ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU LIČNIH I FIZIČKIH PRENOSA SREDSTAVA PLAĆANJA U INOSTRANSTVO I IZ INOSTRANSTVA

("Sl. list SRJ", br. 25/2002 i 33/2002)

I PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA U INOSTRANSTVO

1. Rezident - fizičko lice može po osnovu troškova izdržavanja porodice u inostranstvu, neograničeno vršiti prenos deviza u inostranstvo, preko ovlašćene banke.

Prenos deviza u inostranstvo po osnovu iz stava 1 ove tačke vrši se najviše do 5.000 evra mesečno, s tim da iznos po jednom nalogu ne može biti veći od 2.000 evra, a prenos preko iznosa od 5.000 evra mesečno - uz dokaz da član porodice živi u inostranstvu (dozvola boravka, radna viza, studentska viza i dr.) i da je u pitanju srodnik do trećeg stepena srodstva (izvod iz matične knjige rođenih, odnosno venčanih i dr.), odnosno da je u pitanju bona fide namena prenosa (školovanje, lečenje, boravak bez obezbeđenih sredstava za život i dr.).

II LIČNI PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA

2. Rezident - fizičko lice može, preko ovlašćene banke, lični prenos sredstava plaćanja u inostranstvo vršiti na ime:

- poklona, na osnovu ugovora o poklonu koji je overio nadležni organ, a najviše do 3.000 evra;

- pomoći, do najviše 500 evra mesečno po jednoj deviznoj štednoj knjižici, odnosno deviznom računu, i to neprofitabilnim humanitarnim, prosvetnim, kulturnim i sličnim organizacijama u inostranstvu;

- nasledstva, na osnovu pravnosnažnog rešenja o nasleđivanju;

- jednokratnog prenos sredstava iseljenika u inostranstvo, na osnovu dokaza o iseljenju iz zemlje - u visini sredstava na deviznom računu, odnosno deviznoj štednoj knjižici;

- podmirenja duga useljenika u matičnoj zemlji, pod uslovom da je nadležnom organu za imigracione poslove u zemlji, pri podnošenju zahteva za boravak, prijavio postojanje i visinu tog duga.

III FIZIČKI PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA

Iznošenje i unošenje dinara

3. Rezident - fizičko lice i nerezident - fizičko lice mogu iznositi iz zemlje, odnosno unositi u zemlju dinare do iznosa od 120.000 po osobi, u apoenima od 1.000 dinara ili manjim apoenima.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, dinari u iznosu većem od iznosa iz tog stava mogu se unositi u zemlju ako su kupljeni kod strane banke - do iznosa iz potvrde te banke koja se pri ulasku u zemlju stavlja na uvid carinskom organu.

4. Prigodni kovani novac koji izdaje Narodna banka Jugoslavije, rezident - fizičko lice i nerezident - fizičko lice mogu, uz prijavu carinskom organu, slobodno unositi u zemlju.

Novac iz stava 1 ove tačke, nerezident - fizičko lice može iznositi iz zemlje uz potvrdu ovlašćenog prodavca o njegovoj kupovini u zemlji, odnosno uz potvrdu carinskog organa o unošenju tog novca u zemlju, a rezident - fizičko lice na osnovu odobrenja Narodne banke Jugoslavije.

5. Rezident može, uz odobrenje Narodne banke Jugoslavije, iznositi dinare iz zemlje:

- u numizmatičke i kolekcionarske svrhe, najviše do tri kompleta novčanica po jednom zahtevu;

- radi testiranja automata za brojanje papirnih novčanica i kovanog novca, pod uslovom da se, uz zahtev za dobijanje odobrenja, priloži garancija inostrane firme da će primljene dinare vratiti posle obavljenog testiranja, za najkasnije u roku od tri meseca od dana njihovog prijema.

Nerezident može dinare iznositi iz zemlje u numizmatičke i kolekcionarske svrhe uz potvrdu ovlašćenog prodavca o njihovoj kupovini u zemlji, odnosno uz potvrdu carinskog organa o njihovom unošenju u zemlju.

