ZAKON
O DUVANU

("Sl. glasnik RS", br. 70/94)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Proizvodnja, promet i utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta sirovog i fermentisanog duvana u listu vrši se pod uslovima i na način propisan ovim zakonom.

Odredbe ovog zakona o proizvodnji sirovog duvana u listu ne odnose se na duvan koji na sopstvenom zemljištu, u naučne ili ogledne svrhe, proizvodi organizacija koja se bavi naučnom delatnošću u ovoj oblasti.

Član 2

Duvanom, u smislu ovog zakona, smatraju se vrste i sorte duvana utvrđene saveznim propisom.

Sirovim duvanom u listu, u smislu ovog zakona, smatra se duvan čije je sušenje izvršeno na jedan od sledećih načina: u hladu, direktno na suncu, pod polietilenskim platnom i na toplom vazduhu.

Fermentisanim duvanom, u smislu ovog zakona, smatra se duvan u listu čiji je proces fermentacije i dozrevanja završen i koji je klasiran i upakovan.

Član 3

Proizvodnja sirovog duvana u listu, u smislu ovog zakona, obuhvata proizvodnju rasada duvana, rasađivanje duvana na njivi, mere nege na rasađenom duvanu, berba, nizanje, sušenje, čuvanje, isporuka i utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta duvana u listu.

Proizvodnja fermentisanog duvana u listu, u smislu ovog zakona, obuhvata pripremu, sređivanje (klasiranje, pakovanje, obeležavanje), fermentaciju, dozrevanje duvana, kao i druge radnje u tehnološkom procesu (termička obrada duvana u listu ili delova lista i dr.).

Član 4

Proizvodnjom sirovog duvana u listu i utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu može se baviti preduzeće i drugo pravno lice registrovano za obavljanje delatnosti proizvodnje duvana, odnosno obavljanje poslova utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta sirovog duvana u listu i koje ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom u pogledu zemljišta, objekta, opreme i kadrova.

Proizvodnjom sirovog duvana u listu može se baviti preduzetnik i fizičko lice koje ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom u pogledu zemljišta, objekta i opreme.

Član 5

Za proizvodnju rasada duvana može se koristiti samo seme proizvedeno u skladu sa propisima o semenu.

Član 6

Zabranjeno je stavljanje u promet rezanog duvana ili na drugi način usitnjenog duvana.

II PROIZVODNJA, PROMET I KONTROLA SIROVOG DUVANA U LISTU I PROIZVODNJA FERMENTISANOG DUVANA U LISTU

Član 7

Preduzeće, odnosno drugo pravno i fizičko lice i preduzetnik koje se bavi proizvodnjom sirovog duvana u listu (u daljem tekstu: proizvođač sirovog duvana u listu) mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima zemljište za proizvodnju sirovog duvana u listu u zavisnosti od tipa i sorte duvana koji proizvodi;

2) da ima obezbeđenu opremu za proizvodnju sirovog duvana u listu (za obradu zemljišta, negu duvana, zaštitu rasada duvana i rasađenog duvana na njivi) i

3) da ima odgovarajuću sušnicu za sušenje sirovog duvana u listu i najmanje jednu prostoriju za uskladištenje i čuvanje duvana u listu.

Član 8

U toku procesa proizvodnje proizvođač sirovog duvana u listu dužan je da obezbedi stručno rukovođenje procesom proizvodnje sirovog duvana u listu.

Procesom proizvodnje sirovog duvana u listu može da rukovodi diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo ili diplomirani inženjer agronomije sa najmanje dve godine radnog iskustva u proizvodnji sirovog duvana u listu.

Proizvođač sirovog duvana u listu, koji nema zaposleno lice koje ispunjava uslove iz stava 2 ovog člana stručno rukovođenje procesom proizvodnje može da obezbedi preko preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koje je registrovano za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i ima zaposleno lice koje ispunjava uslove iz stava 2 ovog člana.

