PRAVILNIKO KOLIČINAMA PESTICIDA, METALA I METALOIDA I DRUGIH OTROVNIH SUPSTANCIJA, HEMIOTERAPEUTIKA, ANABOLIKA I DRUGIH SUPSTANCIJA KOJE SE MOGU NALAZITI U NAMIRNICAMA("Sl. list SRJ", br. 5/92, 11/92 - ispr. i 32/2002) |
U namirnicama koje se stavljaju u promet u Saveznoj Republici Jugoslaviji mogu se nalaziti ostaci pesticida, teških metala i nemetala, anabolika, veterinarskih lekova, mikotoksina, policikličkih aromatskih ugljovodonika, polihlorovanih bifenila i drugih kontaminenata u količinama propisanim ovim pravilnikom.
Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se hemijska sredstva koja se upotrebljavaju:
1) za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti, štetnih insekata, pregljeva, stonoga, puževa, nematoda, glodara i ptica, za suzbijanje korova ili za regulisanje rasta biljaka;
2) za uništavanje štetočina i gljivica koje napadaju uskladištene poljoprivredne proizvode;
3) za uništavanje insekata i drugih organizama koji prenose prouzrokovače zaraznih bolesti na ljude i životinje i raznih molestanata i parazita kod ljudi i životinja.
Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se i produkti biotransformacije pesticida, kao i zagađenja u gotovom proizvodu.
Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina pesticida koje one sadrže prilikom stavljanja u promet nije veća od količine označene u tabeli I - Dozvoljene količine pesticida u namirnicama, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Dozvoljene količine pesticida u vodi koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji regulisane su posebnim pravilnikom.
Namirnice i njihovi delovi koji se ispituju na sadržaj pesticida date su po grupama namirnica u tabeli II - Klasifikacija namirnica i delovi namirnica koji se ispituju na sadržaj pesticida, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Začini, mirođije, dodaci hrani (aditivi) i slični proizvodi mogu sadržati do deset puta veće količine, a čajevi do pet puta veće količine pesticida od maksimalno dozvoljenih količina datih u tabeli I.
Kod koncentrata za supe, punomasnog i obranog mleka u prahu, suvog voća i povrća i sličnih dehidriranih namirnica koje se upotrebljavaju razređene ili rekonstruisane, sadržaj pesticida ispituje se na oblik u kome se namirnice upotrebljavaju za ishranu.
Ostaci pesticida u kravljem mleku iskazuju se na ukupnu masu mleka. Kod sirovog mleka i punomasnog mleka poreklom od druge životinjske vrste, rezidue se izražavaju na osnovu sadržaja masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mleku odnosi se na sirovo i standardizovano kravlje mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti više od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na sadržaj masti - maksimalni limit je za 25 puta veći od granice utvrđene za mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti manje od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu proizvoda - maksimalni limit je za polovinu manji od utvrđenog limita za mleko.
Ostaci pesticida u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10% iskazuju se na sadržaj masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mesu i proizvodima od mesa odnosi se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.
U mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti 10% ili manje, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu bez kostiju - maksimalni limit je za 10 puta manji od granice utvrđene u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.
Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita s istim delovanjem mogu se stavljati u promet ako zbir procenata ostataka svakog pesticida i štetnog metabolita u odnosu na njihovu toleranciju ne prelazi 100%.
Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita, s poznatim sinergističkim dejstvom povećanja toksičnosti na toplokrvne organizme, ne mogu se stavljati u promet, bez obzira na količine pesticida, odnosno metabolita koje sadrže.
Sirove ili poluprerađene namirnice koje sadrže pesticide u većim količinama nego što je dozvoljeno mogu se stavljati u promet ako, posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje, količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.
Namirnice iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje samo ako se laboratorijskim ispitivanjem u zdravstvenim i drugim organizacijama ovlašćenim za analize i superanalize pesticida u namirnicama utvrdi da količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.
Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina metala i nemetala u tim namirnicama nije veća od količine označene u tabeli III - Dozvoljene količine metala, nemetala i nekih specifičnih kontaminenata u namirnicama izražene u mg/kg, odnosno mg/l, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine anabolika (hormone i druge supstancije sa hormonalnim i anabolnim delovanjem) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže:
- supstancije sa tireostatskim delovanjem,
- trankilanse i beta-blokatore,
- hemioterapeutike (nitrofurani, karbadoks, dimetridazol i dr.) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe i med mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine antibiotika u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Mleko i proizvodi za mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe, med i ostale namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže ostatke sulfonamida u količinama većim od 0,10 mg/kg.
Sveža morska riba ne sme sadržavati više od 20 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.
Smrznuta morska riba, riblje konzerve i pasterizovane polukonzerve ne smeju sadržavati više od 40 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.
Polihlorovane bifenile ne smeju sadržavati:
1) mleko i mlečni proizvodi (na sadržaj masti) više od 1,0 mg/kg;
2) živina i ostale vrste mesa (svinjsko, goveđe, ovčje) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti) više od 2,0 mg/kg;
3) jaja (bez ljuske) više od 0,3 mg/kg;
4) ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo) više od 3,0 mg/kg.
Aflatoksine (B1 + G1) ne smeju sadržavati, i to:
1) pšenica, kukuruz, pirinač, ječam i ostala žita - više od 5 mikrograma/kg;
2) brašna od žita - više od 3 mikrograma/kg;
3) pasulj, grašak, sočivo - više od 5 mikrograma/kg;
4) lešnik, orah, badem, brašno od kokosa - više od 3 mikrograma/kg;
5) pržena kafa, prženi kakaovac i prženi kikiriki - više od 5 mikrograma/kg;
6) čajevi - više od 5 mikrograma/kg;
7) začini - više od 30 mikrograma/kg;
8) meso i proizvodi od mesa - više od 0,5 mikrograma/kg.
Mleko i mlečni proizvodi ne smeju sadržavati aflatoksina M1 više od 0,5 mikrograma/kg, niti aflatoksina B1 više od 0,5 mikrograma/kg.
Namirnice od tač. 1 do 8 ovog člana, kao i mleko i proizvodi od mleka, ne smeju sadržavati ohratoksina više od 10 mikrograma/kg.
Sok od jabuka ne sme sadržavati patulina više od 50 mikrograma/kg.
Žitarice ne smeju sadržavati zearalenona više od 1 mikrograma/kg.
Količina benzo(a) pirena u dimljenim proizvodima ne sme biti veća od 5 mikrograma/kg.
Ako namirnice ne ispunjavaju uslove iz čl. 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 ovog pravilnika, smatraju se higijenski neispravnim i ne smeju se stavljati u promet.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama ("Službeni list SFRJ", br. 59/83 i 79/87).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".
