PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU PRENOSA SREDSTAVA ZA ISPLATU NAKNADE ZARADE ZAPOSLENIMA ZA VREME PORODILJSKOG ODSUSTVA, ODSUSTVA SA RADA RADI NEGE DETETA I ODSUSTVA SA RADA RADI POSEBNE NEGE DETETA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak prenosa sredstava za isplatu naknade zarade zaposlenima za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta (u daljem tekstu: naknada zarade).

Član 2

Opštinska, odnosno gradska uprava iskazuje potrebna sredstva za isplatu naknada zarada na obrascu NZ-2 - Obračun ukupno potrebnih sredstava za isplatu prava utvrđenih Zakonom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Opštinska, odnosno gradska uprava iskazuje podatke iz stava 1 ovog člana na obrascu NZ-2 odvojeno za:

1) poslodavce kojima se vrši refundacija isplaćenih naknada zarada iz sredstava poslodavca;

2) poslodavce koji svojim zaposlenima vrše isplatu naknada zarada, po prenosu sredstava iz budžeta Republike, i

3) korisnike koji samostalno obavljaju delatnost i kojima obračun i isplatu vrši opštinska, odnosno gradska uprava.

Obrazac NZ-2 dostavlja se Ministarstvu za socijalna pitanja, najkasnije do 10. u tekućem mesecu, za dospele obaveze u prethodnom mesecu.

Član 3

Poslodavcima kojima se vrši refundacija isplaćenih naknada zarada iz sredstava poslodavca, prenose se sredstva iz budžeta Republike sa razdela Ministarstva za socijalna pitanja na odgovarajući podračun otvoren u opštini, odnosno gradu.

Član 4

Poslodavci koji svojim zaposlenima vrše isplate naknada zarada po prenosu sredstava iz budžeta Republike, jesu organizacije i organi koji se finansiraju iz budžeta Republike.

Ministarstvo finansija i ekonomije utvrđuje spisak organa i organizacija iz stava 1 ovog člana i dostavlja ga Ministarstvu za socijalna pitanja.

Član 5

Organizacijama i organima sa spiska iz člana 4 stav 2 ovog pravilnika, sredstva za naknade zarada obezbeđuju se iz budžeta Republike na teret razdela Ministarstva za socijalna pitanja i prenose na odgovarajući podračun otvoren u opštini, odnosno gradu.

Član 6

Korisnicima koji samostalno obavljaju delatnost, koji nemaju druge zaposlene, a kojima obračun i isplatu naknade zarade vrši opštinska, odnosno gradska uprava prenose se sredstva iz budžeta Republike na teret razdela Ministarstva za socijalna pitanja na odgovarajući podračun otvoren u opštini, odnosno gradu.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac: NZ - 2

Opština-grad _______________

OBRAČUN
UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA ZA ISPLATE PRAVA UTVRĐENIH ZAKONOM
U MESECU ___________________ 200__. GODINE, A ZA DOSPELE OBAVEZE U PRETHODNOM
_____________________ MESECU 200__. GODINE

Red. br.

OPIS

Broj korisnika

Potrebna sredstva za dospele obaveze iz prethodnog meseca:

1

2

3

4

I

NAKNADA ZARADE (1+2+3)

 

 

1.

Sredstva za refundacije poslodavcima na osnovu obrazaca NZ-1 overenih od opštinske uprave i organizacije nadležne za poslove platnog prometa 1

 

 

2.

Sredstva za poslodavce koji isplatu naknada zarada vrše po prenosu sredstava iz budžeta Republike2

 

 

3.

Naknada zarade licima, koja samostalno obavljaju delatnost i to isključivo ako su ona jedino zaposlena, odnosno ako nemaju i drugih zaposlenih (član 10 stav 1 tač. 2) Zakona)3

 

 

II

ZA OSTALA PRAVA (navesti koja)

 

 

 

 

 

 

III

UKUPNO: (I + II)

 

 

IV

Stanje novčanih sredstava na podračunu na dan 1. u tekućem mesecu

 

 

 

POTREBNA SREDSTVA (III - IV)

 

 

 

Obračun sastavio

_______________                                                               M.P.

                                         _____________

 

_____________________________
   (Ime i prezime odgovornog lica)
          Broj telefona _______________
          Broj faksa __________________

Ovlašćeno lice

_____________


NAPOMENA: Popunjava opštinska odnosno gradska uprava i dostavlja Ministarstvu za socijalna pitanja najkasnije do 10-og u tekućem mesecu za dospele obaveze u prethodnom mesecu

_____________________
1) Potrebna sredstva za refundacije poslodavcima naknada zarada iskazuje se isključivo na osnovu zbira pojedinačno podnetih i overenih obrazaca NZ-1 od strane opštinske, odnosno gradske uprave i nadležne organizacije za poslove platnog prometa.
2 Sredstva za poslodavce koji isplate naknada zarada vrše po prenosu sredstava iz budžeta Republike iskazuju se na osnovu zbira pojedinačno podnetih obrazaca NZ-1 overenih samo od opštinske, odnosno gradske uprave na osnovu spiska koji utvrdi Ministarstvo finansija.
3 Obračun potrebnih sredstava za naknade zarada za korisnike iz člana 10 stav 1 tačka 2 Zakona za koje obračun i isplatu vrši opštinska odnosno gradska uprava, vrši se na osnovu obrazaca NZ-1 koje sastavljaju opštinske, odnosno gradske uprave.