA

Član 2

Katastar vodova, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96 - u daljem tekstu: Zakon) sastoji se od elaborata originalnih terenskih podataka dobijenih snimanjem vodova, planova pojedinih vodova sa opisom karakterističnih podataka o vodovima, preglednih planova vodova i registra vodova.

Katastar vodova izrađuje se po katastarskim opštinama.

Član 3

Izrada katastra vodova obuhvata:

1) pripremne radove;

2) snimanje vodova sa izradom elaborata originalnih terenskih podataka;

3) izradu planova vodova;

4) izradu registra vodova.

1. Pripremni radovi

Član 4

Nakon donošenja odluke o izradi katastra vodova i načinu finansiranja, pristupa se izvođenju pripremnih radova koji obuhvataju:

1) prikupljanje i analizu upotrebljivosti postojeće dokumentacije o vodovima;

2) pronalaženje podzemnih vodova;

3) izradu skica snimanja vodova.

Član 5

Pre pristupanja merenju, prikupljanju i utvrđivanju mernih i opisnih podataka o vodovima pribavlja se postojeća dokumentacija o izgrađenim podzemnim i nadzemnim vodovima kojom raspolažu korisnici vodova: planovi i karte sa prikazanim vodovima; elaborati originalnih terenskih snimanja vodova; tehnički projekti i izveštaji; opisi karakterističnih podataka o vodovima; skice snimanja pripadajućih uređaja i postrojenja i drugo.

Korisnicima vodova u smislu stava 1 ovog člana smatraju se pravna lica koja su investitori izgradnje, kao i pravna lica koja upravljaju određenom vrstom vozila.

Pre korišćenja podataka iz stava 1 ovog člana za izradu katastra vodova ceni se njihova upotrebljivost o čemu se izrađuje tehnički izveštaj.

Član 6

Podaci o vodovima iz člana 5 stav 1, ovog pravilnika, koji po tačnosti odgovaraju odredbama ovog pravilnika, smatraju se upotrebljivim i koriste se za izradu katastra vodova. Na planovima vodova takvi vodovi se označavaju ćiriličnim štampanim slovom "P" (preuzeti vodovi).

Podaci o vodovima koji po tačnosti ne odgovaraju odredbama ovog pravilnika, kao i podaci iz nepotpune i nepouzdane dokumentacije, preuzimaju se samo za potrebe pronalaženja i naknadnog snimanja vodova.

Član 7

Za pronalaženje postojećih podzemnih vodova koriste se pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja.

Otkrivanje podzemnih vodova vrši se tragačem, otkopavanjem, i tragačem i otkopavanjem.

Član 8

Pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja preko kojih se pronalaze postojeći podzemni vodovi su:

1) za cevaste vodove: zatvarači, poklopci, okna, komore i armature na cevima;

2) za kablovske vodove: kablovska okna i komore, oznake na površini terena (stubići) i druge oznake upozorenja postavljene u nivou terena.

U postupku pronalaženja cevastih vodova potrebno je tačno odrediti položaj istih u odnosu na pripadajuće uređaje i postrojenja.

Otvaranje poklopaca i drugih sličnih zatvarača, kao i proveru ulaza kablova u trafo-stanice, okna i komore vrši stručno lice određeno od strane korisnika voda, uz prisustvo lica koje vrši snimanje vodova.

Član 9

Otkrivanje podzemnih vodova tragačem, vrši lice koje će iste i snimati.

Podzemni vodovi otkriveni tragačem, na planovima pojedinih vodova i skicama vodova, označavaju se slovom "T".

Dubine određene tragačem odnose se na osovinu provodnika, ili cevovoda te prilikom računanja kota treba uzeti korekciju dubine za jednu polovinu prečnika voda.

Član 10

Za otkrivanje podzemnih vodova koristi se tragač koji mora biti ispitan u metrološkoj laboratoriji, o čemu se dobija sertifikat. Ispitivanje tragačem može se vršiti i na trasi voda snimljenog pre zatrpavanja, jednom od terestričkih metoda sa tačnošću merenja dužina i visina na jedan centimetar.

