PRAVILNIK
O TEHNIČKOJ DOKUMENTACIJI ZA IZVOĐENJE GEODETSKIH RADOVA

("Sl. glasnik RS", br. 46/99)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način izrade i kontrola tehničke dokumentacije za izvođenje geodetskih radova, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96 - u daljem tekstu: Zakon), kao i postupak sticanja ovlašćenja za projektovanje.

Član 2

Tehnička dokumentacija se izrađuje za utvrđivanje koncepcije izvođenja geodetskih radova i za izvođenje geodetskih radova iz člana 15v Zakona.

Tehnička dokumentacija se može izrađivati i za druge geodetske radove većeg obima i složenosti.

Član 3

Republički geodetski zavod (u daljem tekstu: Zavod) ili preduzeće, odnosno ustanova, druga organizacija i radnja koji ispunjavaju uslove, u skladu sa Zakonom određuju odgovornog projektanta.

Član 4

Poslove odgovornog projektanta tehničke dokumentacije može da obavlja lice ovlašćeno za projektovanje odgovarajućih geodetskih radova.

Odgovorni projektant odgovara za ispravnost tehničkih rešenja, računanja i podataka sadržanih u tehničkoj dokumentaciji.

II IZRADA I KONTROLA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

Član 5

Izradom tehničke dokumentacije smatra se izrada idejnog projekta, glavnog projekta i projekta izvedenog stanja, kao i njihov sastav i oprema.

1. Idejni projekat

Član 6

Idejni projekat se isključivo izrađuje po zahtevu investitora, na osnovu projektnog zadatka, a radi obezbeđivanja neophodnih podataka za izradu glavnog projekta, sagledavanja koncepcije, obima, dinamike, cene, potrebnih tehničkih sredstava i kadrova za izvođenje geodetskih radova.

Član 7

Projektni zadatak za izradu idejnog projekta izrađuje i overava investitor radova.

Projektni zadatak je sastavni deo idejnog projekta i sadrži naročito: predmet zadatka, osnovne zahteve investitora, rokove i uslove realizacije, podatke o raspoloživoj dokumentaciji i podlogama za projektovanje, sastav i opremu projekta.

Član 8

Odgovorni projektant na osnovu projektnog zadatka određuje obim i vrstu prethodnih radova neophodnih za izradu idejnog projekta.

Prethodni radovi obuhvataju opštu ocenu kvantitativnih i kvalitativnih karakteristika postojećih podataka i elaborata i stepena njihove upotrebljivosti, kao i eventualne dopunske geodetske radove neophodne za izradu glavnog projekta.

Rezultati prethodnih radova prikazuju se u tehničkom izveštaju o izvršenim prethodnim radovima.

Tehnički izveštaj o izvršenim prethodnim radovima sa rezultatima merenja, računanja i analiza predstavlja sastavni deo idejnog projekta.

Član 9

Idejni projekat geodetskih radova, u skladu sa Zakonom, sadrži naročito:

1) opšte podatke (predmet projekta, podaci o radilištu i prateća dokumentacija);

2) projektni zadatak za izradu idejnog projekta;

3) osnove za izradu projekta (propisi, podaci i podloge za projektovanje);

4) tehnički izveštaj o prethodnim radovima;

5) idejno rešenje geodetskih radova (sadržaj radova sa razradom tehničko-tehnološke koncepcije);

6) predmer i predračun radova;

7) vrednovanje i izbor najpovoljnije varijante;

8) projektni zadatak za izradu glavnog projekta za izabranu varijantu;

9) grafičke priloge i prateće elaborate.

Član 10

U idejnom projektu mogu biti izrađene jedna ili više varijanti za izvođenje geodetskih radova.

Više varijanti za izvođenje geodetskih radova se izrađuju u slučaju kada projektant proceni da se na osnovu izvršenih prethodnih radova i iskustava kod ranije izvedenih radova, pouzdano ne može odrediti najracionalnija varijanta izvođenja geodetskih radova.

