PRAVILNIK
O GEODETSKIM RADOVIMA ZA POSEBNE POTREBE

("Sl. glasnik RS", br. 46/99)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se sadržina, način i postupak obavljanja geodetskih radova za posebne potrebe utvrđenih Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Geodetski radovi koji se, u skladu sa Zakonom, uređuju ovim pravilnikom su:

1) izrada topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja;

2) prenošenje na teren podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata;

3) obnova granica katastarskih parcela na osnovu podataka važećeg premera;

4) identifikacija katastarskih parcela.

Geodetski radovi iz stava 1 ovog člana obavljaju se tako da se dobijeni podaci mogu koristiti za potrebe izrade, obnove ili održavanja premera i katastra.

Član 3

Za izvođenje geodetskih radova za posebne potrebe koriste se podaci elaborata važećeg premera i njegovog održavanja i postojeći geodetski planovi.

II SADRŽINA I NAČIN OBAVLJANJA GEODETSKIH RADOVA ZA POSEBNE POTREBE

1. Izrada topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja

Član 4

Topografski planovi izrađuju se kao namenski, posebno izrađeni planovi za planiranje i izradu projektne dokumentacije ili ažuriranjem postojećih katastarsko-topografskih planova izrađenih za potrebe katastra zemljišta.

Član 5

O izrađenim topografskim planovima Republički geodetski zavod - organizaciona jedinica u opštini (u daljem tekstu: Služba) vodi Knjigu evidencije topografskih planova (prilog 1), Registar elaborata premera (prilog 2) i Preglednu kartu izrađenih topografskih planova u pogodnoj razmeri.

Prilozi 1 i 2 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 6

Knjiga evidencije topografskih planova, Registar elaborata premera i Pregledna karta izrađenih topografskih planova izrađuju se u analognom ili digitalnom obliku.

2. Prenošenje na teren podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata

Član 7

Prenošenje na teren podataka sadržanih u urbanističkim i drugim planovima i projektima, donetim na osnovu zakona, obuhvata obeležavanje projektovanih tačaka na terenu i njihovo snimanje.

Član 8

Na osnovu podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata, vrši se obeležavanje tačaka na terenu koje definišu regulacione i građevinske linije građevinskih blokova, građevinske parcele i pojas eksproprijacije.

Član 9

Prenošenje na teren podataka i snimanje obeleženih tačaka na terenu vrši se sa tačaka geodetske osnove ili osovinskih tačaka objekata.

Kad se prenošenje na teren graničnih tačaka vrši sa osovinskih tačaka objekata, neophodno je prethodno izvršiti stabilizaciju i određivanje osovinskih tačaka po postupku i na način predviđen za poligonsku mrežu drugog reda.

3. Obnova granica katastarskih parcela na osnovu podataka važećeg premera

Član 10

Obnova granica katastarske parcele (omeđavanje) vrši se obeležavanjem graničnih tačaka parcele na terenu na osnovu numeričkih podataka premera (originalni podaci merenja, koordinate registrovane u postupku fotogrametrijske restitucije i koordinate dobijene digitalizacijom radnog originala katastarskog plana), po pravilu, istom metodom i sa iste geodetske osnove koja je korišćena prilikom snimanja u postupku premera, odnosno održavanja premera.

Obnova graničnih linija parcela ne može se vršiti dok se ne obezbede numerički podaci važećeg premera.

Član 11

Postupak obnove granica katastarske parcele pokreće se na zahtev fizičkog ili pravnog lica, nosioca prava, držaoca ili korisnika nepokretnosti (u daljem tekstu: korisnik), suda ili drugog nadležnog organa.

Član 12

Kad se obnova granica katastarske parcele vrši po zahtevu fizičkog lica, korisnika te parcele, potrebno je da korisnici susednih parcela upisani u katastarskom operatu, prilikom podnošenja zahteva, daju svoju saglasnost.

Služba upisuje na propisanom obrascu zahteva (prilog 3), imena korisnika susednih parcela čija se saglasnost traži.