DOZVOLJENE KOLIČINE PESTICIDA U NAMIRNICAMA
Tabela I
Redni broj |
Trivijalni (generički) naziv |
Hemijski naziv |
Dozvoljena količina u mg/kg(l) namirnice |
Vrsta namirnice |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
ACEFAT |
O-S-dimetil acetilfosforamidotioat |
1,0 |
zelena salata, citrusi |
2 |
ACIFLUORFEN |
5-(2-hlor-tri-alfa-trifluor-p-tolioksi)-2-nitrobenzoeva kiselina |
0,1 |
soja, kikiriki |
3 |
ALAHLOR |
2-hlor-2',6'-dietil-N-metoksimetilacetanilid |
0,1 |
kukuruz, soja, suncokret, uljana repica |
4 |
ALDIKARB |
2-metil-2-(metiltio)propionaldehid-0-metilkarbamoiloksim |
0,1 |
kafa, banane |
5 |
ALDRIN I DIELDRIN |
(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksahloro-1,4,4a,5,8,8a-heksahidro-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
0,2 |
meso i proizvodi od mesa |
6 |
ALFAMETRIN |
/1Rcis/S i /Scis/R par izomera alfa-ciano-3-fenoksibenzil-3-(2,2-dihlorvinil)-2,2-dimetilciklopropan karboksilat |
1,0 |
kupus |
7 |
AMETRIN |
2-etil-amino-4-izopropilamino-6-metiltio- |
0,05 |
kukukruz |
8 |
AMITRAZ |
N-metil-bis(2,4-ksililiminometil)amin |
0,2 |
jabuke, kruške, grožđe |
9 |
AMITROL |
1H-1,2,4-triazol-3-ilamin |
0,05 |
jabuke, kruške, grožđe |
10 |
ASULAM |
metil-sulfonilkarbamat |
0,02 |
mleko |
11 |
ATRAZIN |
2-hlor-4-etilamino-6-izopropilamino-1,3,5- |
0,1 |
kukuruz, jabuke, kruške, grožđe |
12 |
AZINFOS-METIL |
S-(3,4-dihidro-4-oksobenzo (d)(1,2,3)-triazin-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat |
1,0 |
grožđe, citrusi |
13 |
AZIPROTRIN |
4-azido-N-izopropil-6-metiltio-1,3,5-triazin-2-ilamin |
0,2 |
kupus |
14 |
BENALAKSIL |
metil-N-fenilacetil-N-2,6-ksilil-DL-alaninat |
0,1 |
grožđe, paradajz, voće, krastavci |
15 |
BENFLURALIN |
N-butil-N-etil-tri-alfa-trifluor-2,6-dinitro-p-toluidin |
0,01 |
žita |
16 |
BENFURAKARB
|
etil-N-(2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran-7-iloksikarbonil(metil)aminotio)-N-izopropil-beta-alaninat |
0,1 |
krompir, kukuruz, šećerna repa |
17 |
BENOMIL |
metil-l-(butilkarbamoil)benzimidazol-2-il-karbamat |
4,0 |
citrusi |
18 |
BENSULTAP |
S-S'-2(dimetilaminotrimetilen-di(benzen-tiosulfonat) |
0,1 |
žita |
19 |
BENTAZON |
3-izopropil-1H-benzo-2,1,3-tiadiazin-4-on-2,2-dioksid |
0,1 |
grašak, soja |
20 |
BIFENOKS |
metil-5-(2,4-dihlorfenoksi)-2-nitrobenzoat |
0,05 |
suncokret, pšenica, ječam |
21 |
BIFENTRIN |
2-metilbifenil-3-ilmetil-(Z)-(1RS)-cis-3-(2 hlor-3,3,3-trifluorprop-1-enil)-2,2-di-metilciklopropan-karboksilat |
0,1 |
paradajz, krastavci, pasulj, kupusnjače, grožđe, voće |
22 |
BITERTANOL |
beta-(1,1'-bifenil-4-iloksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-etanol |
1,0 |
jabučasto i koštičavo voće, krastavac |
23 |
BROMFENOKSIM |
3,5-dibrom-4-hidroksibenzaldehid-2,4-dinitrofenil-oksim |
0,1 |
pšenica, ječam, ovas |
24 |
BROMOKSINIL OKTANOAT |
2,6-dibrom-4-cianofenil oktanoat |
0,05 |
pšenica, ječam |
25 |
BROMPROPILAT |
izopropil-4,4-dibrombenzilat |
5,0 |
čajevi |
26 |
BUPIRIMAT |
5-butil-2-etilamino-6-metil-pirimidin-4-il-dimetil-sulfamat |
0,5 |
krastavac, jabuke |
27 |
BUPROFEZIN |
2-terc-butilimino-3-izopropil-5-fenil-1,3,5-tiadiazinan-4-on |
1,0 |
paradajz, krastavac |
28 |
BUTILAT |
S-etil-di-izobutiltiokarbamat |
0,1 |
kukuruz |
29 |
CIANAZIN |
2-(4-hlor-6-etilamino-1,3,5-triazim-2-ilamino)-2-metilpropionitril |
0,05 |
kukuruz, grašak |
30 |
CIFLUTRIN |
ciano(4-fluoro-3-fenoksifenil)-metil-3-(2,2-dihloretenil)-2,2-dimetilciklopro-pankarboksilat |
20,0 |
hmelj |
31 |
CIKLOAT |
S-etil-cikloheksil(etil)tiokarbamat |
0,05 |
šećerna repa |
32 |
CIKLOKSIDIM |
(±)-2-[1-(etoksiimino)butil]-3-hidroksi-5-ti-an-3-ilcikloheks-2-enon |
0,5 |
šećerna repa, krompir, soja |
33 |
CIMOKSANIL |
1-(2-ciano-2-metoksiiminoacetil)-3-etil-urea |
0,1 |
grožđe, paradajz |
34 |
CINEB |
cink-etilenbis(ditiokarbamat)(polimer) |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
35 |
CIPERMETRIN |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(1RS)-cis,trans-3-(2,2-dihlorovinil)-2,2-dimetilciklopropankarboksilat |
1,0 |
koštičavo i jabučasto voće, kupusnjače |
36 |
CIPROKONAZOL |
2RS, 3RS; 2RS, 3SR-2-(4-hlorfenil)-3-ciklopropil-l-(1H-1,2,4-triazol-l-il) butan-2-ol |
0,05 |
pšenica i ječam |
37 |
CIRAM |
cink-dimetilditiokarbamat |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
38 |
CIROMAZIN |
N-ciklopropil-1,3,5-triazin-2,4,6-triamin |
0,5 |
paradajz |
39 |
2,4-D (H) |
(2,4-dihlorfenoksi) sirćetna kiselina |
0,05 |
žita |
40 |
DALAPON |
2,2-dihlorpropionska kiselina |
0,05 |
žita |
41 |
DAZOMET |
tetrahidro-3,5-dimetil-1,3,5-tiadiazin-2-tion |
0,2 |
krompir, kupusnjače |
42 |
DDT i derivati |
1,1,1-trihlor-2,2-bis(4-hlorfenil)etan |
1,0 |
meso i proizvodi od mesa |
43 |
DELTAMETRIN |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(1R)-cis-3-(2,2-dibromvinil)-2,2-dimetilciklopro-pankarboksilat |
10,0 |
hmelj, čajevi |
44 |
DEMETON-S-METIL |
S-2-etil-tioetil-0,0-dimetil-fosfortioat |
0,2 |
voće
|
45 |
DESMEDIFAM |
etil-3-fenilkarbamoiloksifenil-karbamat |
0,1 |
šećerna repa, smeđi šećer |
46 |
DIAZINON |
0,0-dietil-0,2-izopropil-6-metilpirimidin-4-il-fosfortioat |
0,5 |
voće, povrće |
47 |
DIELDRIN |
(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksa-hlor-1,4,4a,5,6,8,8a-oktahidro-6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
|
(vidi: aldrin)
|
48 |
DIFENIL |
1,1'-bifenil |
3,0 |
citrusi |
49 |
DIFENZOKVAT |
1,2-dimetil-3,5-difenilpirazolium jon |
0,05 |
pšenica, ječam |
50 |
DIFLUBENZURON |
1-(4-hlorfenil)-s-(2,6-difluorbenzoil)urea |
1,0 |
jabučasto voće, citrusi |
51 |
DIFLUFENIKAN |
