ZAKON
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

("Sl. glasnik RS", br. 9/92)

Član 1

Radi obezbeđivanja uslova za nesmetano i redovno obavljanje vazdušnog saobraćaja, kao delatnosti od javnog interesa, osniva se javno preduzeće.

Član 2

Javno preduzeće posluje pod firmom Javno preduzeće "Jugoslovenski aerotransport", sa potpunom odgovornošću (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Skraćeni naziv firme je "JAT", sa p.o.

Sedište Javnog preduzeća je u Beogradu.

Član 3

Delatnost Javnog preduzeća je:

1) prevoz lica i stvari u redovnom javnom domaćem i međunarodnom vazdušnom saobraćaju;

2) prevoz lica i stvari u posebnom (čarter, avio-taksi i drugo) domaćem i međunarodnom vazdušnom saobraćaju;

3) održavanje vazduhoplova, poletno-sletnih staza, uređaja i opreme, i

4) aerodromske uluge na aerodromima koji čine imovinu preduzeća i prevoz od aerodroma do odredišta lica i stvari.

Javno preduzeće može da obavlja i delatnosti: proizvodnju i pripremu hrane za korisnike prevoza, hotelske i druge usluge, turističke usluge, unutrašnju i spoljnu trgovinu, kao i druge delatnosti određene statutom, ili da za njihovo obavljanje osnuje druga preduzeća.

Član 4

Sredstva za osnivanje i rad javnog preduzeća čine: vazduhoplovi, oprema, uređaji, aerodromske i druge poslovne zgrade, poletno sletne staze i druga pokretna i nepokretna imovina, kao i druga sredstva kojima raspolažu Preduzeća za vazdušni saobraćaj "Jugoslovenski aerotransport" Beograd i Preduzeća za aerodromske usluge Aerodrom "Beograd" (u daljem tekstu: preduzeće), prema bilansnom stanju na dan 29. februara 1992. godine.

Sredstva iz stava 1 ovog člana su u državnoj svojini.

Član 5

Javno preduzeće osnovaće drugo javno preduzeće za obavljanje aerodromskih usluga u Beogradu i drugih delatnosti za koje je Preduzeće za aerodromske usluge Aerodrom "Beograd" registrovano na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Član 6

Javno preduzeće organizovaće se kao društvo u mešovitoj svojini na način i pod uslovima utvrđenim zakonom kojim se uređuje pretvaranje društvene svojine u druge oblike svojine, s tim što državni kapital u ukupnom kapitalu javnog preduzeća ne može biti manji od 51%.

Organizovanje preduzeća u smislu stava 1 ovog člana izvršiće se na osnovu programa svojinskog prestruktuiranja koji donosi upravni odbor javnog preduzeća, na koji daje saglasnost Vlada Republike Srbije.

Prodaja, odnosno otkup stanova vrši se u skladu sa propisima iz oblasti stanovanja.

Član 7

Javno preduzeće stiče i pribavlja sredstva za obavljanje svoje delatnosti i razvoj:

1) vršenjem usluga prevoza lica i stvari;

2) izdavanjem i prodajom hartije od vrednosti i prodajom udela u javnom preduzeću, odnosno prodajom dela javnog preduzeća;

3) pružanjem aerodromskih i drugih usluga;

4) ulaganjem domaćih i stranih lica;

5) iz kredita;

6) iz ostalih prihoda.

Član 8

Javno preduzeće posluje po tržišnim uslovima.

U slučaju većih poremećaja u funkcionisanju vazdušnog saobraćaja, upravni odbor je dužan da preduzme mere radi obezbeđenja nesmetanog i bezbednog vazdušnog saobraćaja i zadovoljenja potreba korisnika prevoza.

Ako upravni odbor ne preduzme mere iz stava 1 ovog člana, te mere preduzeće Vlada Republike Srbije.

Član 9

Organi javnog preduzeća su: upravni odbor i generalni direktor.

Organizovanjem javnog preduzeća, kao društva, obrazuje se i skupština.

Član 10

Upravni odbor ima 11 članova koje imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Četiri člana upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u javnom preduzeću na način utvrđen Statutom.