Član 9

Proizvođač sirovog duvana u listu može da otpočne i da obavlja proizvodnju sirovog duvana u listu ako ispunjava uslove iz čl. 7 i 8 ovog zakona, a proizvođač fizičko lice ako ispunjava uslove iz člana 7 ovog zakona.

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) utvrđuje ispunjenost uslova iz stava 1 ovog člana.

Član 10

Proizvođač sirovog duvana u listu dužan je da o zasnovanoj proizvodnji sirovog duvana u listu podnese prijavu Ministarstvu najkasnije do 30. juna za tekuću godinu.

Prijava iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) naziv, odnosno lično ime i adresu proizvođača sirovog duvana u listu;

2) mesto, katastarsku opštinu i naziv potesa, odnosno parcele;

3) tip i sortu duvana; i

4) površinu parcele i broj biljaka.

Član 11

Proizvođač sirovog duvana u listu može količinu proizvedenog duvana u listu da proda samo preduzeću, odnosno drugom pravnom licu koje je registrovano za obavljanje delatnosti proizvodnje fermentisanog duvana u listu.

Član 12

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom fermentisanog duvana u listu (u daljem tekstu: proizvođač fermentisanog duvana u listu) mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima prostorije i opremu za utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta, kao i prostorije za uskladištenje i čuvanje duvana u listu sa odgovarajućim uređajima za održavanje kvaliteta duvana u listu, i

2) da ima prostorije i opremu za sređivanje, fermentaciju, dozrevanje i za preduzimanje drugih radnji u tehnološkom procesu.

Član 13

Proizvođač fermentisanog duvana u listu dužan je da obezbedi stručno rukovođenje procesom proizvodnje fermentisanog duvana u listu.

Procesom proizvodnje fermentisanog duvana u listu može da rukovodi diplomirani inženjer tehnologije biljnih proizvoda ili diplomirani inženjer ratarstva ili diplomirani inženjer agronomije, sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima proizvodnje i fermentacije duvana.

Član 14

Proizvođač fermentisanog duvana može da otpočne i da obavlja proizvodnju fermentisanog duvana ako ispunjava uslove iz čl. 12 i 13 ovog zakona koje utvrđuje Ministarstvo.

Član 15

Pri kupovini sirovog duvana u listu proizvođač fermentisanog duvana u listu dužan je da vrši utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta duvana u listu na osnovu vidno istaknutih uzoraka sirovog duvana u listu iz tekuće godine, po sortama i klasama odabranih prema propisanim standardima.

Uzorke iz stava 1 ovog člana, uzima, formira, pečati i overava komisija od tri člana koju obrazuje Ministarstvo.

Član 16

Ako proizvođač sirovog duvana u listu nije zadovoljan utvrđenim kvalitetom, odnosno kvantitetom sirovog duvana u listu može da uloži prigovor.

U slučaju iz stava 1 ovog člana proizvođač fermentisanog duvana u listu dužan je da ponovo izvrši utvrđivanje kvaliteta, odnosno kvantiteta sirovog duvana u listu najkasnije u roku od 24 sata od prijema prigovora.

Ako je proizvođač sirovog duvana u listu nezadovoljan i naknadno utvrđenim kvalitetom, odnosno kvantitetom duvana, proizvođač fermentisanog duvana u listu dužan je da preko drugog preduzeća, odnosno pravnog lica koje je registrovano za obavljanje delatnosti utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta sirovog duvana u listu utvrdi kvalitet, odnosno kvantitet sirovog duvana u listu, najkasnije u roku od 48 sati.

Duvan u listu o čijem se kvalitetu, odnosno kvantitetu odlučuje po prigovoru iz st. 1 i 3 ovog člana, izdvaja se i čuva odvojeno do konačnog utvrđivanja kvaliteta, odnosno kvantiteta.