2'4'-difluoro-2-(-tri-alfa-trifluor-m-tolioksi)nikotinanilid |
0,1 |
pšenica i ječam |
52 |
DIHLOBENIL |
2,6-dihlorbenzonitril |
0,1 |
voće, grožđe |
53 |
DIHLOFLUANID |
N-dihlorfluorametiltio-N', N'-dimetil-N-fenilsulfamid |
10,0 |
jagode, grožđe |
54 |
DIHLORPROP |
(RS)-2-(2,4-dihlorfenoksi) propionska kiselina |
0,1 |
žita |
55 |
DIHLORPROPEN |
(1,3-dihlorpropen) u odnosu 47% Z-izomera i 40% E-izomera |
0,05 |
povrće, krompir |
56 |
DIHLORVOS |
2,2-dihlorvinil-dimetil-fosfat |
5,0 |
kakao |
57 |
DIKAMBA |
3,6-dihloro-2-metoksibenzoeva kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam ovas, kukuruz |
58 |
DIKLOFOP-METIL |
(RS)-2- [4-(2,4-dihlorfenoksi)-fenoski]-propionska kiselina |
0,02 |
pšenica, ječam, soja, šećerna repa, suncokret |
59 |
DIKOFOL |
2,2,2-trihlor-1,1-bis-(4-hlorfenil)etanol |
5,0 |
čaj, hmelj |
60 |
DIKVAT |
9,10-dihidro-8a,10a-diazoniafenantren jon |
0,5 |
soja, uljana repica, suncokret |
61 |
DIMETIPIN |
2,3-dihidro-5,6-dimetil-1,4-diti-in-1,1,4,4-tetraoksid |
0,2 |
suncokret |
62 |
DIMETOAT |
0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfordi- |
1,0 |
masline, voće, povrće |
63 |
DINIKONAZOL |
/E/-/RS/-1-(2,4-dihlorfenil)-4,4-dimetil-2(1H-1,2,4-triazol-l-il)pent-l-en-3-ol |
0,05 |
jabuke, grožđe i žita |
64 |
DINOBUTON |
2-sec-butil-4,6-dinitrofenil-izopropil-karbonat |
0,5 |
voće, krastavci |
65 |
DINOKAP |
smesa izomera: 2,6-dinitro-4-oktilfenil |
0,1 |
jabuke, dunje, breskve, grožđe, krastavci |
66 |
DIOKSAKARB |
2-(1,3-dioksolan-2-il)fenil-metilkarbamat |
0,05 |
krompir |
67 |
DIPROPETRIN |
2-etiltio-4,6-di(izopropilamino)-1,3,5-triazin
|
0,1 |
lubenice, pamuk |
68 |
DITIANON |
5,10-dihidro-5,10-dioksonafto-[2,3-b]-1,4-ditiin-2,3-dikarbonitril |
1,0 |
jabučasto voće, grožđe |
69 |
DITIOKARBAMATI |
-dimetil-ditiokarbamati (ciram, tiram, ferbam) |
2,0 1,0 |
koštičavo i jabučasto voće, povrće |
70 |
DIURON |
3-(3,4-dihlorfenil)-1,1-dimetilurea |
1,0 |
špargla |
71 |
DODIN |
1-dodecilgvanidinium-acetat |
1,0 |
jabuke, kruške, trešnje, višnje |
72 |
ENDOSULFAN |
1,4,5,6,7,7-heksahlor-8,9,10-trinorborn-5-en-2,3-ilenbismetilen-sulfit |
3,0 |
čajevi |
73 |
ENDRIN |
(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksahlor-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahidro-6-7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
0,05 |
jaja |
74 |
EPTC |
S-etil-dipropiltiokarbamat |
0,05 |
kukuruz, suncokret |
75 |
ESFENVALERAT |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(S)-2-(4-hlorfenil)-metilbutirat |
0,5 |
jabuke, kruške, grožđe, uljana repica, žita |
76 |
ETEFON |
2-hloretil fosforasta kiselina |
5,0 |
višnja |
77 |
ETOFENPROKS |
2-(4-etoksifenil)-2-metilpropil-3-fenoksibenzil eter |
10,0 |
čaj, |
78 |
ETOFUMESAT |
(±)-2-etoksi-2,3-dihidro-3,3-dimetilbenzofuran-5-il-metansulfonat |
0,1 |
šećerna repa |
79 |
ETOPROFOS |
O-etil-S,S-dipropil-fosforoditioat
|
0,02 |
žita, soja, banane, kikiriki, ananas, |
80 |
FENARIMOL |
(±)-2,4'-dihlor-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol |
0,1 |
jabuke, grožđe, krastavci, lubenice, dinje |
81 |
FENITROTION |
0,0-dimetil-0,4-nitro-m-tolil-fosforotioat |
2,0 |
citrusi |
82 |
FENMEDIFAN |
metil-3-(3-metilkarbaniloiloksi) karbanilat |
0,1 |
jagode, šećerna repa, smeđi šećer |
83 |
FENOKSAPROP-ETIL |
(R)-2[4-(6-hlorbenzoksazol-2-iloksi)fenoksi] propionska kiselina |
1,0 |
šećerna repa |
84 |
FENPROPATRIN |
(RS)-alfa-cijano-3-fenoksibenzil-2,2,3,3- |
0,5 |
jabučasto voće, grožđe |
85 |
FENPROPIMORF |
(±)-cis-4-/3-(4-terc-butilfenil)-2-metilpropil/-2,6-dimetilmorfolin |
0,2 |
pšenica, ječam |
86 |
FENTIN |
trifenil kalajni (IV)-acetat i hidroksid
|
1,0 |
celer |
87 |
FENTION |
0,0-dimetil-0,4-metiltio-m-tolil-fosfortioat |
1,0 |
masline |
88 |
FENTOAT |
S-alfa-etoksikarbonilbenzil-0,0-dimetil-fosfor-ditioat |
0,5 |
citrusi |
89 |
FENVALERAT |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(RS)-2-(4-hlorfenil)-3-metilbutirat |
2,0 |
prokelj, karfiol, trešnje, citrusi, |
90 |
FLAMPROP-M-METIL |
metil-N-benzoil-N-(3-hlor-4-fluorfenil)-DL-alaninat |
0,1 |
pšenica |
91 |
FLUAZIFOP-P-BUTIL |
(R)-2/4-(5-trifluorometil-2-piridiloksi)-fenoksi/ propionska kiselina
|
1,0 |
uljana repica |
92 |
FLUCITRINAT |
/RS/-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-/S/-2/4-difluorometoksifenil/-3-metilbutirat |
20,0 |
čaj (zeleni) |
93 |
FLUOROHLORIDON |
3-hlor-4(hlormetil)-1[3-(trifluorometil)-fenil]-2-pirolidinon |
0,05 |
kukuruz, krompir, suncokret, voće, grožđe |
94 |
FLUOROKSIPIR |
4-amino-3,5-dihlor-6-fluoro-2-piridiloksi sirćetna kiselina |
0,1 |
pšenica, ječam, voće, grožđe |
95 |
FLURENOL |
9-hidroksifluoren-9-karboksilna kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam, raž |
96 |
FLUSILAZOL |
bis(4-fluorofenil)-(metil)-1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)silan |
0,05 |
jabuke, grožđe, šećerna repa, pšenica |
97 |
FLUTRIAFOL |
(RS)-2,4-difluoro-alfa-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)benzihidril alkohol |
0,1 |
pšenica, ječam |
98 |
FLUVALINAT |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-N-(2-hlor-tri-alfa-trifluoro-p-tolil)-DL-valinat |
0,3 |
jabuke, kruške |
99 |
FOKSIM |
0,0-dietil-alfa-cianobenzilidenamino-oksi- |
0,05 |
krompir, luk, uljana repica, šećerna repa, kukuruz |
100 |
FOLPET |
N-(trihlormetiltio)ftalimid |
2,0 |
jabuke, kruške, grožđe, šljive |
101 |
FOMESAFEN |
5-[2-hlor-4-(trifluorometil)fenoksi]-N-(metilsulfonil)-2-nitrobenzamid |
0,01 |
soja |
102 |
FONOFOS |
O-etil-S-fenil-(RS)-etilfosfonoditioat |
0,1 |
kupusnjače, krompir, šećerna repa |
103 |