Odgovorni projektant određuje nivo razrade pojedinih idejnih rešenja potrebnih za donošenje odluke o izboru najpovoljnije varijante za izvođenje geodetskih radova.

Član 11

Za svaku varijantu izvođenja geodetskih radova izrađuje se globalni predmer i predračun radova koji obuhvata: definisanje pojedinih vrsta radova, potrebno vreme realizacije, kadrove, sredstva i cene radova.

Ako se izrađuje više varijanti za izvođenje geodetskih radova, vrednovanje pojedinih varijanti koje ispunjavaju postavljene zahteve i izbor najpovoljnije varijante, vrši se upoređenjem potrebnih troškova, vremena izvođenja, kvaliteta radova i angažovanih resursa.

Član 12

Idejni projekat se dostavlja na stručnu kontrolu koja obuhvata proveru koncepcije geodetskih radova sa stanovišta pogodnosti rešenja zavisno od namene geodetskih radova, uslova izvođenja geodetskih radova, savremenosti tehničkih rešenja, kao i proveru usklađenosti predloženih rešenja sa propisima.

Stručnu kontrolu idejnog projekta vrši Reviziona komisija koju rešenjem obrazuje direktor Zavoda.

Reviziona komisija se sastoji od predsednika i šest članova koji se imenuju na dve godine, sa mogućnošću ponovnog imenovanja, iz reda istaknutih stručnjaka specijalizovanih za pojedine oblasti.

Član 13

Reviziona komisija sastavlja izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli kojim se konstatuje ispunjenost zahteva definisanih projektnim zadatkom, ispravnost tehničkih rešenja, usklađenost sa propisima i daje saglasnost na idejni projekat.

Izveštaj Revizione komisije dostavlja se izvođaču radova, investitoru i Zavodu.

2. Glavni projekat

Član 14

Glavni projekat se izrađuje na osnovu projektnog zadatka, koji čini sastavni deo glavnog projekta. Projektni zadatak obezbeđuje i overava investitor.

Kad je za izvođenje geodetskih radova izrađen idejni projekat, glavni projekat predstavlja njegovu detaljnu razradu.

Član 15

Projektni zadatak za izradu glavnog projekta sadrži naročito: predmet zadatka, podatke o raspoloživoj dokumentaciji, osnovne zahteve i ograničenja (vreme, novac, raspoloživa oprema i kadrovi, specifičnost namene, uticaj na životnu sredinu i druge bitne podatke), izbor podloga za projektovanje, način obrade, sastav i opremu projekta.

Član 16

Odgovorni projektant na osnovu projektnog zadatka određuje obim i vrstu prethodnih radova navedenih u članu 8 stav 2 ovog pravilnika, neophodnih za izradu glavnog projekta.

Tehnički izveštaj o izvršenim prethodnim radovima sa ocenom postojećih podataka, rezultatima merenja, računanja i analiza predstavlja sastavni deo glavnog projekta.

Član 17

Na osnovu projektnog zadatka i tehničkog izveštaja o obavljenim prethodnim radovima, vrši se izrada glavnog projekta geodetskih radova koji, u skladu sa Zakonom, sadrži naročito:

1) opšte podatke (predmet projekta, podaci o radilištu i prateća dokumentacija);

2) projektni zadatak za izradu glavnog projekta;

3) osnove za izradu projekta (propisi, rešenja iz idejnog projekta, podloge za projektovanje);

4) tehnički izveštaj o izvršenim prethodnim radovima;

5) projektno rešenje geodetskih radova (sadržaj i tehničko-tehnološka razrada, smernice i uputstva za izvođenje);

6) organizaciju radova i tehničke uslove izvođenja radova (redosled radnih aktivnosti, vreme realizacije, oprema i sastav ekipa);

7) predmer i predračun radova (obim, vrsta i cena radova);

8) grafičke priloge i prateće elaborate.