Troškove utvrđivanja kvaliteta, odnosno kvantiteta sirovog duvana u listu iz stava 3 ovog člana snosi proizvođač sirovog duvana u listu.

Član 17

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje obavlja delatnost utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu mora da ima prostoriju sa opremom i uređajima za utvrđivanje vlage, zdravstvenog stanja, stranih primesa i dr.

Član 18

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje se bavi utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu dužno je da obezbedi stručno rukovođenje poslovima utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu.

Poslovima utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu može da rukovodi diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju biljnih proizvoda ili diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo ili diplomirani inženjer agronomije, sa najmanje dve godine radnog iskustva na ovim poslovima.

Član 19

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice može da otpočne i da obavlja poslove utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu ako ispunjava uslove iz čl. 17 i 18 ovog zakona koje utvrđuje Ministarstvo.

Član 20

Proizvođač fermentisanog duvana u listu koji se bavi kupovinom sirovog duvana u listu, sređivanjem, fermentacijom duvana u listu i dozrevanjem dužno je da Ministarstvo obavesti o količinama kupljenog i fermentisanog duvana u listu po tipovima, sortama i klasama, najkasnije do 31. marta naredne godine za prethodnu godinu.

III NADZOR

Član 21

Inspekcijski nadzor vrši Ministarstvo preko republičkog poljoprivrednog inspektora.

Republički poljoprivredni inspektor je ovlašćen i dužan da vrši:

1) kontrolu ispunjenosti uslova za proizvodnju sirovog duvana u listu, fermentisanog duvana u listu i utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta duvana u listu;

2) kontrolu procesa proizvodnje rasada duvana, sirovog duvana u listu, postupaka utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu i postupaka proizvodnje fermentisanog duvana u listu i drugih tehnoloških postupaka;

3) kontrolu korišćenja semena duvana za proizvodnju rasada;

4) kontrolu zasejanih površina duvanom;

5) kontrolu prodaje i kupovine sirovog i fermentisanog duvana, i

6) kontrolu utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta sirovog duvana u listu.

U vršenju nadzora iz stava 2 ovog člana, republički poljoprivredni inspektor dužan je i ovlašćen da:

1) zabrani proizvodnju sirovog duvana u listu, fermentisanog duvana u listu i obavljanje poslova utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta duvana u listu, ako za to nisu ispunjeni propisani uslovi i standardi i odredi rok u kome je proizvođač dužan da otkloni utvrđene nedostatke;

2) naredi uništavanje rasada duvana ili duvana na parceli ako proizvođač sirovog duvana u listu ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u roku koji mu je određen rešenjem inspektora, kao i u slučaju kada obavlja proizvodnju rasada duvana ili sirovog duvana u listu, a za to nisu ispunjeni propisani uslovi ili ako se ove delatnosti obavljaju bez dokaza o ispunjenosti propisanih uslova i ako koristi seme duvana koje nije proizvedeno po propisima o semenu;

3) oduzme sirov duvan u listu, rezani duvan ili na drugi način usitnjeni duvan u listu koji je neovlašćeno proizveden ili koji je stavljen u promet.

Oduzeti sirov duvan u listu, rezani duvan ili na drugi način usitnjeni duvan može da se proda proizvođaču fermentisanog duvana u listu.

Troškovi koji nastaju prilikom oduzimanja, čuvanja i uništavanja rasada duvana ili duvana na parceli, sirovog duvana u listu, rezanog duvana ili na drugi način usitnjenog duvana i prevoznog sredstva, padaju na teret proizvođača sirovog duvana u listu, odnosno drugog lica od koga je oduzet sirov duvan u listu, rezani duvan ili na drugi način usitnjen duvan.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice, ako:

1) za proizvodnju rasada duvana koristi seme koje nije proizvedeno u skladu sa propisima o semenu (član 5);

2) se bavi proizvodnjom sirovog duvana u listu a ne ispunjava propisane uslove iz čl. 7 i 8 ovog zakona (član 9);

3) preduzeću ili drugom pravnom licu koje se bavi proizvodnjom fermentisanog duvana u listu ne proda svu količinu proizvedenog sirovog duvana u listu (član 11);

4) vrši kupovinu sirovog duvana u listu ili obavlja proizvodnju fermentisanog duvana u listu a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 12 i 13 ovog zakona (član 14); i

5) se bavi utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 17 i 18 ovog zakona (član 19).