FORAT |
0,0-dietil-S-etil-tiometil-fosforditioat |
0,05 |
žita, šećerna repa, suncokret, pamuk |
104 |
FORMOTION |
S-[formil(metil)karbamoilmetil]-0-0-dimetil-fosforditioat |
0,2 |
citrusi |
105 |
FOSALON |
S-6-hlor-2,3-dihidro-2-oksibenzoksazol-3-ilmetil-0,0-dietil-fosforditioat |
2,0 |
jabučasto voće, breskve |
106 |
FOSETIL-AL |
etil-hidrogen-fosfonat-aluminijum |
50,0 |
hmelj |
107 |
FOSFAMIDON |
2-hlor-2-dietilkarbamoil-1-metilvinil-dimetil-fosfat |
0,5 |
jabučasto voće |
108 |
FOSFOROVODONIK |
PH3 |
0,1 |
žita |
109 |
FOSMET |
0,0-dimetil-S-ftalimidometil-fosforditioat
|
10,0 |
kivi |
110 |
FUBERIDAZOL |
2-(2-furil)benzimidazol |
0,05 |
žita |
111 |
FURATIOKARB |
butil-2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran-7-il-N,N'-dimetil-N,N'-tiodikarbamat |
0,1 |
uljana repica |
112 |
GLIFOSAT |
N-(fosfonometil)glicin |
0,2 |
soja |
113 |
GLUFOSINAT-AMONIUM |
4-[hidroksi(metil)fosfinoil]-DL-homoalanin |
0,5 |
krompir, suncokret, uljana repica |
114 |
HALOKSIFOP |
(RS-2-[4-(3-hlor-5-trifluorometil-2-piridiloksi)-fenoksi]propionska kiselina |
0,1 |
uljana repica |
115 |
HCB |
heksahlorbenzen |
0,1 |
meso i proizvodi od mesa |
116 |
HCH |
1,2,3,4,5,6-heksahlorcikloheksan (smeša izomera) |
0,2 |
ulja biljnog porekla (nerafinisana i rafinisana) |
117 |
HCN |
HCN (cijanovodična kiselina) |
15,0 |
žita |
118 |
HEKSAKONAZOL |
/RS/-2/2,4-dihlorfenil/-1-/1H-1,2,4-triazol-l-il/heksan-2-ol |
0,2 |
jabuke i koštičavo voće |
119 |
HEKSITIAZOKS |
(4RS,5RS)-5-(4-hlorfenil)-N-cikloheksil-4-metil-2-okso-1,3-tiazolidin-3-karboksamid |
0,05 |
citrusi, jabuke, grožđe |
120 |
HEPTAHLOR I HEPTAHLOR-EPOKSID |
1,4,5,6,7,8,8-heptahlor-3a,-4,7,7a-tetrahidro-4,7-metancinden |
0,1 |
meso i proizvodi od mesa, sušeno bilje, čaj |
121 |
HEPTENOFOS |
7-hlorobiciklo(3,2,0)hepta-2,6-dien-6-il-di-tilmefosfat |
0,1 |
voće, povrće |
122 |
HINOMETIONAT |
6-metil-1,3-ditiolo(4,5-b)kinoksalin-2-on-0,1 |
|
voće, povrće, jabuke, kruške, lubenice, dinje |
123 |
HLOPIRALID |
3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina |
0,2 |
uljana repica, šećerna repa |
124 |
HLORDAN |
1,2,4,5,6,7,8,8-oktahlor-2,3,3a,4,7,7a-heksa-hidro-4,7-metanoinden |
0,05 |
meso i proizvodi od mesa |
125 |
HLORFENVINFOS |
2-hlor-1-(2,4-dihlorfenil)vinil-dietil-fosfat |
1,0 |
citrusi |
126 |
HLORIDAZON |
5-amino-4-hloro-2-fenilpiridazin-3(2H)-on |
0,1 |
šećerna repa, cvekla, blitva |
127 |
HLORMEFOS |
S-hlormetil-0,0-dietil-fosforditioat |
0,02 |
šećerna repa, kukuruz, suncokret |
128 |
HLORMEKVAT |
2-hloretiltrimetil-amonijum
|
3,0 |
kruške |
129 |
HLOROKSURON |
3-[4-(4-hlorfenoksi)fenil]-1,1-dimetilurea |
0,2 |
voće, povrće |
130 |
HLORPIRIFOS |
0,0-dietil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat |
2,0 |
kivi |
131 |
HLORPIRIFOS-METIL |
0,0-dimetil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat |
5,0 |
žita |
132 |
HLOPROFAM I PROFAM |
izopropil-3-hlorfenilkarbamat izopropil-karbanilat |
5,0 |
krompir |
133 |
HLORTAL-DIMETIL |
dimetil-tetrahlortereftalat |
0,02 |
jaja (bez ljuske) i proizvodi od jaja |
134 |
HLORTALONIL |
tetrahlorizoftalonitril |
5,0 |
paradajz |
135 |
HLORTOLURON |
3-(3-hlor-p-tolil)-1,1-dimetilurea
|
0,05 |
pšenica, ječam |
136 |
IMAZAKVIN |
(RS)-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso-2-imidazolin-2-il)kvinolin-3-karboksilna kiselina |
0,05 |
soja |
137 |
IMAZALIL |
(±)-alil-1-(2-4-dihlorfenil)-2-imidazol-1-iletil eter |
0,01 |
žita |
138 |
IMAZETAPIR |
(RS)-5-etil-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso-2-imidazolin-2-il) nikotinska kiselina |
0,01 |
soja |
139 |
IPRODION |
3-(3,5-dihlorfenil)-N-izopropil-2,4-dioksoi-midazolidin-1-karboksamid |
5,0 |
jagode, grožđe, višnje |
140 |
IZOKSABEN |
N-[3-(1-etil-1-metilpropil)izoksazol-5-il]-2,6-dimetoksibenzamid |
0,01 |
pšenica, ječam |
141 |
IZOPROTURON |
3-(4-izopropilfenil)-1,1-dimetilurea |
0,05 |
pšenica, ječam, raž |
142 |
JOKSINIL |
4-hidroksi-3,5-di-jodbenzonitril |
0,05 |
žita, crni luk |
143 |
KAPTAN |
1,2,3,6-tetrahidro-N-(trihlormetiltio)ftalamid |
2,0 |
jabuke, kruške, grožđe, šljive, breskve, višnje |
144 |
KARBARIL |
1-naftil-metilkarbamat |
3,0 |
jabuke, kruške, breskve, grožđe, šljive, kupus |
145 |
KARBENDAZIM |
metil-benzimidazol-2-il karbamat |
4,0 |
citrusi |
146 |
KARBOFURAN |
2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il-metil-karbamat |
0,1 |
krompir, kukuruz, suncokret, |
147 |
KARBOKSIN |
5,6-dihidro-2-metil-1,4-oksatiin-3-karboksanilid |
0,2 |
pšenica, ječam |
148 |
KARBOSULFAN |
2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il- |
0,1 |
krompir, kukuruz, šećerna repa, suncokret |
149 |
KLOFENTEZIN |
3,6-bis(2-hlorfenil)-1,2,4,5-tetrazin |
0,2 |
jabuke, kruške, krastavci, |
150 |
KLOMAZON |
2-(2-hlorbenzil)-4,4-dimetil-1,2-oksazolidin-3-on |
0,05 |
soja |
151 |
KLOPIRALID |
3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina |
0,3 |
pšenica, ječam |
152 |
KVINALFOS |
0,0-dietil-0-kvinoksalin-2-il-fosfortioat |
0,2 |
citrusi (ceo plod) |
153 |
KVINTOZEN |
pentahlornitrobenzen
|
1,0 |
banane (ceo plod) |
154 |
KVIZALOFOP-P-ETIL |
(RS)-2-[4-6-(hlorkvinoksalin-2-iloksi)fenoksi]propionska kiselina |
0,2 |
šećerna repa, soja, suncokret |
155 |
LAMBDA-CIHALOTRIN |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(Z)-(IR)-cis-3-(2-hlor-3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dime-tilciklopropankarboksilat i (R)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(Z)-(IS)-cis-3-(2-hlor-3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dimetilciklopropan-karboksilat |
0,3 |
salata |
156 |