6. Narodna banka Jugoslavije može ovlašćenoj banci dati odobrenje za iznošenje dinara iz zemlje ako ta banka ispunjava sledeće uslove:

- da ima ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije za obavljanje poslova sa inostranstvom;

- da dinare iznosi iz zemlje na osnovu ugovora o njihovoj prodaji stranoj banci ili ugovora o deponovanju kod strane banke, a radi prodaje;

- da Narodna banka Jugoslavije prema njoj nije preduzela mere ograničenja plaćanja i zaduživanja u inostranstvu;

- da je Narodnoj banci Jugoslavije podnela pismeni zahtev u kome je navela iznos dinara koji se iznose iz zemlje, podatke o banci u inostranstvu, kao i broj računa banke kome se odobrava devizna protivvrednost iznetih dinara.

Odobrenje iz stava 1 ove tačke Narodna banka Jugoslavije izdaje u tri primerka, od kojih jedan ona zadržava za svoje potrebe, a po jedan carina i ovlašćena banka.

Ovlašćena banka, pri iznošenju dinara iz zemlje, nadležnom carinskom organu, pored odgovarajućeg primerka odobrenja iz stava 2 te tačke, podnosi i dva primerka naloga propisanog i popunjenog u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima ("Službeni list SRJ", br. 25/2002) (u daljem tekstu: Uputstvo).

Odobrenje iz stava 1 ove tačke nadležni carinski organ overava svojim pečatom, kao i oba primerka naloga iz stava 3 te tačke, i na njih unosi datum iznošenja dinara iz zemlje. Jedan primerak tog odobrenja nadležni carinski organ zadržava za svoje potrebe.

Ovlašćena banka je dužna da, u rokovima iz ugovora sa stranom bankom, Narodnoj banci Jugoslavije dostavi dokaze o naplati devizne protivvrednosti iznetih dinara, po kursu iz tog ugovora (izvod s računa kod strane banke), ili dokaz da su dinari vraćeni u zemlju (prvobitno overen nalog o iznošenju dinara iz zemlje na kome nadležni carinski organ overava unošenje dinara u zemlju, navodeći iznos dinara i datum kada su vraćeni u zemlju.

Ako po odobrenju iz stava 1 ove tačke ovlašćena banka ne iznese dinare iz zemlje u roku od 20 dana od dana prijema tog odobrenja, dužna je da oba primerka odobrenja (za carinu i banku) vrati Narodnoj banci Jugoslavije, u roku od naredna dva radna dana.

Ako ovlašćena banka ne postupi na način propisan u ovoj tački, Narodna banka Jugoslavije preduzeće prema toj banci mere u skladu sa Zakonom o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97, 44/99 i 73/2000).

Iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, čekova
i hartija od vrednosti

7. Rezident - fizičko lice može u inostranstvo iznositi efektivni strani novac ili putničke čekove čiji ukupan iznos ne prelazi 2.000 evra, odnosno protivvrednost u drugoj stranoj valuti.

Ako rezident - fizičko lice u inostranstvo istovremeno iznosi dinare, efektivni strani novac i putničke čekove - ukupan iznos tih sredstava ne može preći 2.000 evra, odnosno protivvrednost u drugoj stranoj valuti.

Rezident - fizičko lice može iznositi u inostranstvo hartije od vrednosti koje je stekao u skladu s propisima.

8. Nerezident - fizičko lice može iznositi u inostranstvo efektivni strani novac do iznosa od 2.000 evra, efektivni strani novac do iznosa koji je prijavio pri ulasku u zemlju, kao i efektivni strani novac koji je u zemlji podigao s deviznog računa, odnosno devizne štedne knjižice, o čemu dobija potvrdu banke.

U iznos od 2.000 evra iz stava 1 ove tačke uključen je i dinarski iznos ako nerezident - fizičko lice u inostranstvo istovremeno iznosi i dinare.