Prilog 3 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ako je podnet zahtev bez dokaza o pribavljenoj saglasnosti korisnika susednih parcela, Služba će službenom beleškom konstatovati da je zahtev nepotpun i arhivirati predmet.

Član 13

Kad se obnova granica katastarskih parcela vrši na zahtev suda u postupku veštačenja, može se vršiti obnova granica parcela prethodnih premera.

Član 14

Za dobra u opštoj upotrebi podnosilac zahteva može biti bilo koje fizičko ili pravno lice, u kojim slučajevima ne postoji obaveza pribavljanja saglasnosti korisnika susednih parcela.

4. Identifikacija katastarskih parcela

Član 15

Identifikacija katastarske parcele je postupak identifikovanja parcele na terenu na osnovu podataka važećeg premera koji se odnose na: položaj, oblik, veličinu, broj, kulturu i klasu parcele.

Član 16

Identifikacija se obavlja uviđajem na licu mesta na osnovu indikacionih skica, korišćenjem podataka sadržanih u elaboratu premera, radnom originalu plana i katastarskom operatu.

Kad se na način iz stava 1 ovog člana ne može identifikovati parcela, identifikacija će se obaviti korišćenjem podataka sadržanih u elaboratu premera, neophodnim za obnovu granica katastarskih parcela.

III POSTUPAK OBAVLJANJA GEODETSKIH RADOVA ZA POSEBNE POTREBE

1. Nadležnost

Član 17

Republički geodetski zavod na osnovu zahteva (prilog 4) i potrebne dokumentacije, proverava da li su ispunjeni zakonom propisani uslovi za obavljanje geodetskih radova za posebne potrebe.

Prilog 4 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Republički geodetski zavod vodi Evidenciju pravnih lica, odnosno radnji, kao i preduzeća, ustanova i drugih organizacija, državnih organa i organizacija i organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave (u daljem tekstu: Evidencija), koji geodetske radove obavljaju u okviru svoje delatnosti, odnosno za sopstvene potrebe (u daljem tekstu: subjekti). Evidencija naročito sadrži sledeće podatke; naziv i adresu subjekta, vrstu geodetskih radova za koje subjekat ispunjava uslove i broj i datum izdavanja uverenja o ispunjenosti uslova.

Član 18

Ispunjenost uslova za obavljanje geodetskih radova za posebne potrebe subjekata, utvrđuje se na osnovu;

1) rešenja suda o upisu u sudski registar (Fi. rešenje) - za pravna lica, odnosno rešenja nadležnog opštinskog organa kojim se odobrava upis u registar radnji - za radnje;

2) diplome o stečenoj stručnoj spremi;

3) uverenja o položenom stručnom ispitu za zaposlene u organima državne uprave;

4) prijave o zasnivanju radnog odnosa i kopije radne knjižice;

5) dokumentacije o posedovanju odgovarajućeg geodetskog i drugog pribora i opreme (popisna lista osnovnih sredstava, račun, carinska deklaracija, ugovor o zakupu ili druga odgovarajuća dokumentacija).

Subjekti pri obavljanju geodetskih radova za posebne potrebe, moraju da koriste geodetske instrumente za merenje uglova sa najmanjim podatkom od 20" i odgovarajućom opremom za merenje dužina.

Član 19

Na zahtev subjekta, Republički geodetski zavod izdaje uverenje o ispunjenosti uslova (prilog 5).

Prilog 5 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uverenje iz stava 1 ovog člana izdaje se u zakonom propisanom roku i važi za kalendarsku godinu u kojoj je izdato.

Nakon isteka važnosti uverenja, subjekat podnosi zahtev za izdavanje novog uverenja.

Član 20

Evidencija o subjektima koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje geodetskih radova za posebne potrebe, vodi se za kalendarsku godinu i ista se zaključuje sa stanjem 31. decembra tekuće godine.