Član 18

Glavni projekat podleže tehničkoj kontroli koja obuhvata proveru usklađenosti glavnog projekta sa zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima i standardima koji se primenjuju pri izvođenju odgovarajuće vrste tehničkih radova.

Ako vršilac tehničke kontrole glavnog projekta utvrdi da je neophodna provera tačnosti numeričkih rezultata pojedinih delova glavnog projekta predložiće investitoru i projektantu glavnog projekta da obezbede dopunske dokaze o ispravnosti i tačnosti glavnog projekta ili će, na zahtev investitora, sam da izvrši potrebne numeričke kontrole glavnog projekta.

Član 19

O izvršenoj tehničkoj kontroli glavnog projekta sastavlja se izveštaj koji sadrži naročito:

1) podatke o investitoru;

2) naziv i lokaciju radilišta, odnosno radova;

3) naziv glavnog projekta koji je predmet tehničke kontrole;

4) podatke o izvođaču radova na izradi glavnog projekta;

5) lično ime i zvanje projektanta glavnog projekta;

6) osnovne opise i sadržaj nekih delova glavnog projekta;

7) dokaz da izvođač radova na vršenju tehničke kontrole, lice koje je vršilac tehničke kontrole ili druga lica koja su učestvovala u vršenju tehničke kontrole, ispunjavaju uslove za vršenje tehničke kontrole utvrđene zakonom;

8) datum vršenja tehničke kontrole;

9) podatke da je tehnička kontrola izvršena u svemu prema odredbama ovog pravilnika;

10) zaključak o izvršenoj tehničkoj kontroli, kojim se:

(1) utvrđuje da je glavni projekat izrađen u skladu sa projektnim zadatkom i usklađen sa zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima i standardima, ili

(2) konstatuju nepravilnosti utvrđene tehničkom kontrolom i investitoru predlažu mere za njihovo otklanjanje.

Član 20

Ispravnost glavnog projekta potvrđuje se na tri primerka glavnog projekta, tako što se na naslovnoj strani svakog posebnog dela sveske glavnog projekta stavlja pečat koji sadrži: reči: "Projekat se prihvata", podatke o izvođenju radova koji je vršilac tehničke kontrole; datum vršenja tehničke kontrole i potpis odgovornog lica vršioca tehničke kontrole, overen pečatom.

Jedan primerak overenog glavnog projekta, investitor dostavlja Zavodu.

3. Projekat izvedenog stanja

Član 21

Projekat izvedenog stanja jeste glavni projekat, sa izmenama nastalim u toku izvođenja radova, u skladu sa Zakonom.

Izmene glavnog projekta u toku izvođenja geodetskih radova obavljaju se po istom postupku po kome se vrši njegova izrada.

Izmene manjeg obima koje ne izazivaju izmene projektovane koncepcije geodetskih radova može obaviti izvođač geodetskih radova po nalogu ili odobrenju lica koje vrši stručni nadzor.

Član 22

Uz projekat izvedenog stanja izvođač geodetskih radova izrađuje i prilaže sledeću tehničku dokumentaciju:

1) tehnički izveštaj o realizaciji radova iz glavnog projekta;

2) elaborate prikupljenih podataka, originalna merenja i računanja;

3) dnevnik radova;

4) knjigu inspekcije.

4. Sastav i oprema tehničke dokumentacije

Član 23

Tehnička dokumentacija se sastavlja i oprema u obliku svezaka (knjiga) formata A4, koričenim tvrdim povezom koje moraju biti numerisane.

Tekst, numerički zapisi i crteži u dokumentaciji moraju biti jasni i čitljivi.

Grafički prilozi koji su sastavni deo dokumentacije sklapaju se u format A4, a zatim se koriče ili stavljaju u posebnu pregradu na kraju sveske.

Grafičke priloge koji se nalaze u posebnoj pregradi potpisuje i overava odgovorni projektant.

