ODLUKA
O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH SE UTVRĐUJE VISINA BLAGAJNIČKOG MAKSIMUMA I ODREĐIVANJU BLAGAJNIČKOG MAKSIMUMA

("Sl. list SRJ", br. 30/2002)

1. Ovom odlukom propisuju se kriterijumi na osnovu kojih se nosiocima platnog prometa i učesnicima u platnom prometu utvrđuje visina blagajničkog maksimuma i određuje blagajnički maksimum.

2. Pod blagajničkim maksimumom, u smislu ove odluke, podrazumeva se iznos gotovog novca koji nosilac platnog prometa i učesnik u platnom prometu mogu držati u blagajni.

3. Visina blagajničkog maksimuma utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) za Narodnu banku Jugoslavije - nadležnu organizacionu jedinicu Zavoda za obračun i plaćanja - na osnovu najvećeg iznosa dnevnih isplata u prethodnom mesecu, koji obuhvata i posebnu rezervu, i to u visini do jedne trećine blagajničkog maksimuma;

2) za preduzeća PTT saobraćaja, odnosno njihove poštanske jedinice (u daljem tekstu: pošta) - na osnovu prosečnih mesečnih isplata umanjenih za iznos prosečnih mesečnih uplata u prethodnom mesecu, a ako je visina isplata jednaka visini uplata ili veća, blagajnički maksimum se određuje na osnovu posebnog pismenog zahteva pošte;

3) za pravno lice i radnju bez svojstva pravnog lica koja je dužna da vodi poslovne knjige (u daljem tekstu: radnja) - na osnovu prosečnog iznosa dnevnih isplata u gotovom novcu u prethodnom mesecu, osim isplata za zarade i druga lična primanja zaposlenih, isplata po osnovu otkupa poljoprivrednih proizvoda i isplata po osnovu prometa nepokretnosti i opreme.

Izuzetno od stava 1 odredba pod 3 ove tačke, visina blagajničkog maksimuma za organizaciju koja se, u skladu s propisima, može baviti organizovanjem igara na sreću utvrđuje se na osnovu ukupnih isplata po izvučenim srećkama i drugim potvrdama o učešću u igri na sreću gotovim novcem, umanjenih za iznos dnevnih uplata od prodaje srećaka i drugih potvrda u prethodnom mesecu i podeljenih brojem radnih dana u tom mesecu.

Banka i druga finansijska organizacija visinu blagajničkog maksimuma utvrđuju samostalno, vodeći računa o ukupnim prilivima i odlivima gotovog novca.

4. Za novoosnovano pravno lice i radnju i za pravno lice i radnju koji nisu imali gotovinskih isplata u periodu na osnovu kojeg se utvrđuje blagajnički maksimum - blagajnički maksimum utvrđuje se na osnovu finansijskog plana tog lica, odnosno radnje, u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

5. Pošta je dužna da nadležnoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja dostavi zahtev za utvrđivanje blagajničkog maksimuma - do petog u mesecu.

Narodna banka Jugoslavije - nadležna organizaciona jedinica Zavoda za obračun i plaćanja određuje blagajnički maksimum poštama - u roku od pet dana od dana podnošenja njihovog zahteva.

6. Pravna lica i radnje, kao i banke i druge finansijske organizacije, blagajnički maksimum određuju na osnovu kriterijuma utvrđenih tačkom 3 ove odluke, a akt o visini blagajničkog maksimuma podnose nadležnoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja - do petog u mesecu.

7. Ako pravna lica i radnje, kao i banke i druge finansijske organizacije, blagajnički maksimum ne odrede u smislu ove odluke, ne mogu sa svog poslovnog računa podizati gotov novca.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuje visina blagajničkog maksimuma ("Službeni list SRJ", br. 14/94 i 20/95) i Odluka o utvrđivanju blagajničkog maksimuma ("Službeni list SRJ", br. 14/94).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".