Kad se ispitivanja vrše na trasi ranije snimljenog voda rezultati ispitivanja unose se u poseban zapisnik i prilažu se uz elaborat. Zapisnik treba da sadrži podatke o "poznatim" merenjima i horizontalnom i vertikalnom položaju voda, i merenjima dobijenih tragačem. Dozvoljeno odstupanje između "poznatih" merenja i merenja dobijenih tragačem je dva centimetra.

Član 11

Otkopavanje trasa podzemnih vodova vrši korisnik vodova.

Otkopavanje trase podzemnog voda vrši se na celoj trasi, ili delimično, na karakterističnim mestima, na osnovu podataka iz člana 5 stav 1 ovog pravilnika.

Vod se otkopava na celoj trasi ukoliko tragač ne može da detektuje materijal od koga je napravljen vod.

Karakteristična mesta na kojima se obavezno vrši otkopavanje trase voda, su:

1) svi prelomi voda u horizontalnoj i vertikalnoj ravni;

2) mesta na kojim je promenjena dimenzija ili materijal voda;

3) splet kablova jedne ili više vrsta vodova.

Član 12

Pronađene tačke podzemnog voda na površini zemlje obeležavaju se:

1) na svim prelomima u horizontalnoj i vertikalnoj ravni;

2) na mestima gde se menja dimenzija (presek) ili materijal voda;

3) u pravcu, na približno ravnom terenu na svakih 50 m.

Krive linije trase voda obeležavaju se tačkama, tako da veličina strele luka ne sme preći vrednost propisanu za snimanje detalja za tu razmeru.

Trasa podzemnog voda koja se nalazi ispod asvaltne ili betonske podloge obeležava se farbanjem oznaka masnom bojom na asvaltnoj, odnosno betonskoj podlozi odgovarajućom bojom voda. Farbanjem oznaka masnom bojom na odgovarajućoj podlozi (dimenzije 20 x 20 cm) prikucanoj na kolac vrši se obeležavanje trase podzemnog voda koji se nalazi ispod mekane podloge.

Način obeležavanja trase voda dat je u prilogu 1, koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 13

Skice snimanja vodova formiraju se korišćenjem radnog originala katastarskog plana, postojećeg topografskog plana, ili orto-foto plana.

Kao skice za snimanje vodova polarnom i ortogonalnom metodom snimanja koriste se i fotoskice izrađene fotolaboratorijskom obradom filmova korišćenih za izradu fotoskica u postojećem premeru.

Član 14

Kada se oceni da se svi vodovi ne mogu ucrtati jasno i pregledno na skicama snimanja iz člana 13 ovog pravilnika, skice vodova mogu se izrađivati u dva ili više primeraka.

Pojedine deonice (raskrsnice, ukrštanje više vrsta vodova i sl.) koje se zbog gustine vodova ne mogu prikazati na skici snimanja vodova prikazuju se u krupnijoj razmeri na dopunskoj skici vodova.

Član 15

Trase podzemnih i nadzemnih vodova i njihovi karakteristični opisni podaci prikazuju se na skicama vodova kao i na planu vodova.

2. Snimanje vodova

Član 16

U postupku izrade i održavanja katastra vodova vrši se snimanje vodova i sledećih pripadajućih postrojenja i uređaja van gabarita zgrada i drugih građevinskih objekata i to za:

1) vodovodnu mrežu: reni bunari i cevasti bunari, rezervoari i vodotornjevi, pogoni za preradu vode, kontrolno-merna mesta, rasteretne komore, crpne stanice, cisterne kao stalni objekti, filterske instalacije, mesta odvajanja (račvanja), vertikalni i horizontalni lomovi trase cevovoda, zatvarači, blindirane cevi, hidranti, vodovodna okna (sa vazdušnim ventilima, ispustima i regulatorima pritiska), katodna zaštita, vodovodni priključci (kod blokovske izgradnje i slobodno stojećih objekata do fasadnog zida, a do prvog okna, odnosno skloništa vodomera iza regulacione linije kod individualne izgradnje), fontane, javne česme, kaptaže, kontrolne komore, taložnici, prolaz cevovoda ispod ili iznad objekata i vodovodni tuneli.