Član 21

O svim promenama koje su od uticaja na ispunjenost uslova za obavljanje geodetskih radova iz člana 112 Zakona, subjekat obaveštava Republički geodetski zavod u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

U slučaju promene koja utiče da subjekat ne ispunjava uslove za obavljanje geodetskih radova iz člana 112 Zakona, Republički geodetski zavod briše upis iz Evidencije.

Republički geodetski zavod će po službenoj dužnosti izvršiti brisanje upisa, i ako na drugi način sazna za promene koje su od uticaja na ispunjenost uslova. O izvršenom brisanju upisa, Republički geodetski zavod obaveštava Službe.

2. Prijava

Član 22

Subjekat (u daljem tekstu: izvođač radova) podnosi prijavu za izvođenje geodetskih radova za posebne potrebe na posebnom obrascu (prilog 6).

Prilog 6 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1 ovog člana podnosi se ovlašćenje za izvođenje radova od lica u čiju korist i za čiji račun se izvode radovi i kopija važećeg uverenja iz člana 19 stav 1 ovog pravilnika, koji se zadržavaju u spisima predmeta.

Prijava za izvođenje geodetskih radova za posebne potrebe istovremeno predstavlja i zahtev za izdavanje potrebnih podataka za izvođenje prijavljenih radova.

Član 23

Kad prijava sadrži neki formalni nedostatak koji sprečava postupanje po istoj ili je nerazumljiva ili nepotpuna, Služba će o tome obavestiti podnosioca prijave i odrediti mu rok za otklanjanje nedostataka, u skladu sa zakonom.

Član 24

Kad izvođač radova ne ispunjava uslove za obavljanje prijavljenih radova, Služba će zaključkom odbaciti zahtev.

Žalba protiv zaključka podnosi se Republičkom geodetskom zavodu - Centru za katastar nepokretnosti, u skladu sa zakonom.

Član 25

Kad su ispunjeni uslovi utvrđeni zakonom, Služba sastavlja specifikaciju potrebnih podataka za izvođenje radova u dva primerka, koji potpisuje ovlašćeno lice Službe i izvođač radova.

Obračunati iznos naknade izvođač radova uplaćuje Službi najkasnije u roku od osam dana od dana prijema specifikacije i računa.

Kad izvođač radova ne izvrši uplatu u roku iz stava 2 ovog člana, Služba će zaključkom odbaciti zahtev.

Služba izdaje tražene podatke najkasnije u roku od tri dana po izvršenoj uplati.

3. Nadzor

Član 26

Kad se radi o radovima nad kojima nadzor vrši druga organizaciona jedinica Republičkog geodetskog zavoda. Služba će, po izdavanju podataka, obavestiti nadležnu organizacionu jedinicu o prijavljenim radovima.

Član 27

Topografske planove i elaborat premera, izvođač radova u roku utvrđenom zakonom, radi pregleda dostavlja nadležnoj Službi.

Služba će, ukoliko se radi o radovima nad kojima nadzor vrši druga organizaciona jedinica Republičkog geodetskog zavoda, izvršiti dostavljanje predmeta toj organizacionoj jedinici.

Član 28

Za geodetske radove izrade topografskih planova i potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja, uz elaborat premera, izvođač radova dostavlja tehnički izveštaj o izvršenim radovima.

Tehnički izveštaj sadrži naročito podatke o: nameni izrade topografskog plana, nazivu investitora, dokumentaciji koja je korišćena, geodetskoj osnovi, metodi snimanja, geodetskim instrumentima i opremi i načinu obrade podataka.

Član 29

Nadležna organizaciona jedinica Republičkog geodetskog zavoda obavlja pregled i kontrolu elaborata premera i topografskih planova u roku od 15 dana od dana njihovog dostavljanja i nalaže otklanjanje uočenih nedostataka u određenom roku.

Po otklanjanju nedostataka iz stava 1 ovog člana organizaciona jedinica overava topografske planove i elaborat premera.

Član 30

Kad podaci sadržani u elaboratu premera utiču na podatke sadržane na radnom originalu plana i u katastarskom operatu, izvođač radova uz ovlašćenje korisnika nepokretnosti, podnosi zahtev za provođenje nastalih promena.