Nerezident može iznositi u inostranstvo hartije od vrednosti koje je stekao u skladu s propisima.

Pri ulasku u zemlju nerezident popunjava obrazac potvrde o unošenju efektivnog stranog novca u zemlju, koji obezbeđuje i overava carinski organ. Na osnovu te potvrde nerezident ima pravo da iznese iz zemlje neutrošeni iznos prijavljenog efektivnog stranog novca.

Potvrde iz st. 1 i 4 ove tačke važe do prvog izlaska iz zemlje.

Dinare, efektivni strani novac i čekove iznad iznosa propisanog ovom odlukom, kao i hartije od vrednosti koje se iznose iz zemlje, odnosno unose u zemlju a stečene su suprotno propisima - carinski organ privremeno oduzima od rezidenta i nerezidenta, uz izdavanje potvrde.

9. Ovlašćena banka može, na osnovu odobrenja Narodne banke Jugoslavije, iznositi iz zemlje efektivni strani novac radi dotacije svog računa kod stranog korespondenta, kao i hartije od vrednosti radi deponovanja kod banke u inostranstvu ili korišćenja za druge namene.

Za dobijanje odobrenja iz stava 1 ove tačke, ovlašćena banka podnosi Narodnoj banci Jugoslavije pismeni zahtev, u kome se navode iznos i vrsta valuta efektivnog stranog novca, vrsta i ročnost hartija od vrednosti, kao i svi potrebni podaci o banci u inostranstvu, a kod iznošenja efektivnog stranog novca - i broj svog računa kod te banke.

Narodna banka Jugoslavije može odobrenje iz stava 1 ove tačke izdati ovlašćenoj banci koja ima ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije za obavljanje poslova sa inostranstvom i prema kojoj Narodna banka Jugoslavije nije preduzela mere ograničenja plaćanja i zaduživanja u inostranstvu.

Odobrenje iz stava 1 ove tačke Narodna banka Jugoslavije izdaje u tri primerka, od kojih jedan zadržava za svoje potrebe, a po jedan carina i ovlašćena banka.

Pri iznošenju efektivnog stranog novca u smislu ove tačke, ovlašćena banka nadležnom carinsko organu, pored odgovarajućeg primerka odobrenja iz stava 1 te tačke, podnosi i dva primerka naloga propisanog i popunjenog u skladu sa Uputstvom.

Odobrenje iz stava 1 ove tačke, kao i oba primerka naloga iz stava 5 te tačke, nadležni carinski organ overava svojim pečatom i na njih unosi datum iznošenja efektivnog stranog novca iz zemlje. Po jedan primerak naloga i odobrenja nadležni carinski organ zadržava za svoje potrebe.

Ovlašćena banka je dužna da, u roku od deset dana od dana iznošenja efektivnog stranog novca iz zemlje, Narodnoj banci Jugoslavije dostavi drugi primerak naloga koji je poverio nadležni carinski organ, kao i dokaz da je efektivni strani novac u odobrenom iznosu položila na svoj račun kod strane banke (izvod s računa kod strane banke).

Ako po izdatom odobrenju iz stava 1 ove tačke ovlašćena banka ne iznese efektivni strani novac iz zemlje u roku od 20 dana od dana prijema tog odobrenja, dužna je da oba primerka odobrenja (za carinu i banku) vrati Narodnoj banci Jugoslavije, u roku od naredna dva radna dana.

Ako ovlašćena banka ne postupi na način propisan ovom tačkom, Narodna banka Jugoslavije preduzeće prema toj banci mere u skladu sa Zakonom o Narodnoj banci Jugoslavije.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o iznošenju i unošenju efektivnih dinara u putničkom prometu sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", br. 23/95 i 39/2001) i Odluka o uslovima iznošenja ili slanja iz Jugoslavije i unošenja u Jugoslaviju novca i vrednosnica preko poštanskih i drugih pošiljki ("Službeni list SRJ", br. 23/95, 41/97, 38/98, 58/2000, 34/2001, 39/2001 i 57/2001).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".