LENACIL |
3-cikloheksil-6,7-dihidro-IH-ciklopentapirimidin-2,4-dion |
0,1 |
šećerna repa, jagode |
157 |
LINDAN |
99% gama i ozomer 1,2,3,4,5,6-eksahlor-cikloheksan |
0,25 |
kakao maslac |
158 |
LINURON |
3-(3,4-dihlorfenil)-l-metoksi-l-metilurea |
0,2 |
mrkva, pasulj, pšenica, ječam, |
159 |
MALATION |
S-1,2-bis(etoksikarbonil)etil-0,0-dimetil-fosforditioat |
3,0 |
povrće (osim korenastog povrća), |
160 |
MANKOZEB |
kompleks cinka i maneba (sadrži 20% mangana i 2,5% cinka) |
|
(vidi: ditiokarbamate) |
161 |
MCPA |
4-hlor-0-toliloksi sirćetna kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam, jabuke, kruške, |
162 |
MEKOPROP |
(RS)-2-(4-hlor-O-toliloksi) |
0,05 |
žita |
163 |
METABENZTIAZURON |
1-benzotiazol-2-il-1,3-dimetilurea |
0,05 |
pšenica, ječam, raž, pasulj, grašak |
164 |
METALAKSIL |
metil-N-(2-metoksiacetil)-N-(2,6-ksilil)-DL-alaninat |
5,0 |
citrusi |
165 |
METALDEHID |
2,4,6,8-tetrametil-1,3,5,7-tetraoksaciklooktan |
0,5 |
voće, povrće, jagode, grožđe |
166 |
METAM-NATRIJUM |
natrijum-metilditiokarbamat |
0,01 |
povrće |
167 |
METAMIDOFOS |
O-S-dimetil-fosforamidotioat |
0,1 |
žita |
168 |
METAMITRON |
4-amino-4,5-dihidro-3-metil-6-fenil-1,2,4-triazin-5-on |
0,05 |
šećerna repa |
169 |
METAZAHLOR |
2-hlor-N-(pirazol-l-ilmetil)acetat-2'6'-ksilidid |
0,05 |
kupusnjače, uljana repica |
170 |
METIDATION |
S-2,3-dihidro-5-metoksi-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat |
2,0 |
citrusi |
171 |
METILBROMID |
brom-metan |
0,1 |
žita, kukuruz |
172 |
METIOKARB |
4-metiltio-3,5-ksilil-metilkarbamat |
0,1 |
kupusnjače, krompir, suncokret, |
173 |
METIRAM |
amonijum kompleks cineba i polietilen-tiuram disulfida |
|
(vidi: ditiokarbamate) |
174 |
METOBROMURON |
3-(4-bromofenil)-l-metoksi-metilurea |
0,2 |
krompir, soja, pasulj, kukuruz |
175 |
METOKSURON |
3-(3-hlor-4-metoksifenil)-1,1-dimetilurea |
0,1 |
mrkva |
176 |
METOLAHLOR |
2-hlor-6'-etil-N-(2-metoksi-1-metil-etil) acet-O-toluidid |
0,1 |
kukuruz, pasulj, šećerna repa, soja, |
177 |
METOMIL |
S-metil-N-(metilkarbomoiloksi) tioacetimida |
0,1 |
voće, povrće, grožđe, šećerna repa, kukuruz |
178 |
METRIBUZIN |
4-amino-6-terc-butil-4,5-dihidro-3-metil- |
0,01 |
krompir, paradajz, soja |
179 |
MIKLOBUTANIL |
2-p-hlorfenil-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilme- |
0,2 |
jabuke, kruške, grožđe, krastavci |
180 |
MOLINAT |
S-etil-perhidroazepin-1-karbotioat |
0,1 |
pirinač
|
181 |
MONOKROTOFOS |
dimetil-(E)-1-metil-3-(metilkarbamoil)vinil-
|
0,2 |
citrusi |
182 |
NAPROPAMID |
(RS)-N,N-dietil-2-(1-naftiloksi)propionamid |
0,1 |
voće, grožđe, jagode, paprika, paradajz, |
183 |
NITROTAL-IZOPROPIL |
di-izopropil-5-nitroizoftalat |
0,5 |
jabuke |
184 |
NUARIMOL |
(±)-2-hlor-4'-flour-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol |
0,1 |
jabuke, grožđe, šećerna repa, |
185 |
OFURAK |
(±)-a-2-hlor-N-2,6-ksilil-acetamido-y-butiroakton |
0,3 |
grožđe, vino |
186 |
OKSADIAZON |
5-terc-butil-3-(2,4-dihlor-5-izopropoksifenil)-1,3,4,-oksadiazol-2(3H)-on |
0,2 |
luk |
187 |
OKSADIKSIL |
2-metoksi-N-(2-okso-1,3-oksazolidin-3-il) |
1,0 |
grožđe |
188 |
OKSAMIL |
N,N-dimetil-2-metilkarbamoiloksi-imino-2-(metiltio)acetamid |
5,0 |
citrusi |
189 |
OKSIDEMETON-METIL |
S-2-etilsulfiniletil-0,0-dimetil-fosfortioat |
0,2 |
voće, grožđe |
190 |
OKSIFLUORFEN |
2-hlor-1-(3-etoksi-4-nitrofenoksi)-4-trifluorometilbenzen |
0,25 |
ulja biljnog porekla |
191 |
OMETOAT |
0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfor- |
3,0 |
hmelj |
192 |
PAKLOBUTRAZOL |
(2RS, 3RS)-1-(4-hlorfenil)-4,4-dimetil- |
2,0 |
jabuke, breskve |
193 |
PARAKVAT |
1,1'-dimetil-4,4'-bipiridinijum jon |
0,05 |
voće, grožđe |
194 |
PARATION |
0,0-dietil-0-4-nitrofenil-fosfortioat |
0,5 |
voće, povrće (osim lisnatog povrća), grožđe |
195 |
PENDIMETALIN |
N-(1-etilpropil)-2,6-dinitro-3,4-ksilidin |
0,1 |
krompir, crni luk, kukuruz, suncokret, soja, |
196 |
PENKONAZOL |
1-(2,4-dihlor-beta-propilfenetil)-1H-1,2,4,-triazol |
0,1 |
grožđe, kruške, jabuke |
197 |
PIPERONIL-BUTOKSID |
5- [2-(2-butoksietoksi)etoksimetil]-6-propil- |
10,0 |
žita |
198 |
PIRAZOFOS |
0-6-etoksikarbonil-5-metil-pirazolo- |
0,3 |
jabuke |
199 |
PIRETRINI |
2-metil-4-okso-3-[(Z)-penta-2,4-dienil] ciklopent-2-enil; |
3,0 |
žita |
200 |
PIRIDAFENTION |
0-(1,6-dihidro-6-okso-1-fenilpiridazin-3-il)-0,0-dietil-fosfortioat |
0,1 |
jabuke, kruške, breskve |
201 |
PIRIDAT |
6-hlor-3-fenilpiridazin-4-il-S-oktil-tiokarbamat |
0,1 |
pšenica, ječam, kukuruz, uljana repica, luk |
202 |
PIRIFENOKS |
2'4'-dihlor-2-(3-piridil)acetofenon-0-metiloksim |
0,2 |
jabuke, kruške |
203 |
PIRIMIFOS-METIL |
0,2-dietilamino-6-metilpirimidin-4-il-0,0-dimetil-fosfortioat
|
4,0 |
žita, kukuruz |
204 |
PIRIMIKARB |
2-dimetil-amino-5,6-dimetilpirimidin-4-il-dimetilkarbamat |
0,2 |
voće, paradajz, krastavci, grožđe |
205 |
PIROKVILON |
1,2,5,6-tetrahidropirolo(3,2,1-ij)kinolin-4-on |
0,2 |
pirinač |
206 |
PRIMISULFURON |
2-[4,6-bis-(difluorometoksi)pirimidin-2-il- |
0,05 |
kukuruz |
207 |
PROFAM |
izopropil-karbanilat |
|
(vidi hlorprofam) |
208 |
PROHLORAZ |
N-propil-N-2-(2,4,6-trihlorfenoksi)-etil/-imidazol-1-karboksiamid |
5,0 |
citrusi |
209 |
PROMETRIN |
2,4-bis(izopropilamino)-6-metiltio-1,3,5-triazin |
0,1 |
kukuruz, soja, suncokret, grašak, pamuk |
210 |
PROPAHLOR |
2-hlor-N-izopropilacetanilid
|
0,2 |
kukuruz, soja, grašak, pasulj, crni luk |
211 |
PROPAMOKARB |
propil-3-(dimetilamino)propilkarbamat |
1,0 |
krastavci |
212 |
PROPANIL |
3',4'-dihlorpropionanilid |
0,5 |
pirinač |
213 |
PROPARGIT |
2-(4-terc-butilfenoksi)cikloheksil-prop-2-inil-sulfit |