U slučaju prenošenja na teren podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata, izvođač radova podnosi zahtev za provođenje nastalih promena, ukoliko je ovlašćen od strane nadležnog organa.

Član 31

Služba obavlja odgovarajuću obradu terenskih podataka za radove prenošenja na teren podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata u roku od 30 dana od dana prijema elaborata premera.

Član 32

O predaji planova i elaborata geodetskih radova za posebne potrebe, koje izvođač radova predaje bez naknade Republičkom geodetskom zavodu, u skladu sa Zakonom, sastavlja se zapisnik (prilog 7).

Prilog 7 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 33

Podaci dobijeni snimanjem u postupku veštačenja pred sudom ili drugim nadležnim organom, provode se na radnom originalu plana i u katastarskom operatu po pravnosnažnosti odluke donete u tom postupku.

Do pravosnažnosti odluke suda ili drugog nadležnog organa podaci snimanja iz stava 1 ovog člana evidentiraće se na radnom originalu plana, a evidentirani podaci staviće se na raspolaganje veštaku radi davanja nalaza i mišljenja.

Kad se u postupku izvođenja radova po posebnom zahtevu koriste podaci državnog premera, na te radove primenjuju se odredbe ovog pravilnika, koje se odnose na prijavljivanje radova i nadzor nad izvođenjem radova.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 34

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti _____________

KNJIGA
EVIDENCIJE TOPOGRAFSKIH PLANOVA

Redni broj

Broj prijave

Katastarska opština

Naziv lokacije

Broj lista plana

Razmera plana

Izvođač radova

Investitor

Datum prijema i potpis

Datum arhiviranja i potpis

Napomena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2.

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti _____________

REGISTAR
ELABORATA PREMERA

 

Redni broj: _________________________       Broj prijave: _________
                   (broj iz Knjige evid. top. planova)

Naziv lokacije: ______________________       Razmera: ___________

Izvođač radova: _____________________

Investitor radova: ____________________

 

 

SPISAK ELABORATA

                                                     količina         arhivirano

 1) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 2) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 3) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 4) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 5) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 6) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 7) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 8) Trig. obr. br. ______        ____________  _____________

 9) Niv. obr. br. ______        ____________  _____________

10) Niv. obr. br. ______        ____________  _____________

11) Zapisnik o snimanju detalja ____________  _____________

12) Skica detalja                ____________  _____________

13) Topografski plan            ____________  _____________

14) Skica mreže                 ____________  _____________

15) Disketa/CD                  ____________  _____________

16) Listing koord. i kota d.t.    ____________  _____________

 

Prilog 3.

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti

______________________________

ZAHTEV

Molim da mi se na osnovu podataka važećeg premera izvrši:

1) obnova-obeležavanje granica kat. parcele br. ___________ KO ___________________

Saglasnost korisnika-vlasnika susednih katastarskih parcela za obeležavanje granica navedene parcele:

1) _________________________ __________________________

2) _________________________ __________________________

3) _________________________ __________________________

4) _________________________ __________________________
    (korisnici upisani u kat. operatu)               (potpis korisnika)

2) identifikacija na terenu za kat. parcelu br. ___________ KO ______________

Uz zahtev priložen dokaz o uplati:

- administrativne takse na iznos od ____________________ dinara;

- naknade za korišćenje podataka premera i kat. nepokretnosti i vodova na iznos od ________________ dinara;

- za izvršene usluge ______________________ dinara.

 

 

                                             Podnosilac zahteva

__________________

__________________
                                  (mesto)         

__________________
                                                   (ulica)           

__________________
                                                   (matični broj)     

U ___________________

_______________ godine

 

Prilog 4.

