ZAKON
O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 32/97)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se finansiranje, evidencija i kontrola materijalno-finansijskog poslovanja registrovanih političkih stranaka i drugih političkih organizacija (u daljem tekstu: političke stranke).

Član 2

Politička stranka može sticati sredstva za svoje delovanje po osnovu: članarine, priloga (donacija), prihoda od sopstvene imovine, prihoda po osnovu vlasničkih prava u preduzećima, kredita, poklona, legata, zaveštanja, budžeta i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Politička stranka ne može da stiče sredstva za svoje delovanje:

1) od vlada, drugih organa i organizacija stranih država i drugih stranih lica;

2) od državnih organa i organa lokalne samouprave, osim na način utvrđen ovim zakonom;

3) od anonimnih lica preko iznosa od 3% godišnjeg neto prihoda političke organizacije u prethodnoj godini.

Član 3

Deo sredstava za finansiranje delovanja političkih stranaka obezbeđuje se u budžetu Republike.

Ukupni iznos sredstava iz stava 1 ovog člana određuje se za svaki mesec u visini od 500 prosečnih neto zarada po zaposlenom u Republici isplaćenih za mesec koji prethodi mesecu u kome se donosi budžet Republike, a za koji su objavljeni podaci.

Član 4

Sredstva iz člana 3 stav 2 ovog zakona raspodeljuju se na političke stranke koje imaju narodne poslanike u Narodnoj skupštini, srazmerno broju narodnih poslanika.

Sredstva iz stava 1 ovog člana ministarstvo nadležno za poslove finansija prenosi mesečno političkim strankama do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 5

Preduzeće, grupacija preduzeća i drugo pravno lice može dodeliti mesečni prilog političkoj stranci najviše u iznosu do 50 neto zarada zaposlenih u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se donosi budžet Republike, a za koji su objavljeni podaci.

Grupacijom preduzeća, u smislu ovog zakona, smatraju se preduzeća u kojima isto pravno ili fizičko lice ima više od 50% osnivačkog kapitala.

Javna preduzeća, kao i preduzeća u kojima država ima više od 20% osnivačkog kapitala, ne mogu davati priloge političkim organizacijama.

Član 6

Političkim strankama obezbeđuje se u budžetu Republike deo sredstava za finansiranje aktivnosti za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu.

Iznos sredstava iz stava 1 ovog člana određuje se za godinu u kojoj se održavaju izbori i to u ukupnoj visini od 2.500 prosečnih neto zarada zaposlenih u Republici isplaćenih za mesec koji prethodi mesecu u kome se donosi budžet Republike, a za koji su objavljeni podaci.

Sredstva za sprovođenje izbora i finansiranje aktivnosti za izbor poslanika, odnosno odbornika skupštine autonomne pokrajine, grada, opštine i grada Beograda obezbeđuju se u budžetu autonomne pokrajine, grada, opštine i grada Beograda.

Član 7

Polovina sredstava iz člana 6 stav 2 ovog zakona raspodeljuje se političkim strankama srezmerno broju narodnih poslanika koje imaju u Narodnoj skupštini na dan konstituisanja.

Sredstva iz stava 1 ovog člana prenose se političkim strankama u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora.

Druga polovina sredstava iz člana 6 stava 2 ovog zakona raspodeljuje se političkim strankama srazmerno broju narodnih poslanika koje imaju u novom sazivu Narodne skupštine.

Sredstva iz stava 3 ovog člana prenose se političkim strankama u roku od deset dana od dana potvrđivanja mandata.

Član 8

Za finansiranje izbornih aktivnosti za izbor predsednika Republike obezbeđuju se sredstva u budžetu Republike u visini od 1.000 prosečnih neto zarada zaposlenih u Republici, isplaćenih u mesecu koji prethodi mesecu u kome se donosi budžet Republike, a za koji su objavljeni podaci.

Sredstva iz stava 1 ovog člana ministarstvo nadležno za poslove finansija prenosi u jednakim iznosima podnosiocima predloga kandidata za predsednika Republike u roku do deset dana od dana utvrđivanja liste kandidata.

Republička izborna komisija dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove finansija podatke iz stava 2 ovog člana odmah po utvrđivanju liste kandidata.

Član 9

Političke stranke vode knjigovodstvo o svojim prihodima i rashodima.

Izvori prihoda političkih stranaka su javni.

Evidentiranje prihoda iskazuje se po vrsti, visini i njihovom izvoru.

Kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja političkih stranaka vrši organ uprave nadležan za poslove javnih prihoda.

Političke stranke su obavezne da u knjigovodstvu posebno iskazuju sredstva utrošena za finansiranje svojih izbornih aktivnosti.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija i organ uprave nadležan za poslove javnih prihoda.

Član 11

Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj politička stranka:

1) ako stiče sredstva suprotno članu 2 stav 2 ovog zakona;

2) ako knjigovodstvo vodi suprotno članu 9 ovog zakona.

Novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u političkoj stranci.

Član 12

Sredstva za finansiranje delovanja političkih stranaka do kraja 1997. godine prenosiće se mesečno, u skladu sa sredstvima obezbeđenim u budžetu Republike za 1997. godinu, srazmerno broju narodnih poslanika koje imaju u Narodnoj skupštini.

Član 13

Odredba člana 3 stav 2 ovog zakona primenjivaće se od 1. januara 1998. godine.

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o finansiranju političkih organizacija ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 30/92, 53/93, 67/93 i 48/94).

Član 15

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".