30,0 |
hmelj |
214 |
PROPIKONAZOL |
(±)-1-/2-(2,4-dihlorfenil)-4-propil-1,3-dioksolan-2-il-metil/-1H-1,2,4-triazol |
0,1 |
banane, pšenica, ječam |
215 |
PROPINEB |
cink-propilenbis(ditiokarbamat)(polimer) |
|
(vidi ditiokarbamate) |
216 |
PROPIZAMID |
3,5-dihlor-N-(1,1-dimetilpropinil)benzamid |
0,1 |
salata, šećerna repa |
217 |
PROPOKSUR |
2-izopropoksifenil-metilkarbamat |
3,0 |
voće, povrće |
218 |
PROSIMIDON |
N-(3,5-dihlorfenil)-1,2-dimetilciklopropan-1,2-dikarboksimid |
5,0 |
jagode |
219 |
PROSULFOKARB |
S-benzil-dipropiltiokarbamat |
0,1 |
pšenica |
220 |
SETOKSIDIM |
(±)-(EZ)-2-(1-etoksiiminobutil)-5-/2-(etil-tio)propil/3-hidroksicikloheks-2-enon |
0,2 |
povrće |
221 |
SIMAZIN |
2-hlor-4,6-bis(etilamino)-1,3,5-triazin |
0,5 |
kukuruz |
222 |
SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH |
|
100,0 |
hmelj |
223 |
SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH |
|
100,0 |
hmelj |
224 |
SULFOSAT |
trimetilsulfonijum karboksimetil aminometil-fosfonat |
0,5 |
pšenica |
225 |
SULFOTEP |
0,0,0',0'-tetraetil-ditiopirofosfat |
0,2 |
krastavci, paradajz, paprika, zelena salata |
226 |
TEBUKONAZOL |
(RS)-1-p-hlorfenil-4,4-dimetil-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-pentan-3-ol |
0,2 |
žita |
227 |
TEFLUBENZURON |
1-(3,5-dihlor-2,4-difluorfenil)-3-(2,6-difluorbenzoil)urea |
0,5 |
jabučasto voće, grožđe |
228 |
TERBACIL |
3-terc-butil-5-hlor-6-metiluracil |
0,1 |
citrusi (bez kore), jabuke, kruške |
229 |
TERBUFOS |
S-terc-butiltiometil-0,0-dietil-fosforditioat |
0,05 |
kukuruz, šećerna repa |
230 |
TERBUMETON |
2-tere-butilamino-4-etil-amino-6-metoksi-1,3,5-triazin |
0,1 |
grožđe, jabuke, kruške |
231 |
TERBUTILAZIN |
2-(tere-butilamino)-4-hlor-6-(etilamino)-1,3,5- |
0,1 |
jabuke, grožđe, kruške |
232 |
TERBUTRIN |
2-terc-butilamino-4-etilamino-6-metiltio-1,3,5- |
0,05 |
pšenica, jačam, raž, suncokret |
233 |
TETRADIFON |
4-hlorfenil-2,4,5-trihlorfenil-sulfon |
1,0 |
voće, soja |
234 |
TIABENDAZOL |
2-(tiazol-4-il)benzimidazol |
6,0 |
citrusi |
235 |
TIFENSULFURON |
3-(4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-ilkarba- |
0,02 |
kukuruz |
236 |
TIOCIKLAM |
N,N-dimetil-1,2,3-tritian-5-ilamin |
0,02 |
uljana repica i krompir |
237 |
TIOFANAT-METIL |
dimetil-4,4'-(o-fenilen)bis(3-tioalofanat) |
4,0 |
citrusi |
238 |
TIOMETON |
S-2-etiltioetil-0,0-dimetil-fosforditioat
|
0,5 |
voće, kikiriki |
239 |
TIRAM |
tetrametiltiuram-disulfid |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
240 |
TRALKOKSIDIM |
2-[1-(etoksiimino)propil ]-3-hidroksi-5-(2,4,6-trimetilfenil)-2-cikloheksen-1-on |
0,05 |
žita |
241 |
TRIADIMEFON |
1-(4-hlorfenoksi)-3,3-dimetil-1-(1H-1,2,4-triazol-1-il)butanon |
15,0 |
hmelj |
242 |
TRIADIMENOL |
Beta-(4-hlorfenoksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-1-etanol |
0,2 |
pšenica, ječam, grožđe |
243 |
TRIASULFURON |
1- [2-(2-hloretoksi)fenilsulfonil]-3-(4-metoksi- |
0,02 |
pšenica i ječam |
244 |
TRIBENURON-METIL |
2- [4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il-(metil)-karbamoilsulfamoil/benzoeva kiselina |
0,01 |
ječam, pšenica |
245 |
TRIDEMORF |
2,6-dimetil-4-tridecilmorfolin |
0,1 |
banane |
246 |
TRIFLUMIZOL |
(E)-4-hlor-tri-alfa-trifluor-N-(1-imidazol-1-il-2-propoksietiliden)-o-toluidin |
0,05 |
jabuke i grožđe |
247 |
TRIFLURALIN |
3-alfa-trifluor-2,6-dinitro-N,N-dipropil-p-toluidin |
2,0 |
karfiol |
248 |
TRIFORIN |
1,4-bis(2,2,2-trihlor-1-formamidetil)piperazin |
2,0 |
jabuke, koštičavo voće, grožđe, |
249 |
TRIHLORFON |
dimetil-2,2,2-trihlor-1-hidroksietilfosfonat |
0,5 |
voće, povrće, grožđe |
250 |
VAMIDOTION |
0,0-dimetil-S-2-(1-metilkarbamoiletiltio)etil- |
0,5 |
jabučasto voće, grožđe, šećerna repa |
251 |
VERNOLAT |
S-propil-dipropiltiokarbamat |
0,1 |
kikiriki, krompir, soja |
252 |
VINKLOZOLIN |
(RS)-3-(3,5-dihlorfenil)-5metil-5-vinil-1,3-oksazolidin-2,4-dion |
10,0 |
kivi |
LEGENDA |
|||
Simboli u ovoj tabeli označavaju namenu pesticida: |
|||
(A) Akaricid |
(Mo) Moluscid |
||
(Ds) Desikant |
(NM) Nematocid |
||
(DS) Dezinfekcija semena |
(Rep) Repelent |
||
(F) Fungicid |
(RR) Regulator rasta bilja |
||
(H) Herbicid |
(Sin) Sinergist |
||
(I) Insekticid |
|
KLASIFIKACIJA
NAMIRNICA I DELOVI NAMIRNICA KOJI SE ISPITUJU
NA SADRŽAJ PESTICIDA
Tabela II
Klasifikacija namirnica |
Delovi namirnica koji se ispituju |
1 |
2 |
Grupa 1: Korenasto i gomoljasto povrće (i dr. bilje) |
|
- celer |
Ceo plod, posle uklanjanja gornjeg lisnatog dela (uklanja se takođe i zemlja koja ostane na plodu, pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena) |
- krompir, konzumni |
|
- krompir, ostali |
|
- paštrnjak |
|
- šećerna repa |
|
- repe (cvekla) |
|
- rotkve |
|
- šargarepa |
|
- peršun |
|
Grupa 2: Lukovičasto povrće |
|
- beli luk |
Ceo plod, posle uklanjanja zemlje koja se nalazi na plodu,
pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena, a zatim kod: |
- crni luk |
|
- mladi luk |
|
- praziluk |
|
Grupa 3: Lisnato povrće (izuzev porodice Brassica) |
|
- radič, lišće |
Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova |
- repe, lišće |
|
- salate |
|
- spanać |
|
- zelje |
|
- blitva |
|
- lišće celera i peršuna |
|
Grupa 4: Kupusasto povrće, iz porodice Brassica |
|
- karfiol |
Ceo plod, posle ulkanjanja oštećenih i uvelih listova. (Kod karfiola odbacuje se i lišće) |
- keleraba |
|
- kelj |
|
- kupus |
|
- prokelj |
|
- slačica |
|
Grupa 5: Stablasto povrće |
|
- artičoke |
Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova. Kod celera i šparoge (špargle) uklanja se zemlja koja se nalazi na plodu, pranjem tekućom vodom ili pažljivim četkanjem suvog ploda |