Stranice svezaka tehničke dokumentacije numerišu se u kontinuitetu, a crteži se numerišu kao prilozi, bez obzira da li su koričeni ili slobodni.

Član 24

Sveska tehničke dokumentacije sadrži: naslovnu stranu, legendu sveske, popis ostalih svezaka tehničke dokumentacije, sadržaj sveske, prateću dokumentaciju i sadržaj propisan ovim pravilnikom za određenu vrstu projekta.

Član 25

U zaglavlju naslovne strane sveske ispisuje se naziv izvođača radova koji je izradio tehničku dokumentaciju. U sredini naslovne strane sveske ispisuje se naziv projekta. U donjem delu naslovne strane sveske ispisuje se mesec i godina formiranja sveske.

Tekst iz stava 1 ovog člana ispisuje se i na koricama svake sveske tehničke dokumentacije.

Član 26

Legenda sveske je tekstualna celina koja sledi iza naslovne strane i sadrži: napomene vezane za materiju izloženu u svesci; podatak o tome kada je sveska formirana i u koliko primeraka; naziv investitora i subjekta koji je izradio dokumentaciju; spisak lica koja su učestvovala u projektovanju i u kom svojstvu i potpise odgovornih lica.

Član 27

Prateću dokumentaciju iz člana 9 tačka 1) i člana 17 tačka 1) ovog pravilnika čini naročito:

1) dokaz da izvođač radova ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije;

2) akt o imenovanju odgovornog projektanta i ovlašćenje za projektovanje;

3) izveštaj revizione komisije;

4) izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli glavnog projekta.

U slučaju kada se tehnička dokumentacija izrađuje u više svezaka, prateća dokumentacija se ulaže samo u prvu svesku.

III STICANJE OVLAŠĆENJA ZA PROJEKTOVANJE

Član 28

Ovlašćenje za projektovanje za odgovarajuće geodetske radove stiče se polaganjem stručnog ispita u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Stručni ispit može polagati lice (u daljem tekstu: kandidat) sa visokom stručnom spremom odgovarajuće struke, koje ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u oblasti geodetskih radova za koje polaže stručni ispit i položen stručni ispit za zaposlene u organima državne uprave.

Član 29

Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za sticanje ovlašćenja za projektovanje (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem obrazuje direktor Zavoda.

Komisija se sastoji od predsednika i šest članova koji se imenuje na dve godine, sa mogućnošću ponovnog imenovanja, iz reda istaknutih stručnjaka specijalizovanih za pojedine oblasti.

Predsednik i članovi Komisije su i ispitivači za određenu oblast.

Komisija ima i sekretara koji obavlja administrativno-stručne poslove za potrebe rada Komisije i imenuje se prilikom imenovanja Komisije na dve godine sa mogućnošću ponovnog imenovanja, iz reda stručnih lica sa završenim pravnim fakultetom.

Predsedniku, članovima i sekretaru Komisije pripada naknada, čiju visinu određuje direktor Zavoda posebnim aktom.

Član 30

Stručni ispit obuhvata pismeni deo, koji se sastoji od izrade stručnog rada, i usmeni deo.

Stručni rad, u smislu ovog pravilnika, je glavni projekat za izvođenje geodetskih radova za čije projektovanje se stiče ovlašćenje. Glavni projekat kandidat izrađuje na osnovu projektnog zadatka.

Projektni zadatak za izradu glavnog projekta iz stava 2 ovog člana sastavlja Komisija.

Član 31

Stručni rad se izrađuje za potrebe izvođenja geodetskih radova iz jedne od sledećih oblasti:

1) osnovni geodetski radovi;

2) državni premer i katastar;

3) uređenje zemljišne teritorije komasacijom;

4) geodetski informacioni sistem;

5) geodetska metrologija i standardi;

6) kartografija.