2) kanalizacionu mrežu: crpne stanice, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, istovarišta otpadnih voda (fekalija), kanalizacioni kanali opšteg (mešovitog) ili posebnog (separatnog) sistema, kanalizacioni kolektori, natkriveni prirodni vodotoci, ulični i drugi odvodnici sa priključcima (kod blokovske izgradnje i slobodno stojećih objekata do fasadnog zida, a do prvog okna iza regulacione linije kod individualne izgradnje), septičke jame (ukoliko je za njihovu izgradnju propisana obaveza pribavljanja dozvole), galerije, reviziona okna, komore, ventilacioni otvori, slivnici za odvod atmosferske vode, taložnici, kolektorski izlivi u recipijent, prelivne brane, otvoreni odvodni kanali, podzemni pokriveni betonski bazeni za kišnicu (retenzija), ulični otvoreni kanali za odvođenje atmosferskih voda, interceptor (kanali ispod reka) sa sifonom.

3) toplovodnu i parovodnu mrežu: toplane, kotlarnice, toplovodne stanice i podstanice, toplovodni kanali, cevovodi sa priključcima do zida zgrade, lira - kompezator na trasi toplovoda, kontrolna okna ili komore sa zatvaračima i kontrolnim aparatima, cisterne tečnog goriva, kanali sa cevima za gorivo od cisterne do toplane - kotlarnice, drenaža - veza toplovodnog kanala sa kanalizacijom, toplodalekovodi-vazdušni cevovodi na stubovima odnosno uporištima, oznake upozorenja (stubići, kape) na površini zemljišta.

4) elektroenergetsku mrežu: hidroelektrane i termoelektrane, transformatorske stanice, električno postrojenje na otvorenom prostoru, ispravljačke i pretvaračke stanice, agregatne stanice, komandno-kontrolni i dispečerski centri.

Nadzemni vodovi i stubovi za prenos električne energije visokog i niskog napona, javne (ulične) rasvete, kontaktni vodovi za javni gradski, železnički, rudnički i industrijski saobraćaj, stubovi za nošenje kontaktnih vodova, stubovi sa linijskim rastavljačima, reflektori i stubovi saobraćajne signalizacije (semafori i svetlosni saobraćajni znaci).

Podzemni vodovi (kablovi) visokog i niskog napona za prenos električne energije, javne rasvete, kablovi za potrebe vuče i regulisanja saobraćaja.

Kablovska okna, kablovska kanalizacija, kablovi u zaštitnoj cevi, kablovski razvodni ormani, priključni ormanić, kablovske spojnice, belege za kabl, rezerva kabla, kablovske glave za prelaz sa podzemne na nadzemnu mrežu, kontroleri, semaforska okna, uzemljenja transformatorskih stanica i drugi objekti i uređaji iste ili slične namene.

5) telekomunikacionu mrežu: telefonske centrale i podcentrale, kablovska kanalizacija sa oknima i galerijama, armirani kablovi i komunikacioni kablovi sa optičkim vlaknima (optički kablovi) u rovu, koaksialni kablovi, informatički kablovi, kablovske kućice, pojačivačke kućice i kućišta, gasna kućišta i kućni priključci do zida zgrade, signalno-sigurnosni i tehnički uređaji (železničkog, drumskog i drugog saobraćaja).

Javne telefonske govornice, alarmni telefoni, telefoni na taksi stanicama, nadzemne linije sa telefonskim i telegrafskim stubovima.

Bežične veze: radio, relejni, antenski i televizijski stubovi i repetitori.

Telekom mreža sa radioantenama i predajnicima. Podzemni vodovi kablovske televizije (TV-kabl).

6) naftovodnu mrežu: bušotine, sabirni bušotinski vodovi, sabirne stanice, rezervoarski prostori sa tankovima, baklje, protivpožarne, otpremne i pumpne stanice, cevovodi, okna, čistačke stanice, blok-stanice, bočni ventili i zatvarači, elementi katodne zaštite, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi, stubovi za obeležavanje trase sa stacionažom i oznake upozorenja, stanice i pumpe za snabdevanje gorivom i mazivom.

