ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA GOTOVIM NOVCEM

("Sl. list SRJ", br. 33/2002)

1. Učesnici u platnom prometu koji su dužni da otvore poslovni račun kod nosioca platnog prometa (u daljem tekstu: učesnici u platnom prometu) mogu, bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog poslovnog računa.

Plaćanja, odnosno isplate iz stava 1 ove tačke vrše se na osnovu originalne dokumentacije, iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena tog plaćanja (rešenje, ugovor, račun i dr.), a koja se nosiocu platnog prometa kod koga se vodi poslovni račun (u daljem tekstu: nosilac platnog prometa) obavezno podnosi na uvid i overu (datum prijema, pečat i potpis).

Izuzetno od stava 2 ove tačke, plaćanja, odnosno isplate do iznosa od 50.000 dinara dnevno vršiće se bez podnošenja na uvid dokumentacije iz tog stava.

Diplomatske i konzularne misije i organizacije u okviru Organizacije ujedinjenih nacija mogu gotov novac podizati sa svog poslovnog računa bez podnošenja dokumentacije iz stava 2 ove tačke.

Učesnici u platnom prometu dužni su da dokumentaciju o izvršenim isplatama u gotovom novcu čuvaju u rokovima utvrđenim zakonom - radi pružanja na uvid nadležnim organima.

2. Učesnici u platnom prometu dužni su da podizanje gotovog novca u iznosu većem od 600.000 dinara, osim kad su u pitanju isplate zarada i drugih ličnih primanja na koje se, u skladu s propisima, plaćaju porezi i doprinosi - najave nosiocu platnog prometa tri radna dana ranije.

3. Nosilac platnog prometa dužan je da istog, a najkasnije narednog radnog dana, nadležni organ obavesti o najavljenim isplatama iz tačke 2 ove odluke.

Nosilac platnog prometa dužan je da, najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec, nadležni organ obavesti o svim učesnicima u platnom prometu s čijih je računa kod tog nosioca platnog prometa isplaćeno u gotovom novcu više do 600.000 dinara.

4. Učesnici u platnom prometu dužni su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod nosioca platnog prometa.

Poslovna jedinica pravnog lica koja vrši naplatu u gotovom novcu a u čijem mestu nema organizacione jedinice nosioca platnog prometa kod koga ima otvoren poslovni račun - primljeni novac može uplatiti u roku iz stava 1 ove tačke kod najbliže jedinice preduzeća PTT saobraćaja.

Izuzetno od st. 1 i 2 ove tačke, ako je mesto poslovne jedinice pravnog lica udaljeno najmanje 15 kilometara od sedišta Narodne banke Jugoslavije, banke, druge finansijske organizacije i jedinice preduzeća PTT saobraćaja - novac primljen u toj poslovnoj jedinici može se uplatiti u određenim periodima, koji ne mogu biti duži od tri dana.

5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem ("Službeni list SRJ", br. 30/2002) i Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem ("Službeni list SRJ", br. 31/2002).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".