- cikorija |
|
- rabarbara |
|
- špargla (šparoge) |
|
Grupa 6: Mahunasto povrće (mahune ili zrno) |
|
- boranija |
Ceo plod |
- grašak |
|
- pasulj |
|
- soja |
|
- bob |
|
- sočivo |
|
- boranija |
|
Grupa 7: Ostalo povrće (sa jestivom pokožicom) |
|
- krastavac |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke |
- paprika |
|
- patlidžan plavi |
|
- paradajz |
|
Grupa 8: Ostalo povrće (sa nejestivom korom) |
|
- dinje |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke |
- lubenice |
|
- bundeva |
|
Grupa 9: Voće, citrusi |
|
- grejpfrut |
Ceo plod |
- limun |
|
- mandarina |
|
- pomorandža |
|
Grupa 10: Jabučasto voće |
|
- dunje |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i semena |
- jabuke |
|
- kruške |
|
Grupa 11: Koštičavo voće |
|
- breskva |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice |
- kajsija |
|
- nektarina |
|
- šljiva |
|
- trešnja |
|
- višnja |
|
Grupa 12: Bobičasto i jagodičasto voće |
|
- drenjine |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice |
- grožđe |
|
- jagode |
|
- kupine |
|
- maline |
|
- ogrozd |
|
- ribizle |
|
- borovnice |
|
Grupa 13: Ostalo voće (sa jestivom pokožicom) |
|
- masline |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljki i koštica |
- urme |
|
- smokve |
|
Grupa 14: Tropsko voće (sa nejestivom korom - pokožicom) |
|
- ananas |
Ceo plod. Kod ananasa, ceo plod posle uklanjanja krune. Avokado i mango: ceo plod, posle uklanjanja koštica, a banane i papaja pulpa |
- avokado |
|
- banane |
|
- guava |
|
- kivi |
|
- mango |
|
- papaja |
|
Grupa 15: Žita |
|
- pšenica |
Ceo plod (zrno) |
- ječam |
|
- ovas |
|
- raž |
|
- pirinač |
|
- kukuruz |
|
- sirak |
|
- heljda |
|
Grupa 16: Uljarice mahunaste, zrno |
|
- kikiriki |
Ceo plod |
Grupa 17: Koštunjavo voće (jezgrasti plodovi) |
|
- badem |
Ceo plod, posle uklanjanja ljuske. |
- kesten |
|
- lešnik |
|
- orah |
|
Grupa 18: Zrno uljarica, ostalo |
|
- pamuka |
Celo zrno |
- suncokreta |
|
- uljane repice, maka... |
|
Grupa 19: Tropsko zrnevlje |
|
- kafa, u zrnu |
Celo zrno |
- kakao, u zrnu |
|
Grupa 20: Začini razni |
List, koren ili plod |
Grupa 21: Čajevi razni |
List, koren, plod, cvet |
Grupa 22: Meso |
|
- goveđe |
Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom) |
- konjsko |
|
- kozije |
|
- ovčije |
|
- svinjsko |
|
- meso divljači (pernate i dlakave) |
|
Grupa 23: Masti, animalne (izdvojene) |
|
- goveđa |
Masno tkivo, ili mast kako je isporučena |
- ovčija |
|
- svinjska |
|
Grupa 24: Iznutrice (goveđe, jareće, svinjske, ovčije) |
|
- jetra |
Tkivo iznutrice |
- jezik |
|
- mozak |
|
- pluća |
|
- srce |
|
- bubreg |
|
Grupa 25: Mleko |
Mleko kako je isporučeno |
Grupa 26: Mlečni proizvodi |
|
- mleko, delimično obrano |
Mlečni proizvod kako je isporučen |
- mleko obrano |
|
- ostali proizvodi od mleka sa različitim sadržajem masti |
|
Grupa 27: Mast, mlečna (izdvojena) |
Mast kako je isporučena |
Grupa 28: Meso, peradi |
Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom) |
Grupa 29: Mast, peradi (izdvojena) |
Masno tkivo |
Grupa 30: Iznutrice, |
Tkivo iznutrice |
Grupa 31: Jaja |
Belance i žumance, posle uklanjanja ljuske |
Grupa 32: Ribe |
Jestivi deo |
Grupa 33: Ulja |
Kako je isporučeno |
Grupa 34: Gotova jela i ostale prerađevine |
Kako su isporučena |
Tabela III
DOZVOLJENE KOLIČINE METALA, NEMETALA
I NEKIH SPECIFIČNIH KONTAMINENATA U NAMIRNICAMA
IZRAŽENE U mg/kg, ODNOSNO mg/l
Redni broj i vrsta namirnice |
Olovo |
Kadmijum |
Živa |
Metal-živa |
Cink |
Kalaj |
Arsen |
Bakar |
Gvožđe |
Druga zagađenja |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
1. Alkohol i sirovi i rafinada |
1 |
|
|
|
2 |
25 |
|
10 |
10 |
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1mg/kg po vol. % alkohola,
|
2. Bombonski proizvodi |
0,5 |
|
|
|
|
|
0,5 |
|
|
|
3. Čaj |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
a) domaći čaj |
5 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
4. Čokolada |
1 |
0,02 |
|
|
|
|
0,5 |
15 |
|
|
a) čokolada bez šećera |
2 |
0,05 |
|
|
|
|
1 |
30 |
|
|
b) punjena čokolada |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
20 |
|
|
5. Dekstroza |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) anhidrična |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
b) monohidrična |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
6. Fruktoza |
0,5 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
7. Gljive |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
b) suve |
5 |
3 |
3 |
|
|
|
1 |
|
|
|
c) proizvodi u limenoj ambalaži |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
20 |
150 |
0,3 |
|
20 |
|
d) proizvodi u ambalaži druge vrste |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
8. Hmelj |
1,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Jaja |
0,25 |
0,05 |
0,05 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
a) jaja u prahu |
1 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) proizvodi od jaja (majonez i slični proizvodi) |
0,25 |
0,05 |
0,05 |
|
|
|
0,1 |
2 |
|
|
10. Kafa i surogati |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
11. Kakao proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) kakao zrno |
2 |
0,5 |
|
|
|
|
1 |
70 |
|
|
b) kakao pogače i kakao prah |
2 |
0,2 |
|
|
|
|
1 |
50 |
|
|
c) kakao masa i kakao lom |
2 |
0,4 |
|
|
|
|
1 |
30 |
|
|
12. Kvasac |
1 |
|
|
|
|
|
0,5 |
|
|
|
13. Laktoza |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
14. Likeri |
0,5 |
|
|
|