Član 11

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) odlučuje o statusnim promenama;

3) donosi Statut;

4) odlučuje o smanjenju i povećanju kapitala;

5) odlučuje o osnivanju novih preduzeća;

6) usvaja izveštaj o poslovanju javnog preduzeća i godišnji obračun;

7) donosi plan razvoja i program rada javnog preduzeća;

8) utvrđuje kriterijume za raspodelu zarada zaposlenih i odlučuje o raspodeli dobiti u javnom preduzeću;

9) donosi investicione odluke;

10) odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini deonica, o prodaji udela u javnom preduzeću ili o kupovini udela u drugom preduzeću i o konverziji duga u ulog;

11) odlučuje o cenama prevoza putnika i stvari.

Odluke iz stava 1 tač. 2, 3, 4 i 5, kao i plan razvoja i kriterijume za raspodelu zarada zaposlenih i dobiti preduzeća donose se uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Obrazovanjem Skupštine, poslove iz stava 1 tač. 1) do 7) ovog člana, obavlja Skupština, s tim što na odluke o statusnim promenama i usvajanju plana razvoja saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 12

Generalni direktor javnog preduzeća predstavlja i zastupa javno preduzeće; organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća; samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća; predlaže osnove poslovne politike, program rada i razvoja; preduzima mere za njihovo sprovođenje; izvršava odluke upravnog odbora; imenuje i razrešava pomoćnike direktora koji rukovode unutrašnjim organizacionim celinama, kao i druga lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima; potpisuje kolektivni ugovor; vrši druge poslove određene zakonom i Statutom.

Generalni direktor donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka na koji saglasnost daje upravni odbor.

Generalnog direktora javnog preduzeća imenuje Vlada Republike Srbije.

Organizovanjem javnog preduzeća, kao društva, generalnog direktora imenuje upravni odbor uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 13

Statutom javnog preduzeća bliže se uređuju pitanja unutrašnje organizacije, delokrug rada organa preduzeća, prava i obaveze delova preduzeća u pravnom prometu; ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova preduzeća, način predlaganja predstavnika zaposlenih u upravni odbor i druga pitanja od značaja za poslovanje javnog preduzeća.

Član 14

Radi zaštite interesa građana, preduzeća i drugih organizacija u prevozu putnika i stvari u unutrašnjem i međunarodnom vazdušnom saobraćaju, u slučaju štrajka u javnom preduzeću, statutom ili drugim opštim aktom će se utvrditi poslovi koji se moraju obavljati i u vreme štrajka i način njihovog izvršavanja, kao i odrediti međunarodni i drugi letovi koji se moraju obavljati dok štrajk traje.

Generalni direktor javnog preduzeća rešenjem će odrediti lica koja će raditi na izvršavanju poslova iz stava 1 ovog člana.

Prema licu koje ne izvrši nalog generalnog direktora iz stava 2 ovog člana, preduzeće se mere utvrđene statutom, odnosno kolektivnim ugovorom.

Član 15

Danom upisa u sudski registar javno preduzeće počinje sa radom.

Statut javnog preduzeća doneće upravni odbor u roku od sedam dana od dana upisa u sudski registar javnog preduzeća, a program svojinskog prestruktuiranja u roku od deset dana od dana donošenja statuta.

Vlada Republike Srbije imenovaće generalnog direktora i upravni odbor najkasnije u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Do donošenja statuta javnog preduzeća predstavnike zaposlenih u upravnom odboru predlaže privremeni organ Preduzeća za vazdušni saobraćaj "Jugoslovenski aerotransport".

Član 16

Javno preduzeće iz člana 5 ovog zakona osnovaće se najkasnije narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Sredstva za osnivanje i rad javnog preduzeća iz stava 1 ovog člana čine sredstva Preduzeća za aerodromske usluge Aerodrom "Beograd" sa bilansnim stanjem na dan preuzimanja sredstava po odredbama ovog zakona.

Preduzeće iz stava 1 ovog člana preuzima sve radnike Preduzeća za aerodromske usluge Aerodrom "Beograd", koji su bili zaposleni u tom preduzeću na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17

Javno preduzeće preuzima sredstva sa bilansnim stanjem na dan 29. februara 1992. godine, kao i prava, obaveze i zaposlene u preduzećima iz člana 4 ovog zakona.

Zaposleni koji ne budu raspoređeni na rad u javnom preduzeću ostvariće prava određena Zakonom o radnim odnosima.

Do donošenja statuta Javnog preduzeća generalni direktor će odrediti radna mesta na kojima su zaposleni dužni da obavljaju poslove i zadatke i za vreme štrajka.

Član 18

Danom upisa javnog preduzeća u sudski registar, brišu se iz registra preduzeća iz člana 4 ovog zakona.

Član 19

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".