Član 32

Usmeni deo ispita se sastoji od:

1) odbrane stručnog rada;

2) provere poznavanja zakona, tehničkih propisa i normativa i standarda i drugih propisa iz oblasti za koju kandidat polaže stručni ispit.

Pravni izvori:

1) Zakon o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96);

2) Zakon o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 44/95 i 16/97);

3) Zakon o planiranju i uređenju prostora i naselja ("Službeni glasnik RS", br. 44/95, 23/96, 16/97 i 46/98);

4) Zakon o izgradnji objekata ("Službeni glasnik RS", br. 44/95, 24/96 i 16/97);

5) Zakon o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 66/91, 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/95 i 53/95);

6) Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 53/93, 67/93, 48/94, 46/95 i 54/96);

7) Zakon o informacionom sistemu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 12/96);

8) Zakon o registru prostornih jedinica ("Službeni glasnik SRS", broj 19/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94);

9) Zakon o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", br. 47/91, 79/92, 82/92 i 47/94);

10) Zakon o šumama ("Službeni glasnik RS", br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 60/93, 67/93, 48/94 i 54/96);

11) Zakon o vodama ("Službeni glasnik RS", br. 46/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 54/96);

12) Zakon o eksproprijaciji ("Službeni glasnik RS", broj 53/95);

13) Zakon o posebnim uslovima za izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole za određene objekte ("Službeni glasnik RS", broj 16/97);

14) Uredba o načinu čuvanja i korišćenja dokumentacije premera i katastra zemljišta ("Službeni glasnik SRS", broj 27/78);

15) Uredba o obezbeđivanju i zaštiti informacionih sistema državnih organa ("Službeni glasnik RS", broj 41/90);

16) Pravilnik o izradi i održavanju katastra nepokretnosti ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

17) Pravilnik o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

18) Pravilnik o katastru vodova ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

19) Pravilnik o tehničkoj dokumentaciji za izvođenje geodetskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

20) Pravilnik za osnovne geodetske radove ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

21) Pravilnik o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije i dnevnika geodetskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

22) Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije ("Službeni glasnik RS", broj 37/98);

23) Pravilnik o načinu izdavanja urbanističke dozvole i urbanističke saglasnosti i obrascu urbanističke dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 24/97);

24) Pravilnik o sadržini i načinu vršenja tehničkog pregleda objekata i izdavanju upotrebne dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

25) Pravilnik o sadržini i načinu vršenja stručnog nadzora u toku izgradnje objekata ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

26) Pravilnik o obrascu za popis objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 26/97);

27) Pravilnik o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije i građevinskog dnevnika ("Službeni glasnik RS", broj 25/97);

28) Pravilnik o sadržini podataka i načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za izradu tehničke dokumentacije i za građenje objekata ("Službeni glasnik RS", broj 25/97);

29) Pravilnik o uslovima, načinu i postupku ustupanja izgradnje objekata ("Službeni glasnik RS", broj 25/97);

30) drugi propisi, normativi i standardi iz oblasti za koje kandidat polaže stručni ispit.

Član 33

Usmeni deo stručnog ispita održava se u prostorijama Zavoda, po pravilu, dva puta godišnje.

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i troškove polaganja popravnog ispita snosi kandidat.

Visinu troškova polaganja stručnog ispita, kao i troškova polaganja popravnog ispita utvrđuje direktor Zavoda.

Član 34

Pismenu prijavu za polaganje stručnog ispita kandidat podnosi Zavodu.

Prijava iz stava 1 ovog člana sadrži: ime, očevo ime i prezime kandidata, datum i mesto rođenja kandidata, naziv i smer fakulteta na kome je kandidat diplomirao i podatke o radnom iskustvu. U prijavi kandidat navodi oblast geodetskih radova za koju prijavljuje polaganje stručnog ispita i predlog teme za stručni rad.

Uz prijavu iz stava 1 ovog člana kandidat prilaže: izvod iz matične knjige rođenih, overen prepis diplome, dokaz o radnom iskustvu i uverenje o položenom stručnom ispitu za zaposlene u organima državne uprave.