Za privredni prestup iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 10.000 dinara odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 23

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice, ako:

1) stavi u promet rezani duvan ili na drugi način usitnjeni duvan (član 6);

2) najkasnije do 30. juna za tekuću godinu ne podnese prijavu Ministarstvu o zasnovanoj proizvodnji sirovog duvana u listu (član 10);

3) ne vrši utvrđivanje kvaliteta i kvantiteta duvana u listu na osnovu vidno istaknutih uzoraka sirovog duvana u listu po sortama i klasama odabranih prema propisanim standardima i overenih od komisije Ministarstva (član 15);

4) postupi suprotno odredbama člana 16 ovog zakona; i

5) najkasnije do 31. marta naredne godine za prethodnu godinu ne obavesti Ministarstvo o količinama kupljenog sirovog i fermentisanog duvana u listu po tipovima, sortama i klasama (član 20).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću ili pravnom licu.

Član 24

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:

1) za proizvodnju rasada duvana koristi seme koje nije proizvedeno u skladu sa propisima o semenu (član 5);

2) stavi u promet rezani duvan ili na drugi način usitnjeni duvan (član 6);

3) se bavi proizvodnjom sirovog duvana u listu a ne ispunjava propisane uslove iz čl. 7 i 8 ovog zakona (član 9);

4) najkasnije do 30. juna za tekuću godinu ne podnese prijavu Ministarstvu o zasnovanoj proizvodnji sirovog duvana u listu (član 10);

5) preduzeću ili drugom pravnom licu koje se bavi proizvodnjom fermentisanog duvana u listu ne proda svu količinu proizvedenog sirovog duvana u listu (član 11);

6) vrši kupovinu sirovog duvana u listu ili obavlja proizvodnju fermentisanog duvana u listu a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 12 i 13 ovog zakona (član 14);

7) postupi suprotno odredbama člana 16 ovog zakona; i

8) se bavi utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 17 i 18 ovog zakona (član 19).

Član 25

Novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) za proizvodnju rasada duvana koristi seme koje nije proizvedeno u skladu sa propisima o semenu (član 5);

2) stavi u promet rezani duvan ili na drugi način usitnjeni duvan (član 6);

3) se bavi proizvodnjom sirovog duvana u listu, a ne ispunjava propisane uslove iz čl. 7 i 8 ovog zakona (član 9);

4) najkasnije do 30. juna za tekuću godinu ne podnese prijavu Ministarstvu o zasnovanoj proizvodnji sirovog duvana u listu (član 10);

5) preduzeću ili drugom pravnom licu koje se bavi proizvodnjom fermentisanog duvana u listu ne proda svu količinu proizvedenog sirovog duvana u listu (član 11);

6) vrši kupovinu sirovog duvana u listu ili obavlja proizvodnju fermentisanog duvana u listu, a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 12 i 13 ovog zakona (član 14);

7) postupi suprotno odredbama člana 16 ovog zakona; i

8) se bavi utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu, a nema rešenje o ispunjenosti uslova iz čl. 17 i 18 ovog zakona (član 19).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom sirovog i fermentisanog duvana u listu i utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta duvana u listu dužno je da svoje poslovanje uskladi sa odredbama ovog zakona u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 27

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o duvanu ("Službeni glasnik Socijalističke Republike Srbije", broj 54/90 i "Službeni glasnik Republike Srbije", br. 20/90, 22/90, 53/93, 67/93 i 48/94).

Član 28

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".