7) gasovodnu mrežu: bušotine, sabirni, transportni i razvodni vodovi (gasovodi), protivpožarne i kompresorske stanice, okna (šahtovi), blok stanice, čistačke stanice, kondenzacioni lonci, bočni ventili, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi i odušne kape, zatvarači, račva - van okna, elementi katodne zaštite, stubovi za obeležavanje stacionaže trase, merno-regulacione stanice, redukcione stanice, mesta promene prečnika cevi, skladište prirodnog gasa.

8) drenažnu mrežu: drenažne cevi, zatvoreni kanali, kontrolna okna, crpne stanice, slivnici i izlivi.

Pored mreža vodova iz stava 1 ovog člana predmet snimanja su industrijski vodovi i komunalni kolektori za smeštaj više vrsta vodova.

Član 17

Pored podataka dobijenih merenjem, u toku snimanja prikupljaju se i osnovni karakteristični opisni podaci o vodovima, ukoliko isti nisu preuzeti od korisnika vodova, i to za:

1) vodovodnu mrežu: broj zone, vrsta materijala i prečnik cevi;

2) kanalizacionu mrežu: oznaka sistema, vrsta materijala i presek (dimenzije galerije i kanala, odnosno cevi);

3) toplovodnu i parovodnu mrežu: vrsta materijala, prečnik, broj cevi i dimenzije kanala (za toplovod na nosećim konstrukcijama: broj cevi i prečnik);

4) elektroenergetsku mrežu: broj kablova istog napona i napon;

5) telekomunikacionu mrežu: dimenzije kanala, vrsta kabla, broj kablova iste vrste; za kablovsku kanalizaciju; dimenzije kanala i broj cevi; za kablovsku galeriju; dimenzije i broj cevi;

6) naftovodnu mrežu: vrsta materijala, prečnik cevi i broj sabirnih bušotinskih naftnih cevi u istom rovu;

7) gasovodnu mrežu: vrstu materijala, prečnik cevi, broj sabirnih bušotinskih gasovodnih cevi sa prečnikom;

8) drenažnu mrežu: prečnik cevi ili dimenzija kanala.

Za industrijske vodove prikupljaju se i podaci o nameni voda.

Član 18

Vodovi se snimaju do priključka-mernog mesta okna ili skloništa, odnosno do merne podstanice, obuhvatajući i merni instrument potrošača.

Kad se merno mesto okna, odnosno merno mesto podstanice nalazi na zgradi ili unutar nje vod se snima do gabarita zgrade. Istovremeno snima se i predmetna zgrada ukoliko nije sadržana na planovima katastra nepokretnosti, katastra zemljišta ili topografskim planovima, i prikupljaju podaci o njoj.

Nivo detaljnosti snimanja uslovljen je vertikalnim i horizontalnim prelomima trase, brojem armatura na vodovima, kao i razmerom izrade plana vodova.

Član 19

Vodovi se snimaju po pravilu sa tačaka postojeće geodetske osnove za snimanje detalja i mreže novoodređenih geodetskih tačaka (položajno i visinski određenih u državnom koordinatnom sistemu).

U naseljima i gradovima snimanje vodova se može vršiti i sa osovinske mreže, ako je stabilizovana i određena po propisima za određivanje geodetske osnove za snimanje detalja.

Izuzetno od st. 1 i 2 ovog člana u gusto izgrađenim delovima naselja u unutrašnjosti građevinskih blokova, u kojima ne postoje tačke geodetske osnove, snimanje vodova može se vršiti i sa linija čije su krajnje tačke ivice snimljenog objekta trajnog karaktera ili lučnim presekom sa najmanje tri odmeranja od datih, pravilno raspoređenih detaljnih tačaka. Dužina odmeranja ne može biti veća od 25 m.