Član 35

Kandidata koji je priložio svu dokumentaciju propisanu ovim pravilnikom, Komisija obaveštava o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita, dostavlja mu projektni zadatak za izradu stručnog rada, određuje rok njegove predaje i datum polaganja usmenog dela ispita.

Komisija obaveštava kandidata o oceni stručnog rada najkasnije deset dana pre polaganja usmenog dela ispita.

Kandidat može pristupiti polaganju usmenog dela stručnog ispita ako je njegov stručni rad pozitivno ocenjen od strane Komisije.

Član 36

Ako kandidat pre isteka roka za predaju stručnog rada izjavi da odustaje od polaganja stručnog ispita, smatraće se da nije polagao stručni ispit, a ako odustane od polaganja, nakon isteka ovog roka, smatraće se da stručni ispit nije položio.

Započeto polaganje stručnog ispita može se odložiti najduže do narednog roka, ako kandidat podnese Komisiji zahtev za odlaganje, zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga. Odluka doneta po prigovoru za odlaganje, dostavlja se kandidatu u pismenoj formi.

Član 37

Kandidat na stručnom ispitu posebno se ocenjuje za svaki deo ispita ocenom "položio" ili "nije položio".

Smatra se da kandidat čiji stručni rad nije pozitivno ocenjen, nije položio stručni ispit.

Kandidat koji nije položio usmeni deo ispita ima pravo na popravni ispit u roku koji ne može biti kraći od 30 dana od dana polaganja usmenog dela stručnog ispita. Komisija obaveštava kandidata o datumu polaganja popravnog ispita.

Ponovno polaganje stručnog ispita podrazumeva izradu stručnog rada prema drugom projektnom zadatku.

Član 38

U toku stručnog ispita, sekretar Komisije vodi zapisnik o polaganju ispita koji sadrži: ime i prezime kandidata; fakultet koji je završio; sastav Komisije; datum i mesto polaganja stručnog ispita; naziv stručnog rada; ocenu iz svakog dela ispita i konačan uspeh kandidata.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi Komisije.

Član 39

Na osnovu zapisnika iz člana 38 ovog pravilnika, kandidatu koji je položio stručni ispit izdaje se uverenje o položenom stručnom ispitu na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uverenje o položenom stručnom ispitu predstavlja ovlašćenje za projektovanje odgovarajućih geodetskih radova u skladu sa članom 15v Zakona.

Član 40

Evidencija o licima koja su polagala stručni ispit vodi se u vidu knjige ukoričene tvrdim povezom, koja se čuva trajno u Zavodu i sadrži: podatke o kandidatu (ime, prezime, godinu i mesto rođenja, prebivalište); vreme polaganja stručnog ispita; podatke o uspehu na ispitu i o datumu izdavanja uverenja.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 41

Geodetski radovi za koje je predviđena izrada tehničke dokumentacije, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika završiće se na započet način, u skladu sa Zakonom.

Član 42

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

    (Grb Srbije)
    REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

Broj:
Datum:
B E O G R A D

Na osnovu člana 161 Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97), a u vezi sa članom 15đ stav 3 Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96 i 15/96),

Republički geodetski zavod izdaje

 

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

Kojim se potvrđuje da je ________________________________________________________________
                                               (prezime, očevo ime i ime),

_____________________, rođen-a _______________________________________________________
      (stručna sprema)                             (datum i mesto rođenja)

dana ______________, godine, polagao-la stručni ispit za sticanje ovlašćenja za projektovanje ______________________________
                                                                                                                                                                    (vrsta geodetskih radova)

pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za sticanje ovlašćenja za projektovanje, i da je ispit položio-la.

Ovo uverenje predstavlja dokaz o stečenom ovlašćenju za projektovanje _________________________________________.
                                                                                                                                               (vrsta geodetskih radova)

 

DIREKTOR