ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA GOTOVIM NOVCEM

("Sl. list SRJ", br. 30/2002)

1. Učesnici u platnom prometu koji su dužni da otvore poslovni račun kod nosioca platnog prometa (u daljem tekstu: učesnici u platnom prometu), mogu bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog poslovnog računa.

Plaćanja, odnosno isplate iz stava 1 ove tačke vrše se na osnovu originalne dokumentacije, iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena tog plaćanja (rešenje, ugovor, račun i dr.), a koja se nosiocu platnog prometa kod koga se vodi poslovni račun (u daljem tekstu: nosilac platnog prometa) obavezno podnosi na uvid i overu (datum prijema, pečat i potpis).

Učesnici u platnom prometu dužni su da dokumentaciju iz stava 2 ove tačke čuvaju u rokovima utvrđenim zakonom - radi pružanja na uvid nadležnim organima.

2. Nosilac platnog prometa dužan je da istog, a najkasnije narednog radnog dana, nadležni poreski organ obavesti o svim učesnicima u platnom prometu s čijih je računa kod tog nosioca platnog prometa isplaćeno u gotovom novcu više od 100.000 dinara tog dana, odnosno da ga obavesti najkasnije do 5. u mesecu - ako je isplaćeno više od 300.000 dinara ukupno u toku prethodnog kalendarskog meseca.

3. Učesnici u platnom prometu dužni su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod nosioca platnog prometa.

Poslovna jedinica pravnog lica koja vrši naplatu u gotovom novcu a u čijem mestu nema organizacione jedinice nosioca platnog prometa kod koga ima otvoren poslovni račun - primljeni novac može uplatiti u roku iz stava 1 ove tačke kod najbliže jedinice preduzeća PTT saobraćaja.

Izuzetno od odredaba st. 1 i 2 ove tačke, ako je mesto poslovne jedinice pravnog lica udaljeno najmanje 15 kilometara od sedišta Narodne banke Jugoslavije, banke, druge finansijske organizacije i jedinice preduzeća PTT saobraćaja - novac primljen u toj poslovnoj jedinici može se uplaćivati u određenim periodima, koji ne mogu biti duži od tri dana.

4. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem ("Službeni list SRJ", br. 57/2000, 29/2001, 60/2001 i 64/2001).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".