Krajnje tačke linije snimanja, odnosno date detaljne tačke iz lučnog preseka, moraju biti određene koordinatama, pre određivanja koordinata detaljnih tačaka vodova.

Član 20

Prave linije trase vodova se, na približno ravnom terenu, bez pripadajućih postrojenja, uređaja i armatura, snimaju po odsečcima koji za razmeru 1:500 i 1:1000 ne smeju da budu duži od 50m. Dužina odsečka za kanalizacionu mrežu, bez obzira na razmeru, ne može biti veća od 100m.

Otvoreni kanali za otpadne vode, vodovodni tuneli i kanalizacioni kolektori uži od 0,5mm x r prikazuju se na planu jednom linijom i snimaju po sredini objekta.

Između snimljenih susednih detaljnih tačaka na istom vodu mere se svi frontovi.

Član 21

Svi žičani nadzemni vodovi i saobraćajni vodovi za vuču (kontaktni vodovi) na stubovima ili cevovodi na uporištima i podzemni kablovski vodovi snimaju se sa jednom tačkom po osovini voda.

Ostali podzemni vodovi snimaju se po osovini ako im je širina manja od jednog milimetra pomnoženog sa imeniocem razmere plana (1mm x r). Podzemni vodovi veće širine snimaju se sa dve linije.

Pripadajuća postrojenja i uređaji na vodovima, koji se zbog malih dimenzija crtaju na planu uslovnim znakom (oznakom za vodove), snimaju se jednom tačkom u sredini objekta, a ukoliko su takvih dimenzija da se mogu predstaviti u razmeri plana, snimaju se potrebnim brojem tačaka i kartiraju u razmeri plana sa iscrtanim odgovarajućim uslovnim znakom.

Član 22

Ako se centri poklopaca revizionih i drugih okana i osovine podzemnog voda ne nalaze u jednoj vertikalnoj ravni, u oknu se uzimaju merni podaci na osnovu kojih se definiše položaj voda u odnosu na centar poklopca okna.

Za galerije i komore čiji se detalji ne mogu predstaviti na pojedinačnom planu vodova, kao i za okna iz stava 1 ovog člana izrađuje se Skica galerije-komore-okna.

Obrazac Skice galerije-komore-okna odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (prilog 2).

Član 23

Skica galerije-komore-okna izrađuje se u približnoj razmeri na postojanom materijalu, formata A4 i sadrži:

1) prikaz položaja galerije, komore i okna i presek istih (horizontalna projekcija na ravan dna i najmanje dva karakteristična preseka sa vertikalnom ravni), sa položajem dolazećih i odlazećih vodova, odnosno kanala (cevi);

2) dimenzije gabarita objekta;

3) presek cevi;

4) podatak o naponu voda;

5) dubinu voda merenu od tačke voda za koje se računaju kote.

Skice iz stava 1 ovog člana numerišu se u okviru katastarske opštine od 1 do n za svaku vrstu voda. Broj skice istovremeno predstavlja i broj galerije, komore, odnosno okna.

Ako je korisnik vodova izvršio numeraciju galerija, komora i okana ista se preuzima, a skice se numerišu na način iz stava 2 ovog člana.

Član 24

Karakteristične tačke vodova kao što su: tačke račvanja primarnih (glavnih) i sekundarnih (distribucionih) vodova, tačke spajanja ili razdvajanja dva ili više vodova i prelomne tačke vodova u horizontalnom i vertikalnom smislu, snimaju se sa tačnošću graničnih tačaka parcela. Tačke pripadajućih postrojenja i uređaja snimaju se sa tačnošću ostalih detaljnih tačaka.

Član 25

Za potrebe i po posebnom zahtevu korisnika, radi pronalaženja vodova na terenu vrše se dopunska odmeranja (mere se produžeci frontova zgrada do linije voda, ili uzimaju apscisna odmeranja do linije vodova između snimljenih detaljnih tačaka). U neizgrađenim područjima ova rastojanja mere se od:

1) objekata, postrojenja i uređaja u sastavu saobraćajnica i vodotokova;

2) vidljivih i trajnih belega;

3) ograda od čvrstog materijala.

