ZAKON
O POLJOPRIVREDNOJ SLUŽBI

("Sl. glasnik RS", br. 61/91)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obavljanja stručnih poslova na unapređenju poljoprivredne proizvodnje kod zemljoradnika, poljoprivrednih gazdinstava i drugih proizvođača, način i uslovi osnivanja i finansiranja poljoprivredne službe.

Član 2

Poslovi na unapređenju poljoprivredne proizvodnje su:

1. organizacija baze podataka i edukativne aktivnosti u vidu održavanja seminara i izdavanja stručnih publikacija i drugih oblika informisanja o tehnološkim inovacijama;

2. savetodavno-konsultantski poslovi poljoprivredne službe u cilju razrade modela proizvodnje zdrave hrane prvenstveno namenjene izvozu;

3. poslovi selekcije, reprodukcije i veštačkog osemenjavanja u stočarstvu;

4. oplemenjivanje bilja i širenje novih sorti i hibrida gajenih biljaka;

5. poslovi izveštajne prognoze službe o pojavi biljnih bolesti i štetočina;

6. obavljanje poslova prenetih na poljoprivredne službe na osnovu Zakona (semenarstva, zaštita bilja, zemljišta, premije za mleko i drugi);

7. izvođenje demonstracionih ogleda u različitim ekološkim uslovima;

8. organizovanje poljoprivrednih izložbi i smotri;

9. učešće u izradi i realizaciji dugoročnog i godišnjeg programa rada;

10. praćenje naučnih saznanja, saradnja sa naučnim institucijama i transfer znanja i tehnologije;

11. izrada i dostavljanje izveštaja, informacija i podataka o izvršenju programa rada stručne poljoprivredne službe.

Poslovi iz stava 1 ovog člana su od opšteg interesa za Republiku.

Član 3

Poslove iz člana 2 ovog zakona obavljaju Republička poljoprivredna služba i područne poljoprivredne službe koje se, zavisno od vrste, obima i značaja posla, osnivaju, odnosno organizuju kao: poljoprivredne stanice, zavodi, centri i instituti.

Poljoprivredne službe osniva Vlada Republike Srbije.

Aktom o osnivanju, odnosno organizovanju postojećih poljoprivrednih službi određuje se naziv i sedište javne poljoprivredne službe, uslovi za obavljanje tih poslova, područje i poslovi koje obavlja poljoprivredna služba, odnosno način učešća osnivača u upravljanju, odlučivanju i vršenju nadzora nad radom poljoprivrednih službi.

Pojedini poslovi iz člana 2 ovog zakona mogu se poveriti preduzeću i naučnoj ustanovi koja ispunjava uslove za obavljanje tih poslova utvrđenih zakonom.

Član 4

Područna poljoprivredna služba mora da:

1. zavisno od vrste poslova ima odgovarajući broj diplomiranih inženjera poljoprivrede odgovarajućeg smera, u skladu sa obimom delatnosti, odnosno poslovima iz člana 2 ovog zakona, sa najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima;

2. ima odgovarajuće prostorije, laboratorijsku, tehničku opremu i informacioni sistem, u skladu sa delatnošću, odnosno sa poslovima iz člana 2 ovog zakona.

Republička poljoprivredna služba mora pored uslova iz stava 1 tačke 2 ovog člana da ima odgovarajući broj diplomiranih inženjera poljoprivrede sa najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, odnosno sa stečenim stepenom naučnog zvanja (magistar, doktor nauka).

Član 5

Poljoprivredne službe obavljaju poslove u skladu sa dugoročnim i godišnjim programom unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Dugoročni program rada poljoprivredne službe na unapređenju proizvodnje donosi Vlada Republike Srbije za period od 5 godina.

Godišnji program rada poljoprivredne službe na unapređenju proizvodnje donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Republička i područne poljoprivredne službe donose svoje programe rada koji su usklađeni sa programima iz st. 2 i 3 ovog člana.

Član 6

Sredstva za izvršavanje poslova iz člana 2 ovog zakona obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 7

Nadzor nad radom poljoprivredne službe vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u cilju utvrđivanja izvršenja poslova i korišćenja sredstava, u skladu sa programom rada.

Ako se nadzorom utvrde nepravilnosti u izvršenju poslova iz programa rada, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naložiće njihovo otklanjanje u određenom roku.

Ako se nadzorom utvrdi da poslovi nisu izvršeni ili da se odobrena sredstva ne koriste namenski, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će obustaviti finansiranje programa rada i tražiti povraćaj isplaćenog novčanog iznosa sredstava sa kamatom u visini propisane zatezne kamate za vreme korišćenja sredstava.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 1992. godine.