ODLUKA
O PRIPREMANJU PLANA PARCELACIJE NA TERITORIJI KOJU OBUHVATA GENERALNI URBANISTIČKI PLAN BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 9/2002)

Član 1

Pristupa se izradi plana parcelacije na teritoriji koju obuhvata Generalni urbanistički plan Beograda (u daljem tekstu: plan parcelacije).

Član 2

Plan parcelacije iz čl. 1 ove odluke radiće se za prostorne celine na teritoriji Generalnog urbanističkog plana Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 17/72, 31/83, 2/85, 28/87, 14/97, 2/99 i 13/2000), u skladu sa planiranom namenom i pravilima parcelacije definisanim urbanističkim planovima sa detaljnom razradom, odnosno u skladu sa Pravilnikom o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije ("Službeni glasnik RS", broj 37/98) ukoliko važećim planovima sa detaljnom razradom nisu definisana pravila parcelacije.

Planom parcelacije iz člana 1 ove odluke biće obuhvaćeni delovi teritorija 10 gradskih opština, i to: Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 3

Plan parcelacije iz člana 1 ove odluke radiće se i usvajati parcijalno za pojedine prostorne celine (u daljem tekstu: prostorna celina).

Član 4

Plan parcelacije prostorne celine iz člana 3 ove odluke predstavljaće osnov za formiranje građevinskih parcela u postupku sprovođenja plana, odnosno izdavanja urbanističke dozvole.

Član 5

Nacrt plana parcelacije svake prostorne celine biće izložen na javni uvid i o njemu će biti sprovedena stručna rasprava.

Podaci o načinu izlaganja nacrta plana parcelacije za svaku prostornu celinu na javni uvid i o stručnoj raspravi oglasiće se u informativnom glasilu gradskih opština i dnevnim listovima "Politika", "Glas javnosti" i "Danas".

Član 6

Za nosioce izrade plana parcelacije određuje se JUP "Urbanistički zavod Beograda", Beograd, ul. Palmotićeva broj 30, u saradnji sa drugim ovlašćenim urbanističkim preduzećima.

Član 7

Povod za izradu plana parcelacije za svaku pojedinačnu prostornu celinu iz člana 3 može biti inicijativa:

- Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda,

- Lokalne samouprave u saradnji sa zainteresovanim licima koja pruža dokaz o imovinskim odnosima, koja su se u pisanoj formi saglasila sa izradom plana parcelacije.

Na osnovu saglasnosti Sekretarijata za urbanizam pristupa se izradi plana parcelacije.

Član 8

Sredstva za izradu plana parcelacije obezbeđuje Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JP, Beograd, ul. Njegoševa 84 ili zainteresovani investitori.

Član 9

Elaborat plana parcelacije svake prostorne celine radiće se u 3 (tri) primerka originala i po overi će se čuvati u Skupštini grada Beograda, koja je donosilac plana, u Javnom urbanističkom preduzeću "Urbanistički zavod Beograda" i u Sekretarijatu za urbanizam Gradske uprave i 6 (šest) primeraka kopije od kojih po jedna za potrebe JUP "Urbanistički zavod Beograd", Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JP Republičkog geodetskog zavoda, gradske opštine na čijoj teritoriji je prostorna celina, a dve za potrebe Sekretarijata za urbanizam Gradske uprave.

Član 10

Odluka o pripremanju plana parcelacije oglasiće se u dnevnim listovima "Politika", "Glas javnosti" i "Danas".

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".