Član 26

Prilikom snimanja vodovodnog tunela i kolektora za kanalizaciju snima se vertikalna projekcija ose tunela na dno kanalske cevi, po fazama izgradnje, odnosno po izvršenoj izgradnji. Snimanje se vrši sa tačaka postavljenog poligonskog vlaka unutar tunela, određenog od datih tačaka geodetske osnove, postavljenih na ulazu i izlazu iz tunela.

Kote detaljnih tačaka u vodovodnom tunelu određuju se metodom trigonometrijskog nivelmana. Za kanalizacioni kolektor kote se određuju nivelanjem između ulaznih i izlaznih tačaka čije su kote prethodno određene geometrijskim nivelmanom.

U slučaju da korisnik zahteva snimanje posle puštanja voda u upotrebu, ne vrši se snimanje voda, već samo snimanje spoljnih okana, revizionih i drugih pripadajućih nadzemnih postrojenja i uređaja.

Član 27

Zajednički tunel za smeštaj više vrsta različitih vodova snima se po izvršenim građevinskim radovima, sa dve linije, bez obzira na razmeru geodetskog plana vodova.

Raspored vodova na skicama snimanja prikazuje se poprečnim profilima tunela sa njegovim dimenzijama i upisuju se karakteristični podaci za svaki vod.

Član 28

Prilikom snimanja vodova i pripadajućih postrojenja i uređaja primenjuju se metode propisane za državni premer nepokretnosti, ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 29

Kote detaljnih tačaka kanalizacije određuju se detaljnim nivelmanom, a kote detaljnih tačaka ostalih vodova i pripadajućih postrojenja i uređaja mogu se odrediti i polarnom metodom.

Kote se određuju za poklopce i dna okana, kote dolazećih i odlazećih vodova u oknu, za tačke horizontalnih i vertikalnih preloma vodova, za teren iznad njih i za pripadajuća postrojenja i uređaje.

Za kanalizacionu i drenažnu mrežu određuju se donja kota cevi (dno cevi kanala), za toplovodnu mrežu kota dna kanala i betonskog poklopca, a za ostale vodove kota gornje površine voda.

Kad se u jednoj vertikalnoj ravni nalaze dva ili više vodova iste ili različite vrste snima se i određuje kota gornje tačke najvišeg voda a za ostale se upisuje razlika u centimetrima zajedno sa njihovim karakteristikama, uvek u odnosu na prvi vod.

Za nadzemnu elektroenergetsku mrežu određuje se položaj i kota terena podnožja stubova, odnosno uporišta.

Član 30

Ukoliko se kote detaljnih tačaka određuju detaljnim nivelmanom, dozvoljeno odstupanje između date visinske razlike i visinske razlike dobijene nivelanjem iznosi:

za kanalizaciju, odnosno

za ostale vodove i pripadajuća postrojenja i uređaje, gde

"L" predstavlja dužinu nivelmanskog vlakna izraženu u kilometrima.

Član 31

Podaci dobijeni snimanjem vodova iscrtavaju se i upisuju na skicama vodova i unose u odgovarajuće zapisnike.

Elaborat originalnih terenskih podataka dobijenih snimanjem vodova, izrađen na način propisan za državni premer nepokretnosti, sadrži:

1) skice vodova i dopunske skice vodova;

2) zapisnike za snimanje detalja;

3) spisak koordinata detaljnih tačaka.

3. Izrada planova vodova

Član 32

Na osnovu elaborata originalnih terenskih podataka dobijenih snimanjem vodova izrađuju se planovi pojedinih vodova i pregledni planovi svih vodova, a njihov sadržaj prikazuje na način propisan za izradu geodetskih planova.

Član 33

Plan pojedinog voda sadrži podatke o položaju trase voda sa pripadajućim postrojenjima i uređajima i sve karakteristične opisne podatke za tu vrstu voda.

Pored podataka iz stava 1 ovog člana, plan pojedinog voda sadrži i podatke o obliku i položaju zgrada i drugih građevinskih objekata, kao i ostale podatke prikazane na katastarskom planu osim brojeva i graničnih linija katastarskih parcela i njihovih posebnih delova.