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

BEOGRAD

U skladu sa članom 17 Pravilnika o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99) ________________________________________, podnosi
          (naziv i adresa subjekta)

 

ZAHTEV

Za izdavanje uverenja o ispunjenosti uslova za obavljanje geodetskih radova za posebne potrebe i upis u Evidenciju, koja se vodi kod Republičkog geodetskog zavoda, za sledeće geodetske radove za posebne potrebe:

1) izrada topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja;

2) prenošenje na teren podataka iz urbanističkih i drugih planova i projekata;

3) obnova granica katastarskih parcela na osnovu podataka važećeg premera;

4) identifikacija katastarskih parcela.

NAPOMENA: zaokružiti vrstu radova za koju se traži izdavanje uverenja.

Uz zahtev prilažem sledeću dokumentaciju:

1) ___________________________________________________

2) ___________________________________________________

3) ___________________________________________________

4) ___________________________________________________

5) ___________________________________________________

 

U ___________________                                                                                                                                                                      Podnosilac zahteva:

_______________ godine

 

Prilog 5.

Grb Republike Srbije
REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

Broj:

Dana:

Beograd

Cara Dušana 1

tel: 620-573, faks: 620-569

Republički geodetski zavod na osnovu člana 19 stav 1 Pravilnika o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99) i člana 162 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97), a na zahtev ________________________________________________ izdaje
                   (naziv i adresa subjekta)

UVERENJE

1) Utvrđuje se da ____________________________________
                                       (naziv i adresa subjekta)

ispunjava uslove propisane članom 113 Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96) za obavljanje sledećih geodetskih radova za posebne potrebe:

1) ___________________________________________________

2) ___________________________________________________

3) ___________________________________________________

4) ___________________________________________________

 

2) Upisuje se _______________________________________
                                 (naziv i adresa subjekta)

u Evidenciju, koja se vodi kod Republičkog geodetskog zavoda.

Taksa po tarifnom broju __________ taksene tarife Zakona o administrativnim taksama ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 70/92, 37/93, 44/93, 67/93, 28/94, 30/94, 31/95, 53/95, 39/96 i 42/98) u iznosu od ___________ dinara je naplaćena.

Direktor

_______

 

Prilog 6.

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti

______________________________

U skladu sa članom 115 stav 1 Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96) i članom 22 Pravilnika o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99), izvođač geodetskih radova za posebne potrebe

______________________________________________________
                                      (naziv i adresa subjekta)

podnosi sledeću;

PRIJAVU

1) Za potrebe __________________________________________
                                            (adresa nosioca prava)

izvršiću sledeće geodetske radove: _________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

(navesti mesto, sadržinu, obim i svrhu izvršenja radova)

Geodetske radove iz prethodnog stava otpočeću dana ____________ a završiću dana ______________.

2) Za izvršenje poslova iz tačke 1) ove prijave, potrebno je da mi se izdaju sledeći podaci:

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________
(navesti podatke koji se traže)

1) Po završetku radova iz ove prijave, u zakonskom roku dostaviću Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti elaborat premera o izvršenim radovima radi pregleda i prijema izvedenih radova.

Prilog:

1) uverenje o ispunjenosti uslova za obavljanje radova za posebne potrebe i

2) ovlašćenje za izvođenje radova od lica u čiju korist i za čiji račun se izvode radovi.

U ___________________

________________ godine                                                                                                                                                                       Podnosilac prijave:

 

Prilog 7.

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
Služba za katastar nepokretnosti ___________________

Broj:

Datum:

Mesto

ZAPISNIK

o predaji planova i elaborata geodetskih radova
za posebne potrebe

Na osnovu člana 121 Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96) i člana 32 Pravilnika o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99),

_______________________________________________ predaje,
             (naziv i adresa subjekta)

a Republički geodetski zavod prima planove i elaborat geodetskih radova za posebne potrebe,

1) ________________________________________ kom. ______

2) ________________________________________ kom. ______

3) ________________________________________ kom. ______

4) ________________________________________ kom. ______

5) ________________________________________ kom. ______

6) ________________________________________ kom. ______

7) ________________________________________ kom. ______

8) ________________________________________ kom. ______

 

U ____________________

________________ godine

     Predao:                                                                                                                                                                                                         Primio: