UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA GOTOVIM NOVCEM

("Sl. list SRJ", br. 31/2002)

1. Ovim uputstvom uređuje se sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem (u daljem tekstu: Odluka).

2. Učesnici u platnom prometu iz tačke 1 Odluke, uz nalog za isplatu gotovog novca, nosiocu platnog prometa kod koga se vodi njihov poslovni račun podnose na uvid i overu originalnu dokumentaciju iz te tačke.

3. Isplate gotovog novca za službena putovanja, kao i za otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, lekovitog bilja, sekundarnih sirovina i dr., vrše se na osnovu specifikacije i podnete dokumentacije, iz kojih se mogu utvrditi iznos, osnov i namena isplate.

Kada se gotov novac podiže na način iz stava 1 ove tačke, nosilac platnog prometa overava specifikaciju, odnosno dokumentaciju iz te tačke.

Gotov novac podignut za namene iz stava 1 ove tačke pravda se podnošenjem originalne dokumentacije o izvršenim isplatama tog novca, i to u roku od pet radnih dana od dana obavljenog službenog putovanja, odnosno isteka roka ugovorenog za isporuku proizvoda i dr. iz tog stava.

4. Diplomatske i konzularne misije i organizacije u okviru Organizacije ujedinjenih nacija mogu podizati gotov novac sa svog poslovnog računa bez podnošenja dokumentacije iz tačke 2 ovog uputstva.

5. Ček ili drugi instrument platnog prometa kojim se podiže gotov novac mora da sadrži, pored opisa namene, i poziv na dokumentaciju na osnovu koje se vrši isplata tog novca.

Isplata gotovog novca vrši se po vrstama osnova plaćanja za koje je Uputstvom o obliku, sadržini i upotrebi instrumenata platnog prometa za plaćanja u zemlji ("Službeni list SRJ", br. 11/98, 27/2001 i 45/2001) propisana posebna šifra plaćanja, uz podnošenje posebnog naloga za isplatu (jedan osnov - jedan nalog).

Ako se isplata gotovog novca vrši po istom osnovu, a podnosi se više dokumenata - gotov novac se podiže jednim čekom, odnosno nalogom za isplatu, uz podnošenje na uvid i overu tih dokumenata, sa specifikacijom.

6. Učesnici u platnom prometu obavezni su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, odnosno u rokovima propisanim tačkom 3 st. 2 i 3 Odluke - gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod nosioca platnog prometa.

Gotov novac primljen u skladu sa stavom 1 ove tačke ne može se koristiti za plaćanja, osim u slučajevima predviđenim propisom.

7. Nosioci platnog prometa dužni su da, u rokovima propisanim tačkom 2 Odluke, Republičkoj upravi javnih prihoda - Sedište Beograd dostave podatke o svim isplatama gotovog novca većim od 100.000 dinara dnevno, odnosno većim od 300.000 dinara ukupno u prethodnom kalendarskom mesecu - pojedinačno za svakog učesnika u platnom prometu, po svim računima koji se vode kod tog nosioca platnog prometa.

Podaci iz stava 1 ove tačke obavezno sadrže naziv i adresu učesnika u platnom prometu, broj poslovnog računa, iznos izvršenih isplata i namenu-šifru plaćanja. Podaci se dostavljaju elektronski, u formatu koji utvrdi Republička uprava javnih prihoda.

8. Radi blagovremenog obezbeđenja potrebne količine gotovog novca, podizanje tog novca u iznosu većem od 100.000 dinara najavljuje se nosiocu platnog prometa 24 časa ranije.

Odredba stava 1 ove tačke ne odnosi se na učesnike u platnom prometu iz tačke 4 ovog uputstva.

9. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".