Član 34

Za prikaz tematskog sadržaja planova pojedinih vodova koriste se kartografska projekcija, razmera i opis, propisani za geodetske planove.

Član 35

Zavisno od razmere plana i gustine detalja mogu se izrađivati planovi za više vrsta vodova, odnosno za posebno odabrane grupe vodova.

Član 36

Pregledni plan svih vodova naročito sadrži: šematski prikaz vodova sa karakterističnim podacima (osim pojedinačnih uličnih priključaka na zgrade, odnosno druge građevinske objekte), prikaz određenih nadzemnih i podzemnih pripadajućih postrojenja i uređaja značajnih za funkcionisanje vodova, podelu na listove plana pojedinih vodova i njihove oznake, oznake i nazive za magistralne, glavne vodove i dalekovode, kao i nazive glavnih pripadajućih uređaja i postrojenja.

Za izgrađena područja većih naseljenih mesta i gradova izrađuju se pregledni planovi vodova u razmeri 1 : 2500 ili 1 : 5000, a za vangradska i neizgrađena područja u razmeri 1 : 10000.

Kad se na preglednom planu vodova za izgrađena područja ne mogu predstaviti vodovi pregledno i jasno, širina ulica se povećava za potrebe iscrtavanja svih postojećih i naknadno izgrađenih vodova i podzemnih objekata. Nakon iscrtavanja vodova nazivi ulica se ispisuju na slobodnom prostoru u okviru ulica.

4. Izrada registra vodova

Član 37

Registar vodova izrađuje se i održava po ulicama, trgovima ili potesima u okviru katastarske opštine, u cilju lakšeg pronalaženja mernih podataka na osnovu kojih se kartiraju vodovi i pripadajuća postrojenja i uređaji.

Obrazac Registra vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (prilog 3).

III ODRŽAVANJE KATASTRA VODOVA

Član 38

Održavanje katastra vodova obuhvata utvrđivanje i provođenje nastalih promena na vodovima sa pripadajućim postrojenjima i uređajima. Promenu nastalu na vodovima investitor je dužan da prijavi u skladu sa Zakonom.

Promenama, u smislu ovog pravilnika, smatraju se promene u podacima upisanim u katastru vodova, kao i upis novih podataka koji predstavljaju sadržaj katastra vodova.

Utvrđivanje i provođenje promena vrši se istom tačnošću i metodama propisanim za izradu katastra vodova.

Član 39

Kad snimanje vodova vrši preduzeće, odnosno druga organizacija koja koristi vodove ili je njihov investitor i radnja iz člana 100a Zakona, podnosi prijavu za izvođenje radova nadležnoj organizacionoj jedinici Republičkog geodetskog zavoda - Službi za katastar nepokretnosti (u daljem tekstu: Služba), u skladu sa Zakonom.

Prijavljivanje radova vrši se po postupku i na način propisan za geodetske radove za posebne potrebe.

Član 40

Nadležna Služba uzeće u postupak po službenoj dužnosti, o trošku korisnika, sve promene na vodovima za koje je saznala na drugi način.

Član 41

Kad utvrđivanje promena vrši nadležna Služba, nastale promene prikazuju se na postojećim skicama vodova, formiranim u postupku izrade katastra vodova.

Promene na vodovima i pripadajućim postrojenjima i uređajima snimljene od strane subjekta iz člana 39 ovog pravilnika, prikazuju se na posebno formiranim skicama vodova.

Za skice vodova iz stava 2 ovog člana Služba obezbeđuje vezu sa skicama sadržanim u katastru vodova.

Član 42

Ako je geodetsko snimanje vodova izvršeno u skladu sa propisima investitoru se izdaje Potvrda o izvršenom snimanju vodova.

Obrazac Potvrde o izvršenom snimanju vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (prilog 4).