2 |
|
|
30 |
30 |
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, |
15. Mak |
1,0 |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
16. Margarin i slični proizvodi |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
nikl 0,5 |
17. Mast životinjskog porekla |
0,1 |
0,05 |
0,3 |
|
|
|
0,1 |
0,4 |
1,5 |
|
18. Med |
0,5 |
0,03 |
|
|
10 |
|
0,5 |
1 |
20 |
|
19. Meso |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže meso |
0,1 |
0,05 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) iznutrice |
0,5 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
0,5 |
80** |
|
|
c) konjsko meso |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. Mesni proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) konzerve |
1 |
0,1 |
0,05 |
|
100 |
100 |
0,3 |
|
|
|
b) proizvodi od iznutrica |
1 |
0,5 |
0,1 |
|
100*** |
100*** |
0,5 |
|
|
|
c) ostali mesni proizvodi |
1 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
21. Mleko |
0,1 |
0,01 |
0,01 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
22. Mlečni proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) maslac |
0,1 |
|
0,03 |
|
|
|
0,1 |
1 |
|
|
b) tvrdi sir |
1 |
0,1 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
c) ostali proizvodi |
0,4 |
0,02 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
23. Pića gazirana |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
|
0,3 |
|
|
|
24. Pirinač |
0,4 |
0,3 |
0,05 |
|
|
|
1 |
|
|
|
25. Pivo |
0,3 |
0,03 |
0,01 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
26. Povrće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže povrće |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
b) sušeno povrće |
3 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
27. Proizvodi od povrća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
20 |
150 |
0,5 |
5 |
20 |
|
b) u ambalaži druge vrste |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,3 |
5 |
|
|
c) trostruki koncentrat paradajza |
2 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
1 |
20 |
|
|
28. Proizvodi od voća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
20 |
150 |
0,5 |
10 |
|
|
b) u ambalaži druge vrste |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,5 |
10 |
|
|
29. Proizvodi od žita |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) brašno |
0,4 |
0,1 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
b) ostali proizvodi |
0,4 |
0,05 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
30. Rakija prirodna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) od voća, grožđa i |
0,5 |
|
|
|
2 |
10 |
10 |
10 |
|
2% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola,
|
b) žestoka alkoholna pića |
0,5 |
|
|
|
2 |
10 |
10 |
10 |
|
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola,
|
31. Riba sveža |
0,4 |
0,1 |
0,5 |
0,4 |
|
|
2xx |
|
|
|
|
|
1+ |
1x |
0,8x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
32. Riblji proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
2 |
0,15 |
0,8 |
0,6 |
100 |
100 |
2x |
30 |
30 |
|
|
|
1,5+ |
1,5x |
1x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
b) u ambalaži druge vrste |
2 |
0,15 |
0,8 |
0,6 |
|
|
2xx |
|
|
|
|
|
1,5+ |
1,5x |
1x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
33. Riblje ulje |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,4 |
0,4 |
5 |
|
34. Sirće |
0,3 |
0,1 |
|
|
5 |
10 |
0,2 |
5 |
10 |
|
35. So kuhinjska |
2 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
0,5 |
2 |
|
|
36. Sok od voća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sok od raznih vrsta voća u limenoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
51 |
150 |
0,2 |
51 |
151 |
|
b) sok od raznih vrsta voća u drugoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
5 |
|
0,2 |
5 |
|
|
c) koncentrisani voćni sok, voćni sirup i baza citrusa (u razređenom stanju) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- u limenoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
51 |
150 |
0,2 |
51 |
151 |
|
- u drugoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
|
0,2 |
5 |
|
|
37. Šećer |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) beli rafinisani |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
1 |
|
|
b) smeđi |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
10 |
|
|
c) tečni šećer |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
10 |
|
|
38. Ulja i masti biljnog porekla |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) ulja (arahidovo, kukuruzno, repičino, sezamovo, od
slačice, |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- nerafinisano |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,4 |
0,4 |
5 |
|
- rafinisano |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
|
- hidrogenirano |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
nikl 0,5 |
b) kakao maslac |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,5 |
0,4 |
2 |
|
39. Uljarice |
1 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
40. Vina |
0,3 |
0,1 |
|
|
5 |
10 |
0,2 |
3 |
5 |
0,2%metanola fluor 1,5 |
41. Voće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže voće |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) sušeno voće |
3 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
42. Začini |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
43. Žita |
0,4 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
1 |
|
|
|
_________________________ |
_____________________ |
NAPOMENA: Nepopunjene kolone kod pojedinih otrovnih supstancija znače da za njih nije određen normativ