Kad se prilikom pregleda elaborata originalnih terenskih podataka, dostavljenih na pregled od strane investitora, utvrdi da radovi nisu izvršeni u skladu sa propisima, Služba će zapisnički konstatovati utvrđene nedostatke i naložiti njihovo otklanjanje u određenom roku.

Ako investitor u ostavljenom roku ne otkloni utvrđene nedostatke, Služba će rešenjem odbiti izdavanje Potvrde o izvršenom snimanju vodova.

Član 43

Promene nastale izgradnjom ili rekonstrukcijom vodova provode se na planovima vodova i u registru vodova.

Ukoliko su vodovi i pripadajuća postrojenja i uređaji uklonjeni sa terena, brišu se na planovima vodova, ali se svi podaci o njima trajno čuvaju. Postojeći podaci o vodovima precrtavaju se i u registru vodova.

Podaci o napuštenim vodovima i pripadajućim postrojenjima i uređajima, koji nisu uklonjeni, precrtavaju se odgovarajućim uslovnim znakom na planu vodova.

Član 44

U postupku održavanja katastra vodova, na zahtev zainteresovanih lica, izdaju se kopije plana vodova i kopije celih listova ili delova lista plana, pojedinačnih ili svih vrsta vodova.

Kopije iz stava 1 ovog člana moraju biti verne radnom originalu plana vodova, potpisane i overene od strane obrađivača i direktora Službe.

Kopija plana vodova izrađuje se na obrascu formata A4 ili A3.

Obrazac Kopije plana vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (prilog 5).

Na kopiji celih ili delova lista plana upisuje se broj pod kojim je kopija izdata i datum izdavanja.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 45

Planovi vodova koji su izrađeni pre stupanja na snagu ovog pravilnika, posle izvršenog pregleda i overe, koriste se za izradu katastra vodova.

Član 46

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1.

OBELEŽAVANJE TRASE VODA

 

 

Prilog 2.

SKICA GALERIJE - KOMORE - OKNA
KATASTAR VODOVA KO ___________ BROJ _____

Vrsta voda:

Ulica ili potes:

Broj:

BROJ LISTA DETALJA I RAZMERA

                            SKICA POLOŽAJA                            

Korisnik:

 

Godina postavljanja:

 

Materijal zida:

 

Opis izmene:

 

N poklopca / dna =

 

                            SKICA PRESEKA R - 1:

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

Datum

Izvršilac

Potpis

Snimio:

 

 

 

Kartirao:

 

 

 

Pregledao:

 

 

 

 

Prilog 3.

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti ________________

 

REGISTAR VODOVA
Ulica, trg ili potes _______________________

Redni broj upisa

Vrsta voda

Broj plana vodova/razmera

Kućni broj
od ___
do ___
(ili deo potesa)

Pretežni karakteristični podaci

n - nadzemni

Približna dužina voda u metrima

Podaci snimanja

Datum snimanja

Napomena

strana ulice

Broj skice

Zapisnik snimanja sveska/strana

Zapisnik nivelanja sveska/strana

Leva

Desna

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 4.

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
SLUŽBA ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI
Broj:
Datum:

 

Na osnovu člana 161 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97).

Republički geodetski zavod - Služba za katastar nepokretnosti ______________ izdaje

 

POTVRDU
O IZVRŠENOM SNIMANJU VODOVA

Na osnovu prijave - zahteva ________________________________________________________

koja je zavedena pod brojem __________ od _________ godine, izvršeno je geodetsko snimanje
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
dužine _______ metara, koji je ucrtan na skici snimanja br. ___ dana _________ godine
u KO ____________________________.

Potvrda se izdaje, shodno članu 100 stav 4 Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 14/96), radi pribavljanja odobrenja za upotrebu snimljenog voda.

 

Direktor     

______________

 

Prilog 5.

KOPIJA PLANA VODOVA

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
SLUŽBA ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI                                                                                     Katastarska opština _______________________________

Broj:                                                                                                                                                   Razmera 1:

 

                                                                                                                                                          Broj detaljnog lista:

 

Kopija plana vodova je verna radnom originalu plana vodova.

 

Kopirao: ___________                            Direktor
U _________________